Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nastavení EAC a čtení 80 min médií

Plextor PX-54TA vs. PX-40TS
Tento duel dvou mechanik by měl představit především novou CD-ROM mechaniku firmy Plextor, 54× rychlostní PX-54TA. PX-40TS vedle ní, by mělo být jen jakési porovnání, protože už ze specifikace obou mechanik je jasné, která je novější, která je rychlejší a která už jaksi není "in". Takže by se spíše mělo jednat o jakési představení v duchu pokroku - od starší 40× rychlostní SCSI CD-ROM mechaniky k nové 54× rychlostní IDE CD-ROM mechanice. Přeci jen - tendence je jít s rychlostí nahoru (ač je to čím dál tím více nebezpečné) a od SCSI k IDE, neboť IDE je levnější a pro většinu uživatelů výrazně dostupnější. Nojo, kde jsou ty doby, kdy firma Plextor byla výhradním zastáncem SCSI - a teraz to všetko ide na IDE ;-).

Kapitoly článků

Spolupráce s Exact Audio Copy

EAC jsem pro testy vybral jako nejlepší specializovaný software pro čtení CD-DA a také proto, že má pro mechaniky určitá specifická nastavení, která se pro různé mechaniky mohou lišit.

Plextor PX-54TA - EAC C2

Tyto schopnosti nadetekovalo EAC pro obě mechaniky (takže asi nemá cenu opakovat jeden obrázek dvakrát). Jde o (podle mého názoru) nejlepší kombinaci možností, zejména je potěšitelné, že obě mechaniku "nekešují" audio data, takže kdykoli chcete číst nějaký sektor, tak se vždy skutečně načte a nejde z bufferu mechaniky.

U PX-40TS bych z vlastní dlouhodobé zkušenosti doporučil nastavit nikoli Secure mód, ale rovnou Burst mód. Pouze pokud by se vyskytly problémy s médiem (což poznáte zejména tak, že se otáčky média či rychlost čtení snižují), pak je vhodné použít Secure mód s tímto nastavením.

Pro ty, co si toho všimli: Obrázek je skutečně oříznut a dole zarovnán klasickou hranou okna, aby vypadal hezky :-). Takže jsem opravdu nikde nevyštrachal nějaké zvláštní EAC, které by dialog zobrazilo jen takhle stručně ;-).

Plextor PX-54TA - EAC nastavení pro detekci mezer

Pro obě mechaniky doporučuji toto nastavení pro detekci mezer mezi stopami - tedy A - Accurate. Mechaniky toto nastavení umí a jsou s ním poměrně svižné. (I tento obrázek je mírně upraven - EAC má dialogy dost roztažené - až skoro nevhodné pro snapshoty.)

Testy čtení

U datových CD jsem s mechanikou PX-54TA měl (pokud není vysloveně uvedeno jinak) vždy zapnutou funkci SpeedRead (dlouhým podržením tlačítka Eject), aby mechanika dosahovala deklarované rychlosti 23× - 54× CAV.

Datové CD-R 80 minut

PX-54TA

Plextor PX-54TA - data 80-min.

Plextor PX-54TA - CDspeed data 80-min. - s vypnutým SpeedRead

PX-40TS

Plextor PX-40TS - CDspeed data 80-min.

Druhý graf u PX-54TA ukazuje totéž médium bez zapnuté funkce SpeedRead. Udělal jsem ho pro porovnání obou mechanik coby 40× rychlostních CD-ROMek. Jak je vidět, PX-40TS je jako čtyřicítka nepatrně rychlejší, ale v zásadě jde o rozdíl, jenž nehraje vůbec žádnou roli.

Maximální rychlosti odpovídají specifikacím, PX-40TS svou deklarovanou rychlost dokonce překračuje, což ovšem potvrzuje informaci z Plextools, že rychlosti 40× je dosaženo již v 68. minutě. U PX-54TA se však o podobné informaci dá s úspěchem pochybovat a to v obou případech (54× i 40×).

U obou mechanik nejsou dodrženy slibované průměrné přístupové doby. Měření Burst rate je u obou mechanik nějaké zvláštní, protože s takovouto přenosovou rychlostí rozhraní bychom se nedostali ani na rychlost 16×, která vyžaduje datový tok 2400 kB/s :-).

Audio CD-R 80 minut

PX-54TA

Plextor PX-54TA - CDspeed audio 80-min.

PX-40TS

Plextor PX-40TS - CDspeed audio 80-min.

Každá mechanika na to jde jinak. Zatímco PX-54TA používá rychlost 14× - 32× CAV, PX-40TS používá 17× - 24× P-CAV. Na delších médiích je tedy rychlejší PX-54TA, na kratších PX-40TS.

Průběh u obou mecahnik je relativně hladký, jen u PX-40TS je vidět poněkud opatrný nástup. Dělá to kupodivu se všemi audio CD. Proč? Nevím, asi stáří...

Tradičně obě mechaniky přesahují slibované přístupové doby a opět je divně naměřen Burst rate. Pokud zamhouříme oko, dá se zde souhlasit s tím, že PX-54TA dosáhla rychlosti 32× někde okolo 68. minuty, jak tvrdí Plextools.

PX-40TS má zde již problémy s Full seekem - často při něm tluče hlavou do hranic svých možností. Proto je zde poněkud větší hodnota a proto také vylétlo zatížení CPU tak vysoko - náročnost full seku zpomalila čtení PX-40TS někam na rychlost 4×. Jinak to zatížení CPU se v reálu takhle vysoko samozřejmě nepohybuje, neboť Nero CD-DVD Speed měří zatížení CPU poněkud svérázným a ne příliš inteligentním způsobem.

Audio CD-RW 80 minut

PX-54TA

Plextor PX-54TA - CDspeed audio 80-min. CD-RW

PX-40TS

Plextor PX-40TS - CDspeed audio 80-min. CD-RW

Audio CD-RW čtou obě mechaniky pomaleji, PX-54TA s ním má drobnější potíže, ale kvalita je stále výborná, PX-40TS čte všechna CD-RW pouze rychlostí 8× CLV, což je dost málo.

Datové CD-RW 80 minut

PX-54TA

Plextor PX-54TA - CDspeed data 80-min. CD-RW

Data čte PX-54TA o poznání pohodověji, křivka je v podstatě perfektní (a to je použitý stejný kus média CD-RW jako v předchozím případě u audio CD).

PX-40TS čte data i audio na CD-RW stejně - zas jen rychlostí 8× CLV, takže graf by byl až na absenci DAE Quality testu prakticky stejný - nemá tedy smysl jej opakovat.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Plextor PX-54TA vs. Plextor PX-40TS

Žádné komentáře.