Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový čipset Intel B365 je 22nm (oproti 14nm B360) a vypadá na přejmenovaný Z170

Tak to si k Vanocum opravdu nekoupim, ani potom!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Víc jader, vic adibas :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolega z práce, zrovna kupuje nové střeva pro domácí herní mašinu pro děcka.
Chtěl Kaby-Lake, tak jsem mu to rozmluvil na AMD Ryzen 5 2400G s Vegou 11 a na celé sestavě jsem mu tak ušetřil 2000,-Kč, za který si koupí SSD disk. V tomto je intel naprosto na přesdržku a nechápu proč jej lidé kupují za ty prachy i v segmentu low endu.

Akorát nechápu, musím základku MSI B450-A PRO přeflashovat? Můžu to požadovat po prodejci ? Na supportu píšou že to ten procák podporuje: https://www.msi.com/Motherboard/support/B450-A-PRO#support-cpu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč zrovna AMD Ryzen 5 2400G ? Ryzen 2600 je jenom o pár kaček dražší a má o 2 jádra navíc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

požadavek byl na cenu a první návrh místo intelu byl 2200G za bratru 2700,-kč. Na eurotruck simulátor stačí čtyřjádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně, aby jsi to osadil jako dual-chanel.

Jinak 2200G jsem minulý týden ve výsledku pořídil v CZC za 2099 vč DPH.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasně, 2x4GB, prej to flashne přímo prodejce, takže jsem v klidu. Jo a WIN7 na to nedostanete.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Support for Windows® 7 64-bit
* To support Windows® 7 64-bit, you must install an AMD Pinnacle Ridge & Summit Ridge CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a toto je raven ridge

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys mu tam dal nelegální W7, tak si mu ušetřil 3 litry, které si mohl vrazit do grafiky. Proti W10 je třeba bojovat:).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je sice možné, ale na nových AMD procesorech prostě Windows 7 nenainstalujete, skončíte v modré smrti už při instalaci. Raven Ridge procesory mají jinak udělaný Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) a driver ,který je ve Windows 7 si s tím neporadí, a jelikož Misrošrot ani nikdo jiny novy nenapsal a nejspíš nenapíše je po žížalkách.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť to někteří provozují a výrobci desek sami uvádějí návody jak to obejít.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

uka, na MSI jsem to nenašel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I proto má ta MSI PS2. Díky tomu snad ani nemusíš upravovat instalačku.
https://www.msi.com/Motherboard/support/B450-A-PRO
Tam si vyhledej odpověď na otázku
I use MSI Smart tool to build Windows 7 installation file but after I installed windows 7, the system would show BSOD. How could I solve this issue?

Nevím, proč by MSI měla být nějaká vyjímka. Ale nesmutni, někteří BFU jsou zbytečně nervní kvůli absenci automatických aktualizací, mně to ale naopak dělá dobře na nervy:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musíš patchnout instalačku, tuším Gigabyte k tomu měl takový tool, který to všechno udělal za tebe, ale pokud to bylo od kohokoli, tak to na MSI bude fungovat, protože to tam jenom insertnulo AMD ovladače. Důležitá je podpora USB a M.2 (pokud používáš), popřípadě instalovat s PS/2 klávesnicí (a myší) a pokud nemáš M.2 disk, tak M.2 podporu nepotřebuješ.

Já to zkoušel a nedopadlo to. USB v pohodě - ovladače fungovaly, ale M.2 fungovalo na rychlostech v řádu stovek kB / s a instalace se většinou úplně zasekla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se něco nezměnilo v posledních měsících tak mluvíme každý o něčem jiném. To co popisujete je klasický patch pro AMD Ryzen procesory, tedy přidání USB ovladačů a ovladačů pro M.2. To funguje pro starší Ryzeny ,ale ne pro Raven Ridge., přesněji pro Raven Ridge APU. U této generace se změnila v procesoru jednotka pro správu spotřeby a ta se stala nekompatibilní s .ACPI specifikací tak jak jí předpokládal Microsoft, když psal zavaděč pro Windows 7. Důsledkem je , že instalátor Windows 7 skončí v BSOD (modra smrt) ještě před tím než se začne cokoliv testovat. Vyjádření Asrock a Gigabite, tuším z července letošního roku je , že to kvůli změně power management unit nefunguje a je třeba to brát jako fakt a přejit na Windows 10. Ve stejném článku rozebírali, že aby to fungovalo bylo by třeba upravit BIOS tedy UEFI , ale jelikož AMD to neinicializovala (nezaplatilo) tak se k tomu vzhledem k "nepodpoře" Windows 7 nikomu nechce.
Taková byla situace zhruba v srpnu, kdy jsem na tento problém narazil já a zhruba hodinu hledal neúspěšně řešení.. PS2 klávesnice a klasický SATA disk jím rozhodně nebylo jednak tento patch jsem v instalačkách měl a ani s PS2 a SATA to nefungovalo, modrá smrt přišla ještě před testem těchto periferii.
Možná se něco změnilo následně, nevím , jak říkám narazil jsme na to náhodou a věnoval tomu cca hodinu života a v dané době to nemělo řešení s tím, že jsme dohledal vyjádření jak Asrock tak Gigabite a to v té době bylo ano nefunguje to nainstalujte si Windows 10.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já win 7 x64 na novém pc měl,a fungovalo jak usb tak m.2 teda jak se to veme,jestli je 6 generace core dost nová,ale napřed jsem to nainstaloval na hdd a pak acronisem přenunul na m.2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Jen os nepodporuje všechny funkce a můžeš tak mít nižší výkon. Ohledně integrované grafiky koukat zda jsou ovladače. Provozuju win 7 na Ryzen 5 už přes rok a jediná věc co jsem musel udělat, bylo upravit si instalační médium pomocí utility od výrobce desky. Doplňuje usb3 ovladače. Pak sice win update otravuji hláškou o nepodporovanem cpu ale to řeší zeffyho wufuc patch který mění identifikaci cpu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze tvuj ryzen neni to samy co raven ridge. Ano ryzen funguje (taky na nem mam 7). Raven ridge ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď koukám, že problém je v ACPI Biosu. Pokud to nepůjde oficiální cestou tak se treba modnutej bios pro win7 objeví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu tu hysterii proti Win10, nesetkal jsem se z zadnym problemem, ktery by me donutil prejit zpet na win 7.
To jsem delal jeste navic tu prasarnu, kdy jsem nedelal cistou instalaci ale rovnou za chodu na Win 7. Jak na Phenomu II desktopu tak i na 5-6let starem Thinkpadu.

Problemy byly na 1.generaci Ryzenu, kde byla cista instalace, ale to tehda vychazely BIOSy a ovladace desky skoro kazdy mesic nove.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kazdej má jiné požadavky a potřeby. Hledat kam skryli hromadu nastavení pomocí internetu mě nabavilo. Nemluvě o tom, že dost věcí jsem musel měnit přes příkazovy řádek, protože uživatel to přece nepotřebuje měnit. Updaty měnili funkčnost systému. O změně nastavení nemluvě. Pro mě představují w10 naprosto příšerné UI a hromadu omezení. Popravdě díky win 10 jsem poprvé a nastalo nainstaloval Linux. 10 nechci používat ani zadarmo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jaroslave, W7 na to nedostaneme? Opravdu???
GIGABYTE B450M S2H + R3 2200G... můžeš mi to přijet vysvětlit :-)
Né, že by se mi tu neválely nějaké W7 Pro na recyklaci (přes hlasový automat), ale ta výzva udělat SLIC na UEFI je větší hardcore...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

znovu opakuji, pokud to víš tak ukaž, výrobce píše že to nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Herni masina s integrovanou grafikou?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak má Crhič pravidelně svoje výstřiky do tmy, tak na nějaký simulátor je APU v pohodě. Pokud mu nedoporučil třeba nějaké 2133MHz RAMky do single chanellu :D já taky měl v plánu ryzen 5 s integrovanou grafikou namísto Phenom X4 s HD6950. Na hry od wargamingu dobrý

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

3000Mhz, 3200MHz jsou už zase moc drahé a někde jsem našel že prej ten procák umí jen 2933MHz. Ale neřeším to, AMD je AMD a to je takovej samorost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

3200MHz 8GB za nejakych 2100...pokud nebudes brat nejaky sracky jako je crucial nebo adata. 2933MHz asi 1700.
Spis nez na procaku, to zavisi hlavne na desce, jak moc ma zprasene drivery / BIOS a podle toho ji chutnaji / nechutnaji rychle taktovane RAMky. 2933MHz by mely zvladat Pro Ryzeny nativne vsechny, to asi jo.
Nevim jmenovite jake MB, ale mely i takove vtipne bugy jako maximalne alokovana RAM pro grafiku 256-512MB. Hlavne rane BIOSy. Mrtve MB po preflashovani BIOSu a podobne radosti :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší budget paměti jsou Patrioty Viper4, typicky ty 3000 MHz modely. Akorát semtam můžou být DOA :D

Na ostatní beru Kingston Predator, zatím mě v kombinaci s Ryzeny nezklamaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Crha ty si blb... si protiřečíš jak stará babka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak protiřečím? Každej nemá na gtx1080, kor když má ty děti dvě a musí všechno kupovat dvakrát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nebo stačí výkonná stanice na více uživatelů použít třeba Aster V7, zvažuju, že o tom napíšu článek: https://cs.multiseating.com/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

aster je fajn. hlavne zrejme blokuje nove verze win. porad jedu na jarnim 1803 a i na ten jsem musel updatovat rucne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel dělá ze sebe dobré diletanty. Ještě ať zvedne ceny za starý výrobní proces a bude to dokonalé.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stačí že ty ceny nechává pořád stejné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Preji dobry vecer.
Ryzen 2400G jsem sam pred 2 tydny koupil zene (a detem). V kombinaci Ryzen 2400G, 16GB RAM, X470 Asrock Taichi, M2 Samsung 970 EVO 250GB a postarsi dedikovana GTX660 - je to krasna masinka.
Osobne vsichni bezime na Linuxu (Fedora 29), takze pro pripady kdy si deti chteji zahrat, jsem nad Linuxem zprovoznil plne akcelerovanou herni virtualku Win10 Pro za pomoci technologie GPU passthru.

OS do herni virtualky jsem legalne poridil jsem druhotnou(=pouzitou) licenci (smernice 2009/24 Evropskeho soudniho dvora) za ~370Kc, musel jsem manualne aktivovat pres robota na MS lince, neb licencni klic uz byl predtim pouzit jinde(protoze pouzita licence). ALE widle jsou nyni plne funkci = aktivovane, hlasi se jako OEM Win 10 Pro. Od vseho mam i fakturu, kde je uvedeno ze se jedna o druhotnou(=pouzitou) licenci.

Ryzen 2400G to vse hrave zvlada, Linux i herni VM nad nim, opravdu to neni zadne tintitko, AMD odvedlo kus dobre prace...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč R5 2400G, když stejně používáte externí GPU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Veď to tam píše. Pretože tú externú grafiku používa pre virtuálny Windows 10. Nad týmto riešením rozmýšlam aj ja pre streamovanie hier na pracovnom PC. Keď už bežný PC má 8 CPU tak 4 nechať na hry a 4 na prácu a vytvoriť virtuálny streaming pc v dome.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To z toho není úplně jasné, používá iGPU v CPU a obraz z GTX 660 pak posílá přes PCI-Express do iGPU a poté do monitoru? Nebo jen používá tu GTX 660? V tom případě by dávalo větší smysl těch pár stovek připlatit za šestijádrový Ryzen 5 2600, který je ještě výkonnější, ale TDP má stejné a iGPU nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenže na plne HW akcelerovaný virtuálny stroj sú potrebné 2 grafické karty. Tú Ryzen 5 2600 nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim,
jak uz bylo uvedeno, pro VM s GPU passthru jsou potreba 2 GPU. Tedy pro hypervisor (v mem pripade Linuxovy desktop) se uziva ta slabsi, tedy integrovana - ta zcela postacuje pro zobrazeni desktopu vc ruznych 3D efektu jako Compiz apod. + prehravani videa (napr HW podpora pro dekodovani 4K videa)
Samotna VM pak ma plny pristup k 2. GPU - v mem pripade dedikovana postarsi Nvidia GTX660. Obraz z ni se to hypervizora/linux desktopu jiz nevraci, jde primo pres vystupy dedikovane GPU ven do monitoru. Z toho plyne ze bud potrebujete bud :
* 2 monitory, NEBO
* 1 monitor s nejmene 2 vstupy a pomoci tlacitek na monitoru si volite ktery zdroj signalu bude zobrazovan

Teoreticky se to bezici VM muzete s Linux desktopu pripojit RDP protokolem ale pochybuji ze by to bylo vhodne.

Provozuji tento konfig uz 2 roky na sve osobni masine i7 7700K + Z270 AsRock Taichi, 32GB RAM, M2 Samsung 970 PRO 500GB a nyni jak jiz bylo zmineno jsem totez udelal na 2. kompu postavenem na Ryzenu 2400G.

Mimochodem dalsi vyhoda tohoto setupu je fakt, ze jako kazda virtualka i tato je ulozena v nejakem kontejnerovem souboru - v mem pripade 50GB - ten jsem po plne instalaci, aktualizaci a konfiguraci Win 10 nahral na NAS. Kdyz se Widle zeserou/zavirujou, pak obnova = jen zkopirovani kontejneru zpet z NAS do PC a spusteni VM => pri rychlosti kopirovani 118MB/s otazka par min. Jak dlouho asi trva reinstalace WIN z CD/USB + aktualizace + konfigurace ??
(Jen pro upresneni Win jsou nainstalovany v tom kontejneru, data/hry jsou pak ulozena na jednom mych SSD => Widle vidi 2 disky C: (samotny 50GB kontejner), D: (500GB SSD) )

Vsechny disky jsou sifrovanany AES128bit, VM jsou chraneny Linux firewallem a jsou zvenku nedostupne

@Karáš Svorka : ano i Ryzen 2600 byste mohl uzit, ale stale potrebujete 2GPU, tzn. musel byste tedy mit 2 dedikovane GPU - 1 pro hyperizor a 1 pro VM

Preji pekny den.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to stojí za osekání linek na polovic?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.