Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Decentraland: Je virtuální svět plný kasín a klubů opravdu decentralizovaný?

Decentraland je blockchain aplikace, ve které si můžete ve virtuálním světě vytvořit cokoliv se vám zlíbí. A to bez cenzury. Jenže je tato hra opravdu decentralizovaná nebo jde jen o marketingový tah?

Decentraland je aplikace virtuálního světa, do kterého se lze připojit díky počítači, mobilu nebo dokonce VR helmy. Celý svět je rozdělený na parcely, kterýž obsah je zapsán do blockchainu. Díky naprosté kontrole nad svojí parcelou s ní může majitel nakládat, jak chce. Hákové kříže, kasína či impérium nevěstinců. Díky Unity se představivosti meze nekladou.

Další zajímavostí je to, že se pozemky mohou obchodovat. Už nyní mají hodnotu desítek tisíc korun. Každý obchod se zapíše do blockchainu, takže nelze krást ani podvádět.

Základy dobře ilustruje video z dílny BBC:

Celá aplikace se nálepkuje jako decentralizovaná. Ale je tomu vskutku tak?

Virtuální svět Amazonland

Komunita kolem kryptoměny MANA, která se ve světě používá jako platidlo, má jisté pochybnosti ohledně decentralizace a bezpečnosti aplikace. Software založený na blockchainu samozřejmě decentralizovaný být může. O to víc díky tomu, že jde o ERC-20 blockchain. Tedy blockchain, jehož mateřskou základnou je síť Ethereum.

Problém začíná u hardware. U nějakého výdobytku dokonalého inženýrství, který vypočítává a drží celý blockchain nad vodou. Vývojáři aplikace Decentraland neměli na výběr a museli svůj projekt centralizovat do svých rukou, protože se nenabízí k připojení dostatek dalších uživatelů. Kolují zvěsti, že mají pronajatou službu Amazon Web Services.

Do doby, než k síti připojí uživatelé vlastní počítače, máme technicky centralizovaný projekt. A teď, jak ho regulovat, aby se z něho nestala naprostá anarchie? Pamatujte, že je potřeba myslet na cenu pozemků.

Regulace obsahu v Decentralandu

V digitálním světě funguje zajímavý způsob regulace obsahu. Místo toho, aby centrální autorita dávala některým stavitelům zákaz přístupu na platformu, tak může každý uživatel sám jednotlivé stavitele zablokovat. Neuvidí tak jejich výtvory.

Všichni ostatní je samozřejmě uvidí. Parcely a jejich obsah jsou zapsané do bloků v rámci blockchainu.

Možnost nahlašování existuje. Nicméně místo centrálního Boha bude soudcem lid. Uživatelé rozhodnou o tom, jak a zda-li bude nahlášený účet potrestán.

Komunita drží skrze systém Agora veškerou moc. Konsensus se tvoří s pomocí držených MANA. Komunita rozhoduje naprosto o všem, včetně některých otázek vývoje.

Faktor trhu a peněz

Regulaci nevhodného obsahu pomáhá také to, že pozemky v Decentralandu jsou poměrně drahé. Je přímo iracionální cenu svého pozemku snižovat tím, že na něm vyroste nevhodná stavba.

V prvních pár měsících rostly ceny pozemků raketovou rychlostí. Rychlé uvědomění trollů, že si mohou přivydělat, z nich udělalo kreativní umělce.

Na parcelách tak vznikají kasina, diskotéky, střelnice ba i svatostánky.

Závěr: Je Decentraland decentralizovaný?

Decentraland na první pohled vskutku vypadá jako ráj pro ty, kteří hledají kompletní virtuální svobodu. Vývojáři se moci nad světem vzdali a předali ji obyvatelům blockchain světa.

V takovém světě zuří válka o to, komu se podaří maximalizovat své zisky. To odrazuje skupiny trollů. Přijatelná ekonomika s kryptoměnou MANA zaručuje příležitosti pro každého, kdo se jí chopí. Blockchain přitom zaručuje, že veškeré pravidla budou dodržována.

Na druhou stranu servery hry jsou centralizované a mohou se tak snadno stát terčem vlád nebo regulačních úřadů. Dokud nebude decentralizovaná samotná síť, je projekt křehký a kdykoliv může skončit.

I tak jde o hru, kterou se vyplatí si aspoň zkusit zahrát nebo dorazit na mnoho různých událostí, které se zde odehrávají. 

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Decentraland: Je virtuální svět plný kasín a klubů opravdu decentralizovaný?

Žádné komentáře.