Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Plextor PX-54TA vs. Plextor PX-40TS

Plextor PX-54TA vs. PX-40TS
Tento duel dvou mechanik by měl představit především novou CD-ROM mechaniku firmy Plextor, 54× rychlostní PX-54TA. PX-40TS vedle ní, by mělo být jen jakési porovnání, protože už ze specifikace obou mechanik je jasné, která je novější, která je rychlejší a která už jaksi není "in". Takže by se spíše mělo jednat o jakési představení v duchu pokroku - od starší 40× rychlostní SCSI CD-ROM mechaniky k nové 54× rychlostní IDE CD-ROM mechanice. Přeci jen - tendence je jít s rychlostí nahoru (ač je to čím dál tím více nebezpečné) a od SCSI k IDE, neboť IDE je levnější a pro většinu uživatelů výrazně dostupnější. Nojo, kde jsou ty doby, kdy firma Plextor byla výhradním zastáncem SCSI - a teraz to všetko ide na IDE ;-).

Na úvod jedno upřesnění: Mechanika PX-40TS existuje ve dvou variantách. Jedna má firmware 1.0x a druhá má firmware 1.1x. Jsou mezi nimi nějaké hardwarové změny a možná i změny ve specifikacích a vlastnostech. Mechanika PX-40TS, se kterou jsem PX-54TA porovnával, je ta starší - konkrétně s firmwarem 1.05, což je aktuální poslední firmware.

Co si domů přinesete

PX-54TA vs. PX-40TS

V případě PX-54TA si domů přinesete mechaniku a 4 šroubky pro instalaci do PC. V případě PX-40TS opravdu nevím, neboť osobně jsem tuto mechaniku zakoupil jednoho dne v bazaru, takže jednak nejsem jejím prvním majitelem a jednak ani neznám obsah originálního balení. Ale alespoň mechanika samotná by tam být mohla ;-).

Vzhled

Přední panel

Plextor PX-54TA - Přední panel

Plextor PX-40TS - Přední panel

Na první pohled je zřejmý přechod k jednoduššímu designu. PX-54TA obsahuje kromě nezbytného předního panelu plotny také výstup na sluchátka s regulátorem hlasitosti, tlačítko pro vysunutí plotny, dírku pro její nouzové vysunutí sponkou a jednu indikační oranžovou LED diodu. PX-40TS navíc obsahuje i tlačítko Play, jenž při vloženém audio CD slouží ke spouštění přehrávání, při dalších stiscích k přehrávání další stopy a při podržení také jako tlačítko rychlého postupu vpřed (Fast Forward), tlačítko Eject slouží navíc také jako Stop při přehrávání a indikační LED diody obsahuje dvě - zelenou (vlevo) a oranžovou (vpravo). Také se zapuštěním ovládacích prvků si v případě PX-54TA již Plextor moc starosti nedělá :-). Ano, je to sice jen kosmetický detail, který na funkci nemá vliv, ale i o tom může mechanika být, neboť design je její nedílnou součástí.

Indikace LED diody (diod)

U PX-54TA je indikace velmi jednoduchá. Pracuje-li mechanika, dioda svítí nebo bliká (pravidělně bliká při pohybu plotny).

U PX-40TS je indikace poněkud složitější - to už je na menší tabulku:

Stav mechaniky LED zelená (DISC) LED oranžová (ON/BUSY)
Není vloženo médium Nesvítí Svítí
Je vloženo médium Svítí Nesvítí
Detekce média Svítí Svítí
Čtení Svítí Bliká pravidelně (zhruba 2×/s)
Nerozpoznatelné médium Nesvítí Opakovaně 5× blikne (rychlost jako při čtení)

Zadní strana mechanik

Plextor PX-54TA - Zadní panel

Plextor PX-40TS - Zadní panel

I zde je jasný rozdíl v designu. Pominu-li zásadní rozdíl - tedy v datovém konektoru, je PX-54TA zezadu "více oplechována", než PX-40TS. U mechanik vzadu lze tedy nalézt:

  • PX-54TA - IDE 40-pin. konektor
    PX-40TS - SCSI 50-pin. konektor
  • PX-54TA - obvyklé jumpery pro nastavení IDE
    PX-40TS - obvyklé jumpery pro nastavení SCSI
  • PX-54TA i PX-40TS - Line out audio výstup analogový (pro propojení se zvuk. kartou)
  • PX-54TA má navíc i digitální audio výstup
  • PX-54TA i PX-40TS - konektor pro napájení

Plotna (tray) mechanik

Plextor PX-54TA - Plotna

Plextor PX-40TS - Plotna

Jasný rozdíl - tmavá plotna u PX-54TA má za úkol redukovat nežádoucí odrazy laseru uvnitř mechaniky při práci a tím zlepšovat schopnost číst médium. V dobách PX-40TS se o tom asi ještě nevědělo (nebo že by to byla moderní finta na diváky? No, to skutečně nejsem po pravdě schopen říci a na tmavé plotny v souvislosti se zlepšením čtení mám jen ten názor, že něco by na tom být mohlo - zejména u špatně udělaných mechanik). ;-)

Štítky mechanik

Plextor PX-54TA - Výrobní štítek

Plextor PX-40TS - Výrobní štítek

V souvislosti se štítky mě napadlo několik otázek: Proč se u PX-54TA používá jen jednobarevný tisk? Proč je štítek PX-54TA vytištěn s tak malým rozlišením (když si jej zvětšíte, uvidíte místo zaoblených křivek nápadné "kostičky" - jakoby štítek prošel faxem)? A konečně: Proč má PX-40TS TLA# nějaké rozumné číslo, zatímco PX-54TA má TLA# 0000? Ani na jednu otázku si nedokážu smysluplně odpovědět.

Někteří si možná povšimnou, že PX-40TS vyrobili v Japonsku, zatímco PX-54TA je čínská práce. Ne nepostřehnutelný je též rozdíl ve stáří obou kousků :-). Detailisti (jako já) si třeba povšimnou toho, že PX-54TA "žere víc" - pravděpodobně to bude díky vyšší rychlosti otáčení média při rychlosti 54×.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Plextor PX-54TA vs. Plextor PX-40TS

Žádné komentáře.