Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel už používá pastu šedivku i ve $2000 Core i9-7980XE

Protoze proste neni jednoduche pajet IHS a jsou tam i vyrobni vady - zmetky, kterym se timto Intel vyhne. Cela ta kauza je proste nesmyslna a pasta byla od zacatku zcela OK nahrada pajeni.

Problem byl v kvalite pasty, zajimavy rozbor by teda byl nikoliv, jestli tam pasta je nebo neni, ale jaka je jeji kvalita. Jinak to vubec nemelo cenu delidovat.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

nech je pasta akakolvek, bude horsia ako kovovy spoj
a AMD to zda sa napriek vsetkym vymenovanym neprekonatelnym problemom pajkovat dokaze

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Horší je dost neurčitý pojem. Kromě tepelné vodivosti a výrobní ceny lze sledovat taky životnost, zmetkovitost, zjednodušení výroby, možná i dopad na životní prostředí. Mě spíš překvapuje, že k tomu Intel nedal žádné vyjádření. Prostě ignoruje co se kde píše a říká a jede si svoje. Pravé důvodu prostě neznáme.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Důvod je uplně jednoduchý, cena. Všechny velké korporace jedou na maximalizaci zisku a i ušetření centu na jednom kusu znamená odměny pro někoho. Dokud člověk nepracuje v korporaci nepochopí, ale je to opravdu hodně absurdní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel a AMD vyrabi v ruznych tovarnach ruznyma vyrobnima postupama.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A to byla myšlenka dne, vesmírný vědče...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli, jednoducha odpoved na jednoduchy dotaz vyse.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Na jaký dotaz? Vždyť se tě nikdo na nic neptal. :o)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Lenze ty si opat raz mylis pojmi s dojmami. To ze vyrabaju v roznych tovarnach je sice pravda, ale vzhladom na to, ze pajat CPU k IHS je mozne len jednym jedinym materialom na svete, je postup letovanie jadra k IHS rovnaky. Intel pajkoval aj velke jadra (Broadwell-E), AMD pajkuje svoje Ryzeny ako Bata cvicky, takze nie, Intel naozaj nema ziadnu adekvatnu vyhovrku (okrem setrenia nakladov) pre to, ze nepajkuje svoje HEDT procesory...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A Xeony jsou pájené proč? A zas tak složité to pájení opravdu není.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu jsou pájené Skylake-X Xeony? Čekal bych, že zůstanou pájené alespoň Xeony E7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlastně nechápu o co se tu snažíte, pasta šedivka stojí za starou bačkoru, stačí se u intelu podívat na rozdíl teploty jader a chladiče.
Je to prostě shit a ani intel nedoporučuje to taktovat :) To obhajování ala kvalita pasty, výrobní postupy... zmetkovost .... Who cares ? Můžu si koupit kvalitní pájený procesor od AMD, který se bude dobře chladit. Proč bych si kupoval Intel s pastou šedivkou, pokud ho nehodlám delidnout ?
To všechno okolo jsou jen takove slinty jak to obhájit viď Jaroušku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čekali jste snad něco jiného? Alespoň je prostor pro uvedení stejného CPU za 2500$ - "cínová pájka edition"

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy zatim Intel nevydal stejny procak v cinu a paste, teda neni duvod si myslet ani tady nic jineho. Je to proste technologicke rozhodnuti a s cenou to nema nic spolecneho.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě jediný důvod jsou náklady, nic, naprosto nic jiného.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Bezolovnata cinova pajka.

Dekuji, nechci.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak na křemík se používá jen Indium, teplota tavení cínu by CPU mohla poškodit.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavne Indium je jediny vhodny (tepelne) material, ktery se prilepi jak k medi, tak ke kremiku. Cin na kremik neprilepite.

Vice tady:

https://overclocking.guide/the-truth-about-cpu-soldering/

zajimave je taky:

The thermal conductivity is not as high as copper but higher than any other thermal interface material 81.8 W/(m*K). Common thermal compounds have a conductivity of about 5-10 W/(m*K).

... jak koukam web, tak opravdu nekecaji, nejlepsi ne-metalicka CPU pasta co jsem nasel mela 12.5W, metalicke pasty maji zhruba stejne jako Indium, napr Coollab Liquid Pro - 82W

PS:

Depending on the size of the CPU, the raw indium will already cost about 2-5 USD.

.... takze pokud nekdo pochybuje o motivaci Intelu, uz nemusi :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Také so myslím, ž eje to velký problém, neb bez oloba je pájka velmi křehká a tepelné dilatace - docela velkých rozdílů teplot u CPU ji poškodí jak skálu a také snáze oxidující, tedy eroze jak prase!

V praxi je již vidět dopad nařízení EK o zákazu používání přídavku olova v cínovépájce (to pro její pržnost a tak odolnost proti popraskání teplotní dilatací):

- např informační radary na začátku obcí, ktrým často nesvítí i víc jak 50% diod a nemyslím si, že je to úmrtností diod, ale právě erozí cínové pájky bez přídavku olova, kdy se projevili velké venklovní teplotní rozdíly, oproti elektronice v interiéru se stálejší teplotou. Tu ale CPU také mění výrazně!

Kdo uvede další příklad totho docela vážného problému!? (o nespolehlivost elektroniky, zejména outdorové!)

Nechápu těch mínusů - co vám dali??? :-() Evidentně zde chodí i techničtí analfabeti :-(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady nikdo nemluví o cínu, to je vaše neznalost, protože CPU se nikdy nepájí cínem, ale Indiem, které má teplotu tání necelých 150 stupňů a za pokojové teploty je celkem měkké, podobně jak olovo. Indium používáme v práci na utěsnění vakua - Indium se podtlakem "vcucne" a utěsní i ty nejmenší dírky - právě protože je tak měkké.
Takže vaše elaboráty o cínu jsou u pájení víčka na CPU absolutně mimo. Nechápu, jak se můžou chodit takoví techničtí analfabeti :o)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Evidentně zde chodí i techničtí analfabeti :-("

No ano, jednoho jsme právě přistihli. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A když dojde pasta, dejte tam kečup...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Slovy klasika české gastronomie:

... a nakonec připájejte tepelný rozvaděč. Když nemáte indiovou pájku, dejte tam alespoň pořádnou teplovodivou pastu. A když nemáte ani tu, dejte tam aspoň nějakou pastu šedivku.

Aby to ale ještě nepokračovalo: ... a když nemáte ani obyčejnou pastu, tak tam nedávajte vůbec žádnou pastu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zapomels na jeden krok pred "vubec zadnou", muzes tam prece dat zvykacku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vysvětelní by bylo - nečekají nějaké drastické zvyšování výkonu ani jeho potřebu - tudíž pasta zastává úlohu onoho kurvítka v plánovaném zastarávání. Takové 10+ jádro bude dobře použitelné za spoustu let a bez pasty která čip pomalu upeče by to přece nešlo...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Právě jsem se chystal napsat podobný komentář. Termín kurvítko je asi nejpřesnější.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť je to úplně jasné. Neudělají další 2500K/2700K, kterej jim zablokuje prodeje několika dalších generací. Je to čistě vykalkulované kurvítko, ne ve smyslu úmrtnosti, ale omezení výkonu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

I úmrtnostil. Už mi prošlo pod rukama někdolik AMD Athlonů X2 s AM2, které nešlo uchladit. Počítač se při zátěži CPU vypnul kvůli teplotě. Vždy problém ve vytvrdlé pastě co neměla kontakt s heatspreaderem. Takže pokud intel použije podobnou pastu, tak se za takových 8 let můžeme těšit na příval neuchladitelných CPU zralých pro odvíčkování.....

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Co je docela pruser, nakolko jeho terajsie HEDT procesory vyzaduju k odvieckovaniu naozaj vyraznu silu spolocne s preciznym naradim, ziaden plastovy delid kit z 3D tlaciarne, ako dnesne Skylaky a Kaby Laky. Pokial samozrejme nechce niekto skusat svoj 2000$ procesor odvieckovavat doma so ziletkou na kolene...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

přesně, pomalé pečení, jiný lepší termín na to není. Ještěže starší Xeony jsou pěkně pájené. Můj starý E3-1230 V2 má pořád stejné teploty. A když se ty nové zapastované nechají nějaký čas vytvrdnout tak delid se kvůli tomu zabetonování nemusí podařit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nechcem ti kazit radost, ale môžem vedieť odkiaľ máš, že Xeony sú pajkovane?

Pokiaľ si pamätám, pred pár rokmi som čítal, ze Xeony E3 tiež používajú pastu. Mám doma E3 1240 v2 a chystám sa na delid, tak by ma tvoje tvrdenie veľmi zaujímalo.

Viď toto fórum a užívateľa rickysio, ktorý má delid na e3 v2:
- Intel E3 1230 V2 (delidded, cooled by 3R Systems Ice Age Prima Boss II, ICD as TIM between silicon die and IHS, and between IHS and HSF.)
- E3-1230V2 delidded, ASUS P8H77M-PRO BIOS 1015, Offset -0.130V, Ambient 26 deg C. 3R System ICE AGE Prima Boss II heatsink + 2 GT AP15. (Heatsink is not really suited for IVB gen...)

http://forums.vrzone.com/hardware-depot/2199330-xeon-e3-1230-v2-power-dr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Xeony E3 jsou entry-level Xeony, oproti Core ix mají jen ECC a jméno Xeon.

Mají stejnou šedivku jako všechny ostatní. Poslední mainstream pájené Intely jsou Sandy Bridge, poté už NOPE.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono asi taky záleží na tom, jak se procesory používají. Mám ještě rig se Sempronem (Palermo), který nikdy nebyl přetaktovávaný a dosud šlape (11 let).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K Sempronu se snad ještě chladič s nalepenou žvejkačkou nedával. Jestli byla použitá slušná pasta, tak proč ne, šlapou i starší kousky. Já jsem třeba u Nehalemu i7 musel původní Intelí žvejkačku na dodávaném chladiči nahradit asi po 3 letech, jinak se CPU přehříval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zákazníci co si kupují takhle drahé Intely je mají max. na 4 roky a kdyby vůbec tušili co je pájka a že existuje lepší konkurence od AMD, tak by s tímhle šedivým odpadem neskončili. Vyjímek není dost na to, aby to s Intelem hnulo. Nějaký frekvence to má, teploty jsou nižší než kritické, jedeme dál...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"existuje lepší konkurence od AMD"??? Když už tak silná konkurence. Lepší/horší může být leda konkrétní výrobek. A to ještě záleží, za jakého hlediska! Jistě nemyslíte, že je AMD lepší z hlediska max. výkonu, že? ;-) Možná leda jen z hlediska ceny - s tím bych už souhlasil :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, teď už víme, že technicky o procesorech moc nevíte, takže vaše vyjádření bereme s rezervou...
Přece tady nechcete, aby dotyčný vyjmenovával všechny typy CPU, který jsou lepší konkurencí - na to tady není místo. A hlavně se konkurence porovnává podle cenové hladiny, a tam jsou ZENy většinou lepší konkurencí. (neberu to, že mám o 7% vyšší výkon a o 30% vyšší cenu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Intel už používá pastu šedivku i ve $2000 Core i9-7980XE"

Blahoželám Intel, získavate cenu kokota roku.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tak to napis "Intel Inside" ziskava UPLNE novy rozmer....alebo hlbku? :-)
..Ale inak suhlas.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude fungovat, tak proč ne? Někdo si to třeba koupí a řekl bych že MT i ST výkon bude vyšší než TR 1950X. Takže pokud chcete nejvyšší možný výkon, toto je asi jediná možnost.

Jaké budou provozní vlastnosti, to už je věc jiná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fanouskum AMD, kteri by si radsi usekli ruce nez dali do PC Intel procesor, hrozne zalezi na tom, ze Intel nepajkuje ale pastuje.
Fakt, kdybyste se radsi starali, aby AMD konecne dodelala ovladace na Vega karty!

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Maul halten und weiter dienen.
To je to nejhezci a nejkrasnejsi co muzes az do smrti delat.
A vsem tim prokazes laskavost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja turecky neumim. :-/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Do PC běžně dávám procesory obou výrobců, záleží na tom jaký je rozpočet, ale hlavně na co to PC má sloužit. A ano, ta pasta mě štve, protože některé mainstream Intely co mají jen 65W TDP celkem topí a je potřeba použít chladič alespoň jako SilentiumPC Spartan 3 LT, jinak to v zátěži throttluje.

Ovladače na Vegu existují, calm your tits. Navíc si můžete pořídit Titan XP, pokud Vás ta Vega tak štve.
Nebo ty ovladače napište sám a pošlete je AMD, oni Vás rádi zaměstnají.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Důvody jsou myslím jasné. Náklady (+výtěžnost), navíc drtivá většina uživatelů procesory netaktuje, takže to, co je pod víčkem, je jim srdečně jedno. Někteří tu naznačují i možnost kurvítka - jaká je morální životnost procesoru? Pokud tu někdo píše, že se za takových 8 let můžeme těšit na příval neuchladitelných CPU zralých pro odvíčkování, koho v té době bude takový procesor zajímat?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak, žijeme na stejné planetě?
Je hafo lidí, co nemají ani řadu Sandy Bridge (např i5 2500k), který tu jsou od přelomu 2010/2011, což je, světe div se, skoro 7 let. Takže žvásty o tom, že někdo nebude CPU používat po 8 letech jsou totální blábol, protože třeba zmíněná i5 2500k má výkonu pořád dost - Intel roky spal upgrade CPU byl léta zbytečný. Já sám mám i5 2500k doteď.
Takže zkus příště přemýšlet. Pasta šedivka je prostě u tak drahých CPU krok do hovna. Tečka.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu nepředpokládám že ten kdo koupí CPU za 2000 USD bude to samé CPU používat za 8 let. Hodně majitelů je obmění za novou generaci výrazně dříve. Navíc, máte takové CPU staré 8 let? Kolik jich máte, že víte jak se bude za tu dobu chovat?

Většině uživatelů je zcela u zadele co je pod víčkem CPU nehledě na to jestli stojí 50, 500 nebo 2000 dolarů. Bohužel většinou to v diskuzích rozmazávají ti, kteří by si ustříkli do textilů mít ty CPU v počítači.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Většina cpu jde do firem, tak tam je to fuk, až to chcípne, koupí si nový. Ale lidi co si chtějí na sebe koupit silné cpu a taktovat to musí hodně štvát. Buď zabugovaný Threadripper nebo delid intelu, ani jedno neni výhra

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Fuk to úplně není, pokud to má nějaké bugy, nebo výkon totálně na chobot, či jsou dementní provozní vlastnosti. Ve firmě teď na transcoding videa raději použiji Ryzeny 1700X/1800X než i7-7700, jelikož cenově je to podobné, ale Ryzen má více konzistentní výkon. více jader, lepší provozní vlastnosti a SMT u něj není na obtíž, HT naopak typicky je a kazí výkon.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co je zabugovaného na ThreadRipperu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba tak pomalý přístup do cizí L3 cache, že je dokonce rychlejší hrábnout do RAM?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ale preci nelze nazyvat "bugem". Je to vlastnost daneho technickeho reseni (poku je o opravdu pomalejsi jak rikate) v dane iteraci produktu. Cili verze 1.0.
Bugem bych to opravdu nenazyval. Krome toho, TR ma svoje specifika, se kterymi je potreba pocitiat. Stejne je to platforma, ktera se nekupuje "bezhlave", takze pokud to nejakemu SW nevyhovuje, je tu Intel..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takovy uzivatel kteremu to je jedno tomu ocividne nerozumi a nevi o tom nebo nema specificke pozadavky ale obhajovat neco co za premiovy priplatek zhorsuje provozni vlastnosti je docela sila chapu ze Intel+NV onanisti to budou delat do skonani sveta ale co je moc to je moc :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S prvni vetou se da souhlasit. Zbytek jsou nehorazne placani :))
Ja mam stale jeden funkcni Core2Quad, kamarad jede na nejakem Phenom 9xx..to jsou CPU , ktere jsou stare skoro 10let. Obe slapou uplne v pohode a pro spoustu lidi doma, neni duvod to menit,
Takze trosku vytahni hlavu z pisku priste...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nyní ještě definuj hafo lidí. To tvoje hafo lidí to možná zajímá, 9 hafů lidí už ne, o tom píšu. Ať je procesor drahý nebo levný. Tečka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Děláš se sebe tak blbýho nebo opravdu jsi? Se podívej na statistiky třeba Steamu. 40% lidí má stále jedno nebo dvou jádro. A mimo Steam (ne hráči) na tom budou ještě hůř, protože jim ty CPU prostě stačí.
Ano, koho to baví a sleduje techniku (a má na to), tak si kupuje 8/16 jádra, Já si taky koupil R9 1700, ale to neznamená, že procesory starý kolem 8 let patří do šrotu. Bohužel Intel nejspíš chce to stejný co ty, aby se po pár (3, max 4) letech koupil nový. Firmu chápu, chce mít obraty, ale nechápu tebe (pokud neděláš v Intelu), protože takto normální a soudný člověk neuvažuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Statistika Steamu je totálně na chobot, protože Steam mám na několika stanicích, přičemž nejčastěji používám tu Ryzenovitou.

Pak jednou vytáhnu někde na chatě starý dobrý ThinkPad W500 s Core2Duo P9700 a vybafne na mě Steam Survey.

Takže místo moderního HW jim do statistiky dorazí HW roku 2008.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já ji taky nemám rád, protože je to jen úzká hráčská skupina, ale i tam je vidět, že lidi používají velmi staré CPU.
A v reálu (mimo hráče) to bude možná ještě o 100% horší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele nemas pravdu. Spusta lidi si koupila/stavela pocitace v dobe, kdy je to bavilo. Pak vetsina prijde do faze (vekem, starostma, atd..), kdy jim zacne stacit to co maji. Vidim to na pratelich kolem sebe, jak je tezke je ukecat, aby sli do nejakeho upgradu. U techto lidi (a neni jich fakt malo) je zivotnost cpu najednou klidne 10+ let. Jedina vyjimka, kdyz by potrebovali nejaky SW, ktery by na tom nejel...ale to dneska skoro nehrozi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tím bylo vysvětleno, proč procesor vyrobený lepším procesem a taktovaný poměrně konzervativně dosahuje vyšších teplot v zátěži, než jeho předchůdce Sandy Bridge, který byl ještě pájený. Standardní řada desktopových procesorů Intel byla od té doby mezi jádrem a křemíkovým rozvaděčem vyplněna výhradně teplovodivou pastou."

Bohužel nemáte pravdu autore a neustále bazírujete na posledním části celé skládačky příčin a následků. Generace Ivy Bridge byla sice vyráběná na novém "pokročilejším" procesu, ovšem daleko komplikovanějším a více problematickým, než sám Intel zamýšlel. Situace se vyhrotila zejména proto, že Intel byl donucen použít vyšší napětí na které nebyla vnitřní konstrukce procesoru a výrobní proces optimalizován. Rozdíl mezi Sandy Bridge s planární konstrukcí, která je zcela optimální pro odvod tepla na letovaný IHS. I v případě Sandy Bridge by šel procesorový výkon navýšit a stačila by pravděpodobně i pasta (šedý beton). Ivy Bridge používá Tri-Gate konstrukci a většina plochy se nachází ve vertikální poloze. Jednotlivé elementy (3D) se navzájem ovlivňují odpadním teplem, disponují vyššími proudy na ještě menší ploše. Zásadní vlastnosti utváří vlastní konstrukce a nezvládnutý výrobní proces, nikoliv pasta, která se podílí na celkovém obrazu jen velmi malou částí.

Kdykoliv se můžete podívat na pájené procesory např.: Core i7-3930k a i7-4930k (Tri-Gate) a průměrné výsledky, které dosáhly obě generace. Znovu opakuji, jedná se o pájené IHS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máte jedno. Mantra je: „Intel je zlý, aby ušetřil dva dolary při výrobě i na dvoutisícovém procesoru, používá levnou pastu šedivku, která vede teplo hůř než cokoliv jiného, co tam napatláte, a je jediným původcem veškerého zla v podobě vyšších teplot, aby procesory šly hůř taktovat a dřív odešly. AMD je hodné a lepší, protože to pájí. To, že to AMD pájí, je důkazem, že by Intel mohl taky všechno pájet, jenom nechce, aby... viz začátek mantry.“
Veškeré další okolnosti, souvislosti, konstrukce a jiné parametry past než tepelná vodivost budiž ignorovány.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou Xeony taky pájené?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechny ne. U základní řady E3 se od pájení upustilo (neořezal jen pájený heatspreader, ale také čtyři PCIe linky procesoru - Sandy/Ivy x16 + x4. Od Haswell už jen x16). Pájené tak zůstávají "jen" Xeony E5-1600, E5-2600, E7-4000 a E7-8000.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já nevím, když všem puristům teda tak záleží na tom přechodu CPU–pasta–heatspreader–pasta–chladič, není teda nakonec lepší, že tam Intel dává tu pastu? Potom je přeci mnohem jednodušší udělat delid a člověk se zbaví přechodu pasta–heatspreader–pasta, ale má rovnou CPU-pasta-chladič. Delid u pájeného procesoru je mnohem rizikovější.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

U pájeného CPU není delid potřeba.

Navíc delidem přicházíte o záruku a je tu jistý risk poškození procesoru.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jak muze byt delid z meritu veci nejake reseni? Tohle si 99.9% lidi vubec nelajstne. Pisete s prominutim kraviny jako vrata ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemůže, ale může být východiskem - řešením nepříznivé situace. Nepsal nic o snadném řešení pro každého, nýbrž prosté existenci řešení. I kdyby pro 0,1%, na tom zase tak moc nesejde a nechme se překvapit, jaké řešení bude použito v případě výrobců pracovních stanic a nových Xeon-W v případě, že nebudou pájené jako předchůdci.

Po světě se toulá nezanedbatelné množství procesorů s chladiči přímo na jádře (absence IHS), pro uživatele optimální řešení z pohledu chlazení a odpovědnosti, kterou na sebe přebírají výrobci. Průzkum a ověření můžete začít u výrobců notebooků s procesory Pentium/Core, nebo blade serverů s procesory Xeon E3.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim vubec smysl porizovat si Core i9 - 7980XE, inu:

-je drazsi jak 16-jaderny ThreadRipper 1950X o +1001 dolaru(za dva jadra navic pekna prasarna)
-pouziva shitavou pastou, nutnost to hned vymenit za neco lepsiho ve smyslu MX-2(pada zaruka)
-i kdyz je to procesor odemceny kuli paste sedivce nepujde taktovat podobne jako zmetek 7700K

Intel timhle 18 jadrem nebude vubec ThR 1950X konkurovat, uz jenom ze je 1950X o 1000 dolaru lacinejsi v cene, za to si muze zakaznik poridit kvalitni fosnu i GTX 1070 zaroven, nebo vice RAM a vetsi + vykonnejsi m.2 PCI-Express NVMe SSD disky, ...

Nejprodavanejsi rozhodne AMD Ryzen 5 1600/1600X, Ryzen 7 1700 a pro nadsence ThR 1950X.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

7980XE bude velmi pravděpodobně dosahovat vyšších frekvencí při využití řekněme 1-8 jader a nejspíš výrazně víc než TR.
V mnoha situacích tak bude lepší, také půjde popohnat výše, pokud to dokážete napájet a uchladit.

Při Delidu má smysl něco jako pasta od Grizzlyho nebo Coolaboratory Liquid Pro.

Počkal bych na reálné vydání a pak se uvidí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K problému nabídky přistupujete velmi omezeně, z jednoho směru a ostatní přehlížíte.

1. Může být dražší, ale přesto výhodnější. To si musí zhodnotit každý zákazník sám a protože se jedná o procesory (skupinu procesorů) pro poměrně úzký segment trhu, ve kterém se nakupuje s rozumem, nechte hodnocení a výběr na zákazníkovi.

2 + 3. Ano, používá šedý beton - pastu, která nedosahuje kvality letovaného spojení jádra a heatspreaderu, ale také je omezen danou architekturou a výrobním procesem na hraně možností. Napsat "za všechno může pasta" je neuvěřitelně krátkozraké. Pokud věříte, že letování vše vyřeší, asi není potřeba cokoliv rozebírat. Podotýkám, že nejhorší možná situace (z pohledu výkonu) nastává v okamžiku, kdy si to začne tepelná ochrana procesoru přehazovat mezi sebou jak horký brambor.

Možná, že může. Otázkou zůstává, na jakém základě (metodika) vynášíte soudy nad jedním či druhým procesorem.

P.S.: Po éře modelů Core i7 (i7-950 a i7-4930k) nedostane příležitost i9-7920X, nýbrž Threadripper 1920X. Ačkoliv není nijak oslnivý v Single Threadu - situace ve kterých se čeká, disponuje vyváženou porcí vlastností, které i9-7920X zkrátka nenabízí. Jedním z klíčových parametrů jsou ECC paměti. Zpracování konečných prvků a simulace vlastností jsou náročné na čas a výpočetní výkon (a silně multithreadové - doslova sežerou všecho). Určitě nepotěší, když díky měkké paměťové chybě sletí několik hodin (i dní) práce. Jedním z klíčových rozhodovacích parametrů byla tedy paměť, dále poměrně uspokojivý ST (vs i7-4930k) a radikálně vyšší MT výkon, Integrace fTPM/TPM2 v procesoru (integrovaný Bitlocker) apod. Bitlocker řeší např.: situace, kdy odejde disk a jdete bez starostí reklamovat. Ale ani 1920X není procesor (připomenu - letovaný), který by se dal nějak výrazně taktovat s vzduchových chlazením (ekvivalent chladiče Noctua NH-D14). Sňatek z rozumu a vše záleží na dostupnosti kvalitní desky (ekvivalent Asus P9X79-E WS), které prozatím nejsou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimali by ma statistiky kolko kupcov s 1950X kupuje i ECC pamete. Je to casty argument ale potom vidim po forach ludi ako k tomu kupuju 32GB G.Skill 3200 alebo 3600 ne ECC.

Je skoda ze niesu podobne dosky na Epyc ktore by umoznili to dobre taktovat, i pamete. Ak by slo tie 4 cipy taktovat nezavisle bolo by to velmi zaujimave za $2000.

Pokial niekto chce ECC u Intelu tak si hold musi priplatit za Xeonovu verziu 7980XE ktora je samozrejme drahsia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy jsem se o statistiky tohoto druhu nezajímal. Mluví se a vytahuje se jako pádný argument, ale neodvážím se odhadovat, kolik sestav se skutečně s ECC pamětí postaví. ECC paměť sice nemusí být o mnoho draží, ale obvykle bývá a jen v některých případech má smysl pořídit ECC paměť. Na druhou stranu, člověk si vybírá podle sebe a výhradně pro sebe, takže ho nějaké statistiky ostatních nezajímají.
Předem si sestavíte seznam požadavků a čekáte, co z toho vyleze :-)

V tom byla trošku výhoda předchozí generace, protože nebyl rozdíl mezi Core i7 a Xeon E5-1600. Stačilo si vybrat kvalitní desku a paměť podle gusta. Asus X99 WS lze kombinovat jak s UDIMM, tak i RDIMM ECC pamětí.

Bude potřebovat desku a jestli budou současné X299 podporovat Xeon-W a ECC paměti je ve hvězdách. Ostatně pokud se nenajde slušná deska, nebudu řešit Threadripper 1920X. Prodám i7-4930k (trefil jsem výborný křemík) i s pamětí a koupím si bazarový Xeon E5-2687W v2 s ECC pamětí. Bude vystaráno, protože o životnosti Asus P9X79-E WS nepochybuji. Morální životnost prodloužil sám výrobce vydáním biosu s nativní podprou UEFI 2.3.1 a dostatek linek i slotů vybízí ke koupi řadiče USB 3.1. Hodně jsem přemýšlel a vše záleží na výrobcích MB. Výhodou monstra E5-2687W v2 může být i menší obezlička, jak ošéfovat microcode, odměněná řádnou porcí výkonu navíc.

https://forums.anandtech.com/threads/what-controls-turbo-core-in-xeons.2...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7980XE nieje pre sedliakov ktori na to nemaju tak sa s tym netrapte!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To si nikdo nevsim ze tam jsou dva substraty? Proc? Je ten horni BGA pouzdro pro embedded nebo Apple? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco by sa nad tym niekto pozastavoval, ked rovankym sposobom bol vyrabany uz Broadwell-E?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.