Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core Ultra 7 265K v CPU-Z: vícejádrově +4,8 %, jednojádrově -2,2 % vs. i7-14700K

Takže tu máme CPU o stejném výkonu, kdyby byla aspoň spotřeba nižší, ale ona má být furt stejná a ještě to je na 3 nm, takže jsem zvědav co udělají s cenou, no prostě nekup to, pod kapotou je sice spoustu změn, ale prakticky to vlastně nic zajímavého navíc stejně neumí, někdy spíš i míň. Oproti Raptor Lake to je jiné, ale v podstatě pořád stejný teplomet.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

právě, kdo má i7 14700K kvalitní tak nemá důvod kupovat, upgrade se to nazvat nedá.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Změny na velkých jader udělají doslova nic. Jediné co to táhne jsou ty vylepšené atomy, jenže bez HT tady vidíme, že to opravdu stačí jen na kompenzaci té ztráty a ještě ztraceno plno efektivity, což se dohání drahým výrobním procesem a ještě to má navýšení plochy, kdy malá jádra už přestávají být až tak malá, takže to je stejně o ničem. Toto bude další tragédie, kdy bude muset jít marže asi dost dolů, aby to vůbec bylo prodejné. Zajímavá by mohla být ta U9 285K, nebo jak se to má jmenovat, kdy se aspoň přidávají ty atomy, co jediné něco dělá a mohlo by se to už vyšvihnout nad 13900K/9950X, aspoň v MT, ale jestli to bude za cenu těch 300W, tak to bude masakr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nad R9 9950X??? Arrow lake predsa nemá HT, takže nad Zen 5 nepôjde. Aj keby šlo o 8+16/32, IMHO by to na R9 9950X len dotiahlo. Veľké jadrá predsa vysoké IPC nemajú.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdyby mel Arrow Lake 64 atomu, stale by se nedotahl na 16 jaderny Zen 5 Ryzen 9 9950X, protoze:

-velke latence mezi skupinami ctyrbloku atomu
-male kapacity urovni cache
-chybejici moderni instrukce(+AVX-512)
-vysoka zravost
-samozrejme bez smt/ht

Uz to raz a naraz pochopte(!) ze je sakra rozdil plne vybavene Zen c jadro navrhnute primo pro nizsi pracovni takt(nepritomnost dark siliconu) jako na kost oholeny atom, to se proste neda srovnavat...

192 jadrove Bergamo trpi minimalne na stavbu jenom ze Zen 4c jader.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak záleží, o čem se bavíš, třeba tady v tom benchmarku sotva překonává 13900K a očividně Arrow Lake dosahuje lepších výlsedků než Raptor, takže U9 práavděpodobně překoná tu i9 celekm hravě, když to má plno těch atomů a nejspíš se tak už dostane i před tu 9950X.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale patrně jen vícevláknově.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, od ST už moc neočekávám dávno, je celkem jasné, že to žádné terno nebude, už z té prezentace Lunar Lake, kdy ukázali jen 16% navýšení IPC, se dalo poznat, že to jádro nebude žádné extra zlepšení, protože to porovnávali jen s Meteor Lakem, který je ale slabší než Raptor Lake a celkem chytře zrušili to představení přímo Arrow Lake, ať to s ním nemusí porovnávat a přiznávat nižší hodnotu. Už tak to bude nejspíš zas dost cherry picking a realita bude stejně ještě asi o dost horší a IPC bude lepší asi tak o pár jednotek %, že to sotva vykompenzuje ty o něco nižší takty a podle tady těch leaků to vypadá, že tomu tak asi opravdu zhruba bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa 8+16/24 sa dostane pred AMD 16/32, tak to by bolo celkom slušné. Síce pri app, ktorá využije len 16 jadier, tam bude lepšie AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, tak teď prosím o shitstorm jako v případě Zen5. 😃

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych pockal na opravdove testy. Tady ty ochutnavky ve forme Geekbenche a treba CPU-Z muzou byt dost daleko od realneho chovani CPU v aplikacich a hrach. Tyhle cisla spis vetsinou vedou k opilosti (at uz euforicke nebo destruktivni), po ktere nasleduje vystrizliveni (at stastne nebo smutenci)
:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://wccftech.com/intel-moves-to-18a-process-node-ends-20a-plans-arro...
Vypada ze Intel je vic v zadeli nez se mohlo zdat (teena mi). Pat pusobi spis jako Marketak nez technik ve vedeni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo ugradovat 8P8E vyhrievací/topící intel šit aby 1T vykon klesol o 2,2% a multiT stupol o 4,8%, no nekup to ....

u AMD dilemy neexsituju: 1T aj multiT vykon vzdy stupne pri prechode ZenX na Zen(X+1), naposledy Zen4--->Zen5 o 15% pri zachovani rovnakeho TDP, ziadne dilemy

jo a 12-jadrak R9 9900X postekleny zo 120W/163W na 170W/230W by uz nebol presne v strede medzi R9 7900X/7950X (t.j. taky hypoteticky neexistujuci 14-jadrak Zen4), ale viac by sa priblizil k 7950X, teda nieco ako 15-jadrovy Zen4 a pritom 12 jadier Zen5 ...

Bohuzial narast vykonu Zen5--->Zen6 za rok a pol bude zrejme dost pravdepodobne pod 10%, kedze sa bude jednat o optimalizaciu (parne Zeny) a nie evoluciu (neparne Zeny) a dalej frekvencie uz nemaju pri Zenoch velmi kam ist (uvedommesi si ze Ryzen 1800X z roku pana 2017 mal 3,6 GHz base a 4,0 GHz 1T-2T boost !!!).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě že Zen6 může přinést víc výkonu, protože se jedná už jen o optimalizace. A Zen5 ani nevypadá tak, jak se původně plánoval a hodně věcí přijde až v rámci Zen6 nakonec až o trochu později, takže proto je nárůst u Zen5 nízký, protože toho ještě dost schází vylepšit. Zen5 se v podstatě zaměřil jen na rozšíření jádra, ale dokud nedostane i lepší cache apod., tak to stejně prostě není optimálně nakrmeno jak by mělo být a ztrácíš tím hodně potenciálního výkonu, protože se upgradovala jen část CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zen 6 by měl primárně profitovat z rychlejších propojů mezi čiplety a RAM. Nižší latence ocení gamesníci. Jestli je tedy pravda, že použijí 2.5D...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja doufam, ze se AMD konecne dokope k tomu, ze zvysis poxet jader v chipletu, aspon na tech 10 nebo 12. Ta "sragnace" kdy mainstream jede na 6-8 jadrech je tu uz od Zen2..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Více jader na čipletu nabízí už teď.
Tech "c" jader
Na čipletech pro serverová CPU.

A až to probublá i dektopu tak si zas budete stěžovat, že to má jen 128 bitů do RAM a pro tolik jader to nestačí.

Mimochodem, která hra profituje z 9+ fyzických jader tak moc, že to "musí" dostat všechny procesory?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Servery si nekupuji, tudiz jsou pro me pouziti uplne jedno. Zajima mne desktop a jeho vyvoj, potazmo mobilni segment, kde uz ten limit "8P" konecne padl s nastupem StrixPoin a padne i s nastupem ARL, ktery konecne vymeni Eprdky za neco pouzitelneho. Ted jeste aby padl co nejdriv i na desktopu u AMD.
Pokud se chces ptat co z ceho jak profituje, tak vetsina aplikaci neprofituje ani z tech 6C a dokonce ani ne ze 4C. Smerovat tim tenhle typ odpovedi, krome zbytecnych diskusi, nic neprinasi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. Zajima mne desktop a jeho vyvoj, potazmo mobilni segment, kde uz ten limit "8P" konecne padl s nastupem StrixPoint .."

Tak to ten mobilní segment nesleduješ dost pozorně.
AMD nabízelo mobilní variantu 16c/32T už se Zen4. (8945HX .. 28.02.2023).

A pokud děláš všechen ten povyk jen kvůli latencím, které mají dopad na hraní .. tak mám pro tebe špatnou zprávu .. Strix point má jádra v 2 CCX. Což v překladu do jazyka českého znamená ... latence.

Maximální počet jader bez přidané latence je pro desktop a mobilní segment 8. A vypadá to tak, že na té hodnotě to ještě nějakou dobu vdrží. Právě kvůli ".. vetsina aplikaci neprofituje ani z tech 6C a dokonce ani ne ze 4C .."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, nemuzes se trochu vic soustredit sam? To,z e jsme se bavili o mainstreamu, to uz jsi zapomel?
Jestli chces pokracovat v tomto druhu komentaru, tak mas tam treba Ladika, Kutila. Ti to s tebou budou probirat.
Tenhle druh debat je pro mne ztrata casu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A desktop je mainstream? Kdybys byl ochoten kouknout se dál než na špičku nosu, tak uvidíš, co možná přijde i do toho tvého desktopu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. jsme se bavili o mainstreamu .."

Asi Vás ve škole (pí čelky) nenaučily nazývat věci pravými jmény. Anebo tu schopnost vyhodnotil jako do budoucna nepotřebnou a ze svého repertoáru vyškrtnul ...

Výkladový slovník jazyka tombomino:
mainstream = desktop vhodný na hraní, který si může dovolit má peněženka

PS: Je pátek. Rosnička kváká, že teplých dnů už v zásobě moc nemá. Je potřeba užít si je, doku jsou. Debaty o nesmrtelnosti digitálního brouka si můžeme nachat na počasí "kdy psa ven nevyhnal".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ja doufam, ze se AMD konecne dokope k tomu, ze zvysis poxet jader v chipletu, aspon na tech 10 nebo 12. Ta "sragnace" kdy mainstream jede na 6-8 jadrech je tu uz od Zen2.."
... Mainstream je jeden chiplet, zjdnodusene reseno. Cili max pocet jader v mainstreamu = max pocet jader v chipletu.

Pokud se nudis, nejsi dostatecne vytizen zivotem, mas potrebu komentovat kazde hovno, vozit se po nekom a navysovat si sebevodomi, v poradku.
Pak jsi ale stejny kategorie, jako ten zbytek, co tady dela to stejne a je zbytecne s tebou vest jakoukoliv diskusi\ a reagovat na takove tlachy.
Hezky den

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako důchodce nezabiju x hodin denně prací a dalších y hodin cestováním do/z práce. Tak mi nějaký ten čas zbyde.

Ne. nepotřebuji komentovat úplně vše.
Ale baví mne omlátit některým lidem o jejich hlavu jejich vlastní slova.

A mimochodem, opět sis nedal pozor. Ale nechám tě škvařit se ve vlastní šťávě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A mimochodem, opět sis nedal pozor. Ale nechám tě škvařit se ve vlastní šťávě"
.. pepicek.. tenhle level diskuse je opravdu na urovni Ladika a spol.
Na to, ze jsi v penzi, tak jsi toho rozumu.mohl pobrat vic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosil bych, nesrovnávej se s mým levelem ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> si toho rozumu mohl pobrat vic
Šetřím si ho na důležitější věci. Třeba .. "pro co jsem to vlastně do té kuchyně už potřetí šel?"

>> ten limit "8P" konecne padl s nastupem StrixPoint (07/24)
16c/32T už se Zen4. (8945HX .. 28.02.2023)

".. Více jader na čipletu nabízí už teď.
Tech "c" jader
Na čipletech pro serverová CPU.
A až to probublá i dektopu ..."
-- Tohle už je asi mimo rámec manipulace se symboly

Škoda házet perly sviním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale c jádra se podle všeho od velkých ZEN budou lišit víc právě způsobem práce AVX jednotky, která u c má zůstat na 256. bitech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není horší než velká jádra pro notebooky. Intel tvrdí, že většina operaci je <=256bit, ale využijí se nové instrukce. A AMD navíc dokáže spustit i kód, který "nebere ohled" na notebookové procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, protože sám v AVX-512 nadělal zmatky, většinu doby AVX-512 podporovaly jen Xeony a sám sice uvedl AVX-512 v desktopu, ale pak podporu zase utnul. Tak asi těžko mohli SW vývojáři s větší podporou začít. A navíc se Intelu podpora AVX-512 v desktorpu ani nehodí, když sám ji nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoho nezajímá historie před 10 lety. Teď už to standardizované je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je klidně možné a u Intelu místo toho vymýšlí AVX 10. Tomu říkám pokrok, hlavně v desktopu podporu AVX-512 nemají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je vzdykcy uhlel pohledu kdo je kdo, ze.. nebo treba se na to muzes divat tak, kdo je treba trochu prizemni, ze nedokaze mit trochu nadhled a je dostatecne rigidni, ze mu unika smysl komentare, protoze se rigidne drzi litery?
Myslim,ze vis sam velmi dobre, ze z pohledu B-L, nejsou AMD C jadra stejne mrdky, jako Inteli B-L v ADL a RL. Ostatne psal jsem to i v jinem komentari, kde jsem psal, ze i ARL bude mit vic jak "8" jader, protoze Emrdky nahradi temer plnutucnymi jadry. Ale rozumim, ze kdyz se upres na rozdavani perly svinim, bude ti tak energie pak chybet v nadhledu a chapani kontextu prispevku. i presto, ze nemel "100% symboliku". Bohuzel, nikdo nesjme doknaly a hold se u 'spatne' symboliky vyzaduje trochu vic nadhledoveho chapani. Nekteri z nas pisi ve zkratkach v case, ktery si na prispevek vyhradi. Bohuzel chybicky se stavaji.

A pokud nechces hazet perly svinim, pro mne fajn, proste je nehazej :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš tobě Bambíno mdlo v hlavě. Srovnávat malá jádra Intelu, která ani nezvládnou stejný intrukční set jako ta velká a nejsou od nich ani nijak odvozena. ZEN4 c se od příslušného ZEN4 lišil menší cache L3 a nepodporou vyšších frekvencí a tedy menší plochou. Toť vše. ZEN5c se navíc bude lišit poloviční šířkou vektrorové jednotky, která zůstává 256 bit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lepší Cache už dostal, ale ty latence mezi chiplety... Ta cache je právě součást širšího jádra, bez ní by to až tak nefungovalo v AVX-512.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není vůbec jisté, jak to se ZEN 6 bude, protože vyladí to, s čím přišel ZEN 5. Pokud navíc přidá lepší výrobní proces a všechny výhody nové patice, tak zas budou všichni brečet kvůli novým RAM, ale výkon by mohl být slušný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen6 by s velkou pravděpodobností měl být stále na AM5 s DDR5 pamětmi. Ale podle mě dojde k navýšení počtu jader na chiplet ať už to budou normální C nebo menší c, a taky by mělo dojít k evoluci propojení, kdy už se asi uvažuje o advanced interposeru, pravděpodobně s nějakou základní iGPU a asi i LLC/SLC, která pravděpodobně úplně nahradí X3D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vlajkova lod Zen6 pre desktop pri konzervativnom odhade 8x Zen6 (1. chiplet) + 16x Zen6c (2. chiplet)

a vieme ako AMD predvadza zvysenie vykonu + Zen vs. ZenC neni Intel Atom zmrd, tam je rovnaka mikroarchiutektura, iba mensie cache/znizenie frekv, IPC je v podstate to iste, rovnako instrukcne sady, takze Zen6c sa moze blizit vykonu terajsieho Zen5 (no a plnotucny Zen6 bude zas ina kava)

proste ked zvysia pocet jadier, tak vlajkova lod Zen6 by bola MINIMALNE ekvivalent 24-jadier Zen5, co je skokove zvysenie multiT vykonu o 50-60%

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to já bych byl i odvážnější. Pokud se potvrdí, že IO + LLC/SLC bude v adv. interposeru (možná i malé iGPU, nebo jen video dec/enc) tak by tam bylo v pohodě místo i na 3 čiplety. Jeden základní, který bude přítomen vždy a pojede v idle a základní zátěži, třeba 2-4 Zen6 + 4-6 Zen6c (+ iGPU, pokud nebude už v interposeru) + další dva škálovací, např. jeden s 8-10 Zen6 a druhý 12-16 Zen6c. Takže ve výsledku by minimální konfigurece byla jen ten základní čiplet a vyšší produkty by už mohly jen kombinovat různé varianty s jedním nebo dvěma čiplety navíc, dle požadavků trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se použije aktivní (cokoliv "chytřejšího" než pouhé spoje) interposer, tak místo na podložce CPU přestává být zajímavé a roli přebírá velikost toho interposeru.

Plocha interposeru, na kterou se nedá čiplet #2+, je v podstatě ztracený, zbytečně zaplacený křemík.

Max. konfigurace CPU bude daná už při návrhu (stejně jako Apple Mx nebo Lunar) a bude více fyzicky odlišných čipů. Plus produkty ořezané o vadné jednotky.

Další otázkou je, cache na interposeru bude LLC/SLC pro výpočetní čiplety a případný grafický čiplet, nebo to bude L3$ společná pro všechny výpočetní čiplety.

Taky to může dopadnout úplně jinak, nebo už tou dobou budu čichat fialky ze spoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ten interposer se aspoň nemusí dělat nějakou drahou, moderní metodou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejdražším procesem asi ne. To by ani zákazníci fy nVidia nezaplatili.
Ale nesmí být ani moc starý.

Otázka jestli se ke 3nm čipletům TSMC použije 7/6 nm nebo 5/4 nm.

Někde jsem zachytil šum, že Sarlak (Strix Halo) by měl být "Proof of Concept" 2.5D balení pro Zen6.
Uvidíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já jsem si osobně myslel, že na ten interposer by se dalo použít i něco staršího, jako třeba 14nm nebo něco podobnýho a že by to AMD mohlo zadat i GloFo, aby si nasmlouvalo co nejlepší cenu. Potom by ani tak nemuselo vadit, kdyby to mělo větší plochu. Ale asi si to představuju naivně, nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena nezáleží jen na ploše, ale i na složitosti a počtu vrstev a výrobních kroků. Takže to opravdu může být levné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U Intelu nikdy nemá zmysel prechádzať na nový socket (starší len o 1 generáciu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tímto potíže Intelu coby firmy nezastaví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bylo jasné od chvíle kdy se dostala na veřejnost informace o výrobě u TSMC.
Továrny intelu se snaží sehnat zakázky kde se dá, a vlastní firma jde do TSMC. Aby tam vyrobili to samé co zvládnou doma.
Vklidu mohli přejmenovat proces. Architekturu asi raději taky. A přeznačit Core na Ultra. Vyšlo by to nastejno. Pro zákazníky. Pro finanční situaci intelu by to bylo výrazně lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ved Intel nadaval na TSMC že na ich 10nm procese vedeli nataktovať jedno jadro CPU na 6,2GHz pri napati 1,9V a na 3nm procese od TSMC len na 5,7GHz no hold 3nm proces 1,9V nezvladne :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To fakt nikdo za tu dobu nezmeril 14900K ? Zajímavé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi nestihli, degradoval skor, nez skoncil test

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

:-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak by tam měl mít napsáno DNF (Did not finish) jako v závodech ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nj, vieme co sa deje s konom, ktory nedobehne zavod :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konina je tvrdá. Ale klobásky jsou super.

Jak by chutnaly klobásky z 14900k radši nemyslet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S jaký BIOSem, jakým profilem a jakým limitem? Podle toho se skóre může lišit o ~5000 bodů.

@baseline = 12477
@performance = <17000
@unlimited = 17311

Ještě se to liší podle verze BIOSu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Byt vyrobcem boardu, vic jako baseline jiz u intel cpu jednoduse neumoznim, jenom u verze K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se dá zeptat i o tom 14700K a nebo nyní nové zen 9600/9700.

Jako, jen mě to zaujalo, že tam není topmodel intelu. Nic v tom nehledejte. Když už je tam Ryzen 9 9950X ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„To se dá zeptat i o tom 14700K“

Právě že moc ne. 24jádrový 6GHz procesor je 250W napájecím limitem omezen podstatně více než 16jádrový 5,8GHz, takže zvýšení limitu nemá u i7 zdaleka takový dopad na výkon jako u i9. Většina výsledků i7 v recenzích a databázích se liší v řádu stovek bodů, víc jen výjimečně.

„nebo nyní nové zen 9600/9700.“

Tam rozhodně ne. Ty mají buď 65W TDP nebo 105W TDP a tomu odpovídá výkon. Žádné nejasné a s každou verzí BIOSu redefinované profily, které ještě u každého výrobce desky fungují jinak. 65W TDP u AMD znamená 88W limit, 105W TDP u AMD znamená 142 W limit. Bez ohledu na verzi BIOSu a výrobce desky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však to tdp ryzenu se teď měnilo s novou verzí BIOSu. Proto zrovna u těchto modelů... nic to odbiham někam,kam nechci.

Ale jak rikam, nejde mi o nic pokoutneho, koukal jsem na cpu-z a tam jsem tu 14900k taky nenasel. Možná koukám blbě. Zajímalo by mě,zda je v tomto benchmarku před ryzenem 9950. Ledacos by to o benchmarku napovedelo. Hodilo by se to pak pro srovnání top modelu ARL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale je to volitelné. Ani s tím novým BIOSem to nebude výchozí nastavení, prostě to lidi chtěli, tak tu možnost mají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri porovnávaní nového CPU by hodnoty nemali ísť do záporných hodnôt :O Hlavne že to nesie hrdý názov Ultra.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsme v období velkých názvů, potíž je spíše v tom, zda tomu výsledek odpovídá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neboj sa, intel-markerting wojebe nielen zaporne cisla, ale aj komplexne, ci dokonca kvaterniony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I Geforce FX 5950 byla Ultra a stala za prd, zrala vsechnu travu okolo sebe :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinými sovy, konstrukce procesorů Intel není mizerná kvůli mizerným technologiím, tedy přesněji jenom kvůli mizerným technologiím, ona je mizerná od základu. Jsou prostě špatně navržené.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aký význam má udávať nárast výkonu s presnosťou na desatiny percenta? Aby to číslo nebola len jedna cifra?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvôli pocitu :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cili intel vas nuti jit do noveho socketu jenom proto aby dohnal odstraneni SMT/HT a architekturu ze ktere jiz nejde vytahnout vic, proto tech +40A spotreby navic a rovnez aby podporil vyrobce desek.

Clovek by od Arrow Lake logicky ocekaval zpetne nasazeni SMT/HT a dale pouziti jiz zjednocene instrukcni sady AVX-512 od AMD, presne v tom stylu jak si intel pred lety licencoval 64-bit verzi instrukcni sady x86 rovnez od AMD, u AMD se to jmenovalo AMD64 a intel to nazval EM64T, proc je tedy intel takovej debil ze to dnes neudela, je mi zahadou a namisto AVX-512 chce nabizet sve vykostene chrty AVX-10.

Otevrene muzu napsat ze cele portfolio novych produktu Arrow Lake na hlavu porazi 65W Ryzen 5 9600X, protoze jediny profil ktery ja u intelu uznavam je baseline cili ten rozumny, zadny performance ani unlimited neakceptuju.

Inteli skutecnost je takova ze Alder Lake a z neho odvozeny Raptor Lake v normalni spotrebe konkuruji Zen 3, protoze -28% pri profilu baseline a dale dalsi -% za opravy bezpecnostnich der:

https://diit.cz/clanek/bezpecny-profil-gigabytu-pro-cpu-intelu-srazi-vyk...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bez ohľadu na to, aká bude nová generácia intel CPU, sa musí nechať, že marketing majú zmáknutý. Už na mňa zovšadiaľ vyskakujú novinky viacerých výrobcov osadené týmito zázračnými super novučičkými, navoňanými, intel CPU čo zvládajú AI. Pri takej marketingovej tlačenke budú vždy predávať viac ako AMD, aj keď bude výkon polovičný a spotreba štvornásobná. Čo na to povedať.... Svatá sprostoto.... To radšej výbehový Ryzen 6800U, alebo 7840U

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. zázračnými super novučičkými, navoňanými, intel CPU čo zvládajú AI .."

Zvládat to sice mohou, ale pokud nebudou emulovat ARM, tak až v listopadu.
-- Váš MS

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A MS je jako jediný, kdo to umí využít? Těch bude, možná ne hned, ale časem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Copilot+ je (poslední dobou) v médiích nejvíce propíraný. Toť vše.

Jiní už nějakou dobu používají AI ve svých produktech. Většinou přes CUDA nebo CPU. A buď to rozšíří o využití NPU hned, nebo až později.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz je venku novy vysledek, +10% nad 14700k podle wccftech metriky
https://wccftech.com/new-intel-core-ultra-7-265k-benchmarks-faster-9950x...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze sa ukazuje ze Intel ma/mal architektonicky navrch a hlavnou brzdou bol vyrobny proces. Single core +8%, multicore +15% pri takte -5%, -4 e-cores a zrejme o dost nizsej spotrebe. (Beriem udaje z cpu-z a takt 5.8 pre 14700K a 5.5 pre 265K ). Vyzera ze ARL bude pre Intel nieco ako Zen1 pre AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lol, co to plácáš?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud by přechod z Intel 7 na TSMC 3nm nebyl nijak poznat, tak to by byla celkem katastrofa. To by už opravdu mohla Intel zavřít krám. Taky se uvidí až se Zen6, jak si AMD povede na 3nm, protože původně už měl být i Zen5 na 3nm, ale potom se to nechalo jen na ty 4nm, což je právě z velké části i ten kámen úrazu. Ale hlavně v těch testech není nikde spotřeba a taky bude zajímavé porovnat rozměry jader a náročnost na počet tranzistorů. To totiž o efektivitě architektury řekne mnohem více, než samotný výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ti zas z toho dělají senzaci... prej mnohem vyšší výkon... takže místo -2% máme +2% v ST, tak to je vážně něco, to kompletně mění hru.:))) Tady ten bulvár snad ani nemá cenu číst.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je nejlepsi veci GB a CPU-Z nebrat moc vazne. Hlavne se z toho neda odhadnout presny vykon. Takze nejlepsi je si vzit kafe a pockat na opravdove testy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdový test je test chlazení konkrétního zařízení?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to není schopno pracovat bez průmyslového 1+ kW chladícího zařízení, tak ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V těch nových názvech, aby se prase vyznalo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Domácí nebo divoké?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oboje :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.