Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pasivně chlazená GeForce GTX 680 od Colorful

Colorful GeForce GTX 680 passive - Obrázek 1
Grafické karty společnosti Colorful se v našich končinách sice příliš neobjevují, navzdory tomu si jedna z nich zaslouží pozornost - nenese žádný aktivní ventilátor, chlazená je kompletně pasivně…

Colorful iGame GTX 680 Silence je velice zajímavý kus hardwaru, který zatím sice nebyl oficiálně vydaný, ale s ohledem na zveřejnění fotografií je rozhodně něčím víc než jen pouhou vizí. Od všech dosavadních modelů se liší pasivním chlazením, na které se proto zaměříme.

Koncept se skládá ze dvou modulů - základního (který je třeba pro běžnou funkčnost) a volitelného, bez kterého se karta obejde, ale pokud se uživatel rozhodne taktovat, neměl by chybět. To asi ničím nepřekvapí - další zkoumání ale přináší více otázek než odpovědí:

Colorful GeForce GTX 680 passive - Obrázek 2

Plocha základního modulu, respektive část určená pro kontakt s GPU, není leštěná, hladká, nijak specificky povrchově upravená - respektive nese jakési černění (což může být elox, ale vzhledem k jeho síle na odprýsknutých místech to skoro vypadá na nějaký nástřik). Rovněž není jasné, jak chladič odvádí teplo z napájecích obvodů. I kdybychom předpokládali, že mezi základním blokem a samotnou kartou bude ještě nějaký (například) měděný prvek, který doléhá na GPU i VRM a předává teplo pasivní části, nevysvětluje to stále předání tepla přes hrubý lak.

Colorful GeForce GTX 680 passive - Obrázek 4

Přeskočme tyto dvě nesrovnalosti a pojďme dál: Základna není měděná, ale (podle oprýskaných míst) vypadá na nějakou hliníkovou slitinu. Tou prochází sedm 6mm heatpipe, které vedou od jednoho konce pasivního bloku až na druhý a předávají teplo lamelám radiátoru. A máme tu další záhadu: GPU Nvidia GK104 není nikterak velké, takže přímo nad ním ze zmíněných sedmi heatpipe procházejí maximálně 2-3. Aby se teplo dostalo k ostatním - a zvláště těm u krajů - musí se protlačit hliníkovým profilem příčně skrz další heatpipe. Když takovou konstrukci porovnáme s designem libovolného chladiče společností jako jsou Asus, MSI, Sapphire a podobně, působí poměrně zvláštně.

Colorful GeForce GTX 680 passive - Obrázek 5

Tím ale výčet nesrovnalostí nekončí - čtvrtá v pořadí se týká propojení se sekundárním chladícím modulem. Ten je s primárním propojen šesticí 8 mm hetpipe, což samo o sobě indikuje obrovskou přenosovou kapacitu (minimálně 300 wattů), jenže nám není jasné, jak by se takové množství tepla mohlo k samotným trubicím dostat. Jsou totiž v kontaktu s bokem hliníkového profilu, ke kterému není teplo nijak speciálně odváděno.

Heatpipe základního bloku jsou vedené příčně k cestě, kterou by se mělo teplo přesouvat, aby se dostalo místu propojení obou modulů. Teplo by se tedy mělo dostat několik centimetrů skrze hliníkový blok o poměrně nízkém průřezu - není třeba diplom z termodynamiky na to, aby si člověk uvědomil, že přenosová kapacita hliníku o průřezu několika milimetrů je řádově jinde, než přenosová kapacita šesti 8mm heatpipe (potenciál cca 300-500 W), které z valné části zůstanou spíše ozdobou.

Colorful GeForce GTX 680 passive - Obrázek 6

Horní (volitelný modul) je konstruovaný obdobně - trubice mu předají teplo kontaktem z boku a to se nějakým záhadným způsobem musí protlačit hliníkovým profilem k osmi 6mm heatpipe, které jej rozvedou do radiátoru.

Colorful GeForce GTX 680 passive - Obrázek 3

Oba radiátory mají extrémně jemné žebrování, což je poměrně nezvyklé - pasivní chladiče mívají žebrování hrubší, aby jím mohl procházet vzduch samovolným prouděním. Celková plocha má být kolem 20 000 cm², ale přes 50 % vnějších částí obou modulů je překryto barevným plechem s logy výrobce.

Colorful GeForce GTX 680 passive - Obrázek 7

Colorful má zajímavé nápady, ale se vší úctou k této společnosti si nedokážeme představit, že vyobrazený koncept může být schopný pasivně uchladit ≥200W grafickou kartu v takové podobě, jakou zachycují snímky a navíc bez přídavné ventilace. Nikoli kvůli rozměrům (které by mohly být dostačující), ale kvůli velmi kostrbatému způsobu, jakým má být teplo od GPU odváděno.

Taktovací frekvence a konfigurace samotné karty zatím není známá - všimnout si však můžete dvou 8-pin napájecích konektorů, které indikují napájecí potenciál v rozmezí 300-375 W.

Diskuse ke článku Pasivně chlazená GeForce GTX 680 od Colorful

Úterý, 26 Červen 2012 - 14:21 | MH UB | iy urceny *
Úterý, 26 Červen 2012 - 13:41 | mikeczcom | přesně tak, tohle má k produkčnímu kusu hooodně...
Úterý, 26 Červen 2012 - 13:35 | MH UB | Ja mam dobre vetranou skrin a dobre zkusenosti s...
Úterý, 26 Červen 2012 - 11:04 | mikeczcom | No už poprvé jak jsem to viděl na shw tak jsem...
Úterý, 26 Červen 2012 - 07:22 | Petr Obadal | Dobrý den, máte pravdu, ta konstrukce je...

Zobrazit diskusi