Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Detaily o 45nm Penrynu

Intel logo
Procesory „Penryn“, tedy budoucí 45nm technologií vyráběné Core 2 Duo, Core 2 Quad a Xeony, už v laboratořích Intelu naplňují mnohá očekávání. Společnost při té příležitosti oznamuje, že jsou v nich použity některé nové materiály, které – a teď bude následovat „tisková masáž“ – „významně omezují svodové proudy v tranzistoru a zvyšují výkon celé 45nm výrobní technologie“.

„Implementace vysoce izolačních a speciálních kovových materiálů představuje největší změnu ve výrobě tranzistorů od zavedení MOS tranzistorů s polykrystalickým křemíkovým hradlem koncem šedesátých let minulého století,“ uvádí Gordon Moore, jeden ze zakladatelů společnosti Intel. „Naše inovované tranzistory s high-k materiálem a kovovými hradly pro 45nm výrobní technologii Intel umožní výrobu ještě rychlejších, energeticky efektivnějších vícejádrových produktů, které budou dále rozvíjet úspěchy procesorů Intel Core 2 a Xeon a prodlouží platnost Mooreova zákona dobře o dalších deset let,“ uvádí Mark Bohr, senior fellow společnosti Intel.

Oxid křemičitý (SiO2) se používá k izolaci křemíkového hradla více než 40 let. Důvodem je jeho snadná výroba a možnost průběžného zvyšování výkonu tranzistoru ztenčováním této vrstvy. Intelu se podařilo tuto dielektrickou vrstvu úspěšně ztenčit až na tloušťku 1,2 nm, což odpovídá pěti atomárním vrstvám, a použil ji takto v předchozí 65nm výrobní technologii. Ovšem další ztenčování vedlo ke zvýšeným únikům elektronů přes tuto izolační vrstvu a příslušnému zvyšování odběru elektrického proudu a neúnosně se zvyšujícímu zahřívání.

Svody vznikající v tranzistorovém hradle kvůli stále tenčí vrstvě SiO2 se v celém odvětví považují za jednu z nejnáročnějších technických překážek dalšího rozvoje dle Mooreova zákona. V rámci řešení tohoto problému společnost Intel vyměnila oxid křemičitý za ještě tenčí vrstvu slitiny hafnia s vysokou dielektrickou konstantou („high-k“), která snížila svodové proudy ve srovnání se čtyři desetiletí používaným SiO2 více než desetinásobně.

Protože nový high-k materiál není kompatibilní s dosud používanými elektrodami hradla, tvoří druhou část cesty k 45nm tranzistoru Intel vývoj nových materiálů pro kovová hradla. Vzhledem k tomu, že se na některé používané slitiny vztahuje výrobní tajemství, řekněme jen tolik, že společnost Intel bude na elektrodách tranzistorových hradel používat kombinaci různých kovových materiálů.

Kombinace nového dielektrického materiálu a kovových hradel 45nm tranzistorů Intel přináší o více než 20 procent rychlejší průtok proudu neboli vyšší výkon tranzistoru. Na druhou stranu omezuje svodové proudy v tranzistoru více než pětinásobně, takže zvyšuje efektivitu využití elektrické energie.

High-k + Metal Gate Transistors

Nová 45nm výrobní technologie Intel ve srovnání s předchozí generací rovněž zhruba zdvojnásobuje hustotu tranzistorů, což společnosti umožňuje buď zvýšení celkového počtu tranzistorů v čipu nebo snížení rozměrů procesorů. Protože jsou 45nm tranzistory menší než předchozí generace, je k jejich přepínání potřeba méně energie, což snižuje aktivní příkon zhruba o 30 %. Společnost použije v zájmu vyššího výkonu a nižší spotřeby k propojování 45nm prvků měděné spoje izolované materiálem s nízkou dielektrickou konstantou (low-k). Uplatněny budou rovněž nové postupy konstrukce a pokročilého maskování, které dovolí použít 193nm suchou litografii k výrobě 45nm tranzistorů, což sníží náklady a usnadní náběh výroby.

Dodejme, že v současnosti je ve vývoji u Intelu více než 15 produktů založených na 45nm technologii, které jsou připravovány pro stolní, přenosné a podnikové počítače a pracovní stanice. Nová konstrukce procesorů řady „Penryn“ přináší rovněž zhruba 50 nových instrukcí SSE4 a rozšiřuje možnosti a výkon zpracování médií a náročných výpočetních aplikací.

Procesor Intel PenrynA nyní pár informací, které nehlásá Intel do světa až tak moc oficiální cestou, jakou jsou tiskové zprávy. Jádro procesoru „Penryn“ zabere asi tak 110 mm² („Conroe“ má 143 mm²). Přitom „Penryn“ čítá zhruba 410 milionů tranzistorů, „Conroe“ jen 291 miliónů. Na vině je větší L2 cache u „Penrynu“, až 6 MB. Stejně jako z dvojice „Conroe“ udělali v Intelu jednoho „Kentsfielda“, z dvojice „Penrynu“ vznikne čtyřjádrový „Yorkfield“. Ano, čtete správně mezi řádky, „Yorkfield“ nebude prvním nativně čtyřjádrovým procesorem Intelu, což je docela překvapení (tedy alespoň to píšou redaktoři serveru VR-Zone a docela dost tomu i věří – že prý je to takto pro Intel výhodnější a levnější). Sami si také spočítáte, že „Yorkfield“ bude mít až 12 MB L2 cache, což je na x86-kompatibilní procesor už docela úctyhodné množství.

Jádro procesoru „Conroe“ Jádro procesoru „Penryn“
Jádro procesoru Conroe Jádro procesoru Penryn

Nezajímavé to není ani se spotřebou, „Penryn“ slibuje hodnoty od 35 W pro mobilní procesory přes 65 W pro desktopové až po 80 W pro serverové a „Extrémní varianty“ desktopů. U „Yorkfieldu“ můžeme střízlivě očekávat 130 W coby kombinaci dvou 65W jader.

Třešnička na samotný závěr: „Penryn“ prý bude mít opět HyperThreading.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Detaily o 45nm Penrynu

Středa, 31 Leden 2007 - 19:26 | WIFT | Ještě jste zapomněli na 32nm...
Středa, 31 Leden 2007 - 00:38 | Anonym | Po 22 nm přijde 16 nm.
Úterý, 30 Leden 2007 - 23:57 | Anonym | Irvin >> takze 22nm. BTW neviete...
Úterý, 30 Leden 2007 - 19:49 | Anonym | btw, nemate niekdo link na strucnu tabulku alebo...
Úterý, 30 Leden 2007 - 10:41 | Ivin | To Nox: to tvoje cislo x2 je momentalne to...
Úterý, 30 Leden 2007 - 06:49 | Anonym | to blecha: to vim ze pohyb elektronu je velmi...
Úterý, 30 Leden 2007 - 00:07 | Anonym | Mam za to, ze maju na viac. Len nam tie...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 19:58 | Anonym | A ja ako clovek ktory CPUcko maximalne da do/z...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 18:58 | Shafa | No vidite elektrikari :D Ja strojar jsem si...
Pondělí, 29 Leden 2007 - 17:53 | Anonym | MildaIV: Trochu puntickar ne? Pozaduji vysvetlit...

Zobrazit diskusi