Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i5-1035G v Surface Pro 7 throttluje, výkon padá až pod předminulou generaci

"přesně 27,6389 %" - nemohli byste u toho výsledku uvádět taky směrodatnou odchylku, jak bývá u seriozních měření běžné?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nic takového zvykem v IT magazínech nebývá. Dřív jsem si myslel, že je to proto, že nadšenci do hardware a honiči každého megahertzu navíc holt tyhle věci neřeší. Dneska spíš proto, že se to neřešilo nikdy.
Ale taky mě to napadlo, tady to fakt bije do očí. Zvlášť když tohle číslo je nejspíš maximální zpomalení, které se povedlo změřit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To bylo spíše takové malé rýpnutí a popravdě řečeno, myslím si, že i od No-Xe to byly spíše vtípek. Jen jsem si vzpomněl na svého tatínka, který dával špatnou známku za to, když mu žáci na prumce výsledek uvedli se všemi číslicemi, která měli ma displeji kalkulačky (tehdy se ještě bězně používaly logaritmická pravítka).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Důvody byly dva. Za prvé zdroj hovoří o propadu 27 %, ale pokud se to spočítá z hodnot, ze kterých vyšel, je to (po zaokrouhlení) 28 %. Proto jsem uvedl i nezaokrouhlený údaj, protože už mě tu jednou v podobné situaci kdosi obviňoval z toho, že něčemu přihoršuju nebo přilepšuju - takhle je rovnou vidět, že jde o správné zaokrouhlení. Druhý důvod je ten, že se při uvedení takového hodnoty vždycky někdo s radostí ozve - a já přeci nebudu nikomu kazit radost… ;-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Že bych se ozýval s radostí, to tedy ne. Jak už poznamenal Gath G, implikuje to přesnost na poslední platnou číslici, a to jak víte, je nesmysl. Dalo by se to tolerovat, pokud uvedete "zaokrouhleno z ...", ale říct o té hodnotě, že je přesná???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

upřímě, za svou praxi jsem se nesetkal s procenty na 4 desetinná místa a to ani finančních (určitě ale v nějaký kruzích jsou), ale výkon procesoru? Pokud je potřeba ještě vyšší rozlišení třeba v kvalitě tak se používá třeba PPM (parts per million)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Směrodatná odchylka je málo chce to +-3s aby bylo jasn= kde se bude pohybovat 99,7% výsledků :0)
Navíc by mně zajímalo jak by si chtěl získat změrodatnou odchylku z jednoho měření.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak chybu měření můžete mít určenou z jiných měření, pokud víte, že je konstantní (tj. nezávislá na naměřené hodnotě). Jinak byste třeba těžko mohl udávat přesnost měřicích přístrojů, která se pak taky vztahuje i na jednu naměřenou hodnotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám že hovoříš o nejistotě měření nikoliv chybě měření. Jinak by tvůj předchozí příspěvek neměl moc smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to možné, je to už nějakých dvacet let, co jsem to viděl formálně. Ale zjevně jste pochopil, co jsem se snažil říct. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna tady tu směrodatnou odchylku z minulých měření získat nelze. Ta měřená hodnota bude totiž ovlivněna nejenom měřidlem tím kdo to měřil a podmínkami měření ale i tím použitým HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je přeci právě to, o čem je statistika. Ovšem proč by použitý hardware tohle měl ovlivnit mi není úplně jasné - je to snad objekt měření.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez bližšího určení je chyba standardně polovina poslední významné číslice, ne? Takže je to 27,6389±0,00005 %.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

odkiaľ vietem že to má normálne rozdelenie, pripadne rovnomerné rozdelenie, ak chcete smerodajnú odchýlku, lebo tá má význam pri nich a ešte pri "skriplenom/orezanom normálnom rozdelenení", ktoré vyzerá ako normálne na intervale stredná hodnota +/- rovnaká hodnota a mimo toho intervalu je nulová.

Pri studentovom alebo Chi-rozdelení nemá smerodajná odchýlky význam.

Alebo aspoň uviesť aritmetický priemer a medián, lebo tie sú pri normálnom rozdelení nevzchýleným odhadom strednej hodnoty a teda ak sa významne líšia, tak nejde o normálne rozdelenenie ale máte extrémne nedostatočný počet meraní

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, čemu přesně říkáte "má význam"/"nemá význam". Možná nemá vždycky rozumnou interpretaci, ale to neznamená, že druhý centrální moment neovlivňuje tvar rozdělení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel se probudí až s Golden Cove na 7nm za 2 roky a do té doby si bude těch 14,84% zákazníků co tomu trochu rozumí kupovat spíše AMD. Taky je možnost, že příjemně překvapí nástupce Ice lake ještě na 10nm, já bych Intel nepodceňoval. Tedy spíš jeho pozici...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

když vidíš jak se 7-10 let chová intel a ani po 3ech letech není schopen reagovat na konkurence prakticky v žádném segmentu, tak nevěřím že ani další generace procesorů na 10nm bude terno, vždyť se přepokládalo, že všechna vylepšení přijdou až s 10nm procesem a čeká se jen na něj, teď vyletěla první vlaštovka a prakticky je to horší křemík než 2 roky zpátky, se 7nm fakt nepočítej v roce 2021 nebo možná to bude podobný jak s 10nm další 2 roky budou vydávat papíroví draci, který si reálně nekoupíš, ač jsem výše psal do jaké míry to může být vina MS s chlazením, tak si stále myslím, že MS kvalitní HW dělat umí a došlo k většímu pochybení na straně intelu třeba formou vysněných specifikací, které mají daleko od reality, možná i kvůli tomu MS bude dělat surface i s AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"tak si stále myslím, že MS kvalitní HW dělat umí a došlo k většímu pochybení na straně intelu"
.. ja bych rekl, ze MS vedel dobre do ceho jde. Museli mit k dispozici testovaci vzorky, ze kterych bylo jasne, ze ty CPU budou mit pri tech udavanych turbech nejspis o neco horsi tepelne vlastnosti a tim padem pujdou vykonostne niz. V opacnem pripade by tam pracovali diletanti a nebo padlo nejaky manazersky rozhodnuti, ktere to "neodhadlo". Dalsi moznost je, ze jim to Intel nejaky financne "vykompenzoval", protoze tech surfacu se zase tolik neproda a vetsina stejne skonci v bussines sfere.
On ten surface pro kratkodobe zateze asi muze byt rychlejsi, kde spolu s vylepsenou grafikou je to to, na co MS sazi. Marketing..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Něco podobného se v minulosti s procesorem Intel podařilo i Applu. Prostě uvěřili udávanému TDP, co vím, tak reálná spotřeba může být i o 1/3 vyšší. K 27% procentům na 4 desetinná místa se vyjadřovat nebudu. Snad jen, že to připomíná levné měřící přístroje za pár stokorun z jednočipu, měřící i kapacitu a indukčnost na 6 desetinných míst.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Anebo možná čekali, že než se finální verze CPU dostane do zařízení, tak to Intel aspoň vyladí na výkon předchozí generace. Jak je vidět tak to holt nevyladil, nejspíše má jeho 10nm výroba zásadní bugy a proto s ní ani nechce jít do desktopu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> těch 14,84% zákazníků co tomu trochu rozumí kupovat spíše AMD

Pokud tim myslis retail vs OEM tak to je fajn. Nicmene existuje jeste treti skupina - cloud provideri. Je jich sice jen par, ale kupuji mozna tolik CPU co vsichni ostatni dohromady. A nerekl bych ze ti tomu nerozumi. Intel ma momentalne dobrou pozici, ale IMO si moc dlouho nemuze dovolit spinkat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cloud provideři mají rádi zbytečně nenažrané, drahé a nevýkonné procesory s bezpečnostními chybami? Být jimi, tak začnu hodně přemýšlet i o ARM based systémech (minimálně ti opravdu velcí by to rozjet mohli). Ale určitě si tou dobrou pozicí myslel podmazávání a další formy přesvědčování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cenu bych do toho moc netahal. Ta nekoreluje s retail cenami. A intel si může se svými rezervami a ziskem dovolit ledacos.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft v tomhle fakt selhal. Měl jsem dojem, že dělají kvalitní hardware. Ale že nechají tablet throttlovat, tam je něco hrozně špatně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky mě napadlo, jaký podíl na výsledku má třeba špatná konstrukce chlazení, přece jenom 15W chladit pasivně v pár mm vysokém těle není sranda

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hrozně špatně je spíš to, že CPU o 2 generace novější dělá více tepelného výkonu než předchůdci na horším výrobním procesu, s čímž MS nepočítal. Chyba bude spíše na straně Intelu. Myslím, že jeho CEO se na místečku už dlouho ohřívat nebude. Chtělo by to tam udělat ve vedení pořádný průvan, ale na to akcionáři asi brzy přijdou. Intel je momentálně ve stavu, že "když se to s..e, tak se s..e všechno".

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

On nemusi delat vic, ale podobne na mensi plose, ne?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A třeba nižší Tmax.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ve finále to je chyba MS, že si to neotestoval. Nebo Intel namazal tolik, že to bylo nakonec jedno a vždycky se najde nějaký BFU, co to koupí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Ve finále to je chyba MS, že si to neotestoval

Jsou tady dve moznosti, ale ani jedna nema co delat s testovanim.

moznost 1) intel slibil MS procaky s nejakymi parametry a nedodrzel je. MS tady nemel co testovat, protoze v dobe vyvoje toho laptopu neexistoval finalni CPU.

moznost 2) MS parametre CPU znal a Intel o nich nekecal, tudiz zadne testovani s tim nic nema. MS se proste rozhodl ze ten laptop udela a vyda, protoze zakaznici jsou idioti kteri to stejne nepoznaji.

Osobne tipuju 1)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám podezření, že u Intelu mezitím změnili metodiku měření nebo výpočtu TDP a to platí jen pro základní takt. Ale je možné, že k inženýrům u výrobců se to nedoneslo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemusí to být tak špatně, záleží na tom, jak dlouho je to schopné běžet bez toho zpomalení, a jaké jsou nejběžnější úkoly pro tento typ zařízení. U HDD se taky dávala paměťová keš, aby se zrychlila odezva, ale pro náročné diskové oprerace to už bylo na nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni měli na výběr z několika řešení. Buď tam mohli dát aktivní chlazení (hurá), nebo pořádný pasiv a mít ten tablet o půl kila těžší, nebo nastavit přísnější power limit a pak by ten procesor běžel už od začátku na frekvenci jako by throttloval, nebo tam prostě dát slabší CPU (což je vlastně prakticky úplně to stejné jako předchozí dvě možnosti), nebo počkat s tímto produktem několik let, než někdo vyvine procesor se stejným výkonem a nižším TDP.

Nebo to prostě vydat tak, jak to je - pár vteřin to na maximu zvládne a pak to holt spadne, uživatelům tabletů těch pár vteřin dost často stačí.

Jediná rozumná další alternativa mi přijde to prostě vůbec nevydávat, nakoupené procesory vrátit Intelu a zůstat na 14nm - ale tam těžko říct, do jaké míry je něco takového vůbec možné. Spíš si myslím, že kdyby se snažili, tak dostanou od Intelu nějakou slevu, což se možná stalo a tady vidíme výsledek...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že je to o konstrukci.
Určitě mohla být lepší (dražší) tak, aby se tohle nedělo. Je otázka, jak často k tomu throttlingu dochází, ten test asi nebyl typické využití tabletu. Jako uživatel nemám rád, když chytnu tablet do ruky a je horký, ale znamená to, že se ten tablet chladí z venku lépe. Pokud chci, aby tablet byl navenek studený, schopnosti pasivního chlazení jsou holt horší.
Rozhodně to nemělo projít testy. Snížit TDP zase tolik nebolí, alespoň pak i výdrž je větší, a ten nárazový výkon je pořád dostupný. Jestli chce někdo renderovat na tabletu, tak se musí smířit s tím, že to bude trvat nějaký ten čas, to se nedá nic dělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidé kteří tyto produkty kupují, se v tom vesměs moc neorientují, ale vidí novější model procesoru a to u nic rozhoduje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni zrejme dúfajú, že zo Surface nebude nikto robiť renderingovú farmu, alebo rekódovať video. Ak sa bude krátkodobo zaťažovať len niekoľko jadier a využije sa boost, tak to bude možno rýchlejšie ako predchádzajúce generácie - o jednotky percent :) Ten vyžiarený výkon skôr napovedá o tom, že 10nm Intel CPU/APU pracujú mimo efektívnu zónu, za cenu dosiahnutia akého takého zvýšenia frekvencie, aby si zachovali trochu tvár. Fakt im nezávidím... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten prubeh vykonu v zavislosti na delce trvani ulohy je videt z nasledujicich grafu
https://www.notebookcheck.net/Surface-Pro-7-Core-i5-1035G4-performance-c...
Tady jim ten CB bezi sice ve smycce, ale mezi 2 spustenimi je i tak nejaka mala prodleva. Takze v kontinualni zatezi treba enkodingem nebo jinou narocnou zatezi, ten sesup dolu bude rychlejsi. I tak je ale videt, ze pro bezne ulohy, ktere trvaji radove jen nekolik sekund, tak se bude chovat rychleji nez predchudce. To je nejspis to, co od toho Mrkvosoft ceka.
Jinak predchozi generace ULV Intelu jsou znama i tim, ze jsou si schopna kratkodobe cucnout az 40W, nez si sednou zpatky na uvadene TDP 15W..takze ten vykonostni narust na zacatku tech grafu muze byt treba i tim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle se ale chovají všechny U-čka už delší dobu - čím menší/tenší tělo, tím je to horší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na dlouhodobejsi zatez jsou vhodnejsi ULV Rizky. Posledne jsem koukal na Notase, tak takovy "spotrebni" 14ky s Ryzen 5 se prodavaji okolo 15k. Pro bezneho frantu, ktery nepotrebuje vetsi uhlopricky, supr cena a solidni notas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by se na Macbooku nestalo!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a jediny co to dokazuje je ze intel je pekne pretopenej kram, tesim se az apple prejde na arm

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky to může být tím, že chlazení v Apple zařízeních obecně stojí za starou belu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To mohu potvrdit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A chlazení v Dellu je taky na urviuši.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A chlazení v Dellu je taky na urviuši.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na HwUnboxed maji zajimavy test s nejvyssim modelem Ice Lake Core i7-1065G7
https://www.youtube.com/watch?v=JrRPC0An4nQ

par zaverecnych grafu ve srovnani s predchozi generaci
https://youtu.be/JrRPC0An4nQ?t=1058
a s novym 6C ULV
https://youtu.be/JrRPC0An4nQ?t=1085

Prechazet se na Ice Lake, vyjma grafiky, moc nevyplati...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Od konečně nového procesu i architektury se čekalo víc.Ta grafika to nezachrání i proto, že je od Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO intelu to kazi porad hodne tech 10nm. Vypada to, ze ten proces ani pri tech nizsich frekvencich nestaci na vyladenou 14ku... tudiz bude zajimave sledovat, jestli ta jejich dalsi iterace, o ktere tak bajne mluvi pro pristi rok, neco zmeni. Historicky bych rekl..neeee

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No historicky se muzem podivat na prvni dve generace 14nm Broadwell a Skylake. Broadwell byl taky spis jen takovej pokus a az Skylake ukazal potencial 14nm. Tak uvidime jestli pristi generace dokaze s AMD aspon drzet krok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja mel na mysli "historicky" spis anabazi s jejich 10nm... U 14nm je to jine, ale tam to od zacatku slapalo dobre.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je vcelku zřejmé, že se zoufalci z Intelu pokusili z nepodařeného 10nm procesu vyrazit nejvíc, co to šlo. Kdyby ho nataktovali o 200 MHz níž, nejspíš to bude v pohodě - ale zase ten ostudný marketingový údaj o kmitočtu...

Já jen doufám, že ostatní firmy Intelí 10nm proces sledují a tím pádem vědí, čemu se vyhnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

14nm i 10nm jsou proste pase cili v ryti, 14nm zere jiz neakceptovatelne mnozstvi energie a k tomu ma nespocet bezpecnostnich der v architekture(ktere nosi), nastupni 10nm zas dokaze ze sebe vydolovat jenom ULV modely, sem se dival na Core i5 - 1035G4 a vychazi mi z toho nasledovni veci:

-jeho TDP je konfigurovatelne mezi 15 - 25W
-zakladni tak je ubohych 1.1GHz(!) s "moznym" navysenim na 3.7GHz
-nema PCI-Express 4 generace
-cena je prestrelena(309 dolaru za ctyrjadro je vysmech)
-tipuju ze jiste bezpecnostni diry tam stale jsou jak se to ukazalo i u Cascade Lake - X

>oznaceni procesoru je skutecne debilni

Cili 10nm v rezii Intel-u prineslo ubohe nizke takty, slabou vyteznost a zravost, jdou pekne k ryti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je to vlastne ta zakladni frekvence? Moc nechapu proc se to vubec udava, kdyz ten procesor na ty frekvenci snad nikdy nebezi.
Mam ve svym pocitaci i5 8250u, kterej ma zakladni frekvenci 1,6GHz, ale v klidu bezi na 600MHz a v zatezi jde nekam pres 3GHz. Takze o cem za zakladni frekvence vypovida?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Base frekvence je takova, kde by ti to CPU nemelo klesnout POD v zatezi na vsech jadrech v ramci udavaneho TDP. To ze nekde vidis 600Mhz znamena jen to, ze se to CPU flaka a proto se podtaktovava, aby setrilo energii.
Jinak boost na vsech jadrech je pak nejvic zalezitost max TDP, chlazeni a tipu zateze. Treba na mem i7 8550 v silne zatezi jako CB20, si to sedne na 2,3-2,4Ghz. Schvalne si to vyzkousej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen doplním, že na těch základních taktech musí zvládnout běžet procesor nejen při zatížení všech jader, ale zároveň i při zatížení integrované grafiky (opět na základních taktech).
V tomto případě tedy při osmivláknové zátěži na 1,1 GHz a plné zátěži grafiky na 300 MHz by TDP nemělo přelézt těch 25 W TDP. Když se nebude využívat ta grafika, tak pravděpodobně ten procesor dá při 25W TDP výrazně víc, než jen 1,1 GHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak sem vyzkousel CB20 a taky mi to jede stabilne okolo 2.4GHz. Cili zakladni frekvence je naprosto o nicem nevypovidajici udaj...
Splet sem teda CPU je to 8265u s 1,8 GHz base...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No-X si muze psat ty sve nesmysly sebevic, ale stejne neodpare Microsoftu, ze za tohle muze sam. Rozhodne nepada na vrub Intelu, ze si Microsoft navrhnul Surface tak blbe, ze ma nizsi vykon nez predchozi generace.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, Redmarxi, vina Intelu snad z článku vůbec nevyplývá a dokonce ani diskuze se o tom až tolik nevede.
Jistě, najde se tu pár trollů, kteří vidí příležitost rýpnout si do Intelu, ale nad to by se takový ostřílený diskutér jako vy snad mohl povznést.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celej clanek je psanej tak, aby z toho bylo videt, jak moc si autor potrebuje kopnout do Intelu. Diskuze me nezajima, ze tu jsou supertrolove je videt na tom, jak zacinaji schytavat minusy i umirneni fanousci AMD, kteri se snazi vyjadrovat konstruktivne a nepisou jen prihlouple komentare o jejich neutuchajici lasce k AMD. :-/

Driv jsem sem chodil rad, protoze mne nevadi, ze je nekdo fanousek AMD, ale vadi mi, kdyz je fanatik, proto jsem prestal chodit na DD a nebyt Karase, ktery to tu udelal zase zajimave asi uz bych prestal chodit i sem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Těmi umírněnými fanoušky amd nemyslíš doufám sebe?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ja fanousek AMD nejsem, stejne jako nejsem fanousek Intelu. A nechci jmenovat, aby jim pak nedavali tech minusu jeste vic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale pokud někdo vydá předražený produkt, který v reálu ani nepřekoná předchůdce, je evidetně někde chyba. Není vina koncových výrobců, ani konkurence, že se Intelu 10 nm výrobní proces ani přes pětileté zpoždění nepodařil. Ostatně i první generace Ryzenů měla chyby, u Vegy ani nezprovoznili některé části pipeline.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat to tu se stachowebem, to jste si dovolil hodně.
Nechtějte ani raději vědět, do které kategorie jsem si vás právě zařadil.

Jedna věc je být fanoušek, druhý věc je být objektivní blbec. Redaktor má právo na názor a smí ho vyjádřit. To se zde děje, názory jsou odůvodněné, podložené a jasně čitelné, a jsou v článcích, které jsou ozdrojované, velmi rozumně napsané a plné zajímavostí; osobní názor pak beru jako přidanou hodnotu. Číslicová Zhouba oproti tomu žádné preference (samozřejmě) nemá, mele pořád dokola to samé, a je dokonale objektivní. Kromě toho, že je ještě navíc krátkozraká, sebestředná a hloupá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

keby si riadne sledoval dianie, pochopil by si ze intel 10nm je v katastrofalnom stave.
aj slajdoch sa da vycitat ze 14nm++++++ je na tom lepsie s clockom.
doteraz iba laptop cpu boli uvedene na 10nm, tam to este "ide". v desktopoch by cpu na 10nm bol rapidne horsi jak 14.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, jasne, ale nikdo Microsoftu nenutil pouzivat Ice Lake 10nm, sami si to pohnojili. Nakonec Surface je od pocatku produkt na hovno, takze dobre jim tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" ale nikdo Microsoftu nenutil pouzivat Ice Lake 10nm"
To je dost odvážné tvrzení...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl v tomto pripade, ze ma Remarx pravdu. Nutit nikdo MS do ICe Lake nemohl. Rozhodli se jak rozhodli. Stejne si myslim, ze jim to Intel nejak "kompenzoval". Tohle se dela, pokud se doda(va) neco, kde se vi, ze to neni uplne ono ;)
Ice Lake v CPU casti neprinesl to co mohl, nekde lepsi nekde horsi, ale MS dela produkt, takze je za nej odpovedny on.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Informovaný jsem a tohle vím, i to jak velký problém to pro Intel znamená. Až konečně přijdou s 7 nm procesem, bude mít AMD nejen 7 nm EUV, ale možná i 5 nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

loool, jaky odparani microsoftu? microsoft ma v sedmy generaci stejnej dual-heatpipe chladic jako v sesty a v paty.. jesli teda sedma throttluje jeste vic jak sesta, tak je to vec procesoru.. takze jesli se to nekomu neda odparat, tak je to intel.. (:

https://d3nevzfk7ii3be.cloudfront.net/igi/TaWXIdnmQ6DtyWlK.medium

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ice lake? nemalo by to byt studene? no ono pardon je to zhave jak lava :)))))))
polozis laptop na kolena, a mas peceny parok s vajciami :)))))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo vejce na měko : )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nijak překvapivé - obě firmy se víc a víc projevují jako neschopní šmejdi, taková spolupráce musí nést odpovídající ovoce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel vydal 83W cpu s 65W chladičem.
A 15W chtějí uchladit pasivem v tabletu. Takto to dopadne když marketing narazí na fyziku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

-------------- -------------- -------------- -------------- -------------- --------------
ODKAZ INTELU: uz to prestava byt smutne aj trapne !!!
-------------- -------------- -------------- -------------- -------------- --------------

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak on i aktivně chlazený Surface jde do háje.
Tady je vidět, jak to mají udělané :
https://youtu.be/ftiv0MeTjhY

Z CPU jde jedna heatpipe do aktivního chladiče a druhá heatpipe do pasivního, který je na baterii. Nevím, jak moc ten pasiv ohřívá baterii, každopádně i tak měli problémy s dobíjením baterií. Na tom videu je krásně vidět, jak se baterie nafoukne a začne vytlačovat display.
Na videu je Surface Pro 4. Na internetu se lze dočíst o podobném problému na Surface Pro 3 a my v práci řešíme stejný problém na Surface Pro 5.

Nevím, ale osobně bych Surface nikomu nedoporučil.
Zdar Max
PS: já to dávám za vinu MS, je jedno, že Intel dělá přímotop- Pokud chci Intel, tak musím správně naddimenzovat chlazení + případně co nejvíce osekat spotřebu CPU a nenechávat to do takových fází, že se začne celý PC přehřívat a throttlovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.