Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čipletový Raphael / Zen 4 půjde i do výkonných notebooků

Vidim tam jeden zasadni nedostatek, nema to dostatek ALU ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

neni ten ihs celej z alu?? (:

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

IIRC se delaji z nejake slitiny niklu, ale mozna se mylim (a nejspis se to obcas meni).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

slitina niklu urcite nee.. ale koukam ze sem sto let za opicema.. dneska uz se vyrabej z medi.. niklem jsou jenom potazeny at je vnitrek z medi nebo ne..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to poniklovana slitina medi, neboli bronz s tim, ze je to zejmena med (cuprum).
poniklovana je kvuli chemicke stabilite a reakci s ALU, teda co to kecam, s hlinikem v pripade chladicu :).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

...na IHS se prakticky vždy používá poniklovaná čistá měď (její tvrdost se dá upravit žíháním)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ano, tak toto alu vládne všem :-)
edited : špatně vložené :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě by docela zajímalo, jak to bude s paměťmi u výkonných notebooků, protože současná generace je jimi úděsně bržděna, ono to sice má 3200Mhz DDR4, ale CL22 a hlavně ty další parametry jsou úděs, třeba csgo na 5600X desktopové dává 400-600fps, na 5600h je to 130-350. Takový obří rozdíly tam jsou díky propustnosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jaka graficka karta? Dost pochybuju, ze podminky byly stejne, uz kvuli tomu, ze 5600X neobsahuje GPU.
V tomto pripade to tedy neni vubec srovnatelne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

CL22 je pro GPU irelevantni, GDDR ma latence v stovkach nanosekund a GPU je pouzivaji leta. Podstatna pro GPU je propustnost.

Co se tyce toho "brzdeni", mam sve pochybnosti. Do jiste miry ano, na druhe strane v laptopech GPU brzdi TDP a hlavne chlazeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podmínky jsou srovnatelné, karta je samozřejmě diskrétní RTX3060 130W, jde o CPU limited gamesu, nejde o GPU limited, v desktopu tomu stačí 1660ka, nároky na GPU jsou minimální. Prostě laptopová verze 5600H je oproti 5600X v CPU intensive gamesách jako cs go na polovině výkonu díky laptopovým pamětem. Grafika v tom nehraje žádnou roli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak už bylo psáno výše hlavní brzdou notebookových CPU nejsou paměti, ale TDP a chlazení. Jinak hlavním důvodem proč jsou v NB CL22 je ten, že RAM s nízkým CL (na notebookové poměry) strašně moc žerou a hřejou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to není tak docela pravda, i relativně levný legion uchladí 130W grafiku v klidu a uchladil by i 90W cpu, rozdíl ve výkonu hrubém není tak velký, ani rozdíl v taktech neudělá 50 procentní propad u csgo, problém jsou právě ty paměti. A u CSGO je to nejvíc extrémní případ. U klasických her nebo aplikací je rozdíl daleko daleko menší 5600h vs 5600x, zhruba kolem 10-20 procent dle appky či gamesy. Problém je že třeba u toho legionu i když vyměním tragické stockové paměti za kingston fury s lepší propustností, pořád je to 40 procent za desktopem.

A limitem není to CL22, ale ostatní parametry, jsou CL22 3200Mhz ramky s tragickou propustností a jsou CL22 3200Mhz ramky s docela solidní. Problém je, že když se vezmou ramky s propustností o 10-20 procent slabší než desktop a procesor je o 10-20 procent za desktopem, tak ve finále u cska je bottleneck ne 10-20, ale 20-60 procent a zrovna jak na potvoru ta horní mez je to v těch kritických pasážích, kde je každé fps dobré.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...pro mobilní CPU AMD jsou dostupné nejrychlejší paměti DDR4 3200MHz CL20 (HyperX Impact), neboť AMD BIOS nepodporuje Intel XMP (jinak nejrychlejší jsou Crucial Ballistix DDR4 3200MHz CL16, resp. jiné jsem nenašel)

PS: "i když vyměním tragické stockové paměti za kingston fury s lepší propustností" ...jak se dají dát desktopové paměti do notebooku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nijak, kingston přejmenovává všechny své paměti díky odprodeji hyperx na fury.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chcel by poprosiť o článok zhrňujúci CPU (Zen) od AMD. Ja som prišiel na takéto zhrnutie: https://pastebin.com/sCS234AV Neviem či dobre. Pomaly sa strácam v tom čo je Warhol, Rembrandt, dátumy uvedenia...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. Tak pokud na tom je aspoň něco pravdy, znamenalo by to, že budoucí běžné desktopové Ryzeny generace Zen4 budou obsahovat v centrálním I/O čipletu také nějakou menší iGPU, podobně jako to dělal dlouhá léta Intel. A tyto čipletové skládačky budou použity i jako výkonnější (35+ W) APU do notesů (asi také s dalším čipletem pro silnější grafiku, kromě té v I/O čipletu).

Jestli to tak bude, bylo by to výborné... Protože pro pracovní desktop je nepřítomnost nějaké základní grafiky (iGPU) celkem otrava.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Intel to ale dělá pořád, ne? Jen iGPU u některých svých procesorů deaktivuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.