Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mohl být desktopový Ice Lake-S zrušen?

Díky za článek. Mám stejný pocit, jen bych to nedokázal takto sepsat.
B.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíc se těším na Memfremagog-lake v roce 2037, 14 nm, o celá 2% vyšší IPC proti Kaby-lake... :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš 14nm+++++++++++ a s patchem na spoiler? :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jen pokud tím patchem myslíš náplast na skříni s nápisem "warning, may contain spoilers"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hodiny Briana Krzanicha prave opsaly lezatou osmicku.. ((:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen se Intelu smějte, pošetilci. Zkuste si zajít do nějakého obchodu s PC a zahrajte si na BFU co chce dobrý poměr cena-výkon na občasné paření a běžné věci okolo. S hrůzou zjistíte, že Ryzen najednou neexistuje:). Čest všem vyjímkám.

V Intel@10nm cítím jasnou symboliku - Intel ladí, aby dosáhl 10 GHz. Stále věřím. Keep the faith.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kamarat - tu poslednu vetu o 10 GHz si myslel vazne? Lebo ak ano, tvoje psychicke zdravie je na tom ovela horsie ako si len dokazes predstavit. Zvlast potom co na 10 nm Intel vydal/nevydal iba ultra-low-voltage 4-5 wattove CPU s vykonom vieme akym.

A vies o tom ze Oktavia 4 RS bude mat maximalku 460 km/h? Samozrejme na tachometri bude cifernik po 580 km/h, kedze tam to byva vzdy o trocha viac ako je max. konstrukcna rychlost vozidla v technicaku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pocuvaj ty hruza. Zvolil som si primitivne kriteria pre notebook:

A) 17tka, aby sa clovek nemusel sleponit ked nemieni pouzivat externy monitor
B) 8 GB RAM, kedze 4 GB je uz masochizmus
C) 4 fyzicke jadra (t.j. 4C4T alebo 4C8T)
... HDD/SDD, bateriu, rozlisenie, grafiku, konektivitu a dvadsat inych veci som neriesil ... a u zeleneho buzeranta vyslo toto:

styri fyzicke jadra:
589 € AMD: https://www.alza.sk/hp-17-ca0017nc-natural-silver-d5452821.htm (skore CPU: 1675 & 7326)
629 € Intel: https://www.alza.sk/lenovo-ideapad-320-17ikbr-platinum-grey-d5104787.htm (skore CPU: 1938 & 7676)

pokial klesneme s poziadavkou iba na dve fyzicke jadra, tak mame:
519 € AMD: https://www.alza.sk/hp-17-ca0015nc-natural-silver-d5452820.htm (skore CPU: 1565 & 4517)
549 € Intel: https://www.alza.sk/lenovo-ideapad-320-17isk-platinum-grey-d5104780.htm (skore CPU: 1121 & 3091)

Pri 4-jadrakoch je to uplna plichta, pomer cena/vykon totozny, pri 2-jadrakoch je intel dost v prdeli, kedze ntb s menej vykonnym Core i3-6006U stoji viac ako ntb s Ryzen 3 2200U.

Pozn.: u AMD som vynechal zvacsa 2-jadrove A4/A6/A8/A10...CPU zvacsa z generacia stavebnych strojov (2011-2017) a u Intelu zase priblble 4-jadrove Pentia N4200/N5000 co by premenovane (aj ked vylepsene) Atomy, ktore samozrejme nemaju taku vykonnu architekturu ako Ci3/5/7/9 ...

Ty "hruza" ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já chci svoji avatar ikonku nebo článek o ikonkách... třeba sponge Bob )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spis bych se zamyslel nad tim, jestli je 7nm konecna?

Na jednu stranu se mluvi o 5nm procesu, na druhou stranu nas clovek od AMD presvedcuje, ze kremik tu s nama jeste minimalne dekadu pobude.
K tomu Intel neni schopen vyrobit vic nez maly mobilni 10nm (odpovida ~7nm konkurence), tezko se da ocekavat, ze dokaze jit Intel jeste niz, kdyz uz 10nm mu trva 5 let a stale nic.
Globalfoundries pro jistotu 7nm proces zabalila uplne.

Jasnymi vitezi doby se teda asi stanou TSMC a asi i Samsung s funkcni a seriovovou vyrobou 7nm. To pak nahrava i AMD, kterezto tedy take muzeme oznacit za viteze, protoze se posunulo do cela v x86 procesorech. Na druhou stranu je ale uzasne, co dokaze Intel vytlacit z 14nm procesu.

Jinak na pojmenovani nezalezi, dulezite je, kdy bude 10nm, protoze obavat se odkladu na 2020 sice muzeme, ale kdo z nas dnes vi, zda podobny clanek nemuze vyjit i pristi rok akorat s cislovkou posunutou o +1?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono čistej křemík se roky nepoužívá, pokud se nemýlím. Nějaké příměsi potřeba jsou, jinak by jsme se už před rokama nikam nepohli. Třeba VF tranzistory od ON jedou na GaaS, největší problémy jsou hlavně s čistotou a potencionální kontaminací - jak dostat z materiálu určitý prvek, který nám narušuje strukturu materiálu, který tam zaneseme "nečistotou" jiného přidaného prvku.

Křemík sice tvoří většinu materiálu v současných čipech, samozřejmě bylo by záhodno ho vyměnit, ale není právě nic moc dalšího vhodného. Je všude, je levnej, máme vychytanej proces a dosahuje se celkem snadno vysoké čistoty takového materiálu. Mluvilo se kdysi o germaniu, jenže kolik ho je. A nejde jen o čistotu, ale vzniknou pak i další problémy. Byly to fakt zajímavé přednášky a usilovně na tom pracuje hromada vědeckých týmů a kapacit, nejen intel, samsung, ale i menší, jako je právě tým v rožnově v ONsemi.

A k tomu křemíku, ono se o tom mluvilo už dáávno, v době velké slávy netbuřtu, tedy pentií 4, se šuškalo o tom, že jsme už narazili na strop a frekvence neporoste (což je pravda), stejně jako že se brzo narazí na limity v souvislosti s litografií (nepravda, na ty narážíme až teď, čili o více jak 10 let později).

Ono to není tak jednoduché, jak vypadá. V podstatě jsme limitování velikostí "čipu", který jsme schopni rozumně vyrobit, maximální frekvencí v daném procesu, s čím souvisí i jemnost litografie, na tohle se budou nabalovat i další nepříjemné jevy.

Cesta v nejbližších letech povede tedy všelijak, jen ne zřejmě výrazně lepším procesem a změnou struktury. Určité optimalizace návrhu, optimalizace SW, programovatelné hradla součástí CPU?, sjednocení paměťového prostoru, lepší nevolatilní rychlé paměti (taková SRAMka na 5GHz s kapacitou 100MB která by nezabrala plochu "stadionu") a podobně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba AMD využije brutální výkon svojí grafické výpočetní divize k optimalizaci veškerého prasácky napsaného kódu, který jeho CPU musí zpracovávat... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

@No-X: Je možný, že Intel stáhl vydání IceLaku kvůli bezpečnostním chybám? Každý půlrok je tu nová a zásadnější bezpečnostní hrozba, k jejíž eliminaci na SW úrovni dochází k nezanedbatelnému poklesu výkonu. U desktopu by to ještě mohlo být buřt, ale u enterprise segmentu jde o velký průser.

Nevěřím tomu, že po Spectre a Meltdown si v Intelu neproklepli stávající i chystaná CPU. Moc dobře vědí, jak jsou děravá. A možná proto se rozhodli pustit na trh až TigerLake, který podle posledních slajdů z ledna má mít v rámci rodiny Willow cove nové bezpečnostní prvky (důvod k redesignu cache systému?). Smysl by to mělo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdím, že na tom nemůže nic být, ale jedna věc by mi nedávala smysl: Pokud by desktopový Ice Lake zrušili kvůli bezpečnostním chybám, proč ho nahrazuje Comet Lake, který má být děravější než cokoli z 10nm generace?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.