Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dostupnost 14nm CPU Intelu se opět zhorší, pro Comet Lake chybí prostor

By mě fakt zajímalo, jak dlouho ještě plánovali vystačit si v mainstreamu se čtyřjádry.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Dlouho..." (Pelíšky)

Pokud k recenzentskému nadšení (zvícímu severokorejské TV hlasatelky ohlašující další úspěšný jaderný test) stačilo mezigeneračně +5% výkonu navíc a k tomu nějaký nepodstatný "pamlsek" v podobě lepší grafiky nebo rozšíření AVX instrukcí, pak si dokážu představit, že tahání zákošů na vařené nudli mohlo trvat i déle než 15 let. Ostatně jsme si reálně odžili cca půlku z toho.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V noteboocích se těch 15 let třeba dočkáme:). Stále lze sehnat jinak slušný noťas s dvoujádrem, stále nechcíplo rozlišení 1366x768. Ale jo, jsou stále tenčí a tenčí a šmejdštější...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"stále nechcíplo rozlišení 1366x768"

Protože i fullHD na třinácti palcích kdesi dole na stole způsobuje víc problémů než užitku. Škálování na různá DPI je stále problém, a ještě dlouho bude. Zvlášť u účelových aplikací s nízkým počtem instalací, v horším případě nějaké "in house" aplikace velkých společností.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nám zkus vysvětlit proč na mobilech (řekněme okolo 6") není problém i vyšší rozlišení a u 13" až 16" notebookú ano ?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Protože je tam jiný operační systém?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když si Wilde naskinuješ tak to jde, ale je fakt že W10 v defaultu na malý obrazovce ve full HD nic moc. Ikony jak kráva a na text potřebuješ lupu. Naneštěstí když si člověk zvýší velikost textu tak to pak rozhází systém do ještě větších sraček. Něco jako normální a mega velký. Hlavně že maj krásně hladké písmo. Jenže hlas uživatelů pro M$ nic neznamená, to je od tý doby co se nakazili uhnilým japkem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

co ja viem.. ja tu (40" 4K) mam 150% a nic rozhadzane nieje ani ikony niesu velke a pismo male. Na 14" FHD booku mam (asi) 125% a tiez uplna pohoda. Ikony mi pridu rovnake aj ked ich nepozeram z rovnakej vzialenosti.. book pozeram asi z 1/2 ako monitor..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to relativně chodí, ale až s Windows 10 od jisté verze, teď si nejsem jistý, zda už od nějaké 16xx anebo dokonce až 17xx.
U starších Windows bylo zobrazení na "retina" displejích opravdu velký problém, teprve nějakou dobu po vydání W10 přišla celkem funkční varianta zoom funkce, která to zvládá inteligentně, ale pořád se nalézají starší programy, kde nastane problém. Loni jsem například narazil na problém v korporátu, kdy při nasazení této funkce totálně blbnul jeden software pro servicedesk a podobné věci nejsou nijak výjimečné.
Ale aspoň už to je dejme tomu vyřešeno přímo ve Windows, nových verzích Office, atd., při nástupu notebooků s větším rozlišení to stálo za prd zcela všeobecně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viz Hrdina. A protože Windows jsou staré desítky let. Moderní aplikace s tím problém nemají, ten najdeš jen u starších UI.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

QX6700 Q4/2006, i7 8700K Q4/2017 Cca 11let a to již Intel reagovat pod tlakem Ryzenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Umíte si představit co by se stalo s AMD kdyby Intel v době stavebních strojů přišel s dvojnásobným multivláknovým výkonem? Dost možná by tu už AMD ani nebylo... A kolik programů před érou Ryzenu dokázalo těžit z více vláken? Prostě bych to bral tak že nějak bylo, teď je líp a jsem rád že mám z čeho vybírat (jen u těch notebooků by se nabídka s Ryzeny mohla ještě zlepšit).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nejen, ze se to nestalo, ale ono se to ani stat prakticky nemohlo.

1) Minimalne duopol v x86 musi byt!
2) Intel drtil AMD a tim, ze by vydal 2x vicevlaknovy vykon by tim uz nikoho dalsiho nepresvedcil.
3) Intel take nemel kde ten vicevlaknovy vykon vzit. Zadne 3/4 cestne SMT nemel a ani nema.
4) Budete se divit, ale vicevlaknove aplikace se datuji uz hooodne davno :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, monopol by neprošel. Co by se stalo v případě pádu AMD sice netuším, ale nejspíš by to pro Intel mohlo dopadnout hůř než když se AMD krčilo v koutě.
Vícevláknový výkon mohl udělat prostým přidáním dalších jader - stejně jako to udělal po nástupu Zenu. Jen by pak asi nestačil vyrábět. Anebo stačil, protože vícejaderné procesory v podání Intelu by byly jen pro horních 10000 ;)
Ad 4 - jasně že takové aplikace existovaly už dávno. Jenže dřív to byly většinou profesionální nástroje pro úzkou skupinku lidí. Dnes už i hry a nástroje pro zpracování fotek, videí a kdoví čeho dalšího umí těžit z více jader.
Stěžejní bude asi bod 2 - nebylo by to k ničemu dobré a Intelu stačilo to co měl. Jen moc nechápu že fakt neměl žádný plán B a nechal se nachytat v nedbalkách.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Při pádu AMD by byli neustále pod drobnohledem antimonopolních úřadů. V krajních případech došlo po opakovaném zneužití výhradního postavení na trhu k nucenému rozsekání společnosti na více menších. K bodu dva doporučuji vyhledat bajku Zajíc a želva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Co by se stalo v případě pádu AMD sice netuším“
Skoro jistě by to dopadlo tak, že by AMD koupil někdo jiný a procesory by se vyráběly dál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduse, uz se i stalo jinym firmam. Kdyby AMD krachlo (tzn. zadny investor se nenasel) a neprevzal to zadny dalsi (VIA, atp.) pak by se Intel holt musel rozdelit.

Vicevlaknovy vykon TEHDA pridat nemohl. Rozhodne ne do desktopu (a v serveru melo AMD ~1%). I ted, po nekolika vylepsenich co se spotreby tyce nedokaze dat dokupy tolik jader v rozumnem TDP a to jeste pouziva tu nekalou praktiku...

Vy porad chapete praci na PC v kontextu benchu na tech webech. I kdyz nedelate v profesionalnim nastroji, OS a aplikace na pozadi (hudba, stahovani, streamovani, atp.) vam zerou "vlakna". Uz i pred 4/5 lety byly hry a dalsi aplikace, ktere si smakly na 4 jadrech a mit na svizny provoz zbytku systemu dalsi jadra navic se urcite hodilo i tehda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stále sú traja (štyria). VIA stále predáva paberkujúce množstvo svojich procesorov 40nm VIA Nano X2, VIA Eden X2, a 28nm VIA Eden X1, VIA Eden X4, VIA QuadCore E.

Čínsky join venture Zhaoxin okrem vyšie zmienených oddnoží pod názvami 40nm ZX-A a 28nm ZX-C, ZX-C+ a KX-5000 / KH-20000 začiatkom tohto mesiaca naplno dodáva a využíva 16nm FF TSMC linku pre KX-6000 SoC a KH-30000 SoC, takže min v Číne si môže Intel (pomerne aj AMD) vydýchnuť, že by nestíhal dodávať...
link: http://en.zhaoxin.com/Solution.aspx?id=3

Netreba zabúdať koniec Q3/2020 v podobe 7nm KX-7000 a KH-40000 na novej microarchitktúre veľkých jadier.
link: https://www.cnews.cz/procesor-via-zhaoxin-kx-7000-unik-geekbench-nova-ar...

P.S. zabudnite na DUOPOL...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bodu 3 nerozumím nebo je tam redundantní. Prostě nemusel tečka. Ale určitě mohl. (nebudu podsouvat serverový/HEDT segment)

V tomto ohledu mě baví Apple Mac Pro: Bude se vyrábět v Číně nebude, bude stát to, co si Apple představuje za 28 jader, bude vůbec s Intelem... Koupit se ale nedá (nečekoval jsem to). Bude sranda sledovat, až za jeden Mac Pro si v PC světě pořídíš dvě stanice po 128 jádrech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jestli nemel jak technicky to zrealizovat, tak proste nemohl.

Nebo jste si vedom nejakeho vicevlaknoveho boostu nad uroven HT ktery Intel tou dobou mel? Nebo myslite, ze by do desktopu nasadil nejake 300W 16 jadrove monstrum? Kdyz AMD mela buldozery a parostroje tak Intel snizoval TDP a nemalou pricinou bylo to, ze prave nemusel davat tolik jader na soket. Technologie a architektura se mu nezhorsili, naopak zlepsoval postupne a stejne ani ted nedokaze dat rozumny pocet jaderek na soket aniz by atakoval desive TDP (navic Intelackym podfukem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám serverový soubory Silkroad online z roku 2009. Na jeden server machine (sloty pro 1000 lidí a 50000 aktivních objektů využije 16 jader jak prd v os win server 2012 r2 a ještě tam jede MSSQL server. Na více slotů / objektů na jenom stroji by to chtělo aspoň dalších 8 jader a ve VM další instanci widlí nebo další machine. Přitom to nesežere ani moc ram cca 24GB na 2000 slotů pro hráče. Takže výkonu nebylo dost ani tehdá. Akorát v tý době se to řešilo 3x server machine, žádná levná sranda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi dokud by nenazvejkli 10nm proces a i tak by prvni generace byla 4 jadrovy die-shrink.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě by jim vyhovovalo, aby AMD s Ryzeny přišlo aspoň o 3 roky později.
A mají velkou kliku, že AMD nemá k výrobě dostatečné kapacity. Poptávka po TSMC určitě dlouhodobě zvýší výrobní náklady, což bude AMD "držet na uzdě".

edited.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zeptej se Zlobra, ten má vždy zaručené info.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tenhle fail Intelu by mel vstoupil do prirucek pro manageros "jak jedno spatne rozhodnuti vyvola nekonecnou kaskadu naslednych pruseru" :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to rozhodnutí je co? Že se jim nedaří R and D?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš šlo o rozhodnutí se nepouštět do nových věcí na 14nm architektuře, když „za chvíli“ budou mít 10nm.

Takhle zabředli do série optimalizací stávající architektury s tím, že „teď už je 10nm fakt za rohem“.

Kdyby místo „Process - Architecture - Optimization - Refresh - Resuscitation - Exhumation“
udělali „Process - Architecture - Optimization - Refresh - Architecture - Optimization“,
byli by určitě konkurenceschopnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten už v příručkách je, jen tam není konkrétně napsané "Intel". Například existuje princip diverzifikace rizika. Volně přeloženo, "nedávej všechna vajíčka do jednoho koše". Jenže ty příručky počítají s konkurenčním prostředím a tím, že si je manažér přečte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě se vážně líbí, jak se tady okopává Intel ale to si vážně myslíte, že je v notebooku potřeba 10C procesor když řádně uchladit nejde ani 6C? Krásně to ukazuje poslední a předposlední generace notebooků, připlatíš si 300 USD za lepší procesor a větší výkon dostaneš na prvních 10 vteřin, pak se to přehřeje a začne to trotlit.
Ale protože AMD ultra Ryzen fans chtějí mít všude alespoň 16C, tak se holt vyrábějí nesmysli. Dominantní výrobce operačního systému neumí vydat jedinou aktualizaci která by nedodrbala něco důležitého a chtějte po něm aby začal upravovat jádro pro práci s 64+ jádry. Jak řekl klasik, spaste Kriťáka a pošlete na Aljašku.
NOx - Prosím o anketu, kolik má kdo jader v CPU.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

máš pravdu a nemáš pravdu. Neřešil bych ryzen fans, více jader je prostě rychlejší a pokud mohu mít výkonný cpu, tak proč ho nemít?

A teď ta část kde máš pravdu... nemůžu to mít. protože to nejde uchladit. Je ale otázka kdo je tady na vině. Jestli výrobce notebooku, který špatně udělal chlazení a power management (ano ručně se dá snížit turbo a cpu potom pracuje výrazně lépe), nebo intel, který kecal s nároky na chlazení a špatně udělal power management. (nebo někde mezi)

Souhlasím s tím, že koupit si to aktuálně je blbost, kdyby to ale bylo funkční kupce si to jistě najde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na notebooky kálí šedý tesák, to jsou zobrazovadla na cesty. A pozor - uchladit nejde Intelovo řešení, tady bych opravdu nezevšeobecňoval. :-)

V desktopu to vidím jinak. Tam mi 5% mezi generacemi a usilovné držení 4C/8T jako topendu pro desktop (mimo HEDT) připadne jako zločin, i proto jsem tak dlouho vydržel s OC 2600K (stála, pokud se pamatuju, okolo 11 tisíc), protože nebyl jediný důvod přecházet na "novější" Intel. Smysl měl až Ryzen, který (opět) za +/- 10 tisíc nabídl 8C/16T a řádově lepší výkon.

Na podporu 64 jader ve Windows kašlu, dnešních 16T je stále pouhá 1/4.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

My co ty NB používáme i na něco jiného než jako "zobrazovadlo" bychom jaksi nesouhlasili. A uchladit by to šlo daleko lépe, nebýt toho nesmyslného ztenčování...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky si můžeš koupit DTRko jako je Precision - ale tahej se s tím třeba do letadla. A navíc ten výkon ani tak nebude srovnatelný s desktopem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nikoli i ty jsou extra "placatý"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak pravda, oproti starým poctivým M4800 jsou o ždibec tenčí, ale i tak mají na výšku 3 cm...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další 14nm může Intel klidně přeskočít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu osmijádrovému APU brzy... až uvidím a "seženu", uvěřím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já v tom nevidím problém. Poptávka po CPU Intel se snižuje díky konkurenci od AMD. K tomu tu máme Intelí neschopnost nabídnout lepší výrobní proces než je 14 nm (od roku 2015). Takže logicky pomalu ztrácí podíl na trhu a je to tak v pořádku. Usnuli na vavřínech a doběhlo je to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.