Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Chystaná herní konzole od Googlu ponese 3dfx grafiku od Nvidie

Nvidia (3Dfx) + Google
Google nám pomalu infiltruje další a další druhy zařízení. Ze zdrojů blízkých Nvidii máme v tuto chvíli potvrzeno, že po mobilních telefonech a tabletech (kde Google uspěl s Androidem) a chystaném tahu na další mobilní zařízení (za pomoci Chrome OS) hodlá Google zatopit své konkurenci i na poli herních konzolí. Jím chystaný stroj přitom bude plně spoléhat na co nejotevřenější technologie: ARM CPU, Nvidia GPU a linuxový OS založený na kombinaci technologií nasazených v Androidu a Chrome OS…

CPU + GPU

Nvidia Fermi Kepler Maxwell roadmapa

Google se rozhodl zvolit kombinaci ARM CPU a Nvidia GPU ze tří prostých důvodů. Jeho inženýři udělali analýzu a stejně jako jiní před nimi, dospěli k závěru, že ARM je co do výkonnostní stránky rozeběhnut dostatečně dobře, aby koncem příštího roku nabízel dostatečně kvalitní jádro. Google si přitom nebude licencovat ARM v nějaké verzi přímo od ARMu, ale má s Nvidií domluvenou licenci na "cosi na bázi Kepler/Maxwell architektury", kde Nvidia zajistí v jednom čipu jak ARM CPU, tak GPU a technologicky půjde o přechodový stupeň mezi oběma architekturami.

Čip od Nvidie přitom nebude běžným desktopovým, jaký najdeme v grafických kartách, pro účely konzole bude jeho instrukční sada náležitě rozšířena (mj. i o věci z Tegry pro akceleraci videa atd.). Google tak bude prvním, kdo uplatní unifikovaný čip Nvidie mimo její vlastní grafiky. V tuto chvíli má přislíbenu 4jádrovou ARM CPU část nesoucí první generaci vylepšení ARM architektury pro superpočítače, na nichž Nvidia pracuje. Výchozím bodem bude silně upravená generace ARM Cortex A15.

Pro GPU, a to je asi pro mnohé šok, se Nvidia rozhodla oživit značku 3dfx, kterou s technologiemi této legendární firmy vlastní. Když s Googlem hledali něco, co by konzoli marketingově podpořilo, zjistili, že značka 3dfx má mezi "gaming enthusiasty" stále skvělé jméno a vzpomínky na neuvedenou architekturu 3dfx Rampage ("Voodoo 6") jsou stále čerstvé. Navíc značka 3dfx je spojena s herním světem velmi těsně a Google se hodlá svézt na vlně vzpomínek na "3Dfx, které přineslo obrovský skok v herním požitku uvedením Voodoo Graphics".

Každopádně Google do jisté míry riskuje. Zatímco třeba Xbox 360 a Playstation 3 spoléhají na vysoce výkonné CPU, díky nemuž i po všech těch letech ani tak moc nevadí, že GPU v obou konzolích je již dávno neskutečně zastaralé a pomalé, Google jde právě opačnou cestou. Rozhodl se použít superúspornou CPU architekturu, aby mohl co nejvíce ze spotřeby herní konzole věnovat GPU. Jsme zvědavi jak tohle dopadne.

Software

Google Android 2.3 Aplikace Google Chrome OS aplikace

Operační systém bude opět upravenou variací na Linux, která si vezme to nejlepší z Androidího a Chrome OS světa. Kromě hraní se tak můžeme těšit na konzoli fungující jako plnohodnotný počítač, která díky Nvidii nebude mít problém ani s FullHD videem v H.264. Systém bude velmi otevřen a spolu s konzolí bude spuštěna obdoba "Android Marketu" (o jménu konzole ještě není rozhodnuto).

Srdcem bude samozřejmě webový prohlížeč Chrome. S konzolí dostane každý uživatel významné rozšíření svého Google Accountu, které mu navýší v Googlím cloudu úložný prostor o rovných 100 GB (!). Cloud totiž bude sloužit k synchronizaci všemožných dat uživatele a budou se zde mirrorovat i instalace her (ty částečně, konzole bude využívat obdobu Steamu - v tuto chvíli není jasné, jestli si Google nelicencoval Steam od Valve) a uložené pozice plus libovolná data. Sama konzole ponese pouze interní SSD úložiště v kapacitě velmi pravděpodobně 128, nebo 256 GB s tím že bude možno jej rozšířit pomocí SDXC karet či externích disků připojovaných na USB 3.0 sběrnici - tyto věci zajistí v "all-in-one" čipu od Nvidie právě část převzatá z vývoje Tegry.

Komentář

No zatím to zní snad až příliš optimisticky, ale dává to smysl. Herní konzole po technické stránce již několik let stagnují a zatím to nevypadá, že by se Microsoft či Sony hrnuli do nástupců. Nvidia a AMD tak sice stále inkasují z GPU umístěných v těchto strojích, ale příjmy jsou to samozřejmě nižší, než kdyby dostali zakázku na vývoj zcela nové generace.

Ptáte-li se proč Google zvolil Nvidii a ne AMD, tak na to je jednoduchá odpověď. AMD teprve do ARM vláčku naskakuje, zatímco Nvidia v něm již je díky Tegře a příslib kolem superpočítačů je Googlu velmi blízký. Nvidia také z hlediska svých uzavřených linuxových ovladačů bude moci v konzoli odhodit veškeré svazující prvky nutící ji linkovat drivery proti velmi starým knihovnám a dát GPU plný potenciál. O tom, že tato herní konzole bude plně podporovat OpenCL či CUDA nepochybujte, právě tyto dva GPGPU systémy budou nedílnou součástí vývoje her na stroji se slabším CPU. Tvůrci si přitom budou moci vybrat, který systém použijí.

Jestli se Googlu podaří "využít momentum" a zaútočit na pozice Microsoftu a Sony, to ukáže až budoucnost a také to, jeslti se mezitím přeci jen neobjeví informace o další genraci konzole Xbox či Playstation 4.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chystaná herní konzole od Googlu ponese 3dfx grafiku od Nvidie

Pondělí, 4 Duben 2011 - 16:01 | WIFT | Mno, chystali jsme na letošního apríla podobný...
Pondělí, 4 Duben 2011 - 10:55 | Milhouse | No, kéž by! :)
Pondělí, 4 Duben 2011 - 07:39 | jan honza | No aby to neskončilo stejně jako s fórkem Diit že...
Neděle, 3 Duben 2011 - 02:31 | l0l | matrox mystique byl papirove taky super karta,...
Neděle, 3 Duben 2011 - 02:29 | l0l | na papire mozna v realu rozjet hru na tnt bylo...
Sobota, 2 Duben 2011 - 21:30 | xvasek | Hlavně měl člověk Voodoo, v konfiguraci zakliknul...
Sobota, 2 Duben 2011 - 15:28 | ps47 3dfx | ..pridam ti tam par informacii ktore ti vypadli:...
Sobota, 2 Duben 2011 - 13:19 | Derryk | TNT byl brak? Při koupi první 3D karty ze těžce...
Sobota, 2 Duben 2011 - 10:56 | petr ib | safra jsem to četl až 2. a ještě rozespalý, tak...
Sobota, 2 Duben 2011 - 10:55 | petr ib | tento druh pohřebnictví mají u Sony zmáknutý -...

Zobrazit diskusi