Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Využití blockchainu: Bizarní patenty a zázračná technologie

O technologie a patenty v oblasti kryptoměn je velký zájem. Jen v USA bylo v říjnu minulého roku registrováno přes 2700 patentů. Proč o takových novinkách nikdy neslyšíme? A které společnosti svůj nápad proměnily ve skutečnost?

V roce 2008 záhadný zakladatel sítě Bitcoin Satoshi Nakamoto publikoval svůj manifest technologie, která zřejmě změní svět. Blockchain se rychle dostává do života každého z nás. Společnosti v roce 2018 zaregistrovaly přes 8200 patentů. Alibaba, Bank of America, Mastercard, Ripple, Microsoft. Proč o nich neslyšíme a které z nich na svém nápadu zapracovaly?

Patenty jako sázka na nejistotu

Patent využívající blockchain si již zaregistrovala kdejaká společnost. Avšak tyto patenty se z drtivé většiny nikdy nepromění ve skutečnost. Jde pouze o sázku, kdy si velké společnosti zajišťují pozici do budoucnosti.

Například Microsoft si nechal patentovat těžení kryptoměn s pomocí mozkové aktivity. Očipovaný jedinec by byl odměňován na základě své aktivity. Chůze, běh, cvičení a dokonce i soustředěné čtení naučné literatury. Speciální místo ve zveřejněném textu má také reklama. Za její sledování by byl uživatel obzvláště dobře odměněn. Jak by se vám líbila budoucnost bez AdBlocku, kde byste 8 hodin denně těžili kryptoměny sledováním reklam na Alzu a Raid: Shadow Legends? Prakticky Matrix, ale s bitcoinem.

Banky nesnáší Bitcoin, ale milují blockchain

Nicméně věnujme se nyní trochu serióznější notě. Dalším představitelem patentového žraloka je přední americká banka Bank of America. Tento finanční gigant si předsevzal krapet reálnější plány. Bank of America má velký zájem o to, aby se bleskové transakce na blockchainu používaly na zahraniční platební příkazy.

Autoři Thomas Edward Durbin a James Gregory Ronca do jednoho z patentů napsali: „Podniky každý den provádí velké množství zahraničních převodů. Jak postupuje technologie, zahraniční platby se staly častější. Někteří zákazníci by si přáli, aby byly platby rychlejší, než nyní banky a instituce umožňují.“

Kde blockchain mění svět? Společnost Ripple a její cesta za slávou

Americký časopis o podnikání Forbes v roce 2020 označil společnost Ripple za druhou největší fintech společnost světa. Cenu vyčíslil na 10 miliard amerických dolarů. Vynechme ale na chvíli kontroverzní příběh kryptoměny XRP a věnujme se úspěchům samotné společnosti.

Ripple si svoji pozici na trhu zaslouží. Má přes 300 institucionálních klientů. Největším je společnost MoneyGram, ve které také drží podíl. Díky tomuto strategickému partnerství instituce užívá XRP v 10 % svých zahraničních platebních příkazů, které putují z USA do Mexika.

Bez nadsázky by se dalo říct, že Ripple investuje do všeho kromě své vlastní kryptoměny. Společnost uzavřela partnerství se špičkovými univerzitami napříč světem. Výzkum blockchainu pro Ripple provádí vědci v Singapuru, Michiganu i Kansasu.

Co čeká kryptoměny dál?

Obecný konsensus bohužel je, že o kryptoměny není příliš poptávka. Velké společnosti i celé národy mají sice zájem o blockchainovou technologii, ale o kryptoměny nikoliv. Blockhain by mohl pomoci v řadě odvětví. Mohl by propojit drony dopravující orgány mezi nemocnicemi či by mohl pomoci v budování demokracie díky digitálně podepsaným volebním lístkům. Možnosti jsou prakticky nekonečné.

Co si myslíte vy? Napadá vás odvětví, ve kterém blockchain mohl pomoci? 

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Využití blockchainu: Bizarní patenty a zázračná technologie

Pátek, 22 Květen 2020 - 21:21 | Jonny | mě taky ne, ale zas na druhou stranu, ve většině...
Pátek, 22 Květen 2020 - 20:54 | IT Joker | :-D Tak to mě nenapadlo. OK, tak možná lepší bude...
Pátek, 22 Květen 2020 - 19:53 | Jonny | tak jsem přemýšlel co bys dělal laním hákem až...
Pátek, 22 Květen 2020 - 19:33 | IT Joker | „Blockchain je jako hák na laně: Je naprostá...

Zobrazit diskusi