Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čtvrt století od uvedení Windows 95

Dostat se tam, kde jsou teď? A kde jsou? V ... :D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jsou ve více jak 90% PC v domácnostech a kancelářích. Zatím mají monopol pro tento segment. Stačí?
Zdar Max

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Je proto skoro s podivem, že letošní výročí nijak zásadně nepřipomínají"

Právě se zbavili podpory jejich posledního dokončené OS (Windows 7). Asi nechtějí riskovat, že zákazníci budou vyžadovat "Windows 95 - Remastered" s plnou podporou :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

IMO to bude spis tim, ze se snazi presunout wokna dlouhodobe z pozice "nas hlavni produkt" do pozice "joooo tohle, no jo, to delame taky".

Cloud, office 365 a dalsi online sluzby ktere se plati mesicne / rocne jim vydelaji mnohem vetsi prasule. Ono sice je spousta firem ktere maji cloud, nebo office, nebo email, ale jenom MS to ma vsechno a integrovane (do znacne miry).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já v té době používal hlavně OS/2 Warp (3.0). A i když to chtělo "trochu" víc RAM, než tehdejší Windows 95 (ty se rozjely i na 386SX a 4MB RAM), zdál se mi OS/2 "lepší". Ale většina lidí to tak neviděla... Ale potom už jsem na 486DX2-80 a 36MB RAM (kdosi nacpal do bazarového desktopu PackartBell mraky paměti, nezlobil jsem se) provozoval Windows 98 a v klídku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se ti nezdalo, on byl technicky lepsi. Lze to dohledat.

Problem OS/2 byl v tom, ze IBM podelalo marketing. Resp spis *nedelalo* marketing. Takze duvod proc vetsina lidi mela Win95 a ne OS/2 byl, ze vetsina lidi ani netusila ze nejakej OS/2 existuje, a proc by ho mela chtit.

Tohle byla pro me prvni takova udalost kdy jsem pochopil, ze kvality tveho produktu jsou irelevantni pokud konkurence ma 100x vetsi rozpocet na marketing nez ty. Smutne ale pravdive.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

1 Lepsi jak v cem.
2. Windows 95 nebyl alternativa k OS/2. Alternativa OS/2 byl Windows NT 4.0 .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorát Windows NT 4.0 vyšly později než Windows 95 a asi o 2 roky později než OS/2 WARP

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OS/2 Warp 3.0 mi přišel do pracek o něco později, než Win95 a nestačil jsem valit oči. Design UI byl sice nic moc, ale ten výkon systému (měl jsem tehdy už Pentium 75MHz s 16MB RAM) a stabilita byly super. Co mě úplně dostávalo byl preemptivní (pamatuje si to slovo dnes vůbec někdo?) multitasking, proti té ubohosti ve Windows - dalo se běžně kopírovat na disketu a u toho dělat i něco dalšího, ve Win95 naprosto nemyslitelná věc.

Hodně jsem pak čekal na OS/2 Warp 4.0 (Merlin), který se bohužel dost zpozdil za uvedením Windows 2000 a na stejném železe byl méně svižný. Přesto přinesl super fičury, které nemají ani dnešní moderní OS (a pamatujete na reklamu s Květou Fialovou? Viz zde: https://youtu.be/HrOEUMDHn6s ).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Detektor historických nepřesností vyhodnotil příspěvek jako chybový!

Ve Windows 95 úplně normálně kopíruju na disketu, přepnu se a dělám něco jiného. Windows 95 mají v rámci 32-bitových windowsových tásků úplně normální preemptivní multitasking, který ale často jde do kytek, pokud se pustí task DOSový nebo 16-bitový. To, že v nich nejde třeba kopírovat na disketu a zároveň dělat něco dalšího je poznatek někdy z doby jejich uvedení, kdy lidi neuměli kopírovat ve Windows Exploreru, neexistovaly nativní souborové manažery a když někdo pustil v DOS okně Volkova, dal kopírovat něco na floppy a přepnul se pryč, letěl do BSOD.

OS/2 Warp 4.0 vyšel v roce 1996, Windows 2000 tak předběhl o několik let, ne že by se za nimi pozdil. Pravděpodobně je to narážka na NT4, ale i tam je rozdíl v release dva nebo tři měsíce (léto vs. podzim 1996).

Děkuji za pozornost :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No jo, člověk stárne, paměť už tak neslouží, s těmi NT je to pravda - mimochodem, Merlin na rozdíl od NT4.0 uměl Plug and Play.

S tím multitaskingem v 95kách jsi to popsal dobře. Já bych dodal, že Win95 měly tzv. semi-preemptivní multitasking, který se choval tak jak píšeš, tzn. že při použití 16bit aplikací přecházel prakticky na kooperativná multitasking, který měly Win3.11 nebo Mac OS. Oproti tomu OS/2 jela preemptivní multitasking bez ohledu na aplikaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si ještě opravičku: NT4 uměly Plug and Play, neuměly hot-plug :-) Vím to, protože mě strašně štvalo, že když na svém 486 notebooku chci vyhodit CF kartu z PCMCIA slotu, musím kvůli tomu vypínat počítač. Ve W95 to šlo normálně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako už je to fakt dlouho, ale řekl bych že do NT 4.0 šel nějaký okryplený Plug and Play dodělat, ale by default ho neumí nebo nemají aktivní (nevím jestli to nemění nějaký SP).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, ono to asi bylo hodně omezené. Nicméně ta technologie tam jako taková byla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někteří výrobci notebooků (např. Toshiba) tam hotplug výměnu PCMCIA karty dodělaly (tray ikona s volbami). Čisté NT4 to neuměly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si docela dobře vybavuju, že kopírování na diskety v těchdle DOS-based Windows (95/98 a asi i Me) bylo o poznání rychlejší než v klasickým DOSu. V klasickým DOSu se to dalo s bídou trumfnout zapnutím kešování disketových jednotek ve SmartDrive, ale zase bylo riziko, že když ta disketa selhala na zápis, tak byla jediná možnost restartovat PC, protože přes z kešeně nezapsanej sektor prostě nejel vlak.

Jak to ty wokna dělaly, se můžu jen dohadovat, můj soukromý tip je, že si interleaving řešily hardwarově po svým (tj. zapisovaly sektory ne sekvenčně, ale tak, jak jim to přišlo pod hlavu - po přesunu hlavy mezi stopama nečekaly na dootočení média, aby byla hlava na prvním sektoru stopy, ale začaly prostě zapisovat rovnou od toho, co byl zrovna po ruce, i když to nebyl první, a ten první a další dopsaly během téže otáčky a pak šup na další). V DOSu to řešil BIOS a ten prostě čekal na dootočení média na první sektor stopy (obcházelo se to programama, co uměly disketu naformátovat s posunutým interleavingem, takže se to pak chovalo stejně jako v těch DOS-based Windows).
Mělo to vedlejší efekt: takhle dobře si uměly poradit jen s klasickým floppy řadičem. Diskety v LS-120 mechanice (zapojené typicky přes PATA) byly naopak ve Windows ještě pomalejší než v DOSu, protože už nešlo jít přes PATA na tak nízkou úroveň ovládání mechanizmu mechaniky.

O to smutnější bylo, že na tuhle vychytávku se u Windows NT 4.0/2000 a novějších úplně rezignovalo a disketa byla zase stejně pomalá jako za dob DOSu, ne-li pomalejší. Nikoho (snad kromě mě ;-) to ale netrápilo, diskety byly už hezkou řádku let na ústupu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to si pamatuju, když k nám přijel známej, že nám Win95 nainstaluje na naši 486, tak ta instalačka byla dnad na dvou balíkách disket a jedna byla vadná, takže musel domů, udělat kopii a instalovat to znovu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačilo mít CD-ROM. Já měl tehdy nějakou 1-rychlostní YAMAHA (? tuším) s nějakým proprietárním řadičem do 16-bit ISA slotu a mechanickým šuplíkem (byl vystouplý - šťouchlo se do něj, on trošku vyjel a pak ho musel člověk vytáhnout ručně). Ale "pálená" CD to četlo v poho (kámoš a jeho bohatí rodiče měli vypalovačku, akorát média byly tehdy dost "mastné"). Vtipné bylo, že pro tu CD-ROMku ani nebyl řadič pro Windows, takže se ovladače "načítaly" přes config.sys :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

CD-ROMka byla v té době docela luxus, to ještě nějakou dobu trvalo, než se stala běžnou věcí...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo já vím taky jsem ji měl z bazaru (tedy ze zastavárny, ten maník totiž netušil jestli funguje)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cítil jsem se jako král, když se mi tehdy podařilo si pořídit Mitsumi CD-ROM 4x speed. To byl fofr oproti běžným single-speed mechanikám. :)

Pro ty, co to už nepamatují: 1x speed = 150 kB/s. Z jakýchsi (marketingových?) důvodů se tato 'jednotka' používá i teď při označování rychlosti paměťových karet. Např. 66x = 10 MB/s...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

My sme mali v 1995 jednu CD-ROM mechaniku na celú firmu.
Keď si chcel jeden zo šéfov pozrieť nejaké marketingové CD, čo mu dal obchodný partner, tak sme mu otvorili PC, vložili SCSI radič, upravili config.sys a keď skončil, tak bolo treba všetko zase vrátiť naspäť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V té době se CD mechanikou nahrazoval disk. Pevný disk byl drahý, kapacita většinou 600MB atd. Kdo měl mechaniku, naladil přepisovatelný CD a používal ho jako další disk.
A pak existovala sorta lidí, co na vypalovačce vydělala dost peněz. Pálili lidem CDéčka za 50 - 100,-Kč a většinou se jim mechanika nezastavila a ta investice do ní se jim rychle vrátila.
Zdar Max

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já si pamatuju, že když žačaly vypalovačky, tak lidi co je měli rozdávali po známých katalogy s hudbou, hrama, programy nebo pornem, kde si člověk poskládal, co chce a vypalovali CD za 700 Kč...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky pamatuju doby, kdy CD lide vypalovali za 400 - 1000 Kc. Jeden znamy si vzal pujcku (cca 250 000 Kc), nakoupil hardware a zacal palit ve velkem. Jednou si tak v nedeli sedel u tech kompu a palil, zaburacelo v komine a z krbu vyletel kulovy blesk. Proletl mu po tech kompech a zmizel. Penize splacel jeste 4 roky. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bratranek mel SCSI vypalovacku s takovym boxem, do ktereho se vlozilo cedo a pak celej box do mechaniky. pouzival ji jeste na pentiu mmx 233, zvladalo to vypalovat i mastit diablo 1 zaroven a vsichni jsme kulili voci :)
http://www.vintagecomputing.com/index.php/archives/842/retro-scan-of-the...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CD-ROM v roce 1995. Ty jsi dobrej optimista :D
Kupříkladu ceny ve SCORE 07/1995
https://www.oldgames.sk/mag/score-19/page/83/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No vždyť to říkám, že to byl luxus :D DoubleSpeed CD-ROM za 3200 Kč. Průměrná mzda byla tenkrát 8307 Kč, takže je to, jako by dneska stála nějakých 13 tisíc...moc lidí na to tenkrát nemělo...

Hlavně za to Pentium 90 chtěli 43100 Kč !!! To je jako dneska dát 176 Tisíc !!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten vyobrazenej case byl silně nadčasovej. Takhle pěkný repráky inside... to dneska maj snad jen notebooky :) (nepočítám PC speaker, kterej, pravda, v některých značkových PC bývá přiveden i na zvukovku, takže trochu hraje, ale tyhle repráčky byly přeci jen o kousek dál ;-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Později byla i verze na 10 disket.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

První verze měla 15 FDD - z toho jedna byla spouštěcí. Schválně jsem vytáhnul originální krabici s W95.
8 FDD měly W3.0, W3.1 byly na 10. Mám doma všechny instalačky (i OS/2 Warp)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, bylo jich 15 s tou spousteci. Pujcoval jsem si je od mamky z prace a seriove cislo bych mozna dal z pameti jeste ted, kolikrat jsem to instaloval :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuším, že OSR2 měla kromě první diskety (kvůli nutnosti nabootovat) ty ostatní formátované na vyšší kapacitu, 1,72 MB nebo tak nějak (už si přesně nevzpomínám, musel bych to dohledat). A opět nostalgicky připomenu, že to znamenalo nemožnost nainstalovat ten OS z disket v LS-120 mechanice, která těmhle formátům nerozuměla a nebylo jak ji přesvědčit, aby tomu rozuměla. A samozřejmě takhle naformátovaná disketa krom toho, že se blbě kopírovala (což byl asi hlavní záměr), měla taky tu vlastnost, že byla náchylnější na chybovost, takže se ta instalace z toho důvodu kolikrát i nepovedla ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy koloval takový vtip, že se Microsoft přejmenovává na Moft a Microsoft Windows na Moft Win, díky čemuž se (vzhledem k počtu výskytů těch slov v licencích ujednáních atd.) sníží počet disket :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v 97 ku pc na strih videa dokupoval cd napaľovačku tuším za 10 K korún...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rudá opice tu něco plácá o CD-ROMce v PC v roce ´95.Tak ten je moc dobrej.....a já jsem princezna Dišperanda!
už dost...bolí mě celej člověk

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Plachty jsou napnuty! Můžete Startovat."
- Tohle byl slogan masivní reklamní akce na podporu uvedení Windows 95.
- Dnes jej najdete velmi těžce:
https://www.flickr.com/photos/stalker_cz/319814667/in/photostream/lightbox/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám za to, že ty ovládací prvky okna (zavření, maximalizaci a minimalizaci) měly už předchozí verze Windows, byť s jinými ikonkami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikolivěk. Windows 3.x měly maxi a minimalizaci, zavírání se ale dělalo doubleclickem na levou stranu titulku (funguje dodnes). Sjednocení na jedné straně následně převzaly prakticky všechny GUI, které si umím vybavit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem nikdy nebyl fanda Windows 9x, protože už od roku 1992 jsem používal OS/2 a až Windows 2000 přinesly stabilitu a uživatelskou přívětivost jakou měl OS/2 už od verze 3.0 (Warp) - myslím tak okolo 1993. Mimochodem - jestli se nepletu Windows vznikli tak, že IBM zadala Microsoftu vytvořit GUI podle jejich specifikací (nebo Xeroxu - teď nevím) pro OS/2 ver. 1.0 . A MS pochopil, že to rozhraní je tak dobře navrhnuté, že nepotřebuje nutně multitaskové jádro jako OS/2 a udělal z toho nadstavbu nad MS DOS. Jinak pro neznalé - OS/2 byl OS s preemtivním multitaskingem a jako bonus v něm byli (v podstatě formou aplikace) Windows 1.0 a později i 3.1 . Takže to co si všichni spouštěli ve Win 95 jsem si mohl klidně spustit i v OS/2 . Pamatuju jak sem si ve vzácných volných chvílích hrál Descent ...
Bohužel OS/2 zabila IBM hned na několika frontách - minimální marketing, přemrštěné licence za vývojářské nástroje (MS v té době uvolnil část nástrojů zdarma - tím přesvědčil vývojáře). A poslední hřebíček do rakve byla neschopnost upravit jádro tak aby (lépe) podporoval vícejádrové systémy. OS/2 Warp Server v té době podporoval myslím jen 2/4-socketové sytémy (ale i tak to byla v porovnání s Win 9x bomba) .
Poslední poznámka - s OS/2 jsem skončil až někdy po roce 2002 tj. nějakých 10let, jsem za ten čas zažil jen 2 nebo 3x BSOD - vždy chyba ovladačů. Zamrznuté aplikace mě vůbec netrápili ... Podobnou stabilitu jsem s Win nezažil, ale křivdil bych MS - podpora HW se podstatně rozrostla oproti tomu co "musela" podporovat OS/2-ka .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Takže to co si všichni spouštěli ve Win 95 jsem si mohl klidně spustit i v OS/2 ."
To právě nemohli. OS/2 skončila u Windows 3.11, 32b aplikace pro Win95 už neuměla.
Jinak ten společný vývoj OS2 s MS se týkal NT, Win95 byla taková podivná MS slepá ulička. Mám pocit, že ještě NT4.0 uměly HPFS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, MS a IBM spolu vyvíjeli 16bit WinAPI, ale specifikaci 32bit API si nechal MS pro sebe. A tím OS/2 skončil (nemožnost spouštět nové Win programy - nativní programy pro OS/2 prakticky nebyly - svým způsobem ho zabila právě dobrá kompatibilita s Win. výrobci SW neměli důvod vyvíjet multiplatformně).

Win9x řada byla z pohledu pořádných OS divná slepá ulička, ale důvod byl ten, že chtěli (alespoň v omezené míře) nabídnout 32bitů i pro levné počítače. Koneckonců Win95 fungoval i na 386 a 4 MB RAM (v takovém případě byly hlavní systémové knihovny načtené ve své 16bit verzi kvůli úspoře paměti a používalo se konvertování 16<-->32bit, které Win95 stejně potřeboval pro kompatibilitu s 16bit SW z Win3.x).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máš sice pravdu, ale v té době drtivá většina aplikací byla ještě 16bit, proto jsem si je klidně mohl spouštět i na OS/2. Postupně se to překlápělo do 32bit, ale ty asi taky nepoužíváš všechny apliakce, které existují, ale jen ty co potřebuješ k práci/zábavě. Proto jsem i já relativně dlouho vystačil s OS/2. Samozřejmě jak se situaci měnila byl jsme i já nucen postupně migrovat na Win (NT jsem úplně vynechal) a proto jsem měl na ntb dualboot a používat na střídačku Win2000 a OS/2 . Win2000 jsem používal právě na aplikace, které už na OS/2 nebo Win 3x neexistovali. Teď přemýšlím jak se ten dual boot manažer jmenoval, ale nějak se mi to nedaří ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> ty asi taky nepoužíváš všechny apliakce, které existují,

To mě nemusíš vysvětlovat, já třeba dlouho používal WindowsPhone, a měl jsem tam všechno, co jsem potřeboval (včetně aplikace své banky) ;-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty voe, to je snad pravek... plug&play fungoval jak na cem, rozbehat nektery hw byl docela porod - typicky starsi isa zvukovky. zlepsilo se to az s druhym service packem, tenkrat se to jmenovalo tusim OEM Service Release 2... dnes je to z tohoto pohledu uplne jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.