Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čína se distancuje od Windows 8, chystá přechod na Linux

Nevidím rozumnější cestu skrz tento problém. Pokud jde o bezpečí a aktualizace, tak určitě Linux.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

mit nastarost vice uzivatelu a jejich PC, tak je Linux to prvni co budu chtit na ty PC o ktera se mam starat dat :) drouhou moznosti by byl OSX a az teprve tou treti Win

a ted si predstavuju jak se v Cine treba 10+ milionu urednickych PC, safra tam se jiz vyplati si primo najmout hejno programatoru co me namastej appky primo na miru a zmenozni uzivatelum (urednikum) aby z tech PC delali hnojnik :D

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

No s tím si dovolím malinko nesouhlasit. Microsoft má hromadu nástrojů na hromadnou správu PC, přes které se dají např. instalovat aplikace dávkově, každý den o půlnoci třeba vrátit systém do továrního nastavení, atd, atd.. Ale to jsou všechno aplikace pro korporátní sféru a člověk na ně v běžném životě nenarazí. A pokud dělá admina v nějaké malé firmě v ČR, tak mu je vedení ani nekoupí, protože jsou děsně drahý :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Microsoft má hromadu nástrojů na hromadnou správu PC, přes které se dají např. instalovat

>aplikace dávkově

To je pravda, ale vysledok je toto:

Oops! Emory University accidentally tells all of its Windows PC to format themselves Written by Mark Wilson on May 16, 2014

Emory University is slightly red-faced at the moment after accidentally deploying a Windows 7 image to all of its computers and servers that started off with instructions to format and repartition drives. The mistake was noticed, but by the time the deployment server was switched off, it had itself been formatted; what then followed was huge clean-up operation.
http://www.winbeta.org/news/oops-emory-university-accidentally-tells-all...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

nj, lidská chyba...co na to říct :) Ale vtipná

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm... Jaké jsou ty pokročilé nástroje? To, co popisuješ, zvládá Active Directory. Tak žebys myslel MS DaRT? Nebo něco na monitorování sítě?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

asi si muj post nepochopil, udelej si nekdy malej test, vem dve schodna PC (po HW strance) na jedno dej Win s pracovnima softama daneho urednika a na druhe Linux s temze softama ktere potrebuje pro vykonavani sve prace dany urednik, pak je natom nech treba mesic pracovat..... a pak se podivej jak to dopadne s tim jak je dany system zapraseny dalsima appkama co si nainstaloval postupne dany urednik :) ano da se namitat ze se daji urednikum jista prava v systemu a tedy se mu treba znemoxni instalovat, jenze pak urednici prskaj a nakonec to odsere zas IT kterej je za toho spatneho a zleho, pokud ale dostanou Linux tak s tim neumej a drzej hubu a jen pracujou :D

overeno praxi meho pribuzneho ktery ma v jiste firme nastarosti ostatni IT a dohromady asi 600 PC, prej od doby co zavedli Linux, tak maj min prace, nemusej v praci sedet od nevidim do nevidim a porad dokola resit jak bezna babka dokaze za mesic dostat PC do stavu ze je zrale rovnou na "reinstal" , totez prej plati pro management kteremu naordinovali iMac, tedy OSX, stejne ma prej vetsina z managementu iphony a ipady, tak at to maj rovnou z gruntu cele "i"

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

nuz ale to mi nepride ako zlepsenie alebo zvysenie bezpecnosti ako skor zvysenie blbosti, respektive rataju s tym ze vecsina uzivatelov je blbsich a preto v Linuxe toho menej poseru. Ale bezpecnost nieje iba o systeme ale ovela viac o nastaveni. Uzivatel je tvor vynaliezavy a v momente ked si niekde na inete najde how to instalacie nejakych aplikacii do svojej distribucie, bude to zasa o tom co moze a ake ma prava. Nehovoriac ak bude neustupny a bude skusat ako sa do toho systemu dostat alebo ho osrat.
Ostatne to ze si nejaky jouda vo firme nainstaluje co chce a pritom firemna politika to zakazuje nie je priamo chyba bezpecnosti ale prave firemnej kultury alebo riadenia. Vecsinou sa voli prave cesta represie a zakazov, ale uz som videl aj ine a vcelku ucinne pristupy. Uzivatel, v ramci moznosti, si moze instalovat aplikacie ale v momente ked mu nieco nejde alebo sa poserie a instaloval si tam nieco sam, tak servisny zasah firemneho technika/admina zaplati z vlastneho. Na tom sa ludia velmi rychlo vycvicia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dopadne to rovnako... Pouzivatel v korporatnej sfere (a o to viac uradnik) totiz nema nie ze prava na instalovanie aplikacii ale ani na zapis na systemovy oddiel, pekne krasne si zaserie len svoj "/home" adresar.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To snad nemyslíš vážně? Linux se podle tebe nemusí zabezpečit, protože s ním nikdo neumí?

A co až se s linuxem naučí? To se nejspíš přejde zpátky na DOS, protože s ním nikdo nebude umět.

Ty kecy o "zlém IT" snad také nemyslíš vážně. Počítače je nutné zabezpečit. "Milý pracovníku, nelíbí se ti, že nemůžeš instalovat vlastní appky? Tak to máš smůlu, jestli ti to vadí, tak si zítra hledej nové místo."
IT oddělení má výsadní postavení. Politika zabezpečenní se musí dodržovat.
Povídačky o tom, že by se snad muselo deaktivovat zabezpečení, protože zaměstnancům nešly instalovat aplikace, to je jasná lež.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za kravinu? Úředník má ke své práci dané programy, více nepotřebuje. Pokud ano, vznese požadavek na admina, který rozhodne, zda je zdroj aplikace důveryhodný, zda je požadavek oprávněný z hlediska výkonnosti práce a aplikaci (ne)nainstaluje. Že úředník prská? Co je komu do toho, ten člověk je placený za práci ve státní správě a ne za to si instalovat, co si zamane. A stejné je to i v soukromých firmách - máme to stejně, a to jsme celosvětová firma o cca 30 tisících zaměstnancích. Jistě, také bych si nainstaloval co chci, ale počítač je firemní a je určen k práci, hrát si můžu na svém doma. Takže stačí nastavit práva a k nějakému zasírání systému nebo nutnosti zásahu admina kvůli znefunkčnění je 0.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je security by obscurity. To je jako kdybys říkal, že používat hesla a šifrování je zbytečné, protože v tvých dokumentech se nikdo nevyzná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ohrozeni prijmu pro MS by to bylo, kdyby cina licence nakupovala. Linux nebo upirateny W8 ma pro MS stejny zisk. MS ma spis problem, ze se tim dost zvedne celosvetovy podil linuxu, a mohli by ho zacit brat vazne i ostatni sw spolecnosti a tim ukoncit prakticky monopol.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

opravdu nevim, co je na tom kontroverzniho, duvodu pro rozhodnuti je dost:

- pokud by byl na cinskych uradech rozsiren MacOS, tykalo by se to IMHO i jeho - ona uz jen myslenka, ze takhle velka uredni masinerie bude/je zavisla na jednom systemu jednoho dodavatele, ktereho nema ani omylem pod kontrolou je blaznovstvi

- sama vlada podporuje vyvoj jakehosi cinskeho statniho OS zalozeneho na linuxu

- pokracujici snaha, pretvorit si IT po svem samozrejme neskonci jen u Velkeho cinskeho firewallu, ale jde dal. (Viz Rusko a jeho snahy na poli vytvareni vlastniho vyhledavace, vlastni pouzivane socialni site a freemailu (to uz de facto ziskal), vlastniho platebniho sytemu - jasne v pripade Ruska to muze pusobit smesne a nefunkce, ale Cina ukazala, ze je schopna a ochotna dotahnout do konce cokoliv si umane.. a nemylme se, prestoze Rusko je kgbacka putinovska diktatura par excellence, je daleko vic zavisla na verejnem mineni svych obyvatel/otroku nez cinsti predstavitele)

-bezpecnostni duvody tu opravdu jsou - pote, co se provalilo, ze jak ms, tak google, apple, castecne intel a kdovikdo jeste velice rad spolupracuje s ruznymi teroristickymi organizacemi podporovane statem USA (tajne sluzby) - svym nejvetsim globalnim protivnikem a do svych uzavrenych vyrobku zabudovava ruzne backdoory; zaroven sama Cina pouziva kyberexperty pro takovyto zpusob prosazeni svych cilu (obava USA o backdoorech v embedded zarizeni dodavanych pro vojenskou techniku prave z duvodu ceny z CiIny jsou na miste)

- nema smysl lidove masivne nakupovat prave 8, kdyz nevime jestli nedopadnou stejne jako visty (tj. budou nahrazeny necim jinym a brzo zapomenuty)

Takze prekvapujici a hloupe by spis bylo kdyby Cina zavadela do svych uradu Win8 a nakoupila licence

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Vcelku dobrý komentář, jenom ten výšplecht o tajných službách USA mi připadá dost ovlivněn "módní" vlnou. Když už přirovnávám tajné služby k teroristickým organizacím, tak proč jen ty americké? Ostatní vlády snad nepumpují do svých tajných služeb horentní sumy? To jako že když USA do nich tlačí možná nejvíce peněz, tak právě proto jsou ty její teroristické?? Osobně bych řekl, že jsou spíše dost těžkopádné a bezzubé. Kdyby Snowden provedl to samé Rusku či Číně, tak bych si tipnul, že už by byl dávno pod drnem, protože v "demokratickém multi-kulti" státě (USA, GB apod.) by si jej tajné služby zmíněných států našly. Nu, každý má nějaký názor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

krasna ukazka demagogie - podsouvat nekomu neco, co nenapsal a pak proti tomu argumentovat...
takze:
1/ pokud to ma chlupy jako pes, steka jako pes a kouse jako pes, tak to nejspis pes je - tzn. pokud se oragnizace chovaji stejnym zpusobem jako ty, co jsou i oficialne oznacovany jako teroristicke, tak bezohledu na to, ze jsou "statem" zrizene a placene, teroristicke jsou - vrazdy, unosy, muceni, odposlouchavani, vydirani, bez soudu, bez prava, bez spravedlnosti - pokud ten kdo tohle dela je terorista, tak je jim bezohledu nato, ze ho plati statni aparat
2/ nikdy jsem nenapsal a ani si nemyslim, ze "JENOM tajne sluzby USA" - ostatne zminuju tam i v souvislosti kyberzlocinu a backdooru stejny pristup Ciny - ale nevim proc bych v komentu, kde zduvodnuju, proc by Cina nemela pouzivat soft americkeho vyrobce, ktery rad spolupracuje se svou vladou i na nelegalnich vecech, mel zminovat izraelske, ruske nebo jine tajne sluzby
3/ pokud si prinejmensim zapadni svet hraje na spravedlnost, rovnost pred zakonem a osobni svobody vymezene ustavami, pak pak je mi jedno z jakeho duvodu to kdo porusuje - proste je porusovat nema - popravde je mi milejsi mafian, kterej sice porusuje zakon, ale licomerne nehlasa prava, nez statni aparat, kterej se tvari jako ochrance svobod a sam jich nejvic porusuje - nehlede na to, ze statni aparat je nebezpecnejsi, protoze je mocnejsi
4/ a to je take duvod, proc povazuju US sluzby za nejnebezpecnejsi - ne protoze jsou us, ale protoze jsou nejmocnejsi - kdyby byly stejne schopne/mocne i ty ceske, povazoval bych je za stejne nebezpecne - faktem proste je, ze v dnesnim svete nejvic nezakonnych operaci v celosvetovem meritku provadeji organy vlady USA (vzdyt vlada USA snad nejvic nerespektuje mezinarodni pravo - dokonce primo ve svych vlastnich zakonech ho otevrene porusuje/ignoruje (Patriot Act napriklad) - pravda Putin uz ted taky prestal predstirat)- a sorry proti tomu co dela NSA, byl nejakej Usama velmi malou (a hloupouckou) rybkou.

"Kdyby Snowden...v Cine nebo Rusku..." - tak by IMHO pravdepodobne uz nezil. A to, ze Manning dostal "jen" 35 let sice muze nekomu pripadat lepsi, nez aby byl zavrazden - ale jak jsem psal, nebezpecnost nespociva v konkretnim provedenem aktu, ale v moci ho vykonat - tzn. jeden posuk s nozem je mene nebzpecnejsi nez na prvni pohled klidny chladnokrevny "boss"...
Priklad: v Breaking Bad byl posahanej magor Tuco daleko mene nebezpecny/ohrozujici nez kultivovany, na prvni pohled dodrzujici pravidla, Gustavo Fring

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Chystá přechod na Linux"? Na jaké distro? :) Čekám, že pokud někdy Čína přejde na jiný OS než Windows, tak bude mít do nám známého Linuxu asi stejně daleko jako ty Windows. Tím chci říct, že si vyvine vlastní proprietární systém a jeho zdrojáky určitě nebude spravovat nějaká veřejná komunita a už vůbec nebudou opensource.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jistěže si na to nabastlí kotel uzavřeného kódu podle potřeby, to já přece nijak nepopírám. ale jsem přesvědčen, že to postaví na něčem typu linuxu. tedy přesněji, že jejich operační systém bude používat kernel zvaný Linux.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A do akej mieri sa da nazyvat , v tomto pripade kernel Linux, ked to bude jeho silne modifikovany fork ?
Iste bude to vychadzat z Linuxu a jeho sw aplikacneho zakladu, ale je docela mozne a vysoko pravdepodobne ze si vela veci prepisu a upravia podla seba. Nehovoriac ze Cina sa asi s nejakou oss licenciu srat nebude, aby vypustila zdrojove kody.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to měl být fork kernelu? I dnes různé komerční firmy vezmou nějakou distribuci, tu si nainstalují tak, aby tam běžela jejich aplikace (proprietální) a potom toto řešení dodávají jako image virtálního serveru. Většina komponent je standardních.

Toto má tu výhodu, že o všechny komponenty OS se vám stará někdo jiný (komunita) a vám jen stačí zprovoznit tu vaši appku. Snadné, jednoduché řešení.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale nikdy se nemuzes spolehnout, ze budou vydavany opravy takoveho distra. Spousta veci v linuxu je one man show ..... kdyz to zabali, tak to uhyne. V nicem neni zadny standard (z principu uvazovani linuxu), takze se nemuzou na nic 100% spolehnout. Muzou se na to spolehnout jakstaks treba u redhatu, u jinych distribuci by to byla sebevrazda.
Takze rozhodne ne, o vsechny komponenty se zadna komunita nestara .... plati to obracene, komunita se stara jen o ty komponenty, o ktere se v tom konkretnim case starat chce. A to ani u toho redhatu neni mnohdy jiste, ze vse s novou verzi funguje (taky je nevydavaji jak na bezicim pase ....)
To funguje u domaciho enthusiasm segmentu desktopovych linuxu ..... kdyz nejaka knihovna vyhnije, tak se naroubuje jina a treba vetsina pojede, zbytek se doladi casem ...... takhle ale enterprise segment nefunguje, ten funguje presne naopak ... potrebuje minimalne 10 let podporu pro danou verzi operacniho systemu, ne ze se to bude menit pod rukama a kdykoliv bude kterakoliv cast systemu nepodporovana.
A co vim, tak tohle z linuxu nabizi jen redhat ......
Staci se podivat na enterprise standard v prohlizecich .... myslis, ze tam najdes chrome 253 nebo firefox 162? Ne, bude tam IE 10, 9, 8, FF 3.6 ...... nikdo dnes nebude roubovat a zakladat si business na podpore neceho, co bude za mesic obsolete ..... cili v dobe, kdy jeho produkt pude GA, bude uz 5 verzi za zenitem:) Proc firefox porad udrzuje verzi 3, hm?:)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"Ale nikdy se nemuzes spolehnout, ze budou vydavany opravy takoveho distra."

Pokud je to distro tak důležité pro státní správu, státní správa by měla mít odborníky na to, aby to distro spravovali sami. Jde to, lze to (je to open source). Pokud se používá komerční software (což je také často one man show) a ta firma zkrachuje, tak není na co navázat, zdrojáky nikdo nedá. (Viz různé stroje na úřadech, které před 15 lety někdo nainstaloval a všichni kolem toho chodí po špičkách, protože neexistuje náhrada a nikdo neví, jak to funguje.)

"V nicem neni zadny standard (z principu uvazovani linuxu)"

To je lež! Obě tvrzení jsou lež.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ukaz nejaky standard ..... treba v grafice, zvuku ......

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Linux je celý (!) založen na adoptování existujících standardů. Chceme základní systémové rozhraní? Adoptujeme Unix/POSIX! Chceme protokol pro grafické aplikace? Adoptujeme X11! Potřebujeme 3D programy? Adoptujeme OpenGL! Naprostý opak NIH v podání Microsoftu, že.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, moc jsi nepobavil ......

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Už je trapné popisovat linuxová řešní jako one man show nebo čistě komunitní projekty. Před několika lety za takové příspěvky mohla neznalost pisatele. V současné době je většina lidí chápe jako záměrné lži, protože vědí, že firmy jako Red Hat, SUSE nebo Canonical podporují svá řešení mnoho let (viz jiný můj příspěvek). A nejsou to malé firmičky: Red Hat má asi 6300 zaměstnanců (http://investors.redhat.com/faq.cfm), SUSE asi 750 (http://en.wikipedia.org/wiki/SUSE) a Canonical přes 500 (http://en.wikipedia.org/wiki/Canonical_Ltd.). Obrat je v oblasti linuxových entreprise řešení v řádu mnoha miliard USD ročně. Na enterprise řešeních je postavené široké spektrum služeb (od cloudů po burzovní servery). Prosím, přečtěte si o tom něco, ať zde příště nemusíme číst příspěvky, u kterých se čtenář ptá, kde jste posledních 20 let byl, když neznáte ani základní fakta.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak zaprve nemusi vypoustet zdrojove kody, kdyz to nikde verejne nebudou nabizet.
A s tim forkem, to je jak kdyz nekdo trvrdi, ze android je linux:o)
To je asi jako tvrdit, ze linux i windows kernel jsou jistym zpusobem forky unixu ..... rypnu si: jeden vykradeny, druhy zaplaceny:)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No píšete to hned v nadpise. V článku pak píšete, že vyvíjí vlastní HW architekturu. Pochybuju, že na ni současné linuxové jádro poběží.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ono na ní dokonce běží a stejně tak bsd.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Linux na jejich "longsoon" MIPS-based CPU běží úplně v pohodě, viz třeba http://www.youtube.com/watch?v=36TS5VSZzfY

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

je to britske Ubuntu a rovi to Canonical

25. březen 2013
Čínská lidová republika koncem minulého týdne vybrala svůj oficiální operační systém, stala se jím populární prvouživatelská linuxová distribuce Ubuntu. Tvůrce systému, společnost Canonical

Národní technologická univerzita obraných technologií by měla v souvislosti s tímto krokem začít vyvíjet optimalizovanou verzi Ubuntu pro Čínskou lidovou republiku. Čínské Ubuntu ponese název Kylin a první oficiální verzí bude Ubuntu Kylin 13.04, linux bude obsahovat oproti běžnému Ubuntu výrazně lepší podporu lokálních služeb (například mapy serveru Baidu, platby přes lokální banky) a některé globální dokonce úplně nahradí.
http://www.itbiz.cz/clanky/stalo-se-ubuntu-oficialnim-operacnim-systemem...

To create Ubuntu Kylin, Canonical partnered with China Software and Integrated Chip Promotions Centre (CSIP) and the National University of Defence Technology (NUDT) to produce a fully localised and customised version of Ubuntu.
http://www.ubuntu.com/desktop/ubuntu-kylin

Statny Linux ani v Cine nefunguje

19. 2. 2014 9:42 Petr Krčmář

Kdysi druhý největší tvůrce linuxových distribucí, čínská odpověď na Microsoft, konkurent Red Hatu a SUSE. Tím byla nazývána čínská společnost Red Flag Software, která od roku 1999 vytvářela desktopový i serverový derivát RHEL. Společnostse 150 zaměstnanci nyní zavřela krám. Jako oficiální důvod bylo uvedeno špatné vedení.

Společnost byla financována především ze zdrojů Čínské akademie věd, ale také třeba z Ministerstva informatiky. O problémech se začalo nahlas mluvit v dubnu 2013, kdy zaměstnanci přestali dostávat výplatu a kanceláře společnosti byly uzavřeny kvůli nezaplacenému nájmu a účtům.
http://www.root.cz/zpravicky/cinsky-red-flag-software-ukoncil-cinnost/

Holt presun financii z Ciny do Britanie...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nuz nemyslim si ze zrovna prechodom na Linux sa vyhnu tomu ze budu mat viac ako 8rocne updaty. Pochybujem ze nejake aktualne distro robi zaplaty aj na 8 rokov staru verziu. Alebo naopak na nejakom dnesnom distre ze by sa dala bezbolestne rozbehnut 8 rokov stara aplikacia. Linux naopak je skor nechvalne znami ze si zo spetnou kompatibilitou moc tazku hlavu nerobi. Iste budu mat zdrojove kody a v tomto pripade sa asi o to bude starat nejaky urad, ale v IT su 5rocnice velmi dlhe obdobia a 8 a viac rokov, to je skoro ako stredovek. Je dost otazne ci to je take vyhodne riesnie ako to navonok maluju. Linuxaci si z toho robia PR, ale v tomto pripade ide o politicke rozhodnutie a nie o eknomicke alebo technologicke. Ostatne ako skoro vzdy.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Cina si tie updaty a podporu moze robit sama a ako dlho chce. To je jedna z moznych vyhod.
5 a 8 rokov dnes nieje stredovek. XP maju kolko rokov a daju sa vpohode pouzivat. HW stary 5-8 rokov(od prvych Core prosesorov) sa dnes da v pohode pouzivat. Osobne mam druhu verziu Core procesora 6 rokov stary a nemam dovod upgradovat.
Aky maju dovod v statnej sprave obmienat kazdu chvilu aj softver. Dnes aj tak vela veci bezi ako weboa aplikacia.

Updaty a podporu by zvladla aj ovela mensia krajina ako Cina. Spocitaj si kolko plati Slovensko MS za licencie a podporu. Za tie peniaze by Slovensko v pohode vedelo zaplatit podporu pre Linux a aplikacie a trufam si povedat zeby este aj dost usetrilo.
Keby sa spojilo viacero statov a nebodaj EU, tak mame usetrenu kopu penazi. Za tie peniaze(za nase dane) by sme ziskali aj my obcania, kedze je open source a tym padom by sme updaty a podporu mali aj my. Teraz kazdy stat plati MS za licenie a podporu. Kazdy stat si dava vyrabat vlastny zakazkovy SW na rovnake cinnosti.
Bohuzial to ludia,ktory o tom rozhoduju nikdy neschvalia. Toto nieje len politicke rozhodnutie Ciny. Vyhodne to urcite je. Prechod by nebol uplne jednoduchy a z dlhodobejsieho hladiska by to bolo urcite velmi vyhodne.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Za peníze, které stát vyhazuje za licence MS by bez problému vyvinul a udržoval vlastní systém a aplikace pro vlastní potřebu. Zbytek by mohl jít na technologické univerzity. ČR je nejvýznamnější linuxová země na světě, je zde (afaik největší) pobočka RH, SuSE, schopní lidé na univerzitách, antiviry, databáze apod. Bohužel, politické rozhodnutí je takové, že peníze jdou do zahraniční firmy a systémy pro státní zprávu dělají kamarádi ministrů. Podle toho to taky tak vypadá.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

je to primarne technologicke rozhodnutie.

Ide o zakony CALEA z roku 1994
The U.S. Congress passed the Communications Assistance for Law Enforcement Act (CALEA) in 1994 to aid law enforcement in its effort to conduct surveillance of digital telephone networks. CALEA forced telephone companies to redesign their network architectures to make such surveillance easier. It expressly excluded the regulation of data traveling over the Internet.
https://www.eff.org/pages/calea-faq
Novelu z roku 1997, a rkodifikaciu v stave prerokovavania kongresom USA od roku 2013

Ten zakon nuti vyrobcov HW a SW so sidlom v USA pridavat bvackdoors do svojich systemov, aby FBI mohla zhormazdovat dokayt o nekalej cinnosti pachatelov. Ak ma nieco FBI, ma to a NSA.

A uz to vadi aj americkym firmam, lebo po afere Snowden je okolie USa na to citlive.. a US firy prichdzaju o zakazky..
https://www.schneier.com/blog/archives/2013/06/the_problems_wi_3.html

Pri takom nebezpeci pre bezpecnost nehraje ekonomika rolu. nie je to politita, ale technologia..

Nemci robia to iste

20. mája 2014 13:53 GMT

IT companies that want to work for the German public sector will have to guarantee they are not supplying information to any foreign intelligence agency, including the US government's NSA, as part of the new rules proposed by the coalition government.

According to the German publication Süddeutsche Zeitung, the rules are primarily aimed at organisations that cooperate with the US National Security Agency (NSA), and could put many US businesses in a difficult position.
http://nr.news-republic.com/Web/ArticleWeb.aspx?regionid=3&articleid=233...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Pochybujem ze nejake aktualne distro robi zaplaty aj na 8 rokov staru verziu."

RHEL a tedy i jeho clony CentOS a Scientific Linux 10 let.

V každém případě záplaty nemusí nutně dělat jen autor distribuce. Výhoda OSS je v tom, že si (pochopitelně na své náklady) můžete vzít novější verzi čehokoliv chcete a prostě si to tam dokompilovat.

Tedy i kdyby tvůrce jejich distribuce někdo zastřelil, tak si to pořád mohou dělat sami (prostě se stanou novými správci distribuce, což do jisté míry zcela jistě budou v každém případě, když to chtějí přizpůsobit svému prostředí a účelu).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cituji: "Pochybujem ze nejake aktualne distro robi zaplaty aj na 8 rokov staru verziu."

Red Hat Enterprise Linux a SUSE Linux Enterprise Platform Solutions maji podporu kolem 13 let (obecna podpora 10 let + 3 roky prodlouzena podpora), viz https://access.redhat.com/site/support/policy/updates/errata/ a https://www.suse.com/support/policy.html .

Cinane vyviji Ubuntu Kylin (http://www.ubuntu.com/desktop/ubuntu-kylin), kde se pocita s petiletou podporou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

?
"...nebo třeba prostě klidného spánku, že máte revidováno 100 % kódu"
:-))))

...ale no tak

...po posledních problémech z OpenSSL jsem myslel, že tento mýtus už nikdo vytahovat nebude ...kdo má dneska čas důkladně kontrolovat kód? ...to je prostě nesmysl a u OpenSSL se to jasně prokázalo a nikdo na tom nic nezmění ani po tomhle průseru

B.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Si si precital naky titulok na novinkach ze openssl ma chybu? Pretoze asi tak do hlbky siaha tvoja informovanost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

...jeeee tak tomu říkám fundovaný příspěvek - díky za vyvrácení:-))))) ...no asi někdo z Linux komunity, ty se fakt nezakecaj:-)))
B.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Zato tvoje prispevky su najfundovanejsie
...
:-)))))))))))))))))))))))))

Nastuduj si a zisti si, nieco o com sa da debatovat niekolko hodin a ma tolko rovin ze ani by si ich nebol schopny vsetky pobrat, naozaj neni dobra municia na tvoj troling. Skus nieco lepsie

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"kdo má dneska čas důkladně kontrolovat kód?" - ... deset milionu cinanu?

Uvedom si, ze Cina muze na kazdeho vyvojare linuxu nasadit tri cinany co budou kontrolovat kod co napsal a ctvrteho, ktery ty tri popravi kdyz jim utece nejaka chyba. Sice nemyslim, ze to bude takhle prehanet, ale dovolit si to muze.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A bude ekonomicky výhodné? Jistě, Čína si nejspíše může dovolit nastavit platový strop pro programátory, ale ostatní státy (Německo, GB, Nizozemí, Švédsko, Indie, Japonsko)? Prošlo by to přes odbory?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je stejný argument jako že musíme zrušit náš demokratický systém, protože jeden politik si něco nakradl. Nezaměňujte selhání jednotlivců za podřadnost systému jako takového. FLOSS je prostě ta nejlepší ze všech špatných alternativ, když už žádné dobré nemáme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tohle je jedna z mala veci ktera se mi na cine libi

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Překvapil mě ten nadpis. Všude jinde píší, že plánují zůstat dál na současných XP a o Linuxu ani zmínka.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to má prozaické řešení: Windows 8 ne, ale o tom, že Windows 8.1 ne, tam zmínka není ;). Windows 8 to skutečně mají s podporou „za pár“, Windows 8.1 nikoli.

No nic, jen jsem to zkusil ;).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, jako pokus o vtip dobrý, ale... :) Všichni víme, že pokud Čína začne chtít vyplatit dluhopisy USA, tak by USA mohly sáhnout například k sestřelení počítačů Číny.

Nemluvě o průmyslové špionáži a backdoors we Win8.

Zkrátka a dobře, jde o politické rozhodnutí a dobré rozhodnutí, neboť jakékoliv firmě z USA by poté, co podporují teroristy v Líbyi a Sýrii, neplatičské naonácky na Ukrajině a vraždí lidi drony kde to jen jde, mohl jen opravdový naivka. Bude to víc souviset s tím, že soudruzi v Číně si uvědomili, že není zase tak težké, např. zopakovat Ukrajinský scénář s vysloveně "mírumilovnými" Ujgury (západní Čína) a destabilizovat tak účinně solidní část Číny, zejména máte-li pod kontrolou všechny počítače státní správy.

Je to prostě příliš velký strategický risk.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Brzdi s fantasmagoriema. Čína si nemůže dovolit tlačit na USA. Pokud by chtěla najednou splatit dluhopisy, tak USA nechá padnout dollar a Čína se může jít klouzat. Čína si nemůže dovolit USA ani ekonomicky poškodit, protože by to mělo za následek zavírání firem v Číně.
A konečně, jak může chtít Čína zničeho nic splatit dluhoisy? Dluhopisy mají datum splatnosti, dříve je nemůžou chtít nechat splatit.

Takže ještě jednou vyzývám, nech těch bláznivých fantasmagorických teorií. Sám se v tom ztrácíš. Pohádka o všemocné Číně, která drží USA v hrsti pochází od kryptokomunistů, kteří chtějí USA za každou cenu poškodit, pomluvit, ponížit a radují se z každého neúspěchu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to podobné jako kdysi. Když Reagan vyhlásil hvězdné války a tím uzbrojil SSSR, tak jsme o problémech a nevyhnutelném krachu US rozpočtu mohli číst denně v Rudém Právu. Dneska šíří KGB podobné bludy přes net a spousta lidí jim na to skáče. A ještě větší trotli se poznají podle toho, že tu propagandu žerou komplet - viz: "neplatičské naonácky na Ukrajině". K dokonalosti chybí už jen vrazi z Wallstreetu :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ehm ... brzdi s tou propagandou ... aby sa neukázala ako pravdivá, že ...
Platí Ukrajina Rusku za plyn? Neplatí. Sú to teda neplatiči? Sú.
Je člen koalície na Ukrajine neonacistická strana? Je. Strana Sloboda bola založená v 1991 ako Sociálna-nacionálna strana Ukrajiny - podobnosť s NSDAP je čisto náhodná :-)) Znak strany z obdobia 1991 - 2003: http://diaryofdaedalus.files.wordpress.com/2014/01/svoboda-party-nazi4.jpg Tento znak bol pomerne často viditeľný ešte počas Majdanu na rukávových páskach.
Sám Ťahnybog nemal pred Majdanom a vstupom do vlády problém ukazovať sa na zhromaždeniach podporovateľov ukrajinských SS. Takže by som pomlčal aj o tej časti "... neonácky na Ukrajině"."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně přijde, že podle téhle logiky je těch "neonácků" plná celá Evropa. Ono těch evropských zemí bez jakékoli minoritní populisticko-pravicové politické strany asi moc nebude, že? Tak v čem jsou minoritní pravicoví populisté na Ukrajině odlišní třeba od těch našich?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně ono.. Podle stejné logiky bylo ještě nedávno fašistické Slovensko se Slotovou SNS (hlásící se k odkazu Slovenského státu) a samozřejmě Rakousko s Haiderem. Výhrady k nim byly, ale nikdo neměl tu drzost hlásat do světa, že jsou to fašistické státy. Ovšem je nejlepší tradicí KGB, že aktuální nepřátele označuje za fašisty, nacisty a imperialisty. Nakonec u nás v 1968 přece také hrozilo, že nás obsadí němečtí fašisté a revanšisté a dokonce i americké zbraně se tu našly (co na tom, že byly z natáčení filmu Most u Remagenu :-) ) Příznačné taky je, že ve vlastních řadách fašisty nevidí, byť Žirinovský posílá na hlavičkovém papíru ruského parlamentu představy o dělení Ukrajiny. A to že Putin zavádí systém jednoho neomylného vůdce, to už nevadí vůbec :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Blbosť. Ukáž mi jednu fotku, alebo video, kde je Slota na nejakom zhromaždení neonacistov. Nie je.
nejako si ale nevyvrátil stranu Sloboda, že ... len blábolíš dokola nezmysly.
K Žirinovskému - posielať môže čo chce, nie je to rozhodnutie parlamentu, ale jeho vlastné - nikto to ani nebral nejako vážne.
Putin samozrejme nevadí - prečo by mal? Žiješ v Rusku? Potom áno, maj obavy. Ja v Rusku nežijem ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Že by v tom hajlovaní, podpore neonacistov. Stalo sa u vás niekedy, že by hlava strany vo vláde ukázala v minulosti na hromaždení na podporu bývalých príslušníkov SS, napríklad?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Shazovat celou ukrajinskou koalici jenom proto, že je jejím členem údajně nacionalistická strana je demagogické. Mnozí si asi neuvědomují, že Rusko je špatné, to ono porušilo mezinárodní smlouvy, to Rusko trhá územní celistvost až dosud suverénního státu.
Rusko nemá daleko k totalitě. Opozice je potlačována, nepohodlní novináři jsou vražděni, papaláši požívají zvláštních výhod a prezident země je bývalý důstojník KGB. A obyčejní rusové zblblí propagandou tomu tleskají.

Ty si zcela manipulativně vybíráš tu špatnou část. Ale to nic nemění na tom, že je tam i spousta slušných lidí, kteří nechtějí, aby se ukrajina trhala.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kecy. Nie je to demagogické - je to skrátka skutočnosť. Skús ju poprieť ...
Rusko, samozrejme "špatné" nie je - správa sa ako veľmoc, teda si v podstate robí čo chce. Precedensy tu sú - v povojnovom svete so zmenou hraníc na základe vlastného rozhodnutia začali krajiny NATO: Turecko s cyprom a celé NATO s Kosovom. Mimochodom, to, že v prípade Kosova (o Severocyperskej tureckej republike ani nehovoriac) porušilo medzinárodné dohody NATO ti zrejme nevadí ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Aha, když prohlásíš o svých domněnkách, že to je skutečnost, tak se stanou pravdou?

Když se chová Rusko jako velmoc, tak je to v pořádku, ale běda, jak se začne chovat USA jako velmoc, to je hned oheň na střeše.

K zásahu v Kosovu mělo NATO mandát OSN, který nakonec potvrdily všechny země. Musely, jinak by byla ta občanská válka ještě horší. Tak mi řekni jaké dohody byly porušeny?

Jakým právem zasáhlo Rusko? Ochrana obyvatel je velmi směšný důvod. Když Německo zabralo Sudety, argumentovali úplně stejně.
A to není jediná ruská agrese. Vzpomeňte na válku v Gruzii.

A jestli někdo chce argumentovat zásahy NATO proti teroristům v Afghánistánu, tak nejdřív zjistěte, že v 80. letech tam byli Rusové.

Rusko je skorototalitní země, která má v čele bývalého plukovníka KGB. Co si o tom myslet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm ... Si smiešny ... vážne. Myslím to práve naopak - ak sa USA chová ako veľmoc, tak nemá čo kritizovať Rusko, že sa tak chová tiež.
Mandát na zásah v Kosove NATO od OSN nemalo - zisti si to. Srbsko stiahlo vojská z Kosova AŽ na základe rozhodnutia OSN, že ak sa nestiahne, POTOM bude mať medzinárodné spoločenstvo mandát na zásah. A súčasťou tejto rezolúcie OSN bolo, že Srbsko je uznané v hraniciach ako je, teda vrátane Kosova.
Veľmi smiešny dôvod, ktorý sa často zneužíva - ale to by si musel myslieť nielen antirusky, ale trocha aj mozgom. Taký istý dôvod totiž uviedli aj USA pri zásahu v Grenade a Turecko pri zásahu na Cypre atď atp.
Gruzínsko si to pos ..kazilo samo, vážený. Napadlo územie, ktoré nemalo pod kontrolou a kde operovali ruské jednotky, ktoré tam boli na základe rozhodnutia OBSE aby oddeľovali obe strany. Zasa - nedostatok informácií ... aké typické.
A zasa podsúvanie toho, čo som nepovedal (Afganistan) - ten som totiž nekritizoval vôbec.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Gruzie si to posrala sama. Ona si dovolila tu drzost, že chtěla mít pod kontrolou vlastní území :-)
Vy jste zjevně zastáncem Kremelské teorie omezené suverenity, jaká platila pro celý východní blok za Varšavské smlouvy a nyní ji chce Putin aplikovat alespoň na bývalé země SSSR.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Srbsko si to posralo samo. Ono si dovolilo tú drzosť, že chcelo mať pod kontrolou vlastné územie :-)
Vy ste zjavne zastáncom NATO teórie obmedzenej suverenity, aká platí pre všetky krajiny, ktoré sa jej z hociakých príčin "nepáčia" ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu. Srbsko si to posralo samo. Kdyby předtím Miloševič nevedl válku v Bosně a Chorvatsku - tedy mimo své území, postup by byl zcela jiný. Například takový, jako vedle v Makedonii. Jenže to vy nejste schopen pochopit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k tomu neplacení za plyn. Těžko platit firmě, pro kterou je jakákoliv dohoda o ceně cár papíru, který se může kdykoliv změnit podle toho, jak se vládce Kremlu vyspí.
Jinak mě fascinují ti "pravičáci", kteří v Putinovi vidí zastánce tradičních hodnot, ale vůbec jim nevadí, že Gazprom je "soukromá" firma, ale ceny se určují v Kremlu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Cena plynu pro Ukrajinu není určena na základě ekonomického hlediska, ale na základě hlediska politického.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

... čo je vo svete odskúšaný postup, že ... Ropa ako zbraň proti západu v 70 rokoch a v 80 rokoch ako zbraň proti východu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zasa do toho moc vidíš ... Dohodli sa na 380 dol. za 1000 m3, ešte v 2009 s Tymošenkovou. Zľavu dostávala ukrajinská vláda za prenájom základne na Kryme a ako ekonomickú pomoc, namiesto podpisu dohody s EU. Obidve skutočnosti padli, že ...
To, že chce v súčasnosti viac je jednoducho na vôli toho, kto predáva, že ... najmä v súvislosti s tým, že súčasná vláda nie je de iure legitímna - pri hlasovaní nebol dostatočný počet poslancov a Janukoviča neodvolali v súlade s ústavou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, obě dvě skutečnosti padly. Takže podle Ruska se Ukrajina nesmí svobodně rozhodnout, s kým budou spolupracovat. Navíc v tom máte nějaký zmatek, protože za Tymošenkové nemohli dostávat nic za to, že nebudou jednat s EU, když jednání probíhala až za Janukovyče, byla dovedena ke konci, jen pak Putin zvedl telefon a bylo všechno jinak. Následně jim Rusko zabralo Krym, a díky tomu jim zdražili plyn, protože už za zabrané území nemusí platit nájem. Takže krádež na druhou, obhajujete fakt pěkné věci. Legitimita vlády s tím nemá vůbec co dělat, to je účelový blábol. Mezistátní smlouvy platí nezávisle na tom, jaká vláda je u moci, i kdyby to byli Marťani. Naše smlouvy uzavřené komunistickou vládou platí taky, pokud jsme se nedohodli na jejich novelizaci nebo výpovědi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zmätok v tom máte vy. Platili 380 mínus 30% za základňu za Tymošenkovej. Na cenu 268 sa dostali až za Janukovyča práve ako ekon. pomoc výmenou za nepodpísanie dohody s EU.
A zasa nedostatok informácií ... žiaden "Putin zdvihol telefón" sa nekonalo. Ukrajina bola ekonomicky v podstate v krachu (takmer) a Janukovyč potreboval v prvom rade prachy. Tie mu ale EU neponúkala. Ponúkala 400 miliónov €, ale nie v hotovosti, ale ako možný profit z toho, že ukrajinské firmy nebudú platiť clo pri vstupe ich výrobkov na EU trh. Pritom by stále platili kvóty na vývoz ukr. výrobkov, kdežto Eu výrobky by mali vstup na UA trh voľný - a taktiež bez cla. Ponuka Ruska bola jednoducho atraktívnejšia.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ta nabídka Ruska byla mnohem atraktivnější. My vám poskytneme půjčku a když budete dělat cokoliv, co se nám nebude líbit, tak budeme žádat její okamžité vrácení :-)
Jak víte, že se žádné "Putin zvedl telefon" nekonalo? Ze zpráv TASSu? Jak jinak lze vysvětlit, že dohodu s EU vyjednal Janokovyčův tým, ale těsně před podepsáním najednou Janukovyč sám osvíceně zjistil, že je ta dohoda nevýhodná? To si myslíte, že ti jeho vlastní vyjednavači byli tak neschopní a roky jednali o něčem tak nevýhodném? A Janukovyč tak geniální, že to pár dní před podpisem objevil? Nebo spíš bylo potřeba vytvořit problém, aby k podpisu nedošlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tej dobe atraktívnejšia bola - kto mohol vedieť, čo sa stane? Máte vešteckú guľu, že tak bohorovne tvrdíte, čo tvrdíte?
Ad Putinov telefonát - ako viete, že sa to konalo? Keby ste o tom mal nejaké info (alebo si ho konečne pohľadal), zistil by ste, že síce rokovali a takmer to doviedli k podpisu, stále ale podpísanie stálo na tom, že Janukovyč, chcel skrátka vyjednať čo najviac peňazí, ktorými by EU pomohla UA ekonomike. A 400 mil € a ešte len možných, bolo skrátka málo a od Putina mal sľúbených viac.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Od Putina měl sice slíbeno víc, ale v podstatě za takových podmínek, že to znamenalo porušení samostatnosti, protože ta půjčka byl spíš vyděračský nástroj. Každá normální půjčka má podmínky a splatnost dané, ne když se nám nebudete líbit, budeme chtít prachy okamžitě zpátky. Tou půjčkou by se stala Ukrajina moskevským vazalem. Ale suverenita Janukovyče nezajímala ani potom, za zvací dopis by měl být souzen jako vlastizrádce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Osmičky jsou nějaké divné. Už jen kvůli tomu, že mi instalátor kleknul, aniž by se vlastně rozjel. Něco o nutnosti restartu a pořád dokola.

http://www.ivobeerens.nl/wp-content/uploads/2012/02/image16.png

Přitom jsem si zjišťoval podrobnosti a mám CPU v pořádku (mobilní AMD 64 Ahtlon X2). Vyřešil jsem to tak, že jsem nainstaloval Windows 7, v nich zvolil klasický vzhled, vypnul vyhledávání, indexaci, a sám se divím, proč jsem vlastně nepřešel z XP už dříve...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Sak samozrejme, dnes by si windows 8 instaloval leda idiot, o tom zadna. Dnes si kazdy rozumny clovek do noveho pocitace da windows 8.1.
S tou podporou u linuxu je to taky snad vtip ze? Kdyz nekoupi redhat, tak nemaji absolutne zadnou podporu, leda by si vyrobili a naveky udrzovali vlastni distribuci a vlastni programy .... to by je mozna vyslo jeste draz o nejakem bezpeci ani nemluve.
"Finančně, z hlediska bezpečnosti, nebo třeba prostě klidného spánku, že máte revidováno 100 % kódu." .... takovy system mi ukaz, beru ho vsema deseti!!!

Jinak kdyby si autor precetl puvodni clanek cely (o tom jak spolehlivy zdroj to je, polemizovat nebudu), tak by vedel, ze cina uz ma leta snahy na svuj vlastni system, ale zjistujou, ze to proste asi neni tak jednoduche, takze se zatim daleko nedostali ..... takze vzhledem k faktu, ze si nejspis plati tu rozsirenou podporu (ktera nakonec neni ani tak draha) a nemaji alternativu, tak jsou to prohlaseni veru velmi silna:o)

Taky by me zajimalo jak moc jsou tyhle miliardove zeme pro microsoft zajimave ... 99% SW piratsvi v miliardove zemi muze znamenat naprosto nezajimavy trh ..... o nejakych par vladnich pocitacich v komunisticke zemi, ani nemluve ....

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A není tou podporou náhodou myšleno, že jsou neustále dostupné aktualizace? Myslíš, že Microsoft dává jinou podporu?

Linux má mnohem lépe vyřešený aktualizace. Instalace z repozitářů je velmi jednoduchá. Jedním příkazem lze updatovat jádro a všechny nainstalované služby a to za běhu systému, většinou bez nutnosti restartu (podle toho, jak moc se jádro mění). Při instalaci/updatu jsou automaticky řešeny všechny závislosti.
Když si Čína udělá distro a k tomu vlastní repozitáře, tak je vysmátá.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je vazne genialni system ....... dokonce to uz umi i zavislosti, to je pokrok:) ...... ale nekdo to do tech repozitaru musi davat a spolehat se na nejakeho stredoskolaka, ze bude svou aplikaci/knihovnu aktualizovat jeste za tyden, mesic nebo dokonce za rok, je v pohode pro takove to domaci lumpaceni, ale pro nejake vetsi nasazeni je to nemyslitelne ......

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pro nějaké větší nasazení je to nemyslitelné a proto spousta velkých serverů jede na Linuxu :-) Měl byste s tím trollením proti Linuxu už konečně přestat. Samozřejmě si nezvolí nějakou obskurní distribuci jako základ. A pokud vyčlení nějaký ústav k udržování své verze, mají po problémech. Na úřadech nebude na škodu, že na tom úředník nespustí jakoukoliv pitomost, co kde na netu najde, což je dneska největší brzda Linuxu na dektopu. SW pro byrokracii se stejně dělá na zakázku, takže tam na volbě OS nesejde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi neznáš pravidla přispívání do repozitářů, nevíš nic o jejich správě ani komunitě, co je tvoří.

Ano, linux umí závislosti a umí je už hezky dlouhou dobu. Narozdíl od Windows....

Když srovnáš Microsoftí DISM s jakýmkoli jiným instalátorem, třeba apt-get nebo yum, tak zjistíš, jak je DISM omezený.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OMFG, DISM?? Vis co to je? (to byla recnicka otazka).
Na windows se uz drahne let pouziva jen a pouze windows installer ..... to je kompletni instalacni framework, operacni system v operacnim systemu ..... jak muzes neco takoveho (nebo nedejboze DISM, OMG) srovnavat s yumem, ktery je jen TRIVIALNI balickovaci system .....
Na windows hlavne ani zadny balickovaci system nepotrebujes, protoze existuji standardy a standardni knihovny, ktere uz primo dodava microsoft a nemusis se spolehat na nejake lofase, co si to kuti nekde na kolene a muzou s tim kdykoliv prestat, udelat nekompatibilni verzi atd atd .... kazdy windows instalacni system (o vyse zminenem win installeru ani nemluve) si pohlida, jestli pouzivas nejaky bastl treti strany a automaticky ho prihodi do binarky. Maximalne co se tam vetsinou do malych distribuci nedava, je .NET runtime, ale ten se ti automaticky nabidne ke stazeni, pokud pouzivas neaktualizovane nebo nejake obskurni windows xp, ci 95/8:)
Strasna "vyhoda" to byla pred 15ti lety, kdy se linuxari holedbali jak maji o 5% mensi binarky (dnes jsou kupodivu snad pokazde vetsi), ale musel si pak clovek natahat pul giga jineho bastlu do pocitace misto par slinkovanych funkci z par knihoven:)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Na windows hlavne ani zadny balickovaci system nepotrebujes, protoze existuji standardy a standardni knihovny, ktere uz primo dodava microsoft"

A proto si každý program pro jistotu s sebou tahá konkrétní verze knihoven? A když se v těch knihovnách najde bezpečnostní problém tak je jen a pouze na vůli dodavatele software, zda vydá opravu? (Místo toho, aby se opravila jedna malá knihovna a veškerý software, který ji používá, by byl opět bezpečný a to i bez zásahu jeho vývojáře.)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vážně? A jak se prosímtě dělá integrace komponent pomocí Windws Installer? Jak se injektují ovladače do WIM pomocí Windows Installer? Když nic nevíš o DISM, tak se k tomu prosím nevyjadřuj.

I Windows má vlastní repozitáře, bohužel velmi omezené.

Je o hodně pohodlnější stáhnout a nainstalovat aplikaci jedním příkazem. Na Windows musíš stáhnout soubor, spustit a odklikat instalaci a pak musíš pravidelně kontrolovat, jestli se náhodou někdo neuráčil vydat novější verzi. Pokud ano, tak tě čeká opakování celého instalačního procesu. A to musíš dělat pro každý program zvlášť. V lepším případě se program aktualizuje sám, ale kolik takových je? V doméně je to podobné, tam je jenom samotná instalace automatizovaná. Ale pořád tě čeká, kontrola aktuálnosti, samotné stahování, vytváření pravidla pro instalaci, atd...
U linuxu aktualizuješ vše jediným příkazem.

O tvorbě aplikací zařazených do oficiálních repozitářů nevíš taky vůbec nic. Nejde o žádné bastlení na koleni. Kód klíčových aplikací je neustále vylepšován a to nejen jednotlivci, ale i velkými softwarovými firmami. Schvalování aplikace je velice přísné.
Ale ani kdyby byly všechny aplikace bastlené na koleni, tak by mi to nevadilo. Protože ty aplikace pracují dobře a efektivně. Nebyla by spíš ostuda pro Microsoft, že na to, co v linuxu stačí domácí bastlíř, potŕebuje celé vývojové oddělení?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Sak samozrejme, dnes by si windows 8 instaloval leda idiot, o tom zadna. Dnes si kazdy rozumny clovek do noveho pocitace da windows 8.1"

Hehehe... :-) Z deště pod okap, z bláta do louže...

"S tou podporou u linuxu je to taky snad vtip ze? Kdyz nekoupi redhat, tak nemaji absolutne zadnou podporu, leda by si vyrobili a naveky udrzovali vlastni distribuci a vlastni programy .... to by je mozna vyslo jeste draz o nejakem bezpeci ani nemluve."

Samozřejmě že si to budou muset udělat sami. Ale SW se dá kopírovat triviálně, takže kupní síla jedné miliardy uživatelů tohle všechno klidně může zaplatit levněji, než kolik by je stál SW od Microsoftu. Státům jako je Slovensko nebo Belgie by se něco takového asi nevyplatilo, ale pro Čínu je to pár drobných.

"Taky by me zajimalo jak moc jsou tyhle miliardove zeme pro microsoft zajimave ... 99% SW piratsvi v miliardove zemi muze znamenat naprosto nezajimavy trh"

...anebo taky levnou první dávku, že? I kdyby nikdo z nových uživatelů Windows v Číně v současnosti nedal MS ani dolar, co je pro MS za stejné (nulové) peníze lepší, vycvičit si miliardu uživatelů-závisláků, i kdyby z nich třebas i jen pár procent v budoucnu za SW od MS zaplatilo, nebo riskovat vznik zcela nezávislé miliardové komunity uživatelů, správců a programátorů systémů založených na Linuxu, která by světu ukázala, že MS vlastně nepotřebují? Nebo jinak - co je pro ně větší dlouhodobé riziko?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Státům jako je Slovensko nebo Belgie by se něco takového asi nevyplatilo, ale pro Čínu je to pár drobných."

Proč by se to nevyplatilo? Víte jak vypadá v praxi vývoj i komerčního software pro celou republiku? To není tým stovek špičkových vývojářů, to jsou velmi často jednotky lidí. Jsou projekty s celorepublikovým dopadem na kterých pracovalo 12 lidí.

Taková ta představa, že na tom musí pracovat 10 tis lidí s podporou dalších 60tis. aby se to vůbec dalo dohromady je uměle živená ze strany korporací jako důvod, proč každá softwarová kravina (kterou by měl být schopen navrhnout, navrhnout nikoliv sám udělat, absolvent vysoké školy) stojí desítky a stovky milionů korun (a nakonec stejne nefunguje, protože i v té korporaci to dělalo 5 lidí za zmatečného řízení ze strany managementu).

Ve skutečnosti těch core lidí stačí velmi málo. Takže státy by měli podporovat univerzity, výzkum a šikovné lidi, kteří potřebný software navrhnou a naimplementují sami (pochopitelně jako opensource, protože je to placeno z kapes daňových poplatníků).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Herone, já měl na mysli téměř celý SW ekosystém - vynechám-li takové věci jako jádro nebo GCC, Čína by určitě uživila minimálně celý vlastní kancelářský balík, a vlastně cokoli souvisejícího s jazykem a kulturou, co jim těžko napíše někdo mimo Čínu - třeba kvalitní OCR na tradiční a zjednodušenou čínštinu, kvalitní MT řešení pro překlad do čínštiny apod. - hromada věcí, co kromě programátorů bude asi vyžadovat i odborné znalosti a výzkum v daných oborech. Kromě toho mají i vlastní specifický HW, někde i na úrovni vlastní ISA (Longsoon), takže i ty kompilátory a ovladače HW by mohli uživit vlastní. Třeba to nebude tak velké jako Microsoft - ona firma se spoustou kravaťáků a nesmyslných subvencovaných projektů - ale na jednotky lidí bych to fakt neviděl.

Jinak Alan Kay a jeho zbojníci ve VPRI nám skutečně ukazují, že celý moderní SW ekosystém skutečně může udělat tucet lidí (a že i ty "softwarové kraviny" skutečně může solidně implementovat absolvent vysoké školy - jednotlivec o víkendech i v docela velkém měřítku), ale na takhle extrémní řešení není trh nikde ve světě asi zatím připravený. :-) Abych parafrázoval, ta představa, že jsou zapotřebí stovky programátorů a je třeba udělat Debian, je uměle živená ze strany hnutí FLOSS jako důvod, proč ještě dneska učit lidi Cčko a Unix. Ony tyhle argumenty o složitosti jsou poněkud dvousečné. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych s dovolením polemizoval. :-) Například onen kancelářský balík ve skutečnosti produktivitu práce snižuje a státní správa to nepotřebuje. Ta potřebuje systém na zadávání a získávání údajů (registry, rejstříky apod.), tedy více méně klasické databázové aplikace dle zákonů a nařízení o zpracování dat. Tady obecný kacelářský balík k ničemu nepomůže. A tak dále.

Samozřejmě, věci jako OCR apod vyžadují dlouhodobý výzkum apod, právě proto je třeba podporovat místní univerzity a ne akcionáře zahraničních firem.

"Abych parafrázoval, ta představa, že jsou zapotřebí stovky programátorů a je třeba udělat Debian, je uměle živená ze strany hnutí FLOSS jako důvod, proč ještě dneska učit lidi Cčko a Unix. "

Tuhle konstrukci jsem nepochopil. Jednak debian dělají dobrovolníci (mě je fakt jedno, co si kdo dělá, pokud to nemusím platit), ale především unixový přístup je často mnohem efektivnější a tedy ušetří další prostředky.

Jo, jako já si myslím, že nejsme ve sporu, jen z mého pohledu se dělá spousta věcí, která by se jednak nemusela dělat vůbec (to v první řadě) a taky se dělá neefektivně (je znám lepší způsob jak to dělat).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já měl na mysli to, že většina užitečných věcí, které lidé s počítači dělají, by se složitostně měla vejít pod 100 kLOC, a tudíž představa, že v první řadě potřebuju systém na několik CDček nebo dokonce DVDček, je zhruba stejně scestná jako představa, že potřebuju Microsoft. Jen musíme přijít na to, jak na to (mnohé komponenty už existují - třeba https://www.youtube.com/watch?v=P97O8osukZ0 - jen třeba je umět poskládat dohromady).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano a pak to dopada jak nase narodni systemy co? Kolik myslis, ze dela lidi na datovych schrankach, ktere se musi jeden cely den, jednou za 14dni maintainovat ..... registry (treba ten vozidel je peknym prikladem), rejstriky atd .....
Jsou to jen velke zakazky pro firmy o dvou lidech ..... vlastnik a programator ze stedni skoly ... snazi se to naroubovat na mysql, protoze prece ze 100 micu si neutrhnou od huby sto litru na lepsi DB ze?
A samozrejme, ze by to zvladl i mene schopny programator daleko levnej (temer zadarmo oproti tem desitkam milionu) a kvalitnej ..... treba ten registr vozidel, ktery nezvladal napor 500 query za hodinu, me fakt dostal ....
Ale pak jsou tu veci, jako ty datove schranky, obrovske narodni registry, ktere stoji miliardy, dela na tom firma xy, za kterou stoji dva stredoskolaci a to je ten problem ...... ono to proste miliardy stat bude, protoze to bude delat microsoft, sap, HP nebo kterakoliv SOLIDNI obri megafirma, ktera bude za tim projektem stat a hlavne muze si dovolit to ustat ..... za takovym projektem proste NEMUZE stat banda stredoskolaku, ktera se na to po prvni vyplate vysere, to proste nejde. U tech velkych firem tam bude tuna byrokracie a 90% penez vylitne oknem ..... nelibi se mi to .... ale je to lepsi alternativa, nez kdyz ty same prachy shrabne parta amateru. Bude tam podpora, bude tam vsechen servis a hlavne nejake garance.
Ja to vemu u tech datovych schranek, mel tu nekdo cest s tim pracovat? Ja s tim bohuzel pracovat musim ...... naprosto neuveritelny paskvil ..... donedavna T602 na tom mela formulare, ktere se musely instalovat, bezely pak porad na pozadi 3 sluzby .... KATASTROFA! Ted uz za ty miliardy udelali webovy xischt ..... fakt parada ..... napada me tisicovka webovych editoru, ktere by byly o nekolik trid lepsi a snad i zadarmo ..... ale to je jen spicka ledovce miliard. Pak je tu ten samotny system .... kdy preposlani zpravy nejakemu subjektu (pokud to neni organ verejne moci) stoji jak normalni dopis, OMFG!!! Zpravy ve schrance jsou maximalne mesic nebo mozna tri a pak se mazou .... clovek si muze koupit datovy trezor, kde si za litr mesicne muze ulozit snad 200 zprav permanentne .... kde to kuwa sme? Organizace, ktera ma vetsi dotace nez provoz celeho gigamailu na seznamu ..... protoze to proste delaji amateri.
Takze ano 12 lidi muze delat SW s celorepublikovym dopadem, ale nejspis to bude SW typu datove schranky ......

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Datové schránky se daly implenetovat tak, jak to mají například v německu. A spousta lidí, včetně mě, podobný systém navrhovala v době, kdy už bylo jasné, že české datové schránky budou naprostou katastrofou.

Tedy vzít zákon o elektronickém podpisu (který má ČR snad už 15 let a dodnes jsou napříkad soudy neschopné s tím pracovat), vzít existující autority vydávající kvalifikované certifikáty a postavit systém datových schránek na existujícíh technologiích, jako je emailová infrastruktura. (Ano, tak to mají v Německu dnes). Tedy de facto všechno existuje, stačí spravovat servery, které budou přijímat výhradně emaily (datové zprávy) podepsané k tomu určeným kvalifikovaným certifikátem. Pochopitelně i ty servery se musejí prokazovat svým kvalifikovaným systémovým certifikátem. Přihlašování do takového systému (pro čtení zpráv) by též bylo umožněnou pouze držitely kvalifikovaného certifikátu.

Všechny technologie existují a existovaly v době bastlení datových schránek u nás, stačilo to jen vzít a udělat. Jenže, to by Íčko, které u nás datovky zařídilo, nemělo tolik všimného do kapsy a nemohlo by se spousty let vydělávat na vytištění, dlouhodobé uložení a já nevím co ještě.

"Ja to vemu u tech datovych schranek, mel tu nekdo cest s tim pracovat?"

Ano a viz výše. Ty schránky vypadají tak jak vypadají ne proto, že by to neuměli udělat lépe, ale proto, že na tom "někdo" chtěl vydělat co nejvíc. Ti vývojáři samozřejmně byli až na posledním výplatním místě. Kdo byl na prvním všichni víme.

"Takze ano 12 lidi muze delat SW s celorepublikovym dopadem, ale nejspis to bude SW typu datove schranky"

Ne. Opět jsi záměrně nepochopil o co jde (záměrně proto, abys tam mohl psát o miliardách pro ms hp a spol). Dnes, některé konkrétní a vysoce funkční systémy dělá relativně malý počet lidí (kteří nejsou vidět a kteří svou práci chtějí dělat dobře). Bez těchto lidí, kteří dobře dělají důležitou práci ve všech oborech činnosti by se každá společnost rozpadla. Nemůžu a nechci být konkrétní, není to nic tajemného a nelegálního, jsou to lidé, kteří dělají svou práci více méně anonymně (znám člověk, co rozjel asi 6 relativně úspěšných projektů a do desítky další zasáhl a nikde není podepsán, nikde nemá smlouvu. Dělá to proto, že to považuje za správné).

Takže ne banda středoškoláků, ne zahraniční vlastníci za miliardové ceny. Podpora by měla jít směrem na vysoké školy, stát by si měl vychovávat vlastní odborníky, kteří po tom pro něj budou pracovat. Někde to tak funguje, někde ne. Nefunguje to většinou tam, kde politici a různí vlivní lidé (kteří těmi politikami otáčejí) vycítí příležitost si nahrabat pro sebe. Bohužel to postihlo i IT, ale opět víme, jak to vypadá například ve stavebnictví, které tři firmy tady staví každé větší akce a kdo to potom reálně dělá. Tomuto je potřeba zabránit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze microsoft neni jen tak nejaka firmicka ..... je to zdaleka nejvetsi SW firma, mozna nejvetsi firma celkove, zamestnavajici statisice lidi a nasledne tvorici dalsi desitky milionu pracovnich pozic.
Me se libi takovy ten uzkoprsy linuxovy nazor, ze microsoft je ten spatny, nejaka evil organizace ..... jenomze microsoft jsou v drtive vetsine spickovi a ve spouste oboru nejlepsi zamestnanci, proste proto, ze si je muze firma dovolit.
Zapomina se na ty odvetvi, ktere jsou na microsoftu primo zavisle, na drtivou vetsinu programatoru, kteri by v zivote nepresedlali z visual studia na nejaky smesny eclipse a podobne. To jsou miliony zcela regulernich lidi, ne stovky az tisice, stojici za linuxem.

Myslis, ze drtiva vetsina vyvojaru pro linux a opensource obecne to nema jen jako vedlejsak? V beznem zivote pracujou pro komercni firmy a po nocich si kuti (a mnohdy vykradaji svuj komercni SW) svuj open source, protoze je to treba bavi nebo proste jen tak ........

Microsoft je zly, apple je zly, google je zly, oracle je zly ..... jediny hodny je RMS ..... vsichni programatori budou programovat zadarmo friii softweeeer .... a z ceho ze budem zit?:o)))

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"Zapomina se na ty odvetvi, ktere jsou na microsoftu primo zavisle, na drtivou vetsinu programatoru, kteri by v zivote nepresedlali z visual studia na nejaky smesny eclipse a podobne. "

Ano, já souhlasím s tím, že miliony lidí řeší a vydělávají na problémech, které by bez MS nikdy neexistovali. S tím naprosto souhlasím.

"Myslis, ze drtiva vetsina vyvojaru pro linux a opensource obecne to nema jen jako vedlejsak?"

Nebudu se hádat o kvantifikátory, ale spousta software* vzniklo tak, že vývojář řešil nějaký svůj problém (což se mohlo týkat i jeho zaměstnání) a dal řešení k disposici všem. Stejně tak spousta oss vznikla jako interní produkt v nějaké firmě a ta firma ho opět dala k disposici všem (za odměnu má hlášení chyb (víc testerů víc vidí), doporučení na nové funkce, překlady do dalších jazyků a od těch nejšikovnějších pak i patche.

*) Jako otázkou je, co všechno můžeme zahrnout pod pojem software. V diskusích se lidé ptají na své problémy a někdo jim může odpovědět nějakým drobným skriptíkem nebo onelinerem (nebo dokonce jen radou a změnou přístupu k problému). Je to software? Já nevím, každopádně ten oneliner (i ta rada) může tomu tázajícímu ušetřit hodiny práce i v jeho zaměstnání.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.