Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dual-rank paměti Ryzen 5000 zrychlí, není ale tolik závislý jako Core 10000

V tom uvedeném testu jsou ale namíchány 2 věci. Zaprvé single-rank vs dual-rank, a zadruhé 2 paměti vs 4 paměti. Takže není zjevné, jestli ten nárůst výkonu byl opravdu dual-rank pamětí. Nebo mi něco uniká?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výkon s 2 ks dual rank zodpovedá približne výkonu s 4ks single rank.
Aspoň tsk sa o tom písalo pri testoch s Ryzen 5000 a dáva to logiku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, no dobře. Ale pořád mi to přijde jako test na vodě. Ideálně by měli použít paměti se stejným časováním ve stejné kapacitě, akorát jedny single rank a druhé dual rank, aby to něco opravdu prokazovalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tiez si myslim, ze to mohli skusit tak, lebo ruku do ohna by som za to nedal, ze spravanie single rank pamati v 4roch slotoch(dual rank) vs 2 dual rank pamati je rovnake. ale radsej toto nez prstom do oka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čtyři single-rank moduly osazené zároveň běží v režimu dual-rank. Tzn. stejně jako dva dual-rank moduly. Ve článku jsem to raději ještě zdůraznil, aby to bylo jasnější.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže čísla pro 2 sloty ze 4 osazené dvěma Dual Rank netestovali, ani netestovali 4 single ranky. Takže víme prd. Jaký vliv má počet čipů celkem? Jsou např. lepší 2 x 8 GB nebo 4 x 4 GB (s poloviční kapacitou čipů nebo s polovičním počtem čipů)? atd. atp.

Jinými slovy k tomu chybí nějaká tabulka interleavingu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť to není pravda… Koukáme na stejný test?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale testovali. Testovali vsechny mozne kombinace.

no-X jednoduse napsal clanek o Core a Ryzen, nejenom o Ryzen, takze ty grafy ktere pouzil resi hlavne tenhle "souboj".

Ale kdyz si projdete puvodni video na HWU, napr. s casovou znamkou zde:
https://www.youtube.com/watch?v=AGux0pANft0&t=940s

Uvidite, ze testovali i kombinace dvoje fyzicke moduly ve 2 ze 4 slotu a DR ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mě fascinuje že se v recenzích neustále řeší výkony cpu ve hrách a porovnávají se velmi podobná CPU kterým se liší herní výkon třeba o 5% a pak tu máme SR/DR paměti a nastavení které může udělat až 20% fps a to se často neřeší. To docela degraduje všechny takové recenze, protože jako jestli použitím DR a vhodného nastavení získám +20% fps ve hrách, tak to znamená že třeba jedno CPU je lepší než druhé i když v defaultu je třeba horší

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

„mě fascinuje že se v recenzích neustále řeší výkony cpu ve hrách a porovnávají se velmi podobná CPU kterým se liší herní výkon třeba o 5% a pak tu máme SR/DR paměti a nastavení které může udělat až 20% fps a to se často neřeší“

Na to má obrovský vliv marketing. Není nic výjimečného, když výrobce A má po dlouhá léta v metrice X horší výsledky než výrobce B, ale nikoho to nezajímá. Následně výrobce A připraví ovladače nebo nový produkt, s nímž má v metrice X lepší výsledky než výrobce B. Výrobce A následně osloví novináře, jestli si všimli, že je v metrice X lepší, připraví pro média prezentaci, proč je metrika X tak strašně důležitá a vyzývá novináře, aby metriku X testovali. Často i takovým stylem, že kdo metriku X netestuje, je zaujatý pro výrobce B a s takovým novinářem může být ukončena spolupráce. Výrobce A pro účely testování klidně poskytne hardware, nebo speciální testovací nástroje. Z pohledu běžného uživatele to jsou ony situace, kdy se o daném prvku nemluvilo, ale z ničeho nic o něm vyjdou články a recenze na všech velkých webech a v testech vychází lépe výrobce A.
Mezitím se výrobce B nestačí divit, že aspekt, ve kterém byl léta lepší a přesto nikoho nezajímal, je najednou to jediné, co se všude řeší. Vylepší ovladače nebo další generaci hardwaru, takže je v metrice X opět lepší, ale to už nikdo netestuje, protože výrobce A přestal vyvíjet tlak, případně od novinářů stáhl sestavy a testovací nástroje, nebo přišel s tím, že klíčová pro uživatelský zážitek je metrika Y.

Různé variace na toto schéma se dějí stále dokola.

Z toho, že si uživatel osadí paměti v konfiguraci dual-rank nikdo neprofituje - ani výrobce procesoru, ani výrobce pamětí. Proto to nikdo marketingově netlačí a proto - ač to má docela efekt - se o tom málo mluví.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Cimz sa dostaneme ku korenu problemu a to vyrobcom dotovany / zapozicany / darovany (to sa asi realne nedeje) testovaci HW. Na ten su potom naviazane NDA a rozne podmienky toho, co test smie a co nesmie zverejnit. Za takych okolnosti si vyrobca HW moze diktovat podmienky a do istej miery vysledok testu ovplyvnit.

Lenze, ludia chcu testy a chcu ich do najskor, preto je potrebne testy urobit skor, nez je HW vseobecne dostupny. Z toho su kliky a kliky predavaju reklamu. Takze recenzenti su nuteni tieto zmluvy s vyrobcami podpisovat, aby nevypadli z prvej vlny recenzii. Druha vec je, ze zakupit na test taku tucnu zostavu s 9tkovym Core nebude asi zrovna lacna zalezitost.

Predpokladam, ze investori periodik, sefredaktor a casto ani citatelia nemaju nervy cakat na to, aby sa vybudovalo nejake renomovane a uznavane periodikum, ktore by proste tieto dotovane HW na kompletku ignorovalo a venovalo sa len necenzurovanym testom (lebo co ine NDA pri recenziach je, nez cenzura?).

A ak aj ano, tak by stale existovala paka, ako nazor recenzentov zmenit. Lebo web, pokial nie je tvrdo plateny navstevnikmi (defakto crowdfundovany), tak zije z reklamy. No a zarezat inzercie, alebo zakazat svojim partnerom inzerovat u takeho periodika je dost mocny presvedcovaci nastroj. Akokolvek absurdne to znie, bezne sa to deje.

That makes me sad panda.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hele, tam je potřeba říct, že v článku vybrané hry jsou výjimky. V průměru bylo zrychlení cca 3%. Viz video ve zdrojích, projdi si to celé. DualRank se projevuje pouze u her, které jsou extrémně závislé na rychlosti pamětí, a těch není tak moc, protože většinou tě v reálných scénářích spíš limituje grafická karta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> DualRank se projevuje pouze u her, které jsou extrémně závislé na rychlosti pamětí

Coz vyvolava otazku, proc maji lide nutkani uplne vsechno testovat na hrach. Vitejte v dnesnim testu "pripojim svuj toustovac k PC, o kolik mi to zvedne FPS" ?

Kdyby se vysr*l na hry a testoval s nejakymi "productivity" programy, davalo by to 100x vetsi smysl.

Navic kdyz se divam na obrazek, testuje tam dve konfigurace: 4 sticks DR vs 2 sticks SR. 1) vetsi smysl by to melo ** opacne **, tj 2 DR vs 4 SR; 2) testovat dve promenne naraz je totalni amaterizmus. Jak je z jeho testu poznat, ze DR je urcujici faktor ? Zdvounasobil ranky i pocet modulu naraz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně svého posledního odstavce, přečti si zbytek diskuze, viditelně jsi ji minul ;-)

Syntetické testy i testy profesionálních produkčních programů bývají často, stačí si jen najít zdroje, které se tím zabývají. Všechno má svůj přínos, a záleží co je konkrétně pro tebe jako pro uživatele důležité. Každý na PC děláme trochu něco jiného.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Hele, tam je potřeba říct, že v článku vybrané hry jsou výjimky. V průměru bylo zrychlení cca 3%. Viz video ve zdrojích“

Ostatní grafy ale neporovnávají single / dual-rank, ale porovnávají defaultně konfigurovaný dual-rank vs. laděný single-rank. O rozdílu single / dual-rank při použití stejných pamětí vypovídají v dalších grafech pouze údaje u těch G-Skills DDR4-3200 a i tam jsou dost podstatné rozdíly, např.: 76 vs. 85 min-FPS ve Watch Dogs. V Death Stranding nebo F1 jsou logicky rozdíly menší, protože v testovaném nastavení hry běží na 200-300 FPS v průměru a limit výkonu je jinde. To ale nemá smysl hodnotit, protože málokdo potřebuje zvýšit FPS ve hře, která mu běží na 200-300 FPS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavy, no-Xi dik.

Dotaz:
Mel jsem v compu (Ryzen 3800X) dve pameti konkretne 2x8GB SR 3200MHz XMP. Napadlo me, ze pridam dalsi dve, nacez me od toho nekolik znamych odrazovalo, ze to nebude fungovat, ze uz to zkouseli a Ryzeny 3000 bud nedokazou fungovat se ctyrmi moduly vubec nebo jen na zakladni frekvenci, teda nejakych 2400 nebo kolik to je.
Rikalo mi to snad 5 lidi, ze to maji ozkousene a nelze dat 4 moduly na 3200.

Koupil jsem stejne dalsi dva moduly 2x8GB SR 3200MHz XMP a co myslis, funguje to perfektne, mam v PC 32GB RAM 4x8GB 3200MHz a parada.

Tak jsme zkoumali, proc jsem asi "jedinej" na svete, komu to slape a zjistili jsme, ze vsichni meli Dual Rank pameti, kdezto ja mam Single rank.

Takze se chci jen ujistit, vazne nejde osadit 4 Dual rank moduly, aby to bezelo na XMP profilu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dual rank moduly víc zatěžují paměťovou sběrnici takže SR moduly jsou většinou schopné jít na lepší frekvence a časování než DR (samo záleží ještě i na parametrech čipů)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To moze byt celkom kludne aj zalezitost dosky. Ja som toto zazil, ale v opacnom garde, na Inteli. A vo vysledku to bolo sposobene maticnou doskou. Mali sme kompy snad so 16GB RAM v konfiguracii 2x8. Pouzivali sme celkom tucne moduly od Kingstonu. Prikupili sme dalsie 2 identicke moduly a masina vobec nebootla. S troma sla, so styrmi nie. Chodilo to snad, len ked sme uplne vypli XMP. Potom sme skusali rozne cachrovat s pamatami a nakoniec sme vacsinu masin rozchodili v konfiguracii 2 take moduly, 2 onake moduly. Na jednej doske sa ukazalo, ze je vadny posledny slot na doske. Doska vo vysledku chodila na XMP profile, ktory vyzeral, ze nie je podporovany ani jednym parom pamati, ale co. Funguje to.

Potom mi bolo vysvetlene, ze toto je casty problem dosiek a chyba je v tom, ze dosky, ktore sme pouzili boli viac menej standardne a nie gaming/workstation.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já mám v 3950X G.Skill 4x16 GB CL16, 3200 MHz a také zcela v pohodě. Jen netuším, jestli jsou 2R nebo 1R. Vybíral jsem podle deklarované podpory u desky a výrobce pamětí. Pravda, u 64 GB rychlejší než 3200 nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam 4x DR 16GB s 3950X a jede to normalne, fakt nevim odkud se ty baje berou ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tohle byl důvod proč jsem narychlo rušil objednávku a měnil paměti na 4x8GB SR. :)

Vše běží bez problému s XMP profilem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Největší problém je vůbec před koupením zjistit, jestli je paměť SR nebo DR.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Alternativou je koupit čtyřmodulový set.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4 modulovy set je zasadne vzdy SR?

Ja koupil pred 2 lety 2 modulovy set, 2x16GB a netusim, zda je to SR nebo DR. Nicmene v diskuzich jsem si nasel, ze 16GB moduly byly vzdy DR .... ale nevim, zda tato poucka plati i dnes.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Jak jsem napsal už ve článku, pokud se osadí čtyři single-rank moduly, budou se chovat jako dual-rank.
Takže pokud člověk neví, co kupuje, jsou sety čtyř modulů jistota, že výsledek bude dual-rank konfigurace (i když budou jednotlivé moduly single-rank).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze on se pta na to, co se stane, kdyz bude mit 4x DR moduly?

Moje zkusenost, jak jsem ji tu popisoval od znamych je, ze to nebude fungovat vubec nebo jen na nizsi frekvenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Jenze on se pta na to, co se stane, kdyz bude mit 4x DR moduly?“

Žádný takový dotaz v příspěvku nevidím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten dotaz na 4 DR moduly nebyl, ale tak nejak trochu plyne z me otazky. Protoze 4 DR moduly pry problem delaji, minimalne se nedosahne dane frekvence. A je to napsano i v manualu k deskam.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U těch 2 modulových setů už to asi neplatí. Skoro nikde není uvedeno SR nebo DR, ale na czc jsem našel tyto Hyper X 2x16GB, a jednoho je uvedeno SR, a u druhého DR.

https://www.czc.cz/hyperx-fury-black-32gb-2x16gb-ddr4-3200-black/268200/...
https://www.czc.cz/hyperx-fury-black-32gb-2x16gb-ddr4-3200-cl16/301587/p...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

HX432C16FB4K2/32 [CZC 301587] jsou skutečně 1Rx8
https://www.kingston.com/dataSheets/HX432C16FB4K2_32.pdf

HX432C16FB3K2/32 [CZC 268200] jsou pak skutečně 2Rx8
https://www.kingston.com/dataSheets/HX432C16FB3K2_32.pdf

Základní JEDEC profily jsou shodné, ale v XMP se liší.

PS: HX432C16FB3K2/16 [CZC 268197] je ale také 1Rx8
https://www.kingston.com/dataSheets/HX432C16FB3K2_16.pdf
takže z názvu se to asi nedá jednoduše vyčíst.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skladám si PC s Ryzen 5900x a už mi začínajú prichádzať objednané komponenty. Pamäť som objednal KINGSTON HyperX Predator DDR4 32GB 3600MHz CL17 (2x16GB) HX436C17PB3K2/32. Myslíte že to bola dobrá volba? Nebudem nič taktovať, iba XMP v biose.
https://www.kingston.com/dataSheets/HX436C17PB3K2_32.pdf

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také mě to čeká a také s 5900x ... u procesoru už mi Alza píše dostupnost 24.11. tak uvidíme :-). Já jsem zvolil (a objednal) Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix Red (také 2x 16GB) BL2K16G36C16U4R. Cenová hladina stejná jako ty Kingstony, taky s chladičem a bez blikátek, akorát ty moje mají CL16. A výrobce pamětí potvrdil kompatibilitu se základní deskou, co jsem vybral. V souvislosti s článkem jsem dohledával, jestli jsou ty crucialy SR nebo DR, ale nikde se to ofiko nepíše. Resp. jen někde na japonském amazonu někdo psal, že ty jeho jsou SR, a ještě na německém e-shopu hardwareshotte.de

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většina 16GB modulů jsou Dual rank, takže by to mělo být OK.

Co jsem zjistil tak jedinou výjimkou mohou být paměti s Micron chipy, kde 16GB může být osazeno v SR. Takové nabízí třeba Crucial.

Původně jsem také chtěl vzít 2x16GB od Crucialu, ale nakonec vzal 4x8GB pro jistotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kombinácia 4x8 je najhoršia z najhorších. 2x16 pri tom je jedno či je to DR alebo SR. Láme sa to pri osadení 4 modulov. Aspoň podľa výrobcov dosiek. Asrock má peknú, farebnú tabuľku. Kto chce čo najvyššie rýchlosti, experimentovať, tak ideálne s max. 2 modulmi! https://www.asrock.com/mb/AMD/B550M%20Pro4/index.asp#Specification

Jediné čoho ste výmenou 2x16 za 4x8 dosiahli, že maximum RAM budete mať 32GB, kým pri 2x16 by ste to v budúcnosti mohli pohodlne navýšiť na 2x16 + 2x32, na 96GB RAM. Samozrejme, boli by možno pomalšie, pri bežnej práci je to jedno. Tam je výhoda veľa RAM. Swapovanie na SSD nie je žiadne terno!

Viac RAM, budete môcť hrať hry aj mať otvorené pamäťovo náročné aplikácie. Pri málo ram, všetko budete musieť zatvárať, alebo nechať swapovať na ssd, čo vám dokonale zneguje nejaký rýchlostný prínos rýchlejších RAM.

Ak čo najrýchlejšiu RAM (vrátane taktovania), tak 2 moduly! Ak kapacitu, potom pomalšie, ale čo najväčšie.
Ak čo najväčšiu priepustnosť RAM, potom 2 moduly DR! Aby ste sa DR vyrovnali so SR, potrebujete 4 moduly SR namiesto dvoch DR.

Buď 2x16GB SR ak budete chcieť v budúcnosti rozšíriť rýchlu RAM (alebo DR? V minulosti bol problém s rýchlosťami pri 4xDR ale to už asi poriešili novými biosmi), alebo 2x16GB DR a budete mať výkon ako 4x8GB SR ale s tým, že buď ušetríte 2 sloty na doske (nižšia cena dosky) alebo v budúcnosti budete môcť zvýšiť kapacitu, i keď za cenu možného (kompatibilita s RAM býva dosť často biosovaná) poklesu rýchlosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale v komentari si nekolikrat odporujes a vubec jsem nepochopil: "ušetríte 2 sloty na doske (nižšia cena dosky)". Fakt si nekdo koupi 2 slotovou desku, aby usetril 3 stovky, navic to bude tak jako tak totalni lowend s osizenou napajeci kaskadou.

Poridil jsem k Ryzenu 3800X 16GB pameti (2x8GB SR) a po case jsem se rozhodl, ze si koupim uz ne uplne stejne, ale aspon co nejpodobnejsi dalsi 2x8GB SR, abych to rozsiril na 32GB RAM, ktera mi stopro bude stacit az do prichdu DDR5, pak si treba jednou osadim desku klidne i 128GB RAM, ale uz to zcela jiste nebude DDR4.
Co se tyka rychlosti, tak 2 moduly jely na XMP (3200) a 4 moduly jedou zase na 3200 se stejnym casovanim. Takze vykonostni propad tam neni zadny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude tým, že ja reagujem na to jeho, podľa mňa zlé rozhodnutie:
"Původně jsem také chtěl vzít 2x16GB od Crucialu, ale nakonec vzal 4x8GB pro jistotu."

"Co se tyka rychlosti, tak 2 moduly jely na XMP (3200) a 4 moduly jedou zase na 3200 se stejnym casovanim. Takze vykonostni propad tam neni zadny."
Ty píšeš o SR, ja o DR.

"totalni lowend s osizenou napajeci kaskadou." to poznáš ako?
Tým že ti tam výrobca uvedie procesor ako plne podporovaný a k tomu 3r záruku na dosku?
Neviem či niekedy niekto mal s tým problém v posledných rokoch, ale čo ja viem, tak reklamácie dosiek sa týkali väčšinou chýb DIMM slotov, sata portov, vecí, kam sa niečo zasúvalo, vysúvalo. Jedine o čom viem s tým napájaním, že nejaký experti v minulosti ich preťažovali, dokonca nejak zdvíhali pracovné napätie a dokonca som videl jednu prepálenú dosku.
Teraz je výroba dosiek tak zmáknutá (aj sa znižoval počet súčiastok), že jediné problémy sú akurát tak v SW, v mikrokóde. Pokiaľ niekto nebude chcieť pretaktovať procesor o smiešných 200MHz aby tým zvýšil spotrebu o 50%, neviem o žiadnej problémovej lowend doske od žiadneho renomovaného výrobcu.

Kupujem každé 2 roky, niekedy i skôr novú dosku. Bežia nonstop. Myslel som že vadná doska. Nie, šmejdový fortron zdroj, napuchli mu kondenzátory. To som zistil, až keď som kúpil novú dosku. Nečakal som že vo vyššej rade fortronov môže byť taký hnus, spôsobujúci náhle reštarty PC tesne po skončení záruky.

Čím zložitejšia napájacia kaskáda, tým viac potencionálnych porúch, vyššia spotreba, potreba chladenia.

Kto nemá potrebu pretaktovávať, stačí mu najobyčajnejšia základná doska. U mňa je to gigabyte. Ale vyrábali naozaj šmejdové mobily. To som myslel, že už nikdy nič od nich nekúpim!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"totalni lowend s osizenou napajeci kaskadou." to poznáš ako? - velice jednoduše, od uvedení Ryzenu je to celkem frekventované téma, na internetu jsou na nezávislých webech dostupné tabulky, ve kterých je pro jednotivé desky uvedené osazení a zapojení napájecí kaskády + komentář ke kvalitě. U Ryzenů je CPU ve spolupráci s BIOSem schopný se spotřebou přizpůsobit desce tj jede nezproblémově jak na ošizené, tak na kvalitní desce, akorát na kvalitním MB holt jede rychleji (u low end CPU to není tak zřetelné, u mid a high end už je to dost citelné)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lowend Gigabyte A520M S2H
- 4+3 Phases Pure Digital VRM Solution with Low RDS(on) MOSFETs
- s plnou podporou Ryzen 9 5950X.
Nevidím žiaden dôvod prečo by tam mal byť nejaký problém s napájaním, najmä ak nechce taktovať.

Ale AMD B550 AORUS Motherboard
- 12+2 Phases Digital Twin Power Design... to na to pripájajú miešačku?

Neviem, len viem, že pri AM3 GA-78LMT-USB3 R2 majú 4+1 Phase Power Design for AMD 125W CPU support.
Zen3 majú TDP 105W a max. boost limit cca 150W. Na 125W stačilo 4+1. Lowend A520 má 4+3. Ale 12+2?

Priznám sa, nejak tomu nerozumiem. Keď na skutočne žravých 125W stačilo 4+1, prečo na špičkových <150W nemá stačiť 4+3 ale je nutných 12+2?

To prevoltovávanie procesorov, príplatky za nejaké špeci napájanie, špeci chladenie za špeci dosku. Čo som videl výsledky, zvýšia výkon o 1-2%, o 200MHz ale spotrebu nad limit výrobcu o 50W (o tretina až polovicu).

Tiež som uvažoval o pretaktovaní mojej 1600AF. Keď som videl tú efektivitu (200MHz=1-2% ale + 50% vyššia spotreba), je to strata peňazí a času! Odkedy grafiky, procesory majú zabudovaný boost, turbo, nemá význam vôbec sa pokúšať o nejaké pretaktovávanie. Ten nárast spotreby je enormný, výkonu minimálny. Mňa skôr zaujíma podvoltovávanie, zníženie spotreby. Tam sa občas dali ušetriť aj 10tky W pri minimálnej strate výkonu.

"Enabling Precision Boost Overdrive, Auto OC, or manually overclocking to the level we achieved (4.35GHz all-core @ 1.25v) resulted in 85 - 109 additional watts of power being consumed." Zvýšili výkon o 7% ale spotrebu o 109W!
Skoro zdvojnásobili spotrebu CPU pre zisk 7% výkonu. Je to ekonomický nezmysel! Kvôli tomu treba zakúpiť drahý chladič, schopný uchladiť tých dodatočných 100W + silnejší zdroj. Nie len drahú dosku. https://hothardware.com/reviews/amd-ryzen-5000-zen-3-processor-review?pa...
Všetky tie luxusné dosky sú zamerané primárne na pretaktovávanie a veľa disco gúľ. Čo je doslova nezmyselná činnosť.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podtaktovat nemusíš, můžeš si nastavit TDP 45W pro CPU
https://ctrlv.cz/8agW
--------------------
Gigabyte A520M S2H - to je hrůza, deska nemá chlazenou napájecí kaskádu, ta bude škrtit i 6jádro, to je deska pro 4jádrový APU, je to deska k ničemu, radši B450 za 2000,-Kč
-
Jediná B520, která vypadá docela dobře
https://www.czc.cz/asus-tuf-gaming-a520m-plus-amd-a520/295935/produkt

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tie B450 majú podľa všetkého slabšie napájanie ako A520.
Teraz porovnám so 4xDIMM, myslím si, že je lepšie mať možnosť rozšíriť RAM ako ju nemať. Ja musel meniť PC vždy kvôli nedostatku RAM až potom pre väčší výkon CPU.

B450M DS3H V2
Feature Digital VRM Solution with Low RDS(on) MOSFETs

A520M DS3H
5+3 Phases Pure Digital VRM Solution with Low RDS(on) MOSFETs

B550M DS3H
5+3 Phases Pure Digital VRM Solution with Low RDS(on) MOSFETs

Mám B450, má podľa všetkého možno horšie napájanie ako A520, dosť často mám CPU na 100% výkon všetkých jadier niekedy aj viac ako 2 dni nonstop a žiaden problém. Ide síce o 1600AF, používam priložený chladič. Nevidím dôvod, prečo A520 s posilneným napájaním by mali mať problémy so Zen3, keď Gigabyte už zverejnil ich BIOS podporu aj pre B450 a taká 2700X tiež nebola na spotrebu skromná.

Máš však pravdu, A520 tam nemá chladič. To je skvelý postreh!
Ja kupoval B450 (cenový rozdiel cca 10Eur oproti A320), teraz by som kupoval B550, ale najskôr kúpim B450 v2. Avšak vždy tie najlacnejšie, čo najmenej diskotékové. mATX.

Nemám žiadnu predstavu, ku čomu by mi bolo 12+2 Phases Digital Twin Power Design with 50A DrMOS pri top B550.
To mi pripadá ako kúpiť si ferrari, jazdiť s ním na dialnici max.130 ale mať ten pocit, že mohol by som ísť aj rýchlejšie keby som veľmi chcel, ešte naboostovať motor, zvýšiť spotrebu ale nakoniec nikdy neprekročím 130, lebo vyššia rýchlosť je zakázaná ale mám ferrari namiesto fábie i keď obe idú max. 130. S tým rozdielom, že na naboostovanú predraženú základnú dosku babu nezbalíš :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct, B450 můžeš taktovat CPU a má podporu APU 2200G 3400G
B520 nemůžeš taktovat CPU (RAM asi ano) a nemá podporu APU APU 2200G 3400G.
Nemají PCI-E 4.0
----
Dokupování ram je problém, jednak nekoupíš ty samé ramky i když mají stejný označení.
4xRAM - rozběhat je problém, většinou 2933MHz, vyvoleným 3200MHz, a někomu to neběhá vůbec.
Až budu upgradovat ram, prodám 2x8GB 3333 cl16 a koupim 2x16GB (frekvenci ještě nevim, vezmu nejrychlejší za dobrou cenu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď v tom mám ještě větší "čurbes" než kdy dřív :)
a) Předpokládám, že single/ dual rank je něco úplně jiného, než simgle/dual/quad chanel zapojení - je to tak?
b) Platíli "a", pak si představuji, multi chanel představuji tak nějak podobně, jako stripping u disků v raidu, kdy se zápis rozprostře na N fyzických modulů a tím se dosáhne _teoreticky_ až N-násobného zrychlení - je to tak?

Pokud nejsem úplně mimo mísu, co potom jsou ty "ranky" v RAMách. Nějak "polopatisticky" prosím :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Single/dual/triple/quad channel určuje, kolika kanály procesor komunikuje s paměťmi.
K single/dual rank odcituji:
A single-rank DIMM has one set of memory chips that is accessed while writing to or reading from the memory. A dual-rank DIMM is similar to having two single-rank DIMMs on the same module, with only one rank accessible at a time.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dík. Už jsem to taky našel: https://en.wikipedia.org/wiki/Memory_rank
Používání "ranků" je nástroj primárně pro zvýšení kapacity. Trochu mi to připadá jako dřívější přepínání paměťových bank či stránek u procesorů, které měly omezenou adresaci paměti (Z80 třeba).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plati v DDR4 jedna takova poucka: kdyz to nema zadne oznaceni, je to Dual rank.
Pokud nekdo vite o opaku, tak mi dejte vedet, ale co vim, tak neznam jedinou neoznacenou DDR4 pamet, ze ktere by se vyklubal Single rank.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna jsem koukal na ty, co mám objednané k Ryzen 9 5900x ... Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix Red (2x16GB) označení BL2K16G36C16U4R. Ani na stránkách výrobce jsem nikde nevykoukal, jestli jsou SR nebo DR. Na japonském Amazonu někdo napsal do komentáře, že SR.
A pak jsem to našel na https://www.hardwareschotte.de/preisvergleich/32GB-2x-16GB-Crucial-Balli... - "Aufbau des Riegels Single-Rank".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, vyrobci pameti jsou debilove, jeden jak druhej.

Tady zas pisou, ze to jsou dual-ranky:

https://www.hardwareluxx.de/index.php/artikel/hardware/arbeitsspeicher/5...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na WEBu u Crucial se to prakticky nedá zjistit.
Na WEBu u Kingston je tato informace dostupná až v PDF u konkrétního zvoleného modulu (pokud existují dvě varianty shodné kapacity při dané rychlosti, je velmi obtížné se k druhé variantě dostat). I tak ale ze srovnání výše vyplývá, že z prostého názvu se to nedá odvodit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Paměti 3200 14-14-14 tRFC=160ns to se nená srovnat s běžnýma ramkama 3200 16-18-18-18 tRFC=350ns.
-
3600 cl17-19-19-19-39 - žádná sláva to neni, ale mají výborný cena/výkon
https://www.czc.cz/patriot-viper-4-16gb-2x8gb-ddr4-3600-blackout-series/...
3600 cl17 = (17/3600)x2000= 9,4ns
---------------
Já sem zkoušel OC RAM jenom s R5 2600 a Vegou, čím výkonnější GPU tím je rozdíl větší.
Moc sem ty paměti neladil, je to takovej jednoduchej OC.
https://ctrlv.cz/Buew
https://ctrlv.cz/Nowv

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zní jako něco, co si bude hlídat Obr, aby mu to vycházelo do jeho testů :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže abych se v tom vyznal, 4xSR má stejný výkon jako 2xDR a 2xSR je pomalejší, než 2xDR a 4xSR, přičemž 4xDR je blbost, protože nepojede?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.czc.cz/team-t-force-night-hawk-legend-rgb-16gb-2x8gb-ddr4-32...
https://www.czc.cz/g-skill-tridentz-rgb-16gb-2x8gb-ddr4-3200-pro-amd/236...
-----------------------------
Ten test je o 3200 14-14-14 tRFC=160ns, ne o hnojích 3200 16-18-18 tRFC=350ns.
-
Smysl má, příklad : podtaktovat na 3800 14-14-14, nebo 3900MHz 14-14-14
https://www.czc.cz/patriot-viper-steel-16gb-2x8gb-ddr4-4400/255373/produkt
-
A ted si najdi cena/výkon

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je to líp vidět
https://ctrlv.cz/Pj5K

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JO, myslím, že to shrnutí sedí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RAM je niečo, do čoho som sa nikdy nehrabal!
Kedysi som používal aj ECC RAM. Z taktovania RAM som mal vždy obavu. Stačí jeden chybný bit na správnom mieste a systém vám vyhodí modrú obrazovku, práca v čudu.

Single či dual. Asrock obzvlášť na toto upozorňuje pri špecifikácií dosiek AM4, ale chcel som 128GB RAM, jediné dostupné boli Adata, tak som kúpil tie. 2666MHz. A? PC funguje, nemá BSOD.
Keď má niekto PC na hry, ten to nerieši, ale pri pracovnom PC... ja som zavrhol pretaktovávanie procesorov po odchode z AM2+. Jedine čo som pretaktovával, to bola grafická karta. Tam je výhoda, že keď som priveľmi zvýšil frekvenciu, čierna obrazovka, sama sa zresetovala na normálne frekvencie a fungovala ďalej, bez pádu systému. I toto je už zbytočné, moderné karty majú automatický boost.

Síce viem o pár veciach, kde je čo najrýchlejšia pamäť prínosnejšia ako rýchlejší procesor, ale tam je to zas menšia kapacita = rýchlejšia pamäť. väčšia kapacita = pomalšie.

Nie len single, či dual. Sem tam na začiatkoch sú aj rozdiely medzi intel a AMD. AMD väčšinou prichádza skôr s podporou väčších kapacít. Pri AM2 podporovali DDR2 2GB, kým intel 1GB. Pri AM4 AMD podporovalo 32GB, kým intel pri 1151 len 16GB na modul.

Preto čítam recenzie. Síce som to nevyužil, predtým nemysliteľná výhoda aj je, keď objednáte cez eshop, máte 14 dní na vrátenie. Ak by RAMky ku CPU nesadli.
Jedine kedy by som riešil rýchlosť RAM, tak ak by som mal PC z APU, hral na integrovanej grafike. Tam sa oplatí mierne priplatiť (na začiatku mierne rýchlejšie ram sú neskutočne predražené). Inak vždy moje RAM sú tak v strede. Ani najpomalšie, ani najrýchlejšie. Pri bežnej činnosti rozdiel nespoznám.

Je fajn že upozorňuje článok na rozdiel medzi SR a DR, len niekedy niet výberu. Podľa Asrock https://www.asrock.com/mb/AMD/B550M%20Pro4/index.asp#Specification Keď kúpite 2666MHz, nemusíte to riešiť. Nemusíte to riešiť ani keď máte 2 moduly. Riešiť to treba ak idete nad 2666MHz a na 4 moduly. Väčšina bežných na herné PC kupuje 2x8 alebo 2x16GB RAM, možno, aj keď určite veľmi zriedkavo 2x32GB.

Kombinácia 4x8 je podľa mňa horšia ako 2x16. Pri 2 moduloch či je to so SR alebo DR, podľa asrock je to nepodstatné (frekvencie, celkovú priepustnosť nerieši). Pri 4 moduloch máte istotu že pôjdu v najhoršom na 2666MHz. Keď pretaktované pamäte, jedine kúpené od kvalitného výrobcu. Osobne nemám odvahu zvyšovať napätie, meniť časovanie, tŕpnuť, či systém nepadne po niekoľkých hodinách práce aj keď testy prebehli v poriadku. Pri hernom PC, čert to ber!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Priznám sa, nerozumiem tomu.
Jediné testy čo som kedy robil, boli rýchlosť 1 modul vs 2, aj to len v memteste, nezistil som pocitovo pri práci žiaden rozdiel medzi rýchlosťou 1xYGB a 2xZGB, poznať rozdiel mne možno až pri použití integr. grafiky (AMD a od intelu HD630), aj to len pri hraní hier, nie pri ploche a prehrávaní videí). Nemal som nikdy top grafiku. Do skoro kancelárskeho PC stačí aj jeden modul. I keď ja kupujem vždy 2 a 4. Mal som dočasne PC aj s jedným a nič.

Podľa výrobcov MB, ak použijete 4 moduly DR, klesá vám maximálna frekvencia. U nich nie (asi výrobcovia neaktualizovali tabuľky, Biosmi poriešili úvodnú nekompatibilitu).
Na grafoch v článku sa používajú 2 moduly single rank vs. 4 moduly double rank.

Veď double rank modul, jeden, DR modul sa správa ako 2 single rank moduly, či?
Ukazuje to aj toto video https://www.youtube.com/watch?v=JtVRs_Q1ngQ
Prečo nerobili porovnanie výkonu 2x SR vs 2x DR a 4xSR vs 4xDR ale 2x SR vs. 4x DR?
Mohli urobiť i 2x SR vs 1x DR a 1x SR vs 1x DR pre zaujímavosť.

Čo sa týka rozdielov pri bežnej činnosti, recenzie a testy rýchlostí RAM sa robia desiatky rokov. V grafoch vám ukážu pekné percentá, v reálnom nasedení pri bežnej činnosti príplatok za rýchlejšiu RAM nespozorujete.

Kedysi sa robili aj veľké recenzie základných dosiek, kde sa meralo v ktorej má procesor vyšší výkon. Sám som tak ako naivný mladík kupoval niekoľko časákov, porovnával ako blázon aby som si kúpil výrazne drahšiu dosku, kde procesor bol o 1% rýchlejší ako v doske lacnejšej iného výrobcu. Vyhodené peniaze! Za dosku i časáky :)
Aspoň vieme, že ten istý procesor nemusí mať ten istý výkon v inej doske. Koho to dnes zaujíma? Nikoho :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky nejak netaktuju, obcas. Nicmene u RAM se to dela tak, ze dosahnes stabilni frekvence pri nejakem napeti a nasledne na to pustis treba na 24 hodin memtest. Pokud ti tam nevybehne zadna chyba, tak je to ok a nemusis se chybnych bitu obavat vic nez kdyz mas neECC pameti na zakladni frekvenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že to nie je len o frekvenciách, ale o tých všelijakých časovačoch, obnovovačoch a pod. ktoré sú dôležitejšie.
Skutočný problém je ten, že ak si pozrieš testy RAM, pri bežnej činnosti sú rozdiely medzi MHz minimálne.

To už je od DDR pamätí. Bolo treba lupou hľadať kde to prinesie aký pol percentný prínos. https://www.youtube.com/watch?v=rj5sJARtEV0

Fajn, PC hry. Ok, namiesto 150 fps budeš mať 160 fps. Super! Už len vymeniť ten 60 HZ monitor za 200Hz a mať oči muchy!

Čo viem, kde časovanie veľmi pomáha, sú to práce s tabuľkami, databázy. Nižšia frekvencia s nižším CL môže byť výrazne lepšia ako vysoká frekvencia s veľmi vysokým CL. Ale ak si pozrieš aplikačné testy, rozdiel tak na úrovni +- percenta. https://www.youtube.com/watch?v=D_Yt4vSZKVk

Taktovanie procesorov. Keď čítam tie recenzie. Pretaktujú procesor o 200MHz, získajú 5% výkonu ale spotrebu zvýšia o polovicu? Ja keď som taktoval, tak som pri AM2 podtaktovával. Moja priorita je mať čo najnižšiu spotrebu pre nonstop prevádzku. Pretaktovávanie RAM, no nemerajú o koľko sa zvýši spotreba len aby zvýšili "výkon" o percento. Tiež pri RAM vyberám základnú voltáž alebo L.
Pri DDR3 som mal 1.35V namiesto 1.5V.
Mal som aj z výroby pretaktovaný kingstone DDR3 1.65V. Nedokázal som pocítiť rozdiel medzi tým.

Pri DDR4 mám len 1.2V 2666MHz. 32GB moduly dlho nemali nič lepšie. Pretaktovanie na 3200MHz pridá 1,5- 2% výkonu za cenu zvýšenia napätia o 12,5%. V prípade nejakých slabších buniek aby som sa bál, aby sa po nejakej dobe nepoškodili, nehádzali chyby. Tu jeden bit, tam iný bit.
Poznámka, tie DDR4 moduly sú bez chladiča. To je daľšia investícia, prípadne riziko poškodenia, či chýb prehriatím.

Skúšal som taktovať RAM na grafike. To asi každý pozná podľa artefaktov v obraze. Tu o nič neide, ale pri hlavnej RAM nemám odvahu pre nepostrehnuteľné 2% výkonu naviac.
Mne stačili ECC RAM, ktoré keď zistili nejakú neopraviteľnú chybu, okamžite BSOD. Alebo to bolo nepodarenými ovládačmi, chipsetom AM2? Netuším. Len viem že som mal ECC 72 bit kingstony (v tej dobe za 2x vyššiu cenu ako bez ECC), všetky memtesty a pod. ani po týždni testovania žiadna chyba, len sem tam BSOD, raz za niekoľko týždňov.

Bol som fanatik. Nechápali, odrádzali ma v obchode od ECC RAM, že nemá to význam do domáceho PC, ale len do prac. staníc. To v práci zas kupovali prac. stanice ale s lacnejšími nonECC RAM (zapnuté len 8h počas dňa). ECC RAM dávali len do kritických systémov, kde sa robili presné výpočty, mašiny bežali aj niekoľko dní.
Urobili dobre!
Najväčšia zmena bola, keď pracovné stanice vymenili za obyčajné PC. A? Robili sa na nich naozaj obrovské projekty. Sem tam vyhorel zdroj, lebo šetrili, nebolo ani záložné napájanie, ale inak, ušetrené statisíce na HW ale práca odvedená tá istá.

To už som vytriezvel z ECC, z pretaktovávania hocičoho.
Preto dnes tie svetlá, disko svietiace PC, jediné odbytisko toho sú hráči, ich sfanatizovanie, že musia mať všetko najrýchlejšie, priplácať desiatky percent za priemerných 1-2% výkonu naviac. Blikajúce, svietiace DDR4 moduly!
Stačia aj obyčajné, bez chladiča, neprevoltované. Ak nie si profi hráč, investícia do luxusu sa ti nikdy nevráti, stačí že to bezchybne funguje! :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

24 hodin Memtestu? Rede, tím se baví amatéři co nemají co na práci...

Ve Foxu na Repairu jsme měli speciálně upravenou verzi, která projela během pěti minut a když to nevyházelo chyby, bylo to označeno jako OK a šlo to dál. Nutno podotknout, že i to se pouštělo *pouze* v okamžiku, kdy bylo důvodné podezření na problémy s RAM... No a pokud pak občas blbla dál, tak se prostě vyměnila a původní odeslala do RMA - kde se projížděla cca 2hodiny (i tam jsem dělal ;)))

Teď osobně při skládání sestav Memtest projíždím hodinu + další hodinu to trápím 3DMarkem. Pokud to projde, je to OK a naprosto to stačí. Víš proč?

Memtest je "stresová" utilita, která zatěžuje a "nakládá" kontinuálně tý paměti tak, že žádná hra, ani aplikace takový záhul po ní nikdy chtít nebude. V podstatě se dá říct, že pokud tu RAMku budeš tím Memtestem trápit dostatečně dlouho (tady se samozřejmě bavím o fakt dlouhém časovém horizontu), spíš tím ty problémy vytvoříš. Měl jsem kdysi velice zajímavý 2GB DDR2-800 modul od Adata (tehdy v Core2 Duo a konfiguraci 2x2GB modul), který po pár minutách v Memtestu vygeneroval desetitisíce chyb (dál na to nemělo smysl koukat), ale jeho jediná *reálná* chyba byla, že nesměl být fyzicky v počítači při instalaci OS (to padalo). Nicméně, když se OS nainstaloval a modul vložil zpět, bez problémů fungovalo *cokoli* - nejen běžná činnost, ale i grafický programy a hry.
A teď mi řekni - byl "špatnej", nebo ne? ;)))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak to potěš koště, asi před měsícem jsem koupil Crucial Ballistix RGB Black 32GB (2x16GB) DDR4 3600 právě k Ryzen 5900x (měl jsem je za 4k) a vůbec mě nenapadlo že by mohli být single rank, to už bude asi pozdě na vrácení

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hledal jsem teď paměti k Ryzenu. Možná někomu pomůže můj "návod" jak najít dual rank paměti pro Vaši desku:
1. ufoun uvadí typ pamětí pod "Prod. číslo" - šedě malými písmeny
2. Stáhnul jsem si ke své desce (gigabyte B550 Aorus ITX) seznam podporovaných pamětí (pro sichr). Gigabyte má na to PDF pro každou řadu zvlášť, čili v případě mé desky 3x PDF (Vermeer-Ryzen 5xxx, Mastisse 3xxx a Renoir 4xxxG PRO)
Sranda je, že seznam od gigabytu OBSAHUJE! informaci o typu (dual-rank/single rank, single sided/double sided atd.)
3. V eshopu jsem vyfiltroval 2x16GB kity o frekvenci alespoň 3600+Mhz za normální ceny.
4. přes CTRL+C a CTRL+F v PDFku jsem zjišťoval zároveň jestli paměť byla testována pro mou konkrétní desku, abych měl jistotu že tam bude chodit a jednak jakou má konfiguraci včetně ranku
5. A teď se podržte, přesto že ufon je náš největší eshop, našel jsem v něm jediné! dual ranky splňující tato kritéria a to konkrétně tyto: HX437C19FB3K2/32
6. Mám je objednány, můžete volit RGB a non-RGB varianty, jedná se o 3733Mhz CL-19 kity, tak uvidíme, snad nekecali
https://www.alza.cz/hyperx-32gb-kit-ddr4-3733mhz-cl19-fury-black-series-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nekecali! dual ranky, s lehkou úpravou jedou na 3733Mhz (včetně mírného OC infinity fabric, čili synchronně)
aktuálně CL16-16-20-21-36-60... atd. 1T při těch 3733Mhz, jako toto je téměř ideál, tam kde jsem mohl dostat úpravami RAM třeba 12fps max, už teď jsem dostal tak 11/12, což mě stačí, člověk by si s tím mohl hrát desítky hodin, ale od jistého času to už nestojí za to

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.