Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Core i9-9900K alias Coffee Lake-refresh vyjde ve třetím kvartálu

Začala se šířit informace, že Coffee Lake-refresh v roce 2018 nevyjde. Pravděpodobně ale nebyla aktuální…

Dlouhou dobu řada indicií nasvědčovala, že by Intel Coffee Lake-refresh, tedy (až) osmijádrové procesory postavené na architektuře Skylake, mohly být vydané v září. Stále se ale objevovaly určité náznaky, že by tomu mohlo být jinak. Občas se objevující údaje o vydání v prvním kvartálu se ale zdály natolik nepravděpodobné, že jsem se jim až na jednu zmínku nevěnovali (z červnového článku):

V úvodu jsem zdůraznil, že k onomu překonání fakticky dojde teprve tehdy, až bude osmijádrový Coffee Lake vydán. Důvod je ten, že se začínají objevovat zprávy, podle kterých se procesor na trhu objeví později (než v září). Některé hovoří dokonce až o počátku roku 2019. Pokud nejde o nějaký informační šum, znamenalo by to podstatně delší čekání, než s jakým se dosud počítalo. Intelu by to notně zkrátilo dobu, po kterou by byl opět v desktopu na výsluní. Už při záříjovém vydání by se Intel po roce a půl od vydání Ryzenu dostal na výslunní zhruba na půl roku (vydání dvanáctijádrových Ryzenů 3000 se očekává začátkem příštího jara). Při lednovém či únorovém vydání by byl nový Coffee Lake přebit prakticky obratem.

S ohledem na fakt, že v červnu 2018 má Intel funkční vzorky schopné dosahovat takového výkonu, bych viděl pravděpodobnější spíš scénář podzimního vydání. Odsouvat vydání na rok 2019 by mělo smysl snad jen tehdy, pokud by došlo k dalšímu odkladu 10nm generace Ice Lake pro desktop a Intelu by již došly 14nm refreshe na vyplňování tohoto mezidobí.

Krom samotných zmínek vydání v prvním kvartálu nasvědčovala i jedna ze starších roadmap, která sice avizovala vydání čipsetu Z390, ale podle které nemělo současný šestijádrový Coffee Lake do konce roku nic nahradit. Tomu ale nebyla přikládána větší váha, protože šlo o roadmapu z konce roku 2017. Paradoxně tentýž scénář ale ilustruje roadmapa zveřejněná webem XFastest. Protože hovoří explicitně o modelu Core i9-9900K, působila aktuálně a ilustrovala, že tento model i celé portfolio Coffee Lake-refresh půjde na trh až v prvním kvartálu roku 2019:

Přitom nezpochybnila vydání čipsetu Z390 ve třetím kvartálu letošního roku:

Z toho se zdálo, že Intel skutečně plánuje vydat Coffee Lake-refresh až v příštím roce, případně na samém konci letošního roku. S vydáním na přelomu roku by korespondoval i fakt, že 10nm procesory Intel nevydá dříve než před Vánoci 2019, takže by šlo v podstatě o roční cyklus.

Objevil se i  argument, který se pokoušel vydání Coffee Lake-refresh v prvním kvartálu roku 2019 vyvrátit na základě citace z konferenčního hovoru: „We'll also begin delivering both client and data center products with hardware-based mitigations later this year.“ Tato věta hovoří o letošním vydání nových produktů pro segmenty „client“ a „data center“. To je pravda, nicméně Intel už v několika vyjádřeních hovořil o tom, jaké konkrétní produkty má na mysli, cituji (v překladu): „V roadmapě máme vůdčí produkty, které nadále využívají výhody 14nm výroby, včetně Whiskey Lake pro klienty a Cascade Lake pro datacentra, které přijdou později v tomto roce.“ Řeč je tedy o mobilních čtyřjádrových procesorech pro notebooky a serverových Cascade Lake alias Skylake-X/SP-refresh.

V podstatě se dá říct, že Intel až dosud v žádném materiálu vydání Coffee Lake-refresh ve třetím kvartálu explicitně nesliboval - už roadmapy z roku 2017 tvrdily, že do konce roku 2018 na trh nic víc než šestijádra nepůjde:

Ani letošní aktualizovaná verze nepřipouštěla vydání čehokoli výkonnějšího než je stávající Core i7-8700K dříve než ve čtvrtém kvartálu:

V tomto směru je tedy Intel velmi konzistentní a nelze říct, že by kdy slíbil nebo jen naznačil, že by Coffee Lake-refresh mohl vyjít v září. To byla de facto informace odvozená z data vydání čipsetu Z390 a leaků prvních výsledků a záznamů v databázích. Jak to tedy bude?

Poté, co se rozjela hromada spekulací, web XFastest aktualizoval článek a konstatoval, že do něj omylem zařadil neaktuální slajd. Ten následně doplnil verzí, kterou předkládá jako aktuální a která - jako vůbec první - maluje Coffee Lake-refresh na aktuální - třetí - kvartál:

Níže následuje zbytek prezentace:

Diskuse ke článku Core i9-9900K alias Coffee Lake-refresh vyjde ve třetím kvartálu

Středa, 1 Srpen 2018 - 18:45 | Draken69CZ | Na to AMD momentálně nemůže odpovědět, na ty...
Středa, 1 Srpen 2018 - 18:03 | Vigi | jsem presne ten clovek o kterych pises... a nevim...
Středa, 1 Srpen 2018 - 17:39 | Jaroslav Crha | Něco k tématu by nebylo? Stejně jak bitcoiny.
Středa, 1 Srpen 2018 - 17:21 | Waffer47 | Ja sem hodne zvedavy na informace ohledne Ryzen-u...
Středa, 1 Srpen 2018 - 14:41 | 8BBS | Heh ta foto nema chybu)) ostatne v tych fotkach...
Středa, 1 Srpen 2018 - 14:37 | mittar | je moc horko :)
Středa, 1 Srpen 2018 - 14:35 | kypec | Zjevně si nepostřehl sarkazmus... škoda.
Středa, 1 Srpen 2018 - 14:27 | mittar | No ono se hlavne pouziva potěš koště ...
Středa, 1 Srpen 2018 - 14:02 | kypec | Jak přesně se těží takový koště?
Středa, 1 Srpen 2018 - 13:56 | Ziik | Trochu mi chyběl textový závěr, protože pročítat...

Zobrazit diskusi