Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i5-13600K a Core i7-13700K otestovány

"docela dobře uchladitelných 178 wattů" :D Tak to jo

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Mám tu 12700F, který žere max 180W, a na něm 14cm Noctuu s jedním větrákem, na stole, 40cm od hlavy.
Za normálního provozu CPU fan neslyším (jsou slyšet disky), protože cpu žere 10-30W(idle-web), až 100W (100% load CPU při otvírání většího projektu ve Visual studiu). Na těch 100W už se ten větrák roztočí a jde slyšet, ale neotravuje.
Na 180W se CPU dostane výhradně v syntetické zátěži/renderu (vůbec nepochybuju, že ten Zen to má stejně) a ani potom to není obtěžující - prostě to do pár minut vytěsníš.
Pointa je - dnešní CPU žerou diametrálně odlišně podle zátěže, takže to 99% času není problém, ale i když se rozjede naplno, tak to tiše uchladí vzduchovej chladič za 1500 (kterej vydrží třeba 10 let, protože Noctua posílá montážní kity na nový sockety zadarmo).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

178W osobně už nepovažuji za "dobře uchladitelné" - strop přijatelnosti vidím na cca 150W, což je hodnota, na které končí běžné věžové chladiče (nikoli kilová monstra). A to se bavíme jen o chlazení CPU jako takovém, další úkol je dostat to teplo ven z kejsu. Sám dobře vím, jak se počítač rozhučí, pokud mu naložím nějakou delší úlohu, schopnou vytížit CPU na 100% (video, rendering), a to mám "jen" 105W 3800X (a zcela záměrně vypnutý PBO).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"strop přijatelnosti vidím na cca 150W"
.. vidim to velmi podobne. I tech 150W je pak v dlouhodobe zatezi na hrane, aby system byl jeste i prijatelne tichy.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ono by toto ještě bylo asi celkem v klídečku v nějakém high endu, být to taková i9, tak řeknu budiž, ale mít takovou spotřebu už u i5 je docela extrém. Ale za chvilu se možná začnem divit už i u AMD, jestli to nám taky vázně bude servírovat pod nos 230W CPU, snad to bude aspoň taky jen u nějaké Ryzen 9, pokud nic jiného tak aspoň tak, ale Ryzen 7 snad bude jen na těch typických 140W jako doteď a nebudou ti to tak snad cpát do chřtánu půlkou lineupu... já vím, že zas někdo přijde s Ryzen Mastery a nějakými ECO módy bla, bla, bla... to jsou sice moc fajn featury a samozřejmě tu je vždy ta možnost si sám prostě nastavit jaký chci power limit a neomezuji tím enthusiast, kterým to třeba nevadí a je to výkon + „zdarma“, jenže taky záleží, jestli se pak výrazně nebude snižovat ten gain oproti Zen3, když se to tak hodně spoléhá hlavně na ty zvýšené takty a ty tomu agresivně zkhrouneš power budget, rozdíl v IPC není už moc vysoký, tak to by potom mohl být uplift ve výkonu dost nízký.

Protože toto přesně je nejspíš i případ tady i5 13600K, dříve unikaly fantastické čísla z benchmarků, kdy to výkonově dohánělo i i9 12900K/Ryzen 9 5950X, jenže už nikdo neřekl, že to běželo nejspíš na 230W power limit, po „optimalizacích jen“ na 160W, tak už se nebavíme najednou o výkonu 9, ale budem rádi, když to dotáhne spíš i7 12700K... to samé ta 400W i9 13900K, co má být on par s Ryzen 9 7950X, ten sice už papká asi taky hodně vysokých 230W, ale oproti intelovským 400W je to zase nic, a jak tam nastavíš už těch typických 240W, tak co to asi tak udělá s výkonem?, budem možná rádi, když to dotáhne Ryzen 7 7900X. Je škoda, že už jsou takové teplomety u ubou, i když jako přímotop zatím pořád s přehledem vyhrávají intelátka.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Aký máš chladič? Na 105/140 W CPU už asi len Grandis, alebo čosi obdobné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fera3 (ta má psaných až 180W) a větší už rozhodně nechci a nebudu osazovat, protože jakákoli manipulace ve skříni znamená minimálně vytáhnout ventilátor + GPU, v horším případě celou desku. A to se jedná o standardní ATX skříň.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To už pak musí mít člověk dobře navržený větrání skříně, jinak z toho bude ústřední topení, zvlášť s moderníma grafikama, co mají žrát jako prase...

Já to vidím teď, co jsem upgradoval z RX5700XT v referenci, co fouká horkej vzduch ze skříně ven, na RX6700XT, co má klasicky 3 ventilátory a točí jen vzduch ve skříni. Už se mi stalo, že se mi při hraní párkrát sekl komp, protože se přehřál procák. Mám ho potočenej a jak nasává ten horkej vzduch z grafiky, tak je to problém...no a to má jen 91W!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano už to chce organizovat chlazení. U sestavy s i7 12700K a 3080 10GB mi tlačí větráky vzduch z čela skříně a výfuk je jednak klasicky proti chladiči procesoru ale i dva větráky na hřbetě co teplý vzduch vzlínající od grafiky pumpují ven. Zdroj má sání přes mřížku zespodu skříně. Chladič procíku je NH-U12A chromax black - nejdražší co jsem kdy měl, ale stojí to za to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mých výpočtů - 7 000 (původní výsledek) / 10 (starých jader) * 14 (nových jader) =~ 10 000 - není mezi malými a velkými jádry moc velký rozdíl. Očekávaná spotřeba se trochu liší - 148 / 10 * 14 = 207, což je proti naměřeným 178W více, ale v procesoru nejsou jenom výpočetní jádra, takže tento výsledek není až tak překvapivý.

Proč si to teda v Intelu těmi různými jádry tak zesložiťují?

Chápal bych nasazení malých jader v nějakém tenkém notebooku, kde by nějaká opravdu pomalá a "nic nežeroucí" jádra asi měla nějaký smysl, ale tady ta kombinace rychlých a skoro stejně rychlých různých jader mi v desktopu přijde nesmyslná. Skoro jako by chtěli napřed vyrobit energeticky zajímavý procesor, ale pak ho začali výkonově hnát na hranu možného. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Malá jádra Intelu jsou o výrobních nákladech. Velká jádra Intelu jsou oproti jádrům AMD s podobným IPC podstatně větší, tudíž mají vyšší nároky na křemík. Pro vytvoření procesoru se stejným výkonem s procesorem AMD by Intel potřeboval podstatně více křemíku, jinými slovy z jednoho waferu by vyrobili mnohem méně procesorů a měli by podstatně nižší marže. Plocha, kterou potřebuje jedno velké jádro,ale stačí téměř čtyřem Atomům, jejichž vícejádrový výkon je vyšší, než výkon jednoho velkého jádra. S energetickou efektivitou a mobilním segmentem to nemá co dělat, to je marketing. Ve skutečnosti jde o dohnání vícejádrového výkonu AMD při minimalizaci nákladů.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Väčšie sú napriek tomu, že sa hovorí, že výrobná technológia Intelu (v súčasnosti 10 nm aka Intel 7) je na úrovni výr. tech. AMD (7 nm)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Meh, Intel se na těch procesorech pakuje tak, že je mu jedno, když třetinu čipu zabírá grafika, kterou lidi ani nepoužijí, a rozdíl mezi procesorem bez IGP a s IGP dělá pár stovek.

To nemá s výrobními náklady co dělat, spíš jde o to, že s plnohodnotnými jádry už by byl ten čip moc velký, takže je tam lepší na ty benchmarky naflákat co nejvíc menších jader, a na nic víc tam ta jádra v podstatě nejsou zapotřebí. :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vieš si predstaviť, že by aj RL mal len 4, 6, a 8 veľkých jadier? To by Zen 4 Raptor lake zadupal do zeme. A keby mal RL 4, 8, 12 a 16 jadier (Pentiá a Celerony neberiem v úvahu), to by Intelu stálo asi veľa. Takže malé jadrá sú tam preto, aby mal Intel aspoň kvázi viac jadier ako AMD, ale za menšiu cenu. Som zvedavý ako priláka kupujúcich viac jadier u Intelu oproti AMD s rel. menej jadrami (alias ako zafunguje intelovský marketing).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože jsou praktické testy, kde se zátěž blbě rozkládá do více vláken, a na ty je dobré mít vysoký výkon na jádro, a pak jsou multithreadové benchmarky a rendering, kde je celkem jedno, jak je výkonné jádro, když je jich moc moc moc.

A protože teď na procesorech víc frčí ty testy, kde je moc moc moc vláken, tak je lepší naflákat tam moc moc moc moc malých jader, protože to pak vypadá výkonnější. :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel na to potřebuješ ještě OS (scheduler), který to zvládne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja sa teším na testy RL bez K. Po čase asi prejdem na i7-13700.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já naopak plánuju přejít na nějakou 7800X, na Intel bych se vykašlal...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja už AL mám, tak ak urobím upgrade z 12vlákna, tak asi do 24vlákna RL ak by mi výkon nestačil aj keď mať prerobené video do 2h do h265 mi stačí ažaž vzhľadom na 30h u C2Q. A aj toto PC by som nerád menil po iba niekoľkých rokoch.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde jsou ty dávné doby, kdy Intel Pentium 4 (Prescott) měl TDP tuším kolem 100W a to se všichni smáli, že to je neuchladitelný žrout. No a po cca dvaceti letech se historie opakuje, Intel opět výkon dohání žravostí. Aby Core i5 měla 178 W je nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy byly ale větráky, které měly problém to uchladit a ještě byly hlučné. Dnes už je (vzduchové) chlazení o dost jinde. Takže pokud nejde o extrémní spotřebu, tak tě víc trápí teplo do místnosti a účet za elektriku (pokud bys porovnával dlouhodobě výhodnost dvou CPU).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.