Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Další novinky

Ubuntu logo s perspektivou
Ubuntu Linux je jednou z nejpopulárnějších distribucí, která se zaměřuje především na snadnou obsluhu (a s tím související přetažení uživatelů Windows :-) a demonstraci toho, že i Linux může sloužit běžným lidem, ne jen počítačovým nadšencům. Celkem nedávno se zrodila zatím poslední verze 7.10, je tedy nejvyšší čas se podívat, co by se mohlo do příští verze 8.04 zvané „Hardy Heron“ dostat…

Kapitoly článků

2.  Další novinky
Vylepšený instalátor aplikací

Tento navrhovaný update pro stávající instalátor programů jej přemění v jakousi „online zásobárnu“, kde budou k dispozici screenshoty aplikací, hlasování o jejich kvalitě, odděleně zcela nové programy, vše zkrátka výrazně přehlednější než dnes.

Jednoduchá integrace Samby

Utilita pro sdílení složek v rámci windowsových „Okolních počítačů“. Již nebude nutné uživatele přidávat z příkazové řádky, to obstará grafické rozhraní a jednoduchá zaškrtávací políčka zas umožní sdílet všechny domovské adresáře v počítači.

Redesign „About“

„About“ dialog zobrazující základní informace o distribuci dostané také novou fazónu.

Instalace i pro „lamy“

Zpětná odezva od uživatelů směrem k vývojářům je nezbytným aspektem vývoje Ubuntu a ne od každého lze očekávat svědomité reportování problémů v bugzille. Klíčovým prvkem je instalace systému, kde zatím řada skutečně IT-nedotčených uživatelů (zkrátka zcela běžných lidí bez počítačové gramotnosti) selhává. Pro mnohé totiž vypálení obrazu CD je úkolem, kterém nerozumí (řada lidí si prý stěžuje, že jej vypálí interním nástrojem z Windows a CD pak nebootuje, protože prostě vypálí soubor na CD, nikoli image z tohoto .iso souboru). Ubuntu se hodlá zaměřit na daleko větší okruh běžných uživatelů, kteří skutečně neznají rozdíl mezi „vypálit data“ a „vypálit ISO obraz“.

Pro ty bude vyvinut nový nástroj, kdy si místo ISO stáhnou EXE soubor, ten si po spuštění řekne o prázdné CD a disk sám vypálí a nakonec přidá základní informace, jak Ubuntu nainstalovat a poté nastavit. Tyto informace nabídne i ve formě PDF s možností je vytisknout.

Lokální uživatelé a skupiny

Po nastavení časové zóny při instalaci (nebo i po ní, kdykoli údaj změníte) bude schopen systém nabídnout informace o místních lokalizačních týmech, skupinách linuxových uživatelů, zkrátka informace o komunitách lidí v (v našem případě) České republice, kteří jsou „s vámi spřízněni“. Ostatně české Ubuntu (a nejen ono!) je velkou komunitou a takto se o nich třeba dozví i ti, kteří by normálně o ničem takovém nevěděli.

Video návody v rámci operačního systému

Potřebujete něco v systému udělat, nevíte jak a z textové či obrázkové nápovědy jste zmateni? Zde přichází na scénu idea videonávodů, které by mohly být v menu přístupné skrze Help -> Tutorial Videos. Tam budou k dispozici video ukázky jak udělat/zprovoznit to či ono, které jsou mnohem názornější než ten sebelepší návod. A bude-li se komunita kolem Ubuntu snažit tak jako doposud, čeká nás možná velmi rozsáhlá databáze všemožných názorných ukázek.

Verifikace návodů na fórech

Pokud odhlédneme od videonávodů, vraťme se na chvíli k návodům na diskusních fórech. Někdy se stane, že vám doma prostě daný postup nefunguje, případně je návod určen pro příliš starou verzi Ubuntu a aplikace. Do budoucna bychom měli počítat s týmy lidí, kteří budou na fórech tyto návody průběžně verifikovat a opravovat dané posty tak, aby vždy byly aktuální i po uvolnění nové verze Ubuntu.

Instalace Ubuntu přímo ve Windows

Nějaké projekty zahrnující jistou míru začlenění Windows v rámci instalace linuxu jsme tu už měli, ale zatím to vždy končilo instalací z vlastního prostředí linuxové distribuce. Ubuntu v tomto směru chystá doslova převratnou změnu.

Představte si, zatím spíše hypotetickou, možnost nainstalovat Ubuntu jako aplikaci na Windows diskový oddíl. Ubuntu by si upravilo záznam v boot.ini, ale jinak by normálně fyzicky leželo na NTFS oddílu v nějaké adresáři (třeba Program Files/Ubuntu). Uživatel by tak byl oproštěn od nutnosti dělit nějak disk či dalších náročnějších operací. Toto řešení by však sebou neslo i jistá úskalí, ale to je na delší debatu, kvůli které si dnes o Ubuntu nepovídáme.

Další aspekty
  • vylepšená podpora ADSL a vytáčeného připojení
  • vylepšená podpora šifrovaných souborových systémů
  • lepší sekce o balíčcích na diskusním fóru

Jak vidíte, budoucí verze Ubuntu možná dostanou do vínku pár skutenčně zajímavých věcí, které mají šanci přitáhnout další uživatele a přispět k zas o něco bližšímu vyřešení bugu číslo 1 ;-). Já sám se více než těším, kde v době uvedení Hardy Herona bude Mandriva, openSUSE či Fedora…

… a kde bude SP1 pro Vistu :-).

Zdroje: 
Kapitoly článků
2.  Další novinky

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jaké může být Ubuntu 8.04?

Čtvrtek, 15 Listopad 2007 - 16:12 | Anonym | tlamik: ne LABEL ;) ale UID, disky sa pripojuju...
Pondělí, 12 Listopad 2007 - 22:01 | Anonym | trp: linuxaci to chapali vzdycky, ale musel prist...
Neděle, 11 Listopad 2007 - 09:40 | Anonym | ze by konecne linuxaci pochopili ze pokud maj BFU...
Čtvrtek, 8 Listopad 2007 - 09:29 | Anonym | peca_007: tohle by mely resit LABELy, kazda...
Čtvrtek, 8 Listopad 2007 - 08:36 | Anonym | Software třetích stran - mimochodem tohle jsme...
Čtvrtek, 8 Listopad 2007 - 01:14 | Sentinel_sk | to Krizon: Je iny sposob ako na Linuxe nadstavi...
Středa, 7 Listopad 2007 - 07:39 | peca | Krizon, Wysky: Aha, tak dik za vysvetleni. To je...
Úterý, 6 Listopad 2007 - 17:45 | Anonym | debian: uspavani na disk nebo do pameti mi...
Úterý, 6 Listopad 2007 - 17:40 | Shafa | Btw, neni spatne si precist diskusi k temto...
Úterý, 6 Listopad 2007 - 17:32 | Shafa | Kecal: to je vec nazoru. Zkousel jsem (K)Ubuntu...

Zobrazit diskusi