Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mainstream: Corsair VS450 a zlobivá větev -12 V

Proč vlastně specifikace ATX už dávno nezrušila -12V, k čemu to tam je užitečné?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Obvykle tam byvalo kvuli seriaku. To by tech trista miliru i odpovidalo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si úplně jist zda v sériovém je a jsem teď leniv to kontrolovat, ale určitě je v PCI, hned první pin. Už o ISO a pak v době PCI údajně využívaly větev -12 V zvukové karty.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tú priesvitnú fólia za ventilátorom som prvý krát videl na nejakom eurocase zdorji, ale čo mi vyrazilo dich bolo, keď som zbadal, že tento "vylepšovák" majú aj zdroje Enermax NAXN! Inak veľmi rád by som videl nejaký test týchto lacných enermaxov, lebo ako som im tak nakúkal "pdo sukňu" (otvárať som ho nemal možnosť), tak mi to až podozrivo pripomínalo tie spomínané eurošroty. :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já měl za to, že ta folie je tam kvůli krytí primáru před "náhodným" vniknutím např. zapadlého šroubováku při (de)montáži desky. Prostě taková IP30.
Imho vždy když jsem to v nějakém zdroji viděl, tak ta folie byla právě nad primárem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to možno nejaké inteligentné nariadenie EU, ale to by sa dalo vyriešiť aj inak - napr. husťejšou mriežkou a pod.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé jak autor označuje čínské součástky?

Psali byste to také o sočástkách mointorů když jste je kdysi recenzovali?

Psali byste také třeba o monitorech Eizo, které používají čínské Samsung a LG obrazovky a čínskou RealTek/Genesis elektroniku?
http://extrahardware.cnews.cz/forum/viewtopic.php?f=18&t=23742
http://www.svethardware.cz/art_doc-536CCB4E79829105C12573FC00542A74.html

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by to byly známé šmejdy, které nic nevydrží a v trošku horších podmínkách (které mají přitom zvládnout) umřou, jistě ano.

Vyjma produktů Man Yue (Samxon, X-CON), což je mimochodem společnost z Čínské republiky, nikoli z Čínské lidové republiky, jsou _všechny_ čínské elektrolytické kondenzátory šmejd, a za tím si stojím.

Samozřejmě, že všichni tam mají továrny…ale jde o zemi původu a zde tedy kromě zmíněných Man Yue tak nějak platí, že Japonci to kvalitně dělají, zbytek ne. V německu se dělávaly, to už je pryč, ve Státech se dělá několik málo místních, některé jsou lepší, nekteré jen „jakž-takž“, což neberu jako dobré.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Na jednom ze šroubků se nachází pečetní nálepka, tudíž vysávání prachu se v záruční době konat nebude."

Ale pořád se může konat profouknutí kompresorem, které je i mnohem lepší. I když uznávám, že ne každý má v garáži kompresor. :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pecetni nalepka nebrani otvoreniu v zarucnej dobe.
Pecetni nalepka z pohladu zakonom danej zaruky nic neznamena.

Kopu vyrobcov ich ani nedava (intel SSD, Seasonic OEM zdroje, na monitoroch nebyva).

Kompresor je dobra vec, dokial ti nieco neodpali (to sa pritrafi aj s klasickym vysavacom). Poznam par pribehov, kde kompresor alebo vysavac poslali do elektronickeho neba nejake tie komponenty.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky sice leží důkazní břemeno na prodejci (do jisté doby pokud je mi známo!), ovšem v praxi se obávám, že jaksi v tvrzení proti tvrzení má ta porušená pečeť jaksi navech a dává za pravdu prodejci, že vy jste se v tom vrtal a vy jste to rozbil. Sám jsem zvědav jak by to dopadlo u soudu, ovšem jaksi se to tam asi nikdy zatím nedostalo právě z toho důvodu, že je to dost obtížně vyhratelná kauza. Zvlášť u našich soudů…

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud na vyrobku nalepka je, tak je potreba ji odstranit tak aby neslo poznat, ze tam kdy byla. Pak je pravdepodobnost problemu pri reklamaci vyrazne nizsi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze vyrobci HDD by s tebou dost nesouhlasili. V pripade poruseni peceti ztracis narok. Rozhodujici jsou vzdy reklamacni podminky prodejce a ty je dobre si pred nakupem prostudovat. Nakupem zbozi s nimi souhlasis.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl, podminky prodejce nemuzou stat nad zakonem. I kdyz si je odslouhlasis nakupem. I kdyz to prodejci radi tvrdi :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V případě HDD je to docela jednoduché - otevřen => nebyl provozován za podmínek určených výrobcem, došlo k vniknutí nečistot => poškozen uživatelem => žádná záruka. A protože mnohdy samolepka přímo kryje otvor umožňující přístup k plotnám (WD), tak se její poškození rovná otevření.

V případě zdroje bych se možná někdy hádal, ale i tak je někde (často na samolepce) uvedeno, že neobsahuje žádné uživatelsky měnitelné díly a proto to uživatel nemá co otvírat (ne, ani pojistka nebývá uživatelsky vyměnitelná, většinou bývá připájená). Tj. buď přežije záruku a potud ručí dodavatel, pak ať si uživatel na vlastní riziko dělá co chce (v extrému včetně dokazování, že kancelář neshořela díky jeho neodbornému zásahu do elektroinstalace).

Chápu sice, že někteří dodavatelé jsou hajzlíci a sebenepatrnější škrábanec vydávají za poškození nevhodným používáním výrobku, ale na druhou stranu obě strany musí najít vhodný kompromis a respektovat záruční pečeť je většinou přijatelná hranice.

Co se čištění od prachu týče, tak se mi nejlépe osvědčuje vysavač + vhodný štětec místo smetáčku, tím se dá vymést svinčík docela bezpečně i ze vzdálenějších zákoutí (např. http://malirske-naradi-doplnky.heureka.cz/stetec-spokar-plochy-81264-1/)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mě párkrát napadlo, zlikvidovat jakékoli stopy a dělat, že ji tam asi zapomněl výrobce přidat či co :) Ale je to přeci jen risk…

A s ohledem na tom, že bych dovnitř osobně lezl jen kvůli výměně kondíků, což je ovšem stejně zbytečná práce, tak koupím raději rovnou takové, kde není třeba upravovat nic a ještě mají většinou delší záruku namísto polovičatého krámu, který by bylo nutné upravit k obrazu svému…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych doplnil, ze NTC termistor na vstupu ma hlavne vyznam pri ochrane vstupniho filtracniho konenzatoru. Po pripojeni napajeciho kabelu jim proteka velky proud, ktery je omezen prave TH1. V praxi jsem menil uz nekolik techto kondenzatoru na vstupu. Problem se projevuje vyhradne u zdroju s jednim filtracnim kondenzatorem na kterem je plne napeti usmernene ze site. Za provozu odchazeji velmi vyjimecne. Kondenzator se prerusi. Zrejme dojde vlivem vysokeho prochazejiciho proudu k upaleni privodu uvnitr soucastky k hlinikove elektrode. Problem se tyka vsech zarizeni se spinanymi zdroji (PC, SAT, TV, DVD ...). Problem se neobjevuje u zdroju s prepinanim vstupniho napeti, kde jsou dva elektrolyty seriove.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Skoro bych řekl, že tam je problém spíš s absencí všeho ostatního, a zvlášť u jmenovaných přístrojů. Tam se mnohdy na filtraci vůbec nehraje, takže tam není ani varistor co by potlačoval napěťové špičky.

Ta proudová špička totiž vzniká právě tím, že se ten kondenzátor po připojení rychle nabije. To je jeho vlastnost, tak je vyroben a to musí zvládnout. Druhá věc samozřejmě je, že v těchto zařízeních bývají často opět ty nejhorší čínské šmejdy, které jsou jaksi známé tím, že nezvládají co by měly…

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Porad kvalita recenze kulha.
Jednu chvili se dozvim, ze "pytlíkem gelu kyseliny křemičité," a za chvili je PCB "lisovaný papundekl". Muze to byt pytlik kulicek a nebo odborne PCB - Composite epoxy material aka CEM-1,5.
A jeste vic me tu trka, takove to blogerske vyjadrovani: lajdacke pajeni, AiSHi(t), vybliti, celkem, zrejme.. domenky me nezajimaji.

Absolutne nechapu kritiku fixacni sracky. Ta tam samozrejme ma svuj ucel. To jste nikdy nevidel vypadnuty komponent? Ja to videl u zarizeni za desitky tisic a rozhodne bych uvital nasobne vic fixace, predevsim u spinanych prvku.

A jeste ty vodive cesty posilene pajkou... ano to je normalni, ale ze by bylo dulezite, aby bylo pajeno po smeru vodive cesty?

Me moc ty vysledky nezajimaji, takze to at hodnoti nekdo, kdo to k necemu vyuzije, me se rozborka libi, semtam jsem objevil nove informace. Takze palec nahoru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co má gel kyseliny křemičité (silica gel) pro pohlcování vlhkosti společného s deskou zdroje prosím?

Kritika je na místě, protože jsou výrobci leniví si spočítat, že kdyby to dělali jako Enermax, tak na tom dlouhodobě ušetří a ještě můžou hulákat jak šetří přírodu. Nemluvím ani o levné žlutivce, která časem degraduje a stává se vodivou. Ani si netroufám odhadovat, kolik zdrojů na toto umřelo (včetně jinak skoro kvalitních typu Enermax Liberty). Až budete muset po jejich mizerné práci zdroje opravovat, a uděláte toho desítky, tak si na mne vzpomenete. Každopádně toto je pouze slovní komentář a do hodnocení to samozřejmě nezapočítávám.

Jistě že je to důležité, jinak to přeci nemá smysl. Když proud teče (pro nejjedodušší přestavu) kolmo k takovým pásům, tak nepřináší žádný efekt, že projde jedním vodivějším pásem, pak zas pásem méně vodivým, pak zas vodivým a tak dále. To je úplně o ničem. Tak to buď udělám pořádně a zvýším vodivost rovnoměrně, nebo to nedělám vůbec, ne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, že to že tam je pytlík se silikagelem neznamená, že tam je nějaký gel. Chemiky vaše věta "samotný zdroj s pytlíkem gelu kyseliny křemičité" prostě praští do očí asi tak, jako vás praští výraz "LED žárovka" nebo "kvalitní čínský kondenzátor". :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mozete naproti tomu otestovat nake najdarzsie platinove zdroje trebars od enermaxu podobnej wataze ? Ci to priplatenie zato naozaj stoji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Časem přijdou, teď jsem ovšem zavalen mainstreamem :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.