Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ČRa: Pilotní provoz bezdrátové technologie pro IoT na standardu LoRa se osvědčil

Chytrou domacnost? Chytre mesto? Jasne....
Kdyz v holandsku chteli zavest chytre elektromery, tak je hnali zastanci soukromi, protoze princip chytreho elektromeru je ze hlasi okamzitou spotrebu minimalne nekolikrat do hodiny, spis nekolikrat do minuty.
Kazdemu vykradaci bytovek by se libilo vedet, jestli je majitel zrovna doma a kouka na telku :) A vubec nejlepsi je tyhle data posilat vzduchem, aby se nahodou nikdo nemusel pripojovat na nejaky schovany kabel. Staci odposlouchavat z pohodli auta.
Ale pokud se tyhle tendence dotahnou do konce, tak bude ve vzduchu tolik dat tolika IOT blbosti, ze najit ty potrebna bude dostatecne komplikovane :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Kazdemu vykradaci bytovek by se libilo vedet, jestli je majitel zrovna doma a kouka na telku"
... a proč by to proboha zjišťoval tak komplikovaně? Drtivá většina lidí to na sebe práskne na FB :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A u takových na rozdíl od paranoiků i bude co ukrást :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Chápu. Jedna věc je bezpečnost dat, druhá jejich zneužitelnost.
Nemyslím si, že by v paketu od IoT elektroměru byla adresa a číslo bytu, to fakt ne. :)
Nanejvýš sériové číslo a nějaká data o té spotřebě.

Už dnes jsou běžně používané bezdrátové měřiče tepla, kdy pro odečet stačí projít technikovi po chodbě paneláku a má potřebná data v NTB. Od toho elektroměru se to pravda trochu liší, ale výsledek je stejný, já i dodavatel máme nějaká čísla. Pro pohodlí všech se to zautomatizování časem prosadí...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Data nemusí vůbec obsahovat adresu, tu zjistíte triangulací rádiového signálu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Triangulace signálu - běžná praxe bytových zlodějů ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To nebylo ani páčení zámků než byly vynalezeny. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V souvislosti s tim odhadem poctu zarizeni v roce 2020 bych se rad zeptal, kdy mi UPC konecne prideli nejaky blok IPv6 adres ... a nemam pocit, ze je UPC jedine ktere to blokuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já ale nechci žít ve světě plném karcinogenního záření! Proč to proboha musí být připojené vzduchem? Cožpak nemůže do každého baráku vest kabelový internet?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

I za předpokladu, že veškerý IOT cypoviny budou vysílat s nízkým výkonem na lokální síťové prvky v budově budete mít celý dům plný toho karcinogenního záření. Krom toho třeba čidla jako senzor pohybu v botě na měření počtu kroků a rychlosti pohybu, nebo snímač tělesné teploty v tričku asi sotva budete připojovat k nějakému stacionárnímu síťovému prvku. Stejně jako, pokud bychom chtěli něco opravdu užitečného, nějaké miniaturní robotické detektory poškození potrubí.

Pokud má být v rámci IOT opravdu tolik zařízení, nebudou to rozhodně jen senzory zabudovaný do budovy, takže nějaká bezdrátová síť s velkým dosahem bude nutná. Správná otázka by byla, jestli opravdu potřebujeme IOT.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Možná se IOT potřebujeme, jistě přinesou užitek. Ale nepotřebujeme dálkové vysílače, které musí prostřelit několik baráků. Když už, tak male vysílače v každém dome. Říká se jim WiFi a už je tam stejně všude máme. Nevidím tedy absolutně žádný důvod stavět novou síť. To má smysl pouze pro dálkové sensory například v lese...a tam máme mobilní síť nebo satelity, takže podstatu úplně nového standard naprosto nechápu. Navíc ani žádný standard není, každá firma si zase vymyslela svůj, takže tu zase bude tři prdele sraček najednou. Jako by nestačilo, že tu máme 3 (hlavní) mobilní operatory pokrývající v podstatě stejné území.
Ach jo.
Pokryjme planet jedním signálem, a ten používejme na všechno! Když už je ten bezdrát nevyhnutelný.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Chtel jsem vam odpovedet, ale kaslu na to. Nikam by to nevedlo. Chtit sjednotit WiFi a GSM site muze jen silenec.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, mohou být dvě. GSM pro dálkové a WiFi pro krátké. Ale víc jich je dobrých k čemu? Jsou jen důsledkem neschopnosti korporací dospět k logické dohodě. Vždyť je to stejné jako bychom vedle sebe stavěli tři silnice...jenom to radio se tam pošle celkem snadno, tak to nikoho nesere.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To mas docela blby...na slunicko, chodis?

Obecne receno, veskere tyhle veci generovane lidskou cinnosti zdaleka zdaleka nedosahuji toho, co stejne neustale schytavame " z vesmiru".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže proti tomu jsme dlouhodobou evolucí imunní/chránění například atmosférou. Nyní nám tu však během sotva pár dekád vyrostlo strašně moc zdrojů nových vlivů, o kterých si jen myslíme, že víme, jaké mají účinky. Kolik desítek let se v kuchyních používaly azbestové rozvaděče tepla, než se zjistilo že jsou jaksi karcinogenní. Naštěstí to nebyl velký byznys, takže se to dlouho netutlalo. Ale třeba radio se tutlat jistě bude, to je občí byznys.
Největší problem ale je v těch vlivech pak najít viníka. Každý správce systému řešící patch management ví jaký je to pain hledat viníka mezi 20 windowsími updaty. Tady máme tisíce a miliony nových vlivů, o kterých víme prd, a které na evoluci přišly moc rychle.

Například je naprosto prokazatelný neblahý vliv telefonu na plodnost. Ale jak dlouho ty telefony v kapse nosíme, abychom mohli vidět důsledky? Drtivá většina nositelů se teprve dostává do puberty, ti ostatní už děti stihli mít. Teprve příštích 20 let nám ukáže...ale pak už může být troche pozdě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"...čímž se otevírá široké pole využití pro chytrou domácnost, chytré město, chytré měření, chytrou výrobu, apod. Internet věcí zásadně přispěje k zefektivnění celé řady lidských činností a povede ke zjednodušení každodenního života"

Hurá, konečně půjdou zastavit města a výrobní komplexy jediným tlačítkem! Tolik nových možností pro vydírání a sabotáže :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vědci se prý často inspirují ve sci-fi. Tentokrát bohužel místo inspirace ve StarTreku například s warp pohonem se nechali inspirovat Smrtonosnou pastí 4.0. Co se dá dělat. Naštěstí ČR bude poslední, kdo na to doplatí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.