Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Deska Blackbird s Power9 v obrazech

Pěkné. Překvapuje mě, že se nenašel ještě žádný pořádný movitý sponzor tohoto projektu, když je teď Intelovské řešení opravdu v nesnázích s kritickými zranitelnostmi typu Spectra, Spoilery atp... Že by to cloudaře až tak netrápilo? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spectre sa tyka aj Power9 procesorov. Jediny z rady Power procesorov , ktoreho sa to netyka je starsi procesor Power6, ktory je in-order.
https://www.ibm.com/support/knowledgecenter/en/POWER9/p9hby/p9hby_specul...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, vida.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc nevěřím tomu, že se tohle dokáže prosadit kvůli „civilům". Jedině vlády co chtějí základní bezpečnost a mají kapacity na vývoj/údržbu, ale zároveň nemají tolik prostředků, aby začaly od podlahy čistě svého projektu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> nevěřím tomu, že se tohle dokáže prosadit kvůli

Definujte "prosadit". Jestli pod "prosadit" myslite ovladnout 95% trhu desktop CPU, tak ne, tohle nema sanci se "prosadit". Akorat ze to ani nikdy nebylo cilem. Je spousta firem jejichz cilem neni stat se pristi MegaCorp Inc. ale proste vyplnit nejakou mezeru na trhu, vydelat nejake prasule a ziskat zkusenosti. Ja vim ze to zni neuveritelne, WalStreet prece rika ze kdo neruste 20% rocne jakoby nebyl, ale presto je to tak ;)

Tahle firma vyplnuje jistou diru na trhu, kterou mainstream vyrobci nemaji v zajme vyplnit. Myslim ze nejake zakazniky si najde. To CPU je docela hezky podporovano (pokud vim bezi na tom bez problemu i Firefox +Chrome), a 256G RAM v micro-ATX desce muze taky nekoho zajimat :) plus to ECC bude nespis funkcni, na rozdil od 90% desek pro AMD TR.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prosadit na úroveň, kdy cenu a dostupnost nebude tolik ovlivňovat malosériovost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo vam nebrani toho nakoupit desitky tisic kusu a vyjednat si lepsi cenu ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu ze je to vyrabeno v USA a ne Cine, myslim ze ta cena nikdy nebude konkurovat Intelu/AMD. Presto se to v jistych oblastech prosadi - momentalne neexistuje zadny jiny otevreny system s takovym vykonem, AFAIK.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nezískáte dostatečný podíl na trhu tak klidně můžete při první krizi, kdy se sníží odběry, zaniknout. Přežijou jen silní s dostatečným kapitálem a rezervami. Samozřejmě když vás nedotuje vláda nebo nějaká zakladatelská organizace přes granty. Což bude asi i tento případ. Historie Transmety mi ale říká, že to nemusí dopadnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dá sa nejako porovnať s i9-9900K? Síce iná architektúra, ale aj "trojuholníky" to vykreslí za nejaký čas a buď skôr, alebo neskôr

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat to budeme moci po vydání samozřejmě snadno, ale je dobré si uvědomit, co to CPU na architektuře POWER je. Jestli chceš nástřel srovnání předešlé architektury, vyhledej si na YT Power8 vs x86. Záleží na použití, ale pokud jej budeme brát optikou jeho určení, tak ti i ta videa odpoví celkem rychle (jiná liga).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodně záleží jakou aplikací to CPU zatížíš. Jsou oblasti kde x86_64 nabídne výrazně víc a naopak. Nedá se tak říct že Power 9 je nějaká überachitektura, ono to ani fyzikálně není možné. Problémem bude i optimalizace a vůbec dostupnost softwaru pro ni mimo ceny, ta CPU nejsou zase až tak drahá, v podstatě stojí +/- jako x86_64 serverové ekvivalenty ale ty základní desky s cenami v řádu tisíců dolarů kvůli malosériovosti výroby, to je mazec.

Hlavně tu ale nejde o nějakou výkonovou korunu ale o otevřenost Power9 architektury - vše v ní včetně biosu a návrhu desky i CPU je opensource a uživatel to může editovat, to je ve světě x86 věc zcela nevídaná :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, proto jsem psal "je dobré si uvědomit, co to CPU na architektuře POWER je". Jak píšeš, cena je vysoká a důvod je jasný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vuci 9990K zrovna netusim jestli jsou testy, ale 22jadrovej POWER9 vuci intelu 7980X a AMD TR byl otestovan:

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=power9-threadripper-...

Hadam ze testy Blackbird budou na Phoronixu az opravdu vyjde ta deska.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rychle odpovedi:
- v absolutnim vykonu muze vyhrat P9 - ale jen v nejvyssi konfiguraci (2x22 jader)
- v absolutni spotrebe vyhrava X86
- pro vykon/cena bude vyhravat X86
- pro spotrebu/vykon bude vyhravat X86
- bezpecnost: vyhraje P9, na x86 je holt hodne exploitu (at uz na management nebo remote/local)
- transparence: vyhraje P9, na x86 je porad trend mlzit o podstatnych vecech

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu bezpečnost P9 vyhraje díky tomu, že bude velmi málo rozšířenej, takže A) málo přístupnej k zkoumání B) se nevyplatí na něj dělat masové exploity (otázka je, jestli to nebude atraktivní pro specializovaný hackery, když to začnou používat kritické instituce, kde je průnik vysoce žádaný).

Jestli je P9 bezpečnější opravdu na technické úrovni, to docela těžko říct. Většina exploitů objevená po Spectru nejspíš na Power9 už ani není primárně zkoušená, protože většina těch lidí asi toho Talose nemá... Nevím, nesleduju to tak moc, vydává IBM vždycky po publikaci těch chyb nějaká stanoviska o tom, jestli se jich to týká (nebo dokonce opravy)?
Ono totiž Power9 (a předchozí iirc taky?) je děravý nejen na Spectre, ale i na Meltdown, je třeba firmware/OS ochrana. A zatímco Spectre by mělo mít úplně všechno, tak ten Meltdown takhle "povinný" není, takže to nasvědčuje, že pipeline a spekulativní optimalizace IBM můžou být podobně neopatrné, jako je má Intel. Možná ne tak moc, ale zase architektury AMD nebo většina jader ARM (ale ne všechna) Meltdown nemají. Jestli to znamená, že tam je příliš agresivních optimalizací a podobných slabých míst ještě víc, to samozřejmě nevíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=power9-epyc-xeon

Velmi zalezi na optimalizacii aplikacie. Vacsinou x86_64 je na tom nasobne lepsie.
Na konci testov je OS bench tan vyhrava POWER9

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle vypadá, snad až na chybějící DP port, hodně dobře (zvláště 2x Gigabit ETH), otázka je jaká bude výsledná cena! Doufám, že se to prosadí jako další, velmi výkonná platforma nebo alternativa třeba k zařízením typu Raspberry.
Naskýtá se ale otázka, jaké to má další výhody např. proti Ryzenům, samozřejmě kromě otevřené architektury...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale z jake GPU by jste ten DP port chteli krmit? I ten 2D framebuffer je nejspis jen soucasti BMC, takze nic nebrani vam pouzit HDMI2DP konvertor, ale vice nez 1080p60 z toho nevytahnete :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena je známá (Blackbird deska $975, Power9 čtyřjádro $375, CPU chladič $110 + zbytek komponent, ten už je relativně standardní)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, ta cena je hodně vysoká, obvykle to bývá opačně, t.j. deska stojí cca polovinu toho co procesor, tady je to více než naopak... ale chápu, že je to cena za malosériovou exkluzivitu, časem by to mohlo trochu znormálnět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kromě otevřené architektury to žádné velké výhody neposkytuje, spíš naopak. OS můžeš použít dost omezeně, ze světa windows přímo samozřejmě nic a z linuxu třeba jedna power mutace debianu s o dost menším množstvím dostupného softwaru. Ta grafika na desce je v podstatě jen levné 2D zobrazovadlo, co se běžně dává do serverových desek. Ani zdaleka se nemůže rovnat dedikovaným GPU.

Využít se to dá nejspíš jako 1P mikroserver na nějaké hodně power-pozitivní specifické použití, tam by to mohlo být i relativně slušné a za dobrou cenu, nebo minipracovní stanice pro zapálence open věcí či testera. Vzhledem k tomu, že mnohem lépe vybavená duální deska Talos II stojí "jen" 2,5x víc (a dáte do ní 2 CPU, máte 16 DIMMů místo 2 nebo 5 PCIe), musíte být hodně zapálení a nesmí vám ty její omezení vadit :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro nadsence bude vhodny spis tohle s 10c P8 (32 dimm slotu.. klidne do 1TB RAM):
http://www.abclinuxu.cz/blog/enlightenment/2019/3/stavime-levny-a-vykonn...

Existuji taky distra, ktere jsou vhodnejsi - napr. Gentoo, kdyz se tam stejne vse kompiluje :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Phoronix udělal pěkný test těchto serverů, power si dnes můžete koupit skutečně za zlomek pořizovací ceny :-) https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=tyan-power8-server&n...

TDP 190W a na dnešek horší výkon, zejména poměr spotřeba/výkon vůči Power 9 i x86 procesorům ovšem trochu kazí dojem. Na druhou stranu, pěkná pořizovací cena když jste vybavení serverovými DDR3 RAM v počtu desítek kusů a vědomí toho, že si dnes jen velmi nesnadno za ty prachy koupíte stroj, jehož 5 ventilátorů žere 230 W z celkové spotřeby z toho činí zajímavou věc pro pokusy, ideálně přes vzdálený terminál a několik betonových příček nebo ho dále můžete využít pro domovní vysavač ;-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si tu desku ještě proklepl u výrobce a imho protože nestojí 500-700 $ ale 975$ tak se nevyplatí ji koupit. Má totiž výrazné nevýhody oproti "jen" o 150$ dražší Talos II Lite:
1. Nedáte do ní oficiálně víc než fyzické 8jádro s 160W TDP, tedy vyšší konfigurace jsou vám oficiálně uzavřeny. Jasně že jakoby 32jádro za 575$ není zase tak špatné ale fyzické 22 jádro/88 vláken CPU se 190W zní přeci jen lépe :-) (jeho cena je ovšem 2700$ hehe..)
2. Jen 2 RAM kanály, to je na propustnost a cenu za GB RAM bída. Talos II Lite jich má 8, tedy celková propustnost je výrazně vyšší (Power 8 dokáže z 8 kanálů stařičkých DDR3 1333MHz pro zajímavost vydolovat 170GB/s). Sice do desky dáte "až 256GB" ale když si je rozdělíte do 8 modulů, zaplatíte výrazně méně než za 2 x 128 GB kousky. Tedy jako testovací platforma dobré ale za ty prachy bych řekl že už je to osekané příliš, kupovat si to tak bych raději šel do Talos II Lite - rozdíl v ceně je směšných 150 $ a přitom možnosti úplně jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 2: Power8 vyzaduje pro 8 kanalu pameti (a zminovanych 170GB/s) celkem 4 "centaur" chipy, ktere pak budou mit spotrebu 4x 20W extra :) Takze co usetrite na porizovaci cene RAM, zaplatite za provoz.

V tomto smeru je lepsi jit do Power9+DDR4 (Talos II), ktery disponuje jen 4 kanaly (per CPU), takze ne-lite=8, lite=4, coz vede jen k cca 120GB/s (u Lite).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Power 8 už je dnes zastaralá platforma, hlavně poměrem spotřeba/výkon. Ty servery z Ebay mají centaur čipy :-). Zajímavé taky je že záleží jak se ty paměti k nim připojí a jakou kapacitu mají, některé kombinace poskytnou o dost víc propustnosti i když se použije stejný počet modulů, ten jejich manuál k serveru je zajímavý :-D.

Talos II/lite má vždy 4 kanály na CPU, jen 2P plnotučný jich má 2x4 ale netuším zda se to projevuje zdvojnásobením celkové propustnosti, spíš bych si dovolil tipnout že ne protože ty 2 CPU si ji použijí vždy pro sebe. Raptor má kanály jen 2, tedy má poloviční propustnost. To pak dává i ten menší podporovaný počet jader smysl - dual konfigurace by je stejně neuživila. Ale ta cena... Defakto odřízli od Talos II lite přebytečné PCB a k tomu 3/4 RAM slotů spolu s levnější kaskádou a slevnili to o 150 $. Chápu že nechat tam ty 4 kusy RAM, tak by si Talos Lite už asi nikdo nekoupil ale stejně... V ceně ta deska zcela jistě (pro mě) výhodu nemá, jen ve fyzicky menších rozměrech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.