Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Deep in IT představuje nová ocenění recenzovaných produktů

Deep in IT - znak d
Za několik málo dnů to bude již osm měsíců, co jsme opustili CD-R server a začali budovat modernější web Deep in IT. Ti z vás, kteří nás pravidelně čtete, sami víte, jak byl a ještě stále je tento proces místy bolestivý a stále probíhající. Dneškem vám představujeme další krok, který jsme byli dlužni udělat nejen pro nás samotné, ale zejména pro vás a naše partnery ve firmách, které nám zapůjčují produkty na recenze. Představujeme vám nová ocenění serveru Deep in IT, s nimiž přichází i určitá změna ve způsobu, jakým budeme produkty v budoucnu hodnotit…

Minulost

Nejprve nám však dovolte připomenout, jaká ocenění jsme na CD-R serveru po dlouhá léta udělovali:

Ocenění CD-R server TIP Ocenění CD-R server HIT Ocenění CD-R server HOT Ocenění CD-R server TOP

Věříme, že se s námi shodnete, že udělování ocenění jako "TOP", "TIP", "HOT" atd. poněkud postrádá v současnosti smyslu i kvůli změnám, jimiž IT obor prošel. I my sami jsme v posledních letech nevěděli, kdy by se vlastně hodilo udělit některé z těch "obskurnějších ocenění", proto jsme třeba častěji udělovali TIP.

Motivace

Zkrátka jsme hledali systém, který by nejlépe vystihl to, jak k hodnocení produktů přistupujeme. V zásadě se nabízely tři systémy:

  1. Jedno jediné ocenění, které by dostávaly jen skutečně skvělé a vynikající výrobky, z nichž jsme naprosto nadšeni a nemají žádnou (významnou) chybu. Tuto variantu jsme zavrhli téměř okamžitě, protože bychom ročně stěží našli jeden-dva výrobky hodné takového ocenění a při vzpomínkách na některé roky by třeba ocenění nedostal vůbec žádný testovaný předmět.
  2. Různá ocenění typu "Super produkt", "Výhodná koupě" atd. Tato varianta by v principu byla podobná původnímu systému, navíc, nalijme si čistého vína, bychom byli mnohými okamžitě obviněni, že kopírujeme konkurenční servery - tomu se však nevyhnete s žádnou variantou.
  3. Medailový systém nakonec zvítězil jako nejvhodnější volba.

Dospěli jsme k závěru, že medailové pozice nám vyhovují nejlépe. Umožní nám nadále oceňovat ty skutečně špičkové a výjimečné produkty značkou "Gold", která tak bude užívána pouze velmi výjimečně a bude znakem produktu, za který dáme jako redakce ruku do ohně. Rovnou počítejte s tím, že se s takovým oceněním nemusíte na našem serveru za celý rok vůbec setkat ;-).

Silver bude značit to, že jinak naprosto skvělý produkt má přeci jen nějaké drobnější "vady na kráse", které nám brání udělit zlatou. Jako příklad může posloužit třeba grafická karta, která je nejrychlejší na trhu, má nejvýhodnější poměr výkon/cena, ale kupříkladu má o 10 % vyšší spotřebu v klidu než konkurence, nebo její základní chladič je hlučnější a je vhodná jeho výměna za lepší. Toto ocenění předpokládáme budete vídat několikrát do roka (připomeňme, že při průměrně 40 až 50 recenzích hardwaru ročně je zde dost prostoru, ostatně oceňujeme a oceňovat budeme i software a další věci).

Ocenění bronzové pak dostanou ty produkty, které mají drobných vad více, ale nepředstavují nijak fatální problém, případně to nejsou věci přímo spadající v hodnotících tabulkách mezi "Zápory", nýbrž do kolonky "Pohlídejte si". Připomeňme, že v té píšeme věci, které třeba autor recenze považuje subjektivně za zápory produktu, ale je to právě subjektivní dojem, někomu jinému to nemusí vadit. Příkladem je třeba to, že grafická karta nemá HDMI výstup, nebo že myš je určena svým designem pouze pravákům - pro leváka zápor, pro praváka nepodstatné. A neocenit jinak skvělou myš jen proto, že pro minoritní skupinu čtenářů představuje obtížně použitelnou periferii, nám přijde škoda, proto je zde bronzové ocenění.

Ocenění serveru Deep in IT

Ale už dost plkání, podívejte se s námi, jak ocenění vypadají. Pro naše partnery z řad firem a dalších institucí jsme připravili tiskovou verzi ve vysokém rozlišení. Pokud jsme váš produkt ocenili, nebojte se o tom dát ve svých materiálech patřičně vědět, přeci jen jsme server, který je zde již více než 11 let, takže nějaké zkušenosti v testování máme.

Deep in IT ocenění Gold (zlaté) Deep in IT ocenění Silver (stříbrné) Deep in IT ocenění Bronze (bronzové)

Jak ocenění vznikalo

Pro zvídavější mezi vámi jistě bude zajímavý i dodatek o tom, jak ocenění vznikalo. Vězte tedy, že základy návrhu, který vidíte na prvním obrázku padly jednoho pátečního večera nad lahví 13. karlovarského pramene :-).

první návrh ocenění Deep in IT takřka finální návrh ocenění Deep in IT

Následovalo krátké období vzniku prvních zkušebních renderů, kdy se ověřovalo, jak budou vypadat různé materiály v různých kombinacích podstavců a samotného prostorového loga. Mimochodem, samotný 3D model i výsledný rendering vznikal v open-source programu Blender (konkrétně ještě ve verzi 2.49, 2.5x beta nám zase dost zacvičila s GUI), který asi netřeba řadě z vás představovat, pouze nápis byl v rámci urychlení "vpáchán" do podstavce výsledného renderu dodatečně ve vektorovém editoru.

ocenění Deep in IT v Blenderu

Autorem výsledného návrhu i grafikem, který stvořil v Blenderu finální podobu, je Petr "PirX" Semrád, jemuž tímto patří velký dík. Profesionální grafici mezi vámi nechť ale nerýpají, sám PirX se vyjádřil ve smyslu, že by na tom potenciálně mohlo být ještě dost práce a úprav, nicméně nám se zalíbila již tato čistá "ranná" podoba, kde jednotlivá ocenění velmi slušně ladí se stejným podstavcem a nesou se v duchu původních "CD-R ocenění".

ocenění Deep in IT v Blenderu, drátěný model

Drátěný model ničím nepřekvapí, jeho složitost odpovídá požadavku. Použité materiály pocházejí z webu Open Material Repository. Vlastně to ani nejsou nějaké textury, jsou tvořeny řadou předpisů, které se teprve při použití spočítají na základě úpravy parametrů jednotlivých složek materiálu. Takto jsme kupříkladu pro logo více "vytáhli" žilkování na mramoru, neboť v základu na podstavci nebylo moc výrazné.

ocenění Deep in IT v Blenderu, použité materiály

Jakékoli další serepetičky by mohly ostatně vypadat hůře na TN LCD panelech, nemluvě o tom, že potřebujeme, aby loga vypadala dobře i při potenciálním tisku i v malé velikosti - a tato podoba má nápis "Deep in IT" bezproblémově čitelný i při výšce loga kolem 120 pixelů.

Render jednoho loga do rozlišení 1600×2400 mimochodem zabral na Athlonu X2 3600+ něco kolem tři a půl minuty, barevné podání se ověřovalo jak na S-IPS panelu (24" HP LP2475w), tak na TN (22" Fujitsu-Siemens), takže pokud nemáte úplně rozhozené nastavení LCD, mělo by vše i u vás vypadat zhruba tak, jak jsme to zamýšleli.

Tak jak se vám nová ocenění líbí?

Líbí se vám nová ocenění?

Ano
68% (336 hlasů)
Ne
13% (65 hlasů)
Nechávají mě chladným
19% (93 hlasy)
Celkem hlasů: 494
Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Deep in IT představuje nová ocenění recenzovaných produktů

Pondělí, 30 Srpen 2010 - 12:50 | brk | "přeci jen jsme server, který je zde již...
Středa, 25 Srpen 2010 - 13:22 | rman | Njn, ale zas zijeme v dobe, kdy ucelove dokonaly...
Středa, 25 Srpen 2010 - 12:41 | Er Nestor | Aj, byl sem seriznut na pouhy jeden radek...
Středa, 25 Srpen 2010 - 12:00 | nereus | r-man, ale na druhu stranu to vystihuje kolektiv...
Středa, 25 Srpen 2010 - 11:13 | rman | Panove ja vam nechci brat iluze, ale ta grafika...
Středa, 25 Srpen 2010 - 10:38 | nereus | ukulele: mne to "vsimne" v podstate...
Středa, 25 Srpen 2010 - 08:07 | JirkaH76 | tapou jenom tupci
Středa, 25 Srpen 2010 - 01:49 | Hkr ptr | Bakšiš nebude to pravé slovo :) http://en....
Středa, 25 Srpen 2010 - 01:29 | Er Nestor | Drahe kameni zase ostrouhalo >>> IT...
Úterý, 24 Srpen 2010 - 22:35 | Fakovnik | Mne osobne by sa páčilo skôr niečo 2D

Zobrazit diskusi