Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čtení dlouhých médií

Plextor PX-54TA vs. PX-40TS
Tento duel dvou mechanik by měl představit především novou CD-ROM mechaniku firmy Plextor, 54× rychlostní PX-54TA. PX-40TS vedle ní, by mělo být jen jakési porovnání, protože už ze specifikace obou mechanik je jasné, která je novější, která je rychlejší a která už jaksi není "in". Takže by se spíše mělo jednat o jakési představení v duchu pokroku - od starší 40× rychlostní SCSI CD-ROM mechaniky k nové 54× rychlostní IDE CD-ROM mechanice. Přeci jen - tendence je jít s rychlostí nahoru (ač je to čím dál tím více nebezpečné) a od SCSI k IDE, neboť IDE je levnější a pro většinu uživatelů výrazně dostupnější. Nojo, kde jsou ty doby, kdy firma Plextor byla výhradním zastáncem SCSI - a teraz to všetko ide na IDE ;-).

Datové CD-R 90 minut

PX-54TA

Plextor PX-54TA - CDspeed data 90-min.

PX-40TS

Plextor PX-40TS - CDspeed data 90-min

Ač je křivka u PX-40TS pěkně plynulá u postupného čtení, má velké potíže s náhodným přístupem na CD. V době, ze které pochází tato mechanika, nebyla 90/99-minutová a případně i větší média, takže pokud mechanika obdrží příkaz "jdi na 90. minutu", začne uvažovat asi takto: "80. minuta je někde před koncem média, takže 90. minuta bude někde za koncem média" - a snaží se hlavou vyjet mimo médium, kde naráží na vlastní hranice a z mechaniky se ozývá zoufalé tlučení hlavou o konec jízdní dráhy. Nemám tu povahu ničit takto svou mechaniku, proto jsem test přerušil.

U PX-54TA není vcelku co dodat - oproti předchozím grafům není kromě delšího média nic nového.

Audio CD-R 90 minut

PX-54TA

Plextor PX-54TA - CDspeed audio 90-min.

PX-40TS

Plextor PX-40TS - CDspeed audio 90-min.

PX-54TA netřeba dále komentovat, PX-40 nezvládla díky problémům popsaným výše DAE Quality test, protože část testu probíhá na konci média, kam nebyla mechanika schopná jen tak z ničehonic najet.

Audio 100 minut - GigaRec 1,2× na 80-min. CD-R

PX-54TA

Plextor PX-54TA - CDspeed audio GigaRec 1,2× @ 80-min. CD-R

PX-40TS

Plextor PX-40TS - CDspeed audio GigaRec 1,2× @ 80-min. CD-R

PX-54TA bohužel testem neprošla, ačkoli např. ISOBuster graboval z této mechaniky docela s přehledem a např. i první stopa dvakrát grabnutá a binárně porovnaná byla v obou případech na bajt stejná. Samozřejmě přehrávání fungovalo spolehlivě a bez slyšitelných, zvuk kazících, artefaktů. Bez potíží šlo přehrávat první a hned poslední stopu - prostě jako s klasickým audio CD.

PX-40TS nikam vysoko s rychlostí nešla, protože výš, než 24× P-CAV audio prostě nečte. Má zkrátka dáno, že dosáhne-li 24×, musí to dojet CAV. S DAE Quality testem je tradiční problém nastavení se rovnou někam dál na médium.

Audio 108 minut - GigaRec 1,3× na 80-min. CD-R

PX-54TA

Plextor PX-54TA - CDspeed audio GigaRec 1,3× @ 80-min. CD-R

PX-40TS
    Nenačetla CD

Mechanika PX-40TS CD vůbec nenačetla, PX-54TA si s ním poradila poněkud svérázným způsobem - vidíme zde jakési Zone-CAV. Ty špičky dolů jsou pokusy číst CD rychleji, které končí nezdarem a návratem na původní rychlost. Nakonec CD ani nedočetla - mám podezření, že neumí číst někde za 105. minutou.

Data 115 minut - GigaRec 1,2× na 99-min. CD-R

PX-54TA

Plextor PX-54TA - CDspeed data GigaRec 1,2× @ 99-min. CD-R

PX-40TS
    Nenačetla CD

PX-54TA i s tímto datovým CD zkusila zopočátku SpeedRead a do CD se opřela maximální rychlostí. Pak jí ale došel dech a postupným Z-CAV s marnými snahami zrychlit se dostala až k místu, kde už číst neumí. Zajímavé je, jaké zvláštní mezistupně rychlosti se ke konci snaží používat. O PX-40TS už v souvislosti s GigaRecovými médii nemá ani smysl hovořit. Média prostě nenadetekuje a tím skončí.

Data 114 minut - GigaRec 1,4× na 80-min. CD-R

PX-54TA

Plextor PX-54TA - CDspeed data GigaRec 1,4× @ 80-min. CD-R

PX-40TS
    Nenačetla CD

S GigaRecem 1,4× je už PX-54TA hodně opatrná, ale kdyby ho dokázala načíst až do konce, bylo by v ní v podstatě použitelné. Zkoušel jsem to, opravdu nejdou soubory z té oblasti za zhruba 106. minutou číst.

Audio 74 minut - Advanced Audio Master Quality Recording na 90-min. CD-R

PX-54TA

Plextor PX-54TA - CDspeed audio AAMQR @ 90-min. CD-R

PX-40TS

Plextor PX-40TS - CDspeed audio AAMQR @ 90-min. CD-R

Médium je ke konci zjevně hůře čitelné pro obě mechaniky, takže se asi bude jednat spíše o vadu média, než náhodnou neschopnost obou mechanik toto médium přečíst.

Jelikož je AMQR opačný extrém, než GigaRec, je zde u obou mechanik patrný pokles celkové rychlosti čtení. Protože pity a landy jsou delší, probíhají při stejných otáčkách mechanikám pod laserem pomaleji a je to znát i na křivkách. Zatímco u normálně vypálených médií PX-54TA čte zhruba 16× - 32×, médium vypálené AMQR čte zhruba 13× - 30×. PX-40TS u normáln vypáleného média dosahuje rychlosti 24× někde okolo 12. minuty, s médiem vypáleným AMQR je to až u 20. minuty (naopak s médiem páleným GigaRecem 1,2× už někde před 5. minutou - tam zas probíhají okolo laseru pity mnohem rychleji, neboť jsou menší).

Zajímavé na výsledcích je to, že u PX-54TA byl potvrzen Accurate Stream, u PX-40TS však nikoli i přesto, že grabování je za 10. Zřejmě za to mohou potíže u konce média, ve kterých na tento cejch PX-40TS nedosáhla.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Plextor PX-54TA vs. Plextor PX-40TS

Žádné komentáře.