Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Drahý IT outsourcing? Mýtus! Šetří až 25 % nákladů

PR článek
Obr 01
Rčení, že co je doma, to se počítá, pro správu IT neplatí. Poslední výzkumy naopak jasně velí: „Outsourcujte, ušetříte!“ A to až čtvrtinu nákladů oproti internímu řešení.

Je to drahé!“ Tak zní nejčastější argument těch, kteří namísto outsourcingu, tedy přenesení většiny IT procesů na externího dodavatele, sahají po interním řešení. Mají ale pravdu? Podle nejnovějších průzkumů nikoli.

Nicméně většina vlastníků firem stále považuje za výhodnější nechat firemní IT řešit „vlastního člověka“. Považují ho za interní pracovní sílu, nad kterou mají díky pracovnímu poměru kontrolu. Tohle je ale jen jeden z pohledů na outsourcing. Pohled, který nebere v potaz efektivitu, odbornost, specializaci. Jen málokdy totiž interní IT ve firmě dosahuje takové kvality, jakou poskytuje specializovaná externí firma.

Obr 02

Díky outsourcingu ušetříte až čtvrtinu nákladů. A to už je ve firemním rozpočtu znát.

Outsourcing = efektivita

Správně fungující informační technologie mají zásadní vliv na všechny firemní procesy a na výkonnost celé firmy. Neefektivní, nebo dokonce nefungující IT pak ve výsledku znamená vyšší celkové náklady – ať už jsou způsobené nedostupností klíčových aplikací, dlouhou dobou odezvy technické podpory nebo špatným technickým řešením.

(Ne)efektivitu outsourcingu zkoumali ve Spojených státech. A výsledky studie, které se zúčastnilo zhruba 300 firem, odpůrce outsourcingu možná překvapí. Náklady, které společnosti vynaložily na IT outsourcing, se jim totiž vrátily – v podobě vyšších úspor v jiných oblastech.

Obr 03

Řešit IT problémy takzvaně „in house“ nebo vsadit na outsourcing? Odborníci doporučují druhou možnost.

Jak vypadala konkrétní čísla? V okamžiku, kdy se náklady na outsourcing navýšily o 96 milionů dolarů, klesly ostatní náklady o 121 milionů dolarů. Celkově se tedy podařilo díky outsourcingu snížit náklady o dvacet procent. Americký výzkum tak potvrdil výsledky předchozích studií – outsourcing IT služeb tedy firmám více přináší, než bere.

Česká zkušenost

A jak to vypadá s outsourcingem v Česku? „Neodborná, nebo nedostatečně odborná správa IT zvyšuje firemní náklady,“ potvrzuje Martin Kružík, manažer služby Vyřeš.IT, která poskytuje IT outsourcing. „Neodborné IT služby stojí české firmy statisíce ročně, ať už mluvíme o zvýšeném riziku nedostupnosti, o ztrátě dat nebo o neefektivitě způsobené tím, že stále něco nefunguje. Je běžné, že po převzetí IT do naší správy, klesají našim klientům náklady až o čtvrtinu.“ 

Obr 3 0

Outsourcování IT služeb vám ušetří čas. A čas jsou, jak známo, peníze.

Má outsourcing rizika?Zásadní je vybrat správného dodavatele,“ říká Martin Kružík. „Situace na českém trhu se postupně zlepšuje, ale pořád není úplně jednoduché najít kombinaci kvalitní IT služby a příznivé ceny.

O službě Vyřeš.IT

Osobní návštěvy, uživatelská hotline, profesionální helpdesk a poradenství. Nechte své firemní IT řešit odborníky, kteří mu rozumí. Využijte služby Vyřeš.IT – spočítejte si cenu!