Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čím vším byl, je a bude Bitcoin [Díl třetí]

V druhém díle seriálu jsme si pořádně rozepsali to, jaké dva narativy Bitcoinu jsou nyní nejčastější. Jde o narativ digitálního zlata a narativ finančního aktiva. Podíváme se krátce na léta 2019 a 2020, abychom zkusili střelit do budoucnosti.

Společnost Kodak byla desítky let leaderem v oblasti fotofilmu založeném na chemické reakci. Nicméně i ta nejlepší technologie dneška se stane časem zastaralá, a tak americký nadnárodní gigant podcenil to, jak kolem něho prolétla digitální fotografie.

  • První díl série najdete zde.
  • Druhý díl série najdete zde.

Stejně tak Bitcoin podcenil zájem o transakce a nyní se narativ z internetových peněz přetransformoval do digitálního zlata a finančního nástroje. Jak bude pokračovat do budoucnosti?

Bitcoin jako finanční nástroj. Má šanci na úspěch?

Bitcoin v posledních dvou letech převzal na trhu s kryptoměnami zvláštní postavení, kdy působí jako obdoba indexu amerických akcií S&P 500. Pokud Bitcoin jde dolů, celý trh jde s ním a pokud jde nahoru, celý trh jde s ním také. Bitcoin se stal synonymem pro kryptoměnový trh jako celek.

Je zřejmé, že tato pozice mu nemůže vydržet navždy. Dříve nebo později přijde nová generace obchodníků a investorů, která bude kryptoměnu vnímat jinak a jako samostatný celek než jako nástroj pro generalizaci. Nebo naopak trh vyroste natolik, že nebude potřeba.

Čeho jsme také svědky je to, že některé burzy začínají experimentovat s vlastními indexy a tokenizovanými deriváty. Existuje tak například index altcoinů nebo jen 99 největších z nich. I tento trend může o dlouholetou okupovanou pozici kryptoměnu připravit.

Na druhou stranu to vůbec neznamená, že by jako finanční nástroj končil. Zdá se, že právě naopak. V USA nadobro skončila debata o tom, zda mohou banky držet pro své klienty digitální měny. Podle tamních úřadů to není za dodržení bezpečnostních podmínek problém. Kapitál přes kryptoměnu bude proudit ještě dlouho.

Bitcoin jako digitální zlato aneb neotřesitelná pozice zlata

Otázkou je, jak si Bitcoin povede v případě narativu digitálního zlata. Minimálně co se týká posledních dvou let, tak se tlačí kupředu i při pohledu na data kryptoměnových peněženek.

Obchoduje se pouhých 20 % všech již vytěžených BTC s tím, že nenulových adres existuje zhruba 30 milionů. V neposlední řadě je také potřeba zmínit, že kapitál začal opouštět směnárny a burzy. Podle dat analytické společnosti Glassnode opustilo trh od halvingu přes 250 milionů USD. Nicméně připisovat to zájmu o investici horizontu několika let lze jen stěží.

Zlato má v naší kultuře neotřesitelnou pozici. 5000 let je fyzickým zhmotněním moci a vlády. Zlato je v naší mysli odnepaměti zakódováno jako něco cenného, co o svoji pozici navzdory nepříliš praktickým možnostem nemusí oproti BTC bojovat.

Ale jeho digitální obdoba má i své pozitivní stránky. Bitcoin bude vždy náhražka zlata pro ty, kteří se ocitají v těžké životní situaci. Už nyní je dobře vidět, jak cena pozitivně reaguje na geopolitické krize napříč světem. Například při americkém atentátu na generála Solejmáního. Bitcoin má smysl tam, kde není možné se dostat k tradičnějším investičním nástrojům.

Závěr: Čím bude Bitcoin a kde má domov?

Pokud má Bitcoin fungovat jako páka proti moci a nezvladatelné politice, tak se mu daří dobře. Peer-to-Peer směnárna LocalBitcoins hlásí vysoký zájem o kryptoměnu z různých koutů světa, kde je geopolitický neklid. Tam může Bitcoin pomáhat a stát se digitálním zlatem, které chrání před neklidem v zemi. Naopak v poklidných demokratických zemích figuruje jako investiční aktivum.

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čím vším byl, je a bude Bitcoin [Díl třetí]

Pátek, 24 Červenec 2020 - 23:11 | petr ib | Co třeba pytel virtuálních exkrementů? To by být...

Zobrazit diskusi