Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čtvrtina DRAM pamětí v roce 2015 připadne Applu

Zhruba 25 % DRAM čipů vyrobených v roce 2015 použije ve svých přístrojích a počítačích firma Apple. Bude tak jednoznačně největším odběratelem této komponenty na světě.

Alespoň to předpokládají analytici a prý to bude mít významný dopad na jinak poměrně poklidný trh. Valnou část poptávky tvořené Apple přitom dělají mobilní přístroje, ať již iPady Air (kde se očekává budoucí uvedení modelu s 2GB pamětí), nebo nové iPhony 6 a 6 Plus. Dnes přitom Apple odebírá 16,5 % DRAM čipů na trhu, pro příští rok tedy jeho spotřeba značně vzroste.

Změny na trhu vyvolá potřeba Applu po větším množství nízkoodběrových (low-power) variant čipů. Jelikož mu nebude stačit stávající na trhu dostupná výrobní kapacita, bude ji hledat i jinde, mimo tradiční výrobce LPDDR DRAM čipů. Mnozí výrobci tak na takovou výrobu přejdou a poměr na trhu se výrazně přikloní k LP, místo standardním DRAM čipům.

V současné době se bavíme zejména o dobíhajícím standardu DDR3, resp. LPDDR3, ale před několika dny přišla spolu s platformou Haswell-E také generace DDR4. Ta příští rok poroste, ale ne očekávaným tempem. Každopádně, s ohledem na větší zaměření výrobců na LP varianty, můžeme čekat, že klasické DDR3 čipy, a tedy i moduly, opět podraží a dostanou se na nové cenové maximum.

Paradoxně ale kupříkladu Micron očekává, že celkový objem trhu DRAM čipů klesne. O to větší pnutí mezi potřebami Applu × nabídkou běžného trhu × poptávkou mezi zákazníky tak vznikne. Trh NAND flash pamětí naproti tomu příští rok poroste, až v roce 2016 se k tomuto růstu opět připojí DRAM čipy. Jestli to bude hlavně na bázi LPDDR3, nebo již konečně DDR4, bude dost záviset na vývoji trhu, který se predikuje obtížněji. Ale první generace DDR4 na nižších taktech a vysokých latencích typu CL15/CL16 nedává oproti vyladěným DDR3/LPDDR3 čipům moc výhod.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čtvrtina DRAM pamětí v roce 2015 připadne Applu

Žádné komentáře.