Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nový Cryengine pojede i na Wii U (plus video)

CryEngine 2013 01
Tentokrát nás nezaujaly ani tak samotné „nové efekty“ (byť jsou tradičně krásné, pokročilé a uchvancancující), jako spíš multiplatformnost připravovaného enginu…

Pokud jste zvědaví především na technologické možnosti, můžete se rovnou posunout o pár odstavců níže, kde najdete video s ukázkami grafiky, fyziky i práce s enginem samotným. Například pro simulaci počasí lze využít výpočetního potenciálu grafických čipů bez potřeby fyzikálního rozhraní třetích stran.

Co nás ale v tiskové zprávě upoutalo více, je následující konstatování: „…nový CryEngine umožňuje vyvíjet pro současnou i příští generaci konzolí (Xbox One, PlayStation 4 a Wii U), dále PC a další platformy, které budou zahrnuty v blízké budoucnosti.“

První zajímavá informace spočívá v podpoře Wii U. Ta je samozřejmě výkonnostně dost vysoko nad minulou (resp. formálně ještě stávající) generací konzolí (Xbox 360, PlayStation 3). Mnozí vývojáři náročných her a enginů ale její výkon nepovažují za dostatečný na to, aby se s ohledem na potenciál do budoucna vyplatilo vrážet čas a finance do optimalizací pro tuto platformu. Crytek má zřejmě jiný názor a i když je jasné, že konzolové novinky nabídnou minimálně dvoj- až trojnásobek výkonu Wii U, bere na hardware od Nintenda ohled.

Nintendo Wii U

Zpráva je to pozitivní, ale zůstaňme nohama na zemi - podpora ze strany herního enginu ještě nezaručuje existenci kompatibilních her.

Druhá zajímavost souvisí se zmínkou „…další platformy…“. V PC světě se žádná revoluce nechystá, na poli herních konzolí jsou karty vyložené, takže pro rozluštění této otázky nezbývá než trochu zaspekulovat. Před týdnem jsme se věnovali oznámení Cryteku, že hledá linuxového programátora pro CryEngine. Souvislost bude více než čistě náhodná. Můžeme samozřejmě předpokládat, že se společnost chce otevřít linuxovému PC světu, na který se začal orientovat například i Valve, ale existují i jiné možnosti. Linux (a jeho odnože) jdou v současné době ruku v ruce se světem ARM procesorů, které se zase začínají šířit (i) do platforem, které byly donedávna doménou x86. Hypotetickým cílem tak mohou být například zařízení typu Nvidia Shield, tedy výkonnější ARM platformy orientované na herní svět.

jellybean-shield

Třeba vás ale napadne ještě zajímavější možnost - pokud ano, budeme rádi, když se o ni podělíte v diskusi. Ale teď už slíbené video:

Galerie ke článku

Diskuse ke článku Nový Cryengine pojede i na Wii U (plus video)

Žádné komentáře.