Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co přinese nový Mac OS X 10.5 Leopard?

Apple logo
Společnost Apple před pár dny pořádala tradiční každoroční akci s názvem WorldWide Developer Conference v San Franciscu, tentokrát s číslem 2006. Jako obvykle na ní bylo k zastižení opravdu hodně (více než tisíc, jeden na každé čtyři návštěvníky) inženýrů Apple. Klíčový výstup prezentující úspěchy společnosti a výhled do budoucna v podání šéfa firmy Steva Jobse také nechyběl. A právě na tuto více než hodinovou událost, na níž vždy Steve představuje to hlavní, co Apple kuchtí, se podíváme podrobněji. I tentokrát to, stejně jako loni při přechodu Applu na Intel procesory, stojí za to...

Než si řekneme jediné slovo, vězte, že tento článek vychází z více než hodinové prezentace, kterou sami můžete shlédnout ve formátu .mov přímo ze serverů Apple. Pokud alespoň trochu vládnete anglicky, vřele vám to doporučuji, často je tam hodně veselo :-). Na některé speciální pasáže vás pak ještě upozorním v textu.

Steve Jobs na WWDC2006

Kromě Steva Jobse dostali letos větší prostor i klíčoví zaměstnanci firmy: Phill Schiller (senior vicepresident celosvětového prodeje), Bertrand Serlet (senior vicepresident divize Software engineering) a Scott Forstall (vicepresident divize Platform experience). Tato akce se nesla v zajímavém „protimicrosoftím“ duchu. Nemohli jste minout velké plakáty s nápisy jako „Mac OS X Leopard - Introducing Vista 2.0“ anebo „Hasta la vista, Vista“ :-). I samotný výstup některých jmenovaných se nesl v duchu přímé konfrontace s chystaným OS z redmondských dílen, byť přeci jen v typicky „plážovém“ odlehčeném Apple-stylu. Ale dosti již tlachání, pojďme se věnovat úvodu této akce.

konferenční sál

Úplný začátek věnoval Steve Jobs jako obvykle přehledu toho, kolik Apple prodává počítačů, kolik má otevřeno obchodů (včetně nového v New Yorku, který má být skutečným architektonickým skvostem). Zmínil také aktuálních více než 19 miliónů aktivních uživatelů Macintoshů a podíl Mac Booků, který od loňska vzrostl z 6 na 12 %.

Hardware

Mac Pro

Core2 v Mac Pro

Na počátku Apple představil sálu svých často aplaudujících ortodoxních příznivců dokončení přechodu na Intel v podobě posledního kousku hardware donedávna jedoucího na PowerPC G5 procesorech. Ano, bavíme se o nám již známých „Quad Core“ Mac Pro strojích, nesoucích dva dvoujádrové Xeony „Woodcrest“.

Mac Pro vs Dell srovnání

Apple ústy Philla Schillera ale pojal představení zajímavým srovnání, kterým se rozhodl začít pomalu bořit mýtus o vysokých cenách svých produktů. Sami se na obrázcích můžete přesvědčit, že za oceánem to pro něj vyznívá velmi pěkně. Otázkou pro našince je, jaké budou ceny u nás.

Xserve

Následně byly představeny nové serverové stroje řady Xserve, taktéž s duálními Xeony pod kapotou. Ani je neminulo cenové srovnání s Dellem, dle očekávání opět vítězné pro Apple. Výkonově jsou dle Apple zhruba 5× rychlejší než předchozí generace. Navíc mají nově redundantní zdroj

Xserve vs Dell srovnání

A tím skončila hardwarová část. Apple dle slov Steva Jobse provedl celý přechod z G5 na Intel za 210 dní, což považuje za velmi slušný výkon. Ale, vzhledem k tomu, co jsme si o Mac OS X povídali před rokem, to nás samotné nijak nepřekvapuje. A teď již k softwarové části, která bude o dost výživnější...

Software

Přechod na Intel

U příležitosti zmiňovaných 210 dnů se šéf Applu zmínil hlavně o nutnosti přepsat 86 miliónů řádků zdrojového kódu, což se dle jeho slov inženýrům podařilo s nulovým počtem chyb. Za poslední rok se také urodilo hodně univerzální aplikací, které jsou schopny běhat na obou architekturách (G5, Intel), více než 3000 právě od vývojářů, kteří před rokem „fasovali“ na WWDC 2005 vývojářské mašiny pro Intel platformu. Jobs poté předal slovo Bertrandu Serletovi.

Tiger vs Vista Spotlight vs Vista Safari vs IE7beta iCal vs Windows Calendar

Jeho úkol byl velmi jednoduchý. Provést malé srovnání Mac OS X a chystaných Windows Vista. A protože jde o velmi veselý výstup doprovázený sympatickým francouzským přízvukem jeho protagonisty, určitě se podívejte v záznamu na 24. minutu.

Steve Jobs a Vista logo

Leopard

něco z Leopardu zůstalo pod pokličkou

Podle názvu jste jistě mnozí poznali, že zbytek dnešního článku bude věnován chystané nové verzi Mac OS X 10.5 s názvem Leopard. Tu Jobs zmiňoval již loni a nyní mohl na beta verzi představit celou řadu vylepšení. Některá nechal prozatím pod pokličkou, takže se podívejme na deset „specialit“ chystaných pro Leoparda na příští rok. Z pohledu wokenáře je to rozhodně zajímavé.

1) 64 bit

64bit

Prvním prvkem, který vyzdvihnul Scott Forstall, bylo to, že kompletně celý Leopard bude 64bitovým OS. Zatímco v Tigeru (Mac OS X 10.4) byla 64bitová jen samotná unixová (z FreeBSD vycházející) část systému, Leopard již bude 64bitový od hlavy až k patě. Ona sama o sobě by tato informace nebyla zajímavá, koneckonců FreeBSD si se 64 bity rozumí „odjakživa“, stejně tak další *nixové systémy. Můžeme se jen domnívat, že se jedná o jasnou narážku na „neschopnost“ (nebo neochotu?) Microsoftu přijít na trh s 64bitovým OS. Ale v hodnocení této spekulace si počkejme na den, kdy Leopard přijde na trh. V ten den budeme schopni jasně porovnat, zda má v tomto aspektu Microsoft obdobný produkt (čímž jasně myslíme 64bitovou Vistu).

2) Time Machine

Time Machine

Druhým prvkem a doslova třešničkou na dortu je dle mého názoru skutečně funkcionalitou nedocenitelná vlastnost Leopardu, nazvaná prozaicky Time Machine. Pro ty z vás, kteří sledujete stream, praktickou prezentaci Time Machine naleznete na 31. minutě záznamu a rozhodně doporučuji se na to podívat. Pro vás ostatní krátký slovní popis doprovázený obrázky.

Time Machine v akci Time Machine v akci

Jistě jste mnozí zažili situaci, že jste si někdy něco nechtěně smazali, přesunuli bůhvíkam nebo prostě nějakým způsobem ztratili. Ať již se jednalo o archív mailů, „anatomické fotografie“, lechtivá videa, hudbu, grabnutý film, zdrojáky diplomky, „sejvy“ z vaší oblíbené hry, či jste třeba omylem pod rootem spustili rm -rf /. Prostě jste něco velmi důležitého nenávratně ztratili a už to nemůžete získat zpět. A ... teď si půjčím frázi od Applu ... litujete toho, že se nemůžete vrátit v čase do doby, kdy jste ten soubor/adresář/cokoli měli, a přenést si jej do současnosti. S Time Machine ... můžete!

Time Machine v akci Time Machine v akci

Time Machine je totiž nástroj automaticky zálohující data ve vašem Macu. A nebavíme se zde o nějakých pdf, mov či jpg souborech. Time Machine zálohuje VŠECHNO, všechna data, filmy, hudbu, samotný OS, jakékoliv soubory, co jste kdy vytvořili, prostě úplně všechno. Zálohuje tam, kam si určíte: na server, na externí disk, záleží, co máte k dispozici.

Kdykoliv o něco přijdete, můžete se s Time Machine „Wellsovsky“ vrátit ve svém Mac OS X v čase do doby, kdy jste ten soubor/cokoli měli, a přenést si ho do současnosti, tedy do aktuálního stavu OS (pro doplnění vysvětlení principu: v tu chvíli se takto „z minulosti zachráněný“ soubor opět stává součástí automatické zálohy právě probíhajícího okamžiku. V podstatě se tak s Leopardem dostanete do stavu, kdy již nikdy o nic nepřijdete. To vše Time machine doprovází celkem efektivními animacemi, psanými v ... ale o tom až za chvíli.

3) Complete Package

front Row

Třetím prvkem Leopardu, který již prezentoval Steve Jobs, je tzv. „Complete Package“. Tímto termínem označoval vcelku logický krok. Zatímco „již postarší“ Tiger je zkrátka systém vzniklý v G5 dobách, který neobsahuje všechny novinky za poslední rok, Leopard je naopak bude implementovat. V Mac OS X 10.5 tak rovnou jako součást naleznete výbornou utilitu Boot Camp a také Front Row (což je jakýsi ekvivalent Media Center nadstavby ve Windows XP MCE 2005).

4) Spaces

Spaces Spaces

Čtvrtou věcí, kterou Steve prezentoval, byly „Spaces“. Idea je taková, že v systému můžete mít více pracovních ploch (*nixáři znají, ve Windows se musí implementovat nějakým programem) a na těchto jednotlivých plochách vždy mít „k sobě patřící“ aplikace. Například když píšete webové stránky, jistě budete chtít mít na jedné ploše nějaký HTML/WYSIWYG editor, webový prohlížeč a třeba grafický editor. Tyto aplikace tak umístíte na jednu plochu. Na druhé pak můžete mít iTunes a Quicktime, na třetí třeba Final Cut program pro editaci zvuku a tak bychom mohli pokračovat.

Mezi těmtito jednotlivými plochami (space) lze pak „superintuitivně“ přepínat (toto slovo použil sám Jobs, ale on už je prostě takový, tak mu to promiňme :-), lze mezi nimi aplikace přetahovat atd. Nicméně já osobně to za zas takovou „bombu“ nepovažuji. Jedná se prostě o umožnění Leopardu běžet s více vzájemně provázanými pracovními plochami, což *nixové systémy umí již dávno a krásně efektně to lze provozovat například s XGL rozšířeními (OpenGL akcelerované GUI).

5) Spotlight

Pátým prvkem je známý Spotlight. Pro neznalé, jedná se o desktopové vyhledávání, obdobou je třeba Google Desktop Search, *nixový Beagle, tuto vlastnost bude implementovat i Vista, Mac OS X ji má již hodně dlouho. A tak došlo na nějaká ta vylepšení. Prohledávat nelze jen váš Mac, ale také okolní Macy v síti, pokud k tomu máte práva. Stejně tak lze prohledávat data na serverech. Navíc lze vyhledávání daleko podrobněji nastavovat pomocí nově zavedené vyhledávací syntaxe. Taktéž se dostane i na seznam oblíbených vyhledávaných řetězců a spouštěč příslušných aplikací. Zkrátka, ze Spotlightu se stává nástroj, který již v dnešních počítačích nachází stále častější uplatnění.

6) Core Animation

Šestou, tentokrát novinkou, je rozšíření „Core“ prvků v Mac OS X. V Cheetahu přišel Apple s Core Audio, v Tigeru s Core Image a Core Video. V Leopardu uzrál čas pro Core Animation. Jedná se o systém umožňující jednoduše vytvářet animované interaktivní sekvence, například šetřiče obrazovky. Apple tuto schopnost prezentuje na jednom spořiči z Tigeru. Ten je v Tigeru napsán v OpenGL, jeho zdrojový kód tvoří 4000 řádek. Do Leopardu je přepsán pomocí Core Animation a vejde se v naprosto stejné podobě do 400 řádků kódu. V čem tkví ta finta? Inu, Core Animation pouze zadáte prvku, se kterými bude pracovat, určíte mezní polohy, zadáte keyframe (klíčové snímky) a Core Animation samo zařídí animaci mezi těmito body podle zadaných pravidel, která tak vy nemusíte psát ve zdrojovém kódu. V Core Animation je pak napsáno vizuální chování Time Machine (i když, H. G. Wells ho psal spíš na psacím stroji :-).

7) Universal Access

Sedmou záležitostí je soubor produktů spadající do škatulky „Universal Access“. Apple nabídne postiženým lidem v Leopardu podstatně větší škálu prvků pro snadnější ovládání OS a práci s počítačem obecně, přidána bude podpora Braillova písma či skrytých titulků (Closed Captions). Ze souboru prvků prezentoval šéf firmy pokrok, který se jim povedl ve čtení textu syntetickým hlasem. První ukázka byla z verze utility obsažené v Tigeru, následovala vývojová beta verze z Leopardu a nakonec finální podoba, kterou bychom měli nalézt příští rok ve finální verzi. Tady žádné komentáře nepomohou, to si prostě musíte poslechnout ve streamu.

8) iMail

StationeryStationery

Jako osmé přišly na řadu inovace, jež potkaly poštovního klienta. Ty jsou tři. První je označena pojmem „Stationery“, což v tomto kontextu značí formuláře či tiskopisy. Jedná se o předdefinované šablony pro emaily, kde vy jen doplníte váš text a obrázky a email hned vypadá velmi vzhledně.

předdefinované Stationery

Navíc jsou tyto šablony kompletně html validní, takže jejich příjem a správné zobrazení zvládne snad každý poštovní klient.

Druhou inovací jsou „notes“, neboli poznámky. Jobs dle svých slov sám sobě posílá denně hromady mailů, jen aby měl v inboxu (označení pro schránku s příchozí poštou) přehled toho, co má udělat/nemá zapomenout atd. S notes již toto nebude muset činit, prostě jako typ odesílané zprávy zadá „notes“ a ona rovnou dorazí do speciální rubriky (tedy ne do inboxu, alebrž do notes). Výhodu lze spatřovat v tom, že nemusíte vyplňovat emailovou adresu a také to, že se zpráva zbytečně neprotlouká skrze smtp a pop3/imap servery.

To Do´s

Třetí inovací emailového klienta v Leopardu jsou „To Do´s“. Tento termín označuje něco, co „mám udělat“. Prostě kdekoliv, nemusí to být jen v mailu, označíte nějaký kousek textu (například větu „Nesmím zapomenout nakrmit WIFTa“ :-), z kontextové nabídky nad označeným textem vyberete „Make it To Do“ a už to máte v patřičné sekci jako úkol, na který byste neměli zapomenout. Nastavit lze konkrétní datum a čas úkolu, stejně tak, kdy přesně dopředu má systém „dát vědět“ (znáte to, na šestou nařídit budíka, aby vám zajistil, že v sedm budete u zubaře). „To Do“ pak v Leopardu běží jako systémová služba, takže lze „To Do´s“ vytvářet v libovolné aplikaci.

9) Dashboard + widgets

A teď pokročme k deváté vypíchnuté vlastnosti Leopardu. Je jí značně vylepšený Dashboard a samotné widgety (připomeňme si, jde o malé „prográmky“ s prakticky libovolnou funkcionalitou. Umí je také třeba Opera 9). Tato vylepšení se dají rozdělit do dvou kategorií: pro vývojáře a pro uživatele.

Vývojáří budou mít k dispozici novinku v podobě DashCode. Jedná se o nástroj pro snadnější návrh a debugging widgetů. Dodáván bude s vzorovými elementárními prvky pro například RSS, podcast, práci s obrázky atd. Nástroje pro vizuální návrh pak rovnou produkují finální html+css kód, nebude chybět ani kvalitní JavaScript editor a také debugger JavaScript kódu.

Uživatelé se pak u widgets mohou těšit na výbornou novinku s označením WebClip. Její praktickou ukázku naleznete ve streamu na pozici 1 hodiny a 8 minut. Pro ostatní opět krátký popis: pokud jste si kdy hráli s widgety, ať již na Macu nebo v Opeře 9 či kdekoliv jinde (Yahoo Widget Engine atd.), jistě jste byli nešťastní, že můžete mít dvacet variací na Tetris, ale nikde žádný widget, který by například ukazoval aktuální program kina ve vaší vesnici, nebo třeba okénko na IMDB.com, informující o tom, kdo od filmu má dnes narozeniny. S novou verzí Dashboard, potažmo s WebClip, toto není problém. Pomocí webclip totiž můžete sami v DashBoard vytvořit nový widget a do něj umístit libovolnou vámi vymezenou oblast libovolné webové stránky. Tento výsek stránky je pak plně interaktivní, takže lze klikat na odkazy v něm, jakmile se změní na stránce, daný widget to zaznamená. A ne až někdy za dlouho, do widgetu můžete označit třeba živý video stream na nějaké webové stránce a ten zde běží plynule. Byť to nikde nezaznělo, usuzujeme, že prostě Apple umí v dané konkrétní widgetě (fuj, to je ale slovo) provozovat Safari.

10) iChat

iChat záložkyTa, a jsme u desátého posledního bodu. Ten Steve Jobs věnoval inovacím v programu iChat. Opět došlo na implementaci připomínek od zákazníků. Doposud totiž každý chat s jedním daným uživatel měl vlastní okno, což bývá občas docela tristní. Nyní Apple do iChat implementoval možnost sloučit okna do jednoho za pomoci záložek, animované buddy ikony, záznam videa, vícenásobné zalogování, režim neviditelnosti (ála ICQ). Nic překvapivého. Záložky se zobrazují vlevo s podrobnějšími údaji, což čistě subjektivně působí velmi dobře.


iChat TheaterPřibyla také možnost video konferencí, což Jobs navázal na fakt, že většina dnes prodaných Maců má integrovánu webovou kamerku. S tím jde ruku v ruce rozšíření iChat Theater. To umožňuje iChat rozdělit na dvě části. V jedné váš protějšek vidí vaši maličkost a ve druhé mu můžete ukazovat například fotky z dovolené za pomoci vloženého okna aplikace iPhoto, zobrazovat prezentaci z programu Kino, nebo pouštět poslední film pomocí Quicktime. Prezentaci tohoto naleznete ve streamu na 1 hodině 15. minutě.


iChat BackdropsAle to není vše, plynule hned poté o čtyři minuty později dochází na živou prezentaci další vychytávky v iChatu, označované jako „Backdrops“. Backdrops je už pak záležitostí pro opravdové hračičky. Když totiž webové kamerce na chvíli zmizíte ze záběru, můžete ji nechat označit pohled na scénu za vámi jako bluescreen a když se pak do záběru vrátíte, můžete „ za sebou“ promítat v podstatě cokoli. Počínaje zmiňovanými fotkami z dovolené a libovolným videem konče. Prezentace mocnější tisíce slov, takže se podívejte na stream.


Tak, a tím končí přehled toho nejzajímavějšího, co Apple chystá pro Leoparda na příští rok. Šéf společnosti ještě stihl telegraficky zmínit vylepšené možnosti rodičovského zámku, iCal s multi-user režimem či novinku pro vývojáře v podobě Xcode verze 3. Právě vývojáři na WWDC 2006 „fasovali“ aktuální betu Mac OS X 10.5 Leopard, takže mají několik měsíců na to, aby se s ním seznámili a zapracovali na svých aplikacích. Příští rok se ale rozhodně mají příznivci nakousnutého jablka na co těšit...

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co přinese nový Mac OS X 10.5 Leopard?

Pátek, 11 Srpen 2006 - 11:12 | micker | pro Mr Cidermaster: dobry .-)
Pátek, 11 Srpen 2006 - 10:05 | Anonym | OK, tak snad nekdy priste. Jinak si uz skoro...
Pátek, 11 Srpen 2006 - 02:39 | Anonym | Applisti se mi libej. O svoje supervykonne cpu...
Čtvrtek, 10 Srpen 2006 - 21:25 | Anonym | To je dobre, ze se na cdr objevil docela slusnej...
Čtvrtek, 10 Srpen 2006 - 20:40 | Anonym | to micker: > zil vern taky psal o...
Čtvrtek, 10 Srpen 2006 - 20:18 | micker | pro Mr Gentleman: omlouvam se, myslel jsem ze...
Čtvrtek, 10 Srpen 2006 - 20:05 | micker | pro Mr Gentleman: ne neboj neprudis nas :-) ano...
Čtvrtek, 10 Srpen 2006 - 19:49 | micker | pro Ariael: ty porovnavas lowendovej book se...
Čtvrtek, 10 Srpen 2006 - 19:48 | Anonym | Nechci prudit applisty :), ale ona ta funkce Time...
Čtvrtek, 10 Srpen 2006 - 18:42 | Anonym | vsem: par upresneni: 1. Pri demonstraci hlasu v...

Zobrazit diskusi