Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čína vyzvala Apple k vysvětlení, proč zpomaluje iPhony

Apple jednoduse do iPhone generaci 6, 6s, 7 a SE pouzil baterie druhorade cili nekvalitni tridy jake by ocekaval zakaznik v produktu kde cenova relace zacinala na urovni 550€ a jela jenom vys, je to jednoduse ukazkove kapitalisticke svinstvo, spolecnost se nahlodala na prasecim zisku ale zakaznikum nedodala zbozi v takove kvalite jake automaticky ocekavali, proto doufam ze minimalne v Cine bude muset Apple kompletne vymenit baterie v dotcenych iPhonech za jiz kvalitni, a jak baterie tak servisni zasah zakaznik nebude muset platit, jinak iPhone 6 sou stale vykonne cili dostatecne smartphony a Apple jiste dela tohle plosne omezeni i z duvodu aby si laicky/BFU zakaznik vedom zpomaleni(ale neresil proc k tomu realne doslo) pobezel automaticky koupit "novy" iPhone 8 ktery se vuci 7 lisi jenom ciselnou generaci/ne rozdilu vykonem a nebo 1200/1400€ iPhone X ktery jak Apple poznamenal povazuje stale za cenove neprestreleny telefon.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tipuju že je to jen opatření proti zvyšujícímu vnitřnímu odporu baterie. Baterie defacto neztrácí kapacitu, jen ji roste vnitřní odpor. Pokud telefon v zátěži bude baštit určitý výkon (proud*napětí), je logické, že pokud má baterie vyšší odpor, pak tento proud nebude schopna dodávat a bude klesat napětí. Pokud klesne napětí pod nehezkou úroveň, nebude správně fungovat logika a buď zafunguje podpěťová ochrana a celé to raději vypne, nebo to bude dělat chyby a nebo to spadne do hazardu.

Staré telefony mají možná lepší zdroje (vždy je tam několik zdrojů, SoC není přímo připojeno na baterii) a byl tam prostor na větší kapacity, lepší regulaci, nevim. Možná to v applu v rámci redukce hmotnosti a velikosti už zahnali tak daleko (a kdo ví jestli jen apple), že je to celé fakt na kost. Pak takový zdroj neumí dobře pracovat s ojetou baterií a tak se musí přizpůsobit SW a chování celého telefonu tak, aby to s tou ojetou baterií fungovalo a nepadalo.

Tohle jsou jedinné rozumné přičiny, co mě napadají. Sám mám Lumii 640XL, kde je celkem low-cost SoC (v té době a dnes už tuplem), jehož spotřeba je prd prd nic. WP8.1 jsou také nenáročné a baterie je tam doslova mamutí (cca 3 Ah, zabere to prakticky celé záda telefonu).

K té první úvaze: Kdo má notebook s patřičně ojetou baterií (mám tu cca 15 let starej Compaq nx9005), může si to sám vyzkoušet. V mém případě byl stroj schopný browsit po internetu i 2h (i když je ta baterie fakt v loji), ale jakmile se to zatíží, jde to do kopru, protože Ri baterie tomu zkrátka brání.

PS: zapoměl jsem dodat, že druhým "elementem" bude i vyšší nároky Applích SoC co se týče odběru el. energie. Rozhodně to bude baštit víc jak SoC v takovém Mi Note4 a podobně. Proto ta ojetá baterka bude citelnější (a o to víc s horším zdrojem) na JáTelefonu, než na "low cost" telefonech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Technické příčiny jsi vyjmenoval hezky, a teď ještě marketingové příčiny (=kurvítko?) :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se nevylučuje. Pokud se "odrbal" zdroj na úkor té úžasné tenkosti a "vybroušeného dizajnu do posledního prdu", tak je něco špatně. Jenže lidé to kupují, takže je to asi správně. Nebo myslíte, že tu většinu vlastníků JáFounů trápí, když si kupují zařízení, na které se jen ošklivě podíváte a hrůzou popraská?

Taková je teď doba... blbá plná nepraktických produktů. Nakupujeme telefony, které sice fungovat mohou i 10 let, jenže se jim omezuje morální životnost podporou SW (protože to stojí prachy a z lidí ty prachy na support nedostanou). Takže je normální kupovat telefon na 2-3 roky s tím, že se z toho stane fungující odpad. Stejné je to u flashek (SSD). Vymyslely se takové věci, jako TLC flashky a výrobci pak vytvořili produkty, které skoro nemají ani tu cache. Ten disk se kvůli pár dolarům ojede a je z toho opět odpad.

Myslí se jen na zisk a průmyslová kvalita padá někam do hnoje (a to už delší dobu), produkujeme moře odpadu a lidu to přijde normální. Já fungoval rád na bazarovém HW, protože se nový moc nevyplatil. Teď jsme v takové době, že bazarovej HW má cenu pomalu toho nového, protože nám ten vývoj nějak zpomaluje. Mám už rok a něco celkem hi-end stroj a vím, že bude sloužit fakt dlouho (poku se tam něco nepodělá). Jsou ale tací, co kupujou co rok/dva stroj jen kvůli tomu, že na to mají a absolutně tomu nerozumí. Taková je doba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a prave proto od drahych produktu s vysokou marzi cekam neco vic to co popisujes cekam od low cost produktu s minimalni marzi

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jádro SoC má stejně napájecí napětí kolem 1 až 1,5V, vzhledem k pokročilé výrobní technologii (nevím možná 20nm?) by napájecí napětí stejně nemohlo být víš. Druhá věc, je poměr kapacity akumulátoru a maximálního odběru čipu. telefon bude mít max odběr kolem 3W, baterie v iphonu má kolem 6Wh, i opotřebovaná baterie by odběr 0,5C měla zvládat bez větších problémů.
Skutečné příčiny bych viděl v:
1. Zkriplený návrh napájecí části která dokáže pracovat jen v úzkém rozpětí vstupního napětí, aby to mohlo pracovat v širším rozsahu napětí asi by byla potřeba o milimetr větší cívka a kondenzátor které v milionových odběrech výjdou asi tak o půl centu draž.
2. Příliš konzervativně nastavený batery management a jeho overdischarge protection. Namísto toho aby při záteži začal rychle ubývat ukazatel baterie a telefon by se po pár minutách/desítkách minut standartně vypnul jako s vybitou baterií, tak to overdischarge protection odřízne rovnou. Smysluplná hranice napětí, s ohledem na dlouhodobou životnost, kdy prohlásit li-po baterii za vybitou je někde kolem 3,2V. Nicméně technologický limit na který se dá krátkodobě zajít při vyšším odběru je někde kolem 2,8V.
Apple obvykle používal docela kvalitní baterie, nepodezdříval bych baterii samotnou, ale spíše zkriplený design věcí kolem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych taky osobně viděl problém ve zdroji. Spotřebu telefonů jsem nikdy nezkoumal. Tipnul bych si ale slušné proudové špičky které určitě budou víc než jen 3W. Pokud tohle starší a pomalejší čipy nedělali, tak ty nové už možná ano. V kombinaci s horším zdrojem a kupříkladu nižší kapacitou na vstupu/výstupu to nebude dělat dobrotu. Pak je tedy zcela logické, že to poběží pomaleji (stáhne to frekvenci, prázdné cykly a případně to ještě stáhne napětí jádra).

... a lepší to asi nebude :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Ono to může být dvojkombinace vyššího nárůstu vnitřního odporu baterie s cykly, způsobující vyšší než očekávaný pokles napětí při vyšších proudech v kombinaci s ochrannými obvody hlubokého vybití, které na to citivě (možná zbytečně možná ne) reagují.

Možná vyšší vnitřní odpory plynou i z konstrukce plošně velké, ale tenké baterie. Kdo ví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

že by se ty zpravy a vysvetleni pro USA nedostaly i do Číny?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čína je tedy dost silné slovo, to zavání vládní intervencí. The Shanghai Consumer Council, a non-government organization.., tedy nevládní spotřebitelská organizace (něco jako dTest u nás) se ptá Apple... China consumer group není "Čína" ani zmíněné "úřady". Chjo. Přesná informace není dost šťavnatá nebo co, nechápu to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Něco jako dTest u nás“ to opravdu není, Consumer Council (podobně jako několik dalších obdobných úřadů v Číně) nebyl založený vládou, ale je financovaný vládou, působí jako poradní orgán vlády a je podporovaný vládou. Pokud dospěje k závěru, že jsou poškozována práva spotřebitele, může zahájit soudní proces, jako už se v minulosti několikrát stalo - podporovaný vládními úřady. Opravdu nejde o obdobu našich spotřebitelských klubů, jejichž možnosti končí někde u publikace časopisu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím není financován vládou, ale byl schválen parlamentem a sdružuje tisíce spotřebitelských organizací po celé zemi. Ano lobuje pro zákony atp. a ano dělají to i nevládni a spotřebitelské organizace v Evropě.
https://www.mpo.cz/cz/ochrana-spotrebitele/kontakty-pro-spotrebitele/kon...

Ano, může podat žalobu, není to opět nic jiného než jinde i u nás, kde spotřebitelské organizace též žaloby podávají.

http://www.cca.cn/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Které naše spotřebitelské organizace mají vládní pověření?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My nežijeme v zemi jedné strany, která musí vše posvětit. Máme demokracii. Za komunistů to u nás bylo úplně stejné.

Ale když přestaneme uhýbat od tématu, jedna z tisíců spotřebitelských orchanizací (šanghajská) a třeba i vládou schválených spotřebitelských organizací pořád není "Čína" a není ani "úřady".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srovnání s naší situací a vynášení závěrů na základě toho postrádá opodstatnění. Naše spotřebitelské organizace skutečně nejsou subjekty vládou financované ani pověřené k tomu, aby bránily práva zákazníků. Jmenovaná čínská organizace z nemalé části vykonává, co u nás mají na starost státní organizace. Samotný fakt, že není začleněna ve státním aparátu, nic nemění na vládním pověření (nikoli schválení) k její činnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě je vlastně úplně jedno jaký má ten orgán status a kdo jej schválil, jeho účelem je zastupovat spotřebitele, ani v nejmenším nezastupuje mezinárodně Čínu, nemá možnost nijak intervenovat ve jménu Číny, ani není čínským úřadem (jak je chápeme v češtině jako výkonné orgány moci).

A v originále ta organizace prostě jménem spotřebitelů požádala o dodatečné informace (psalo se tam že měla asi 2500 dotazů na iPhone, číslo už si nepamatuji přesně, každopádně zajímavé číslo při 11 mil. prodaných přístrojů všech typů ročně) a chtěla odpověď jaké je jeho řešení (zřejmě pro oficiální tlumočení dotazovatelům). Prostá nesenzační informace.

Tlačit tam dojem, že "Čína na někoho zaklekla" (Čína vyzvala k vysvětlení) je přinejmenším "trochu jsme si zapřeháněli". Vládní nóty se dělají jinak a pokud by taková došla do Apple, to by bylo opravdu velké haló. Zkreslování významu zpráv opravdu není u technického webu správné! Psát negativně o Apple, no proč ne, ale když rozkliknu nebo vygooglím originál a tam čtu něco dost jiného, tak ztrácím důvěru ve zde prezentované informace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A teď v rámci meltdown apple zpomaluje iP6 o 50%. To je ale náhoda....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezký pokus, nicméně Meltdown konktétně se týká jen x86 procesorů Intel. :-) To v iP6 pokud vím není.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavé, Apple tvrdí, že se týká iOS zařízení s výjimkou Apple Watch:
https://support.apple.com/cs-cz/HT208394

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm

Meltdown is a name given to an exploitation technique known as CVE-2017-5754 or "rogue data cache load." The Meltdown technique can enable a user process to read kernel memory. Our analysis suggests that it has the most potential to be exploited.... Potenciál.

Mě to přijde, jako když to záplatují pro všechny případy, než že by se to ARMů aktuálně týkalo, protože:

6.4 Limitations on ARM and AMD
We also tried to reproduce the Meltdown bug on several ARM and AMD CPUs. However, we did not manage to successfully leak kernel memory with the attack described in Section 5, neither on ARM or on AMD. The reasons for this can be manifold. First of all, our implementation might simply be too slow and a more optimized version might succeed. For instance, a more shallow out-of-order execution pipeline could tip the race condition towards against the data leakage. Similarly,
if the processor lacks certain features, e.g., no re-order buffer, our current implementation might not be able to leak data. However, for both ARM and AMD, the toy example as described in Section 3 works reliably, indicating that out-of-order execution generally occurs and instructions past illegal memory accesses are also performed.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se ví, že poslední IOS aktualizace jen spustila u dalších IP6 snížení rychlosti z důvodů baterie(i u těch které jeli rychle před updatem). Po výměně baterie je výkon zpět. S meltdown to nemá souvis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsetko je to iba špinavosť od Apple, vsetko sa da obkecat, na vsetko sa da najst výhovorka, doteraz netrebalo spomalovat mobili aj so smejdovymi bateriami a zrazu najdrahsie mobily musia spomalovat koli nejakym.... vymyslenym merketingovym obkecanym blbostiam. bezny odber z baterky je 200-300mA, max 500mA, co zvladne dodat aj ta stara smejdova baterka. Ono keby bola az taka zla, neslo by ju ani nabijat 1A a viac dnes nabijacny nabijaju mobil. Proste Apple ide iba o hnusny predaj, po roku pridete do predajne, chytite novy ajfon a ste z toho na prasky ako rychlo ide, ihned chcete novy mobil jebo ide rychlejsie ako vas, no vas je umelo pomaleny. Hlavne ze ziaden vyrobca nespomaluje, samsungu baterky drzia len zrazu Apple "pomaha" zakaznikom tak, ze im spomaluje mobil... Je to cisty oeb na zakaznika, nic viac, vsetky technicke vysvetlenia su iba omacka polopravd v teoretickej rovine aby to mohli nejako obhajit. peace

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby se číňani podívali na místní diskuzi, vše by se dozvěděli. Zdejší odborníci jim jistě celou situaci rádi vysvětlí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.