Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Degradujte druhé PC na pouhý monitor

No a nebylo by lepsi nahrat na notebook linux a pomoci programku rdesktop a sdileni plochy z pc z nej mit druhy pocitac s vykonem noveho stolniho pocitace :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro dva lidi by to bylo dobré, jenže v tomle případě jeden člověk obsluhuje jednou myší a klavesnicí dva počítače. Na linuxu to jde taky a dokonce se za to nemusí platit. Na winech by to podobně mohlo jít pod cygwinem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé řešení má na tohle firma Jetway. U některých svých desek (včetně té s Nforce IGP) umožňuje připojit dvě klávesnice, myši a monitory. Pod Windows to pak funguje jako dva počítače s jedním Hardware. Tam se myslím nová licence použít nemusí. Funguje tohle i pod Linuxem, případně na nespecializované desce? Tedy připojit k normální desce kombinaci myší/klavesnic PS2/USB a dva monitory -> nějak rozchodit práci dvou přihlášených uživatelů na dvou desktopech?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RE: -Alan-<br>
Podle abclinuxu, kde se na to nekdo ptal, tak 2. klavesnice pouze s patchem kernelu. Byl tam odkaz na google http://www.google.com/search?q=linux+xfree+dual+headed+2+OR+two+keyboard...
Jinak nekde sem zahlid zpravicku, ze Dell nebo HP ma masinu, ke ktere muze posadit 4 lidi s vlastnim monitorem a klavesnici. Nevzpomenu si ale kde :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Druha varianta pro linux je patch Xsu, druhe pouzijou usb klavesnici
a mys. Ale ted nejak nemuzu najit odkaz :-) Nicmene me to funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Po nějaké recenzi vyletělo pár linuxářů jako čertík z krabičky, že tohle v linuxu jde a jak windowsáři objevují ameriku http://www.zive.sk/h/TestCentrum/F.asp?ARI=108415&HID=1&CAI=
Po svých zkušenostech s nastavováním věcí v linuxu, jsem se představě uživatele (zvyklého na Windows) nastavujícího Xserver musel zasmát. Zdá se teda, že pro Windows existuje jenom tohle proprietární řešení od Jetway? Rozumí tomu někdo tolik, aby byl schopen říct, jestli je to v možnostech Windows nebo jestly ty desky na to musí mít upravený hardware? Ten Jetway to má řešení PS/2 vidličnou, ale dají se použít USB periferie, aniž by si ve Windows způsobovyly konflikty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevim k cemu je tohle dobre. Zato jsem tak cca pred rokem cetl o programu, ktery umoznoval pracovat se spoustou pocitacu soucasne (i s ruznymi operacnimi systemy) s jednou klavesnici a mysi, mezi pocitaci se prepina pretazenim kurzoru mysi za okraj obrazovky. To mi prijde rozhodne uzitecnejsi, nez degradovat pocitac na sekundarni monitor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>><I>(Chulda): Jinak nekde sem zahlid zpravicku, ze Dell nebo HP ma masinu, ke ktere muze posadit 4 lidi s vlastnim monitorem a klavesnici. Nevzpomenu si ale kde :(</I>
Jeden odkaz na tehle clanek o tyhle masine je na mandrake.cz :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem se kouknul na recenzi desky JetWay pro dva uzivatele na zive.sk, a z recenze jsem nabyl dojmu, ze jediny rozdil mezi klasickou deskou a deskou JetWay pro dva uzivatele je pouze v tom, ze ma na sobe navic pouze prevodnik z konektoru PS/2 (mys+klavesnice) na USB port (viz prvni strana recenze "Na úkor straty jedného USB portu to tak odstraňuje všetky problémy s komplikovaným riešením vstupov a vytvára priestor pre použitie ľubovoľných bežných periférií.") a na oba PS/2 konektory je mozne pouzit rozdvojku. Z cehoz pro me plyne, ze pokud bych mel k dispozici ovladace pro tuto desku, dve klavesnice, dve mysi a dualhead grafickou kartu, tak by to asi melo fungovat s jakoukoliv deskou.
Jedine, co mi na tom nesedi je ta "strata jedneho portu USB", podle me ten prevodnik PS/2 to USB pouziva porty dva (jeden pro mys, druhy pro klavesnici), v opacnem pripade by asi bylo nutne pouzit nejaky specialni ovladac (nebo muze byt v prevodniku USB hub). Mozna by stalo za to, kdyby recenzent pripojil screenshot ze spravce zarizeni (pripadne oba pokud by kazdy uzivatel mohl mit pristup ke svemu hardware), a z toho by se videlo, co a jak, vcetne pripadneho prirazovani zvukovych karet uzivatelum.
Jenom me tam trochu zarazi, ze: "Pri tomto modeli je samozrejmosťou nutnosť využiť grafický adaptér umožňujúci výstup na dvojicu monitorov súčasne. Preferované sú z pohľadu kompatibility grafické systémy postavené na čipoch nVidia, pri troche zapotenia a odhodlania však človek so systémom sprevádzkuje i ATI." Docela by me zajimalo, jestli je nutne pouzit dualhead grafickou kartu, nebo by mohly byt i dve nezavisle. A pokud by bylo mozne pouzit dve nezavisle, tak pokud by byly dualhead, tak jestli by uzivatele mohli pouzit rozsirenou plochu na vice monitorech? A pokud by graficka karta musela byt dualhead, jak by se system tvaril na triplehead Matroxe? Preference nVidii pred ATI naznacuje moznou odpoved. Pro nVidii jsem uz videl ovladace, ktere se tvari, jako kdyby v pocitaci byly nainstalovany dve nezavisle graficke karty, pro ATI jsem zatim neco podobneho nevidel. Ale to uz jenom hadam.

To Alan:
nevim, jestli jsem spravne pochopil tvoji otazku, ale obcas delal jsem drobne pokusy s mysmi a pripojil jsem seriovou, PS/2 a USB soucasne a Windows to ustaly (jak WXP/W2K, tak W98) a kteroukoliv mysi bylo mozne ovladat kurzor (do W98 bylo nutne jeste nainstalovat prislusne ovladace). Klavesnice jsem zatim nezkousel, ale nejspis se budou chovat podobne, tj. ze bude mozne pouzivat libovolne kteroukoliv. Takze by stacilo jenom nejak prinutit Windows aby jedna klavesnice a mys mohla ovladat jednu instanci programu a druha klavesnice a mys druhou instanci programu.

Co se tyka pracovni plochy, tak existuji programy ktere umoznuji pracovat s vice plochami a to jak zavislymi na sobe, nebo nezavislymi na sobe (mj. pro WXP existuje primo Power Toy MSVirtualDesktop pro 4 plochy). Jinak ve skole mame Citrix Terminal Server (nebo tak nejak se to jmenuje), ktery pomoci klientu umoznuje k Windows (meli jsme tam 2000, ted tam jsou 2003) prihlaseni vice uzivatelu soucasne. (navic ma Citrix tu vlastnost, ze se nemusi jednat o jeden server, ale o i vice (ve skole mame asi o ctyri nebo pet), ke kterym se uzivatele prihlasuji podle toho, ktery je zrovna volny (uzivatele se vlasne pripojuji k aplikaci, ktera rozhodne, na ktery server se uzivatel pripoji).

Takze podle me realizace pripojeni vice uzivatelu na jeden pocitac s Windows nemuze byt az takovy problem. Podle me je to vec ciste softwareova. A software taky musi nejak vyresit situaci, kdy se k pocitaci prihlasi 2x stejny uzivatel ("Na dvojicu vzniknutých konzol možno prihlásiť rovnakého i rôznych používateľov"). Nebo alespon klasicke WXP tohle nemaji moc rady, kdyz jsem se zkousel pripojit k jinemu PC jako uz k nemu prihlaseny uzivatel pomoci RemoteDesktop, byl k nemu uz pripojeny uzivatel odhlasen (zrejme kvuli vzdalene pomoci, aby uzivatel nevidel, co mu jeho kolega, ktereho pozadal o pomoc, s pocitacem provadi). Ale to muze byt problem pouze RemoteDesktopu.

Mozna by stalo za to, kdyby se autori CD-R serveru na desky tohoto typu od JetWay zkusili podivat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je zajimave, jak se historie vraci :-)
Drive se dve klavesnice a dva monitory delaly slozite pres interni karty, protoze PC byla prilis draha. Dnes proto, ze maji prebytecny vykon, ktery v pohode vyda za 2 pc :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Martin:
Takové řešení znám z dob 386tek - jmenovalo tuším Lightstone a když jsem ještě dělal servisáka v jedné PC firmě, dost jsme si s tím užili, přesněji řečno natrápili (aktuálně se od tý firmy snažím sehnat ještě vzorek, jestli ho náhodou nemají, vůbec po tom nebyla poptávka). Do 386ky se vrazily dvě ISA videokarty a protože to nejde mít v PC dvě ISA videokarty, tak se do slotu strkaly na příslušné kontakty vodící pásky, které je převáděly do té Lightstone karty, aby to fungovalo obojí a nezávisle. Pak se nastartovaly Windows 3.11 a kombinací DOSových a nějakých Windowsových driverů se rozchodily dvě nezávislé Windows session (každé ty Windowsy měly separátní adresář, zřejmě hlavně kvůli konfiguraci myši, jedna session měla myš z COM1 portu, druhá z COM2 portu). Fungovalo to docela bohovsky a v podstatě ta 386ka "živila" oba uživatele. Jen se nesměly moc dělat zásahy do konfigurace, protože to byl docela blackbox - málokdo to uměl rozchodit a když došlo k nějaké chybě, ještě míň lidí ji umělo spravit ;-). Ale na svou dobu to bylo docela hodnotný, existovaly varianty karet, co uměly udělat až 8 takovýchto nezávislých konzolí z jediného PC, my byli rádi, že jsme uchodily alespoň ty dvě ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.