Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Cisco otevřelo svůj H.264 kodek, kvůli WebRTC

WebRTC logo
Video komunikace na internetu dostává s příchodem WebRTC nový impuls a Cisco se rozhodlo v rámci pracovních skupin za toto zodpovídajících vše popohnat. Přivítejme jeho H.264 pod BSD licencí.

WebRTC rozšíření pro HTML5 jsme vám představili před časem. Jde zjednodušeně řečeno o protokol umožňující mimo jiné video konference ve webovém prohlížeči. To vše ale naráží na podporu v podobě formátu videa a všechna čest snahám Googlu s VP8/WebM, internetu i zařízením vládne H.264. Cisco, které je v oblasti internetové komunikace tahounem, tak přistoupilo k proaktivnímu kroku.

Za prvé vydává svoji vlastní implementaci H.264 (OpenH264) pod otevřenou BSD licencí s tím, že ono samo (vy)řeší veškeré licenční záležitosti s MPEG LA, která MPEG standardy a s nimi související patenty spravuje. Za druhé v rámci Internet Engineering Task Force (IETF) zatlačí na to, aby se H.264 stalo součástí specifikace WebRTC. Důvod je prostý: tento formát je hardwarově podporován ve všemožných zařízeních v čele se smartphony, tablety či smart TV a je těžko představitelné, že by se toto realizovalo jinak.

Cisco poskytne světu též binární modul pro využití H.264 ve WebRTC, aby tak implementátoři měli snadnou práci. První takovou vlaštovkou je Mozilla, která z principu věci nemůže začlenit H.264 přímo do Firefoxu, ale příští rok přijde s podporou v tom smyslu, že v případě potřeby si Firefox tento předpřipravený „Cisco H.264“ modul stáhne.

Předchozí řádky nastiňují pravděpodobný vývoj. Uvidíme, jestli to celé skutečně klapne, protože třeba IETF přeci jen nehopsá, jak jedna firma píská. Ale jelikož to celé dává smysl, mělo by se tak stát. Jen doufejme, že v dohledné budoucnosti dojde na podobný vývoj i z hlediska H.265, které je 2× efektivnější než H.264, což je třeba u 3G připojení s FUPem jistě zajímavá vyhlídka. Ale to je běh minimálně též na několik let.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Cisco otevřelo svůj H.264 kodek, kvůli WebRTC

Čtvrtek, 31 Říjen 2013 - 20:15 | Petr Baláš | No pokud jsem to četl, tak je to o chloupek jinak...
Čtvrtek, 31 Říjen 2013 - 14:47 | corwin78 | O IETF strach nemám, jen aby nenarazili u MPEG LA...

Zobrazit diskusi