Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Doba desktopů v cloudu se blíží

IBM forum 2012
Na konferenci IBM forum 2012 představilo IBM mnoho zajímavých novinek z oblasti IT a z portfolia služeb převážně pro firemní sféru. Nás zaujalo například řešení cloudového desktopu, jehož detailní ukázku jsme si mohli prohlédnout.

Cloud je moderní a co není v cloudu jako by ani nebylo. Amazon, Google, Microsoft či IBM přinášejí stále více služeb provozovaných kdesi v serverových oblacích. Dokáže však cloud nahradit kompletně pracovní prostředí? Například Google se o to částečně pokusil u běžných uživatelů se svým Chromebookem, ale na velký úspěch to zatím příliš nevypadá.  IBM na to jde trochu jinak a jednou z názorných ukázek na IBM fóru 2012, kterou jsme měli možnost sledovat, bylo předvedení cloudového desktopu ve firemním nasazení.

Zjednodušeně řečeno, společnost dostane na základě svých požadavků katalog pracovních stanic, ve kterém se jednotlivé položky liší například operačním systémem nebo balíkem předinstalovaných aplikací. Zaměstnanec si volitelně přes webové rozhraní vyplní žádost o nový počítač, nadřízený mu ji schválí a administrátor na základě žádosti připraví (nakliká) požadovanou pracovní stanici. Výhodou takového procesu je snadná administrace a rychlost nasazení nového počítače. V případě standardní firemní konfigurace z katalogu, může být nový pracovní desktop připraven v řádu několika minut.

Pokud se jako zaměstnanec chcete připojit k vytvořenému desktopu, přes webové rozhraní si spustíte virtuální stroj a použijete klasické přihlášení k terminálu přes vzdálenou plochu na základě přidělených přihlašovacích údajů. V reálné ukázce, kterou jsme měli možnost vidět, se klient připojoval k virtuálnímu desktopu s Windows XP provozovanému ve výpočetním centru v Německu. Práce se systémem byla až neuvěřitelně rychlá, například u office aplikací v podstatě nebyl poznat rozdíl oproti práci na výkonném lokálním počítači. Základním předpokladem je ale samozřejmě kvalitní připojení nejlépe s nízkou latencí. Tu se IBM snaží optimalizovat tím, že využívá hned šest velkých výpočetních center rozmístěných po celém světě, ze kterých si může společnost vybírat.

 

Anatomie cloudových služeb

Součástí ukázky bylo i připojení k virtuálnímu desktopu pomocí tabletu iPad skrz mobilní připojení. Díky tomu, že spojení probíhá přes standardizovaný Remote Desktop Protocol, je k tomuto připojení možné využít i nejrůznější aplikace třetích stran (právě jako v případě iPadu). S mobilním připojením byla práce v cloud dektopu již výrazně pomalejší, přesto (alespoň nouzově) použitelná. 

Bude budoucnost desktopu cloudová? Výhodou je jednak již zmíněná jednodušší administrace, kdy administrátor může firemní počítače spravovat z jednoho místa jednotným způsobem. V případě potřeby lze virtuální desktop nastavit tak, aby se po každém přihlášení nacházel ve výchozím stavu a neukládala se žádná nastavení, která uživatel ať již úmyslně či neúmyslně na svém virtuálním počítači provede.

Druhou výhodou je rychlost nasazení, kdy nový počítač pro nového zaměstnance může být v případě potřeby připraven v řádu minut. A třetí výhodou mohou být nižší náklady, jelikož cena virtuálních strojů se často odvíjí nejen dle hardwarové konfigurace ale také dle doby, po kterou je reálně spuštěn.

Naopak nevýhodou je absolutní závislost na internetovém připojení, stále potřebujete hardware (i když stačí pouze levný tenký klient) a částečně některá funkční omezení vyplývající z práce na vzdálené ploše (například omezená či komplikovanější práce s některými periferiemi).

V případě domácích počítačů cloudový desktop na lokální stanice pravděpodobně ještě nějakou dobu stačit nebude (pokud vůbec někdy), ale v případě firemních počítačů má cloud a virtualizace v cloudu již dnes co nabídnout. Konec konců od virtuálních serverů, které jsou již běžnou součástí mnoha firem, je k virtuálním pracovním stanicím provozovaným kdesi v oblacích v podstatě již jen krůček.

Filip Marvan

Administrátor serverů a diskových polí pracující pro společnost Aira Group.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Doba desktopů v cloudu se blíží

Pondělí, 5 Březen 2012 - 15:43 | Noxik | No nebyl bych si tak jist. Jak clovek pozna, ze...
Pondělí, 5 Březen 2012 - 11:42 | zx cygnus | Když Vám provozovatel cloudu ukradne data, tak...
Pondělí, 5 Březen 2012 - 10:25 | mikeczcom | Teda osobně bych to viděl že to je vhodné na...
Pondělí, 5 Březen 2012 - 00:38 | zx cygnus | Doomsaying?
Neděle, 4 Březen 2012 - 09:45 | Mem | Podobné řešení nabízí také OnLive, jejich Desktop...
Neděle, 4 Březen 2012 - 00:33 | Alexandra Stanovska | Asi jediny problem su licencie ... samotny...
Pátek, 2 Březen 2012 - 23:12 | eFCe | Aj cloud moze mat vypadky, napr.: http://dsl.sk/...
Pátek, 2 Březen 2012 - 22:35 | Fake Name | Predbehli ste ma Pointa je že na Enterprise...
Pátek, 2 Březen 2012 - 20:56 | Tosuja | Pamatuje tu nekdo dobu grafickych (prip. jeste...
Pátek, 2 Březen 2012 - 19:42 | Mi Chal | fungování cloudu bych se nebál (tam bývá...

Zobrazit diskusi