Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čipletový Raphael / Zen 4 půjde i do výkonných notebooků

5nm generace Zen 4 podstatně rozšíří TDP obsluhované čipletovými procesory. Ty by měly zasáhnout až do segmentu od 35 wattů, který měla v noteboocích na starost monolitická APU…

Během posledních dní se sešla další várka informací o procesorech s jádry Zen 4, jmenovitě o jeho čipletové verzi Raphael. Doposud jsme o těchto produktech mluvili jako desktopových, ale zdá se, že v případě řady Raphael by to bylo poněkud zužující. Alespoň to naznačuje várka slajdů, které získal web Games Nexus v březnu 2020. Neznamená to nutně, že pocházejí z března 2020, přinejmenším část těchto informací bude starší. Některé údaje už nemusejí být (a asi skutečně nejsou) aktuální, ale přesto se dozvídáme dost nového:

AMD (přinejmenším v době vzniku tohoto materiálu) plánovala nasadit Raphael v desktopu pro TDP v rozsahu 45-105 wattů. To samo o sobě není nijak překvapivé (nyní se objevují zprávy, podle kterých by mohlo být TDP desktopových modelů rozšířené na až 125 wattů pro šestnáctijádrové modely a mohla by vzniknout i speciální řada s více než 16 jádry s TDP až 170 wattů). Zajímavější se nasazení těchto čipletových procesorů v mobilním segmentu.

Dosavadní čipletové (Ry)Zeny používala AMD pouze v desktopu, neboť GMI rozhraní propojující čiplety mají nějakou vlastní spotřebu a z hlediska energetických nároků tak bylo výhodnější nasadit v noteboocích monolitická APU. Zdá se ale, že se pozvolna dostáváme do fáze, kdy čiplety najdou uplatnění i v noteboocích, s Raphaelem konkrétně v 35-65W segmentu. Čím to může být dáno? Pravděpodobně trojicí faktů. Za prvé přechodem procesorových čipletů na 5nm proces (což snižuje spotřebu), za druhé přechodem centrálních čipletů z 12nm na 7/6nm proces (což rovněž snižuje spotřebu) a nakonec nasazením 3. generace GMI, která patrně bude mít vyšší energetickou efektivitu (GB/W) než současná verze. V takové situaci už je samozřejmě nutná přítomnost integrované grafiky.

Že by Raphael mohl být volitelně vybaven integrovanou grafikou (RDNA 2) už víme poměrně dlouho, ale zde máme poprvé černé na bílém (či spíše lososové na šedém), že tato grafika bude součástí centrálního čipletu (nikoli samostatný čiplet). Novinkou na úrovni centrálního čipletu má být dále DCN (Display Core Next, display pipeline) a nová SMU (System Management Unit). Za pozornost stojí také poznámka, že řadič podporuje DDR5 i DDR4 (nedávné úniky hovořily pouze o DDR5).

Třetí ze slajdů, barevný diagram platformy, je docela oříšek. Oproti všem ostatním materiálům totiž hovoří o procesoru Raphael podporujícím paměti DDR4 a socket AM4. Můžeme zatím jen spekulovat, zda měl být Raphael původně určen ještě pro AM4 platformu, nebo (spíš) AMD nějakou dobu plánovala Raphael jak pro AM5, tak i ve verzi pro socket AM4. Pokud, pak již nejspíš nejde o aktuální záměr, neboť mezi informacemi uniklými za poslední rok nebyla o AM4 verzi Raphaelu jediná zmínka.

Další upřesnění přinesl leaker ExecutableFix, který nedávno zveřejnil render pouzdra procesorů Raphael. Tyto obrázky doplnil upřesňujícími rendery, které vysvětlují, proč jsou okraje IHS vykousané: Slouží pro kondenzátory:

Lze však očekávat, že takto koncipované pouzdro bude určené výhradně pro socket AM4 / desktop a v noteboocích dojde na nějakou ztenčenou konstrukci s BGA rozhraním.


Procesory Raphael s jádry Zen 4 se očekávají ve druhé polovině příštího roku, podle některých zdrojů v říjnu až listopadu. Přinesou více než 20% zvýšení IPC oproti Zen 3 (první vzorky dosahovaly asi 22% nárůstu), 5nm výrobní proces zvyšující energetickou efektivitu a v případě potřeby může vzniknout speciální edice podporující více než 16 jader. Půjde o první generaci Ryzenů s podporou nového socketu (AM5) a pamětí DDR5, které v první generaci zvyšují o 50 % paměťovou propustnost (DDR5-4800). Možná je i přítomnost integrované grafiky, která však nejspíš nebude dosahovat takového výkonu jako grafika integrovaná v monolitických APU (ta jsou vyvážena opačně, více na grafický a méně na procesorový výkon).

Diskuse ke článku Čipletový Raphael / Zen 4 půjde i do výkonných notebooků

Sobota, 12 Červen 2021 - 17:59 | peliculiar | Intel to ale dělá pořád, ne? Jen iGPU u některých...
Úterý, 8 Červen 2021 - 13:21 | kolemjdouci | ...já stále vidím něco jiného: https://www....
Úterý, 8 Červen 2021 - 11:54 | JFP | nijak, kingston přejmenovává všechny své paměti...
Pondělí, 7 Červen 2021 - 20:27 | kolemjdouci | ...na IHS se prakticky vždy používá poniklovaná...
Pondělí, 7 Červen 2021 - 20:16 | kolemjdouci | ...pro mobilní CPU AMD jsou dostupné nejrychlejší...
Pondělí, 7 Červen 2021 - 18:43 | JFP | No to není tak docela pravda, i relativně levný...
Pondělí, 7 Červen 2021 - 18:25 | TOW | Jak už bylo psáno výše hlavní brzdou...
Pondělí, 7 Červen 2021 - 17:49 | JFP | Podmínky jsou srovnatelné, karta je samozřejmě...
Pondělí, 7 Červen 2021 - 17:45 | franzzz | CL22 je pro GPU irelevantni, GDDR ma latence v...
Pondělí, 7 Červen 2021 - 11:47 | kvolaa | Zajímavé. Tak pokud na tom je aspoň něco pravdy,...

Zobrazit diskusi