Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

darktable 1.6 je vynikající upgrade

darktable 1.1
Výrazný skok v číslu verze znamená, že novinek je opět požehnaně. RAW editor, který neexistuje pro Windows, přináší spoustu sympatických věcí.

Z těch obecných si na úvod dejme podporu hidpi monitorů, mapově závislé zobrazení snímků pouze z dané kolekce, možnost běhu z příkazové řádky bez nastartovaného X serveru, přehrávání audio poznámek, synchronizaci XMP souborů při startu, podporu velkých fotografií (třeba až 358Mpix TIFFů - skvělé pro velkoformátové skeny) a mnoho dalšího. Byl též přepsán kód pro vstup / výstup TIFF formátu (pracuje v 32bit float a podporuje kompresi) a je podporováno HTTPS pro export na flickr.

Nově přibyl automatický režim pro úrovně, podpora pro defringe, možnost zcela vypnout vyvážení bílé, je zde nový režim rekonstrukce barev při kompenzaci přepalů, který se snaží nahradit vypálené oblasti rekonstruovaným obrazem na bázi struktury i barvy - za tohle tvůrci děkují alexovi z projektu Magic Lantern. Zrychluje konverze barev, je zde spousta novinek kolem lua skriptů. Obecně pak program zrychluje (přibyla spousta SSE kódu pro obrazové operace), rychleji pracuje vyvážení bílé, EXR export či AMaZE demosaicing.

Majitele foťáku od Fujifilmu potěší počáteční podpora pro senzory s maskou X-trans. Je zde pro tyto účely nový demosaicovací algoritmus markesteijn a pro X-trans i běžné bayerovy masky pak algoritmus vng. Zkrátka nový darktable 1.6 rozhodně stojí za to.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku darktable 1.6 je vynikající upgrade

Středa, 10 Prosinec 2014 - 18:32 | petr22 | Tak schvalne - povedlo se konecne dospet do...
Středa, 10 Prosinec 2014 - 15:59 | nd76 | 1.4 řada mi dost memleakovala, tak jsem zvědav.

Zobrazit diskusi