Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CPT, tchajwanský výrobce LCD panelů, zavřel továrny

I když by se mohlo zdát, že se většině firem v IT v poslední době daří skvěle (nebo alespoň lépe), neplatí to plošně…

Společnost CPT založená v roce 1971 původně vyráběla CRT obrazovky, později LCD panely. Nenabízí kompletní monitory, jen dodává panely ostatním výrobcům. V posledních letech se věnovala výrobě panelů pro chytré telefony, ale sílící konkurence jí přiměla situaci přehodnotit a hledat prostor v odvětvích, ve kterých není tak výrazný konkurenční tlak. Podařilo se jí najít potenciál v segmentu panelů pro automobilový průmysl a displejů průmyslových zařízení, kde jsou vyšší marže.

Těžko říct, zda se k tomuto kroku odhodlala pozdě, nebo byly ve firmě ještě další problémy, které nejsou veřejně známé. Jistě však víme to, že se zadlužení společnosti oproti loňsku ještě prohloubilo a dosáhlo více než čtyř set milionů amerických dolarů. Společnost nyní nečekaně ohlásila restrukturalizaci. Její podmínky se ovšem nezamlouvají dodavatelům energií a dalších vstupů. Linde Lien Hwa Industrial, hlavní dodavatel kapalného dusíku pro CPT, utáhl kohouty a obě tchajwanské továrny CPT na LCD panely tak skončily odstavené.

Situaci firmy samozřejmě nijak nezlepšuje to, že musí platit mzdy téměř dvěma tisícům pracovníků těchto továren, kteří ovšem nemohou pracovat.

Redakce webu DigiTimes se pokusila kontaktovat zástupce různých IT firem, které jsou na CPT navázané, ale z dostupných reakcí si nelze udělat příliš dobrý obrázek o tom, jaké bude mít zastavení výroby v CPT reálné dopady na zbytek trhu. Část firem potvrdila, že od CPT odebírají jen v malé míře a příliš je to neovlivní. Ostatní pak situaci komentovat nechtěly. Lze předpokládat, že právě tato skupina je na CPT vázána objednávkami dosahujícími větší míry než malé. Bylo by ale předčasné z toho vyvozovat konkrétní závěry.

Tagy: 
Zdroje: 

TaipeiTimes, DigiTimes (1, 2)

Diskuse ke článku CPT, tchajwanský výrobce LCD panelů, zavřel továrny

Pondělí, 24 Prosinec 2018 - 11:20 | BoMan | díky za varování, to jsem nevěděl a je to, pro...

Zobrazit diskusi