Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Závěr a zhodnocení

Plextor PX-54TA vs. PX-40TS
Tento duel dvou mechanik by měl představit především novou CD-ROM mechaniku firmy Plextor, 54× rychlostní PX-54TA. PX-40TS vedle ní, by mělo být jen jakési porovnání, protože už ze specifikace obou mechanik je jasné, která je novější, která je rychlejší a která už jaksi není "in". Takže by se spíše mělo jednat o jakési představení v duchu pokroku - od starší 40× rychlostní SCSI CD-ROM mechaniky k nové 54× rychlostní IDE CD-ROM mechanice. Přeci jen - tendence je jít s rychlostí nahoru (ač je to čím dál tím více nebezpečné) a od SCSI k IDE, neboť IDE je levnější a pro většinu uživatelů výrazně dostupnější. Nojo, kde jsou ty doby, kdy firma Plextor byla výhradním zastáncem SCSI - a teraz to všetko ide na IDE ;-).

PX-54TA vs. PX-40TS

PX-54TA PX-40TS
+ Rychlá jak drak - 23× - 54× CAV Rychlost "Obyčejných" 40× max. (17× - 40× CAV)
OEM Mitsumi + Originální kvalita od firmy Plextor
- Při 54× rychlosti nebezpečí exploze CD + Prakticky nehrozí nebezpečí exploze CD
- SpeedRead (54×) lze použít pouze s datovým CD - 40× CAV lze použít pouze s CD v Mode1 bez RAW čtení
- CD-DA čte jen 14× - 32× CAV - CD-DA čte jen 17× - 24 P-CAV
+ Výborná práce s 90/99-min. médii - umí náhodný přístup - Špatná práce s 90/99-min. médii - nezvládá náhodný přístup
- Nezvládá čtení GigaRecových médií nad 105 minut - GigaRecová média nad 100 minut většinou ani nerozpozná
Dobrá kvalita extrakce CD-DA + Excelentní kvalita extrakce CD-DA
- Nedodržuje slíbené přístupové doby - Nedodržuje slíbené přístupové doby
- Pomalejší čtení CD-RW - Velmi pomalé čtení CD-RW (jen 8× CLV)
- Pomalé čtení CD chráněných SD2 + Velmi rychlé čtení CD chráněných SD2 (jako běžné CD)
- Nezvládá načíst SecuROM 2 (Vietcong) do image + Nejen že načte SecuROM2 do image, ale načte i sektory s vadnou hlavičkou
+ Zvládá kaktus jako klasické CD-DA + Zvládá kaktus s drobnou softwarovou pomocí

Výsledek

Že by vás zajímalo, která mechanika podle mě vyhrála? Nečekejte, že vám to naservíruju takhle přímo - nelze to totiž jednoznačně říci. Já, jelikož nejsem zastáncem rekordních rychlostí za každou cenu (tedy i za cenu zničeného média a rizika zničení mechaniky), tak bych nehodnotil rychlost 54× jako nějaký zásadní klad. I když je bezesporu příjemné načíst image CD na pevný disk touto rychlostí za pár okamžiků. Ostatně ona se ta rychlost ani na nic jiného nehodí - na běžné používání bohatě stačí 40× a touto rychlostí disponuje i PX-40TS. Rozhodně má PX-54TA navíc rychlejší čtení CD-RW, než PX-40TS, naopak má problémy s chráněnými CD, které jsou pro PX-40TS procházkou růžovým sadem (tedy pokud se nejedná o fyzicky vadné sektory, tedy oblasti média bez drážky - tam zakopává PX-40TS skutečně hodně).

Pokud jste tedy šťastnými majiteli PX-40TS (ještě lépe té verze s novějším hardwarem, tedy s firmwarem 1.1x), pak pro vás nemá žádnou cenu upgradovat na PX-54TA - o moc si nepolepšíte a o dost si pohoršíte. PX-40TS je na některé operace docela unikátní hardware.

Pokud však máte jinou mechaniku nevalných kvalit a ohlížíte se po nové CD-ROM mechanice, dá se s klidným svědomím říci, že by se asi daly najít i lepší mechaniky, než je právě PX-54TA. Mám-li to ohodnotit krátkým heslem - pak bych řekl - až na tu raketovou rychlost to žádný zázrak není. Očekával jsem od Plextoří mechaniky více - ostatně ono je to tím, že to vlastně není Plextor, ale Mitsumi - v tom případě by se dalo říci: "Celkem dobrá Mitsumka". Ale od Plextora bych opravdu čekal víc.

Pozn. Martin: OK WIFTe, ale tys nevěděl, kolik ona vlastně stojí. S přihlédnutím k tomu, že ji pořídíte i s DPH pod tisícovku, je to asi dobrá investice, zvláště když vezmu v úvahu vynikající Plextorův support.

Tedy pozor - jedno plus bych vyzdvihl. Velmi dobře pracuje s dlouhými médii do zhruba 100 (někdy až 105) minut. V náhodném přístupu na CD je opravdu dobrá a nedělá jí problém u takovýchto atypických médií skákat ze začátku na konec a zpět. To se naopak těžce nedaří PX-40TS, která s tím má nepřekonatelné problémy a taková média dokáže přečíst pouze sekvenčním čtením. A to nesmí být delší, než necelých 100 minut.

Testovací konfigurace:

MB: A7N8X (BIOS 1004), CPU: AMD Athlon XP 2000+, MEM: 512 MB DDR266 DualMode, HDD: Maxtor 4W060H4 (60GB) - PS / Maxtor 6Y060L0 (60GB) - PM, Plextor PX-54TA - SM, SCSI Adaptec AHA-2940UW PCI, Plextor PX-40TS (ID2), Yamaha CRW-F1S (ID3), OS: WinXP Prof. CZ SP1a, IDE drivers: Microsoft Default.

Použitý software:

Adaptec ASPI 4.60 (1021), CDRWin 3.9D (červen 2003), CloneCD 4.1.0.2, Exact Audio Copy 0.95pb3, Nero CD-DVD Speed 2.00g, Plextools Professional 2.05, ISOBuster 1.3

Mechaniku k testům dodaly Servodata

Cena PX-54TA: 915,- Kč (včetně DPH)

Cena PX-40TS: 3 850,-Kč (včetně DPH)

Záruka: 2 roky


CD-R server používá pro testování počítačovou sestavu, zapůjčenou firmou K&K computers - velkoobchod a maloobchod výpočetní technikou.
Vyzkoušejte jejich nový elektronický obchod

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Plextor PX-54TA vs. Plextor PX-40TS

Žádné komentáře.