Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dva další Rockety otestovány: 35W Core i9-11900T a 65W Core i7-11700

Za to bych dal oběma výrobcům tučnou pokutu za ty čísla s TPD.
Vždyt u grafik je taky značené TPD a většinou to sedí ,tak sakra proč to tak nemůže být i u procesoru...

Jo vlastně u intelu by to vypadalo hodně zle ..A bohužel amd se jejich stylu chytlo.
:/

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

prosimte kde se toho amd chytla? nak sem si nevsim ze by 65w procaky amd zraly pres 200w.. (:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mají také dvojí power limit, což je pro neznalé matoucí, je to od Zen2 procesorů.

Třeba Ryzen 7 3700X má 65W, ale ve skutečnosti je ten limit 88 Wattů.
Stejně tak R9 3900X má default 105W, ale ten limit je 142W.

Zen3 je na tom stejně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je tam drobný rozdíl. Procesory AMD jsou při chlazení dimenzovaném na TDP schopné dosahovat frekvencí uvedených ve specifikacích. Rezerva mezi TDP a power limitem je využita, pokud je osazen výkonnější chladič a umožňuje běžet nad garantovanými takty. V případě procesorů Intelu je při chlazení odpovídajícímu hodnotě TDP garantován pouze základní takt:
„Thermal Design Power (TDP) represents the average power, in watts, the processor dissipates when operating at Base Frequency with all cores active under an Intel-defined, high-complexity workload.“
Intel sice ve specifikacích uvádí několik hodnot pro boost, ale ty při použití chladiče dimenzovaného na úroveň TDP nemusejí být dosaženy - ať kvůli teplotnímu limitu nebo výkonu chladiče.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, navíc u AMD se toho vyššího limitu dosahuje stabilně, není zde časový limit. Tedy pokud to zvládne chlazení a napájecí kaskáda.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Porad ale plati, ze lzou oba vyrobci procesoru, akorat u AMD je ta lez jenom mala. Porad je ale fakt, ze i ten 3700X zere pres 80W i s boxovanym chladicem. Tudiz clovek, ktery si precte, ze 65W, bude po koupi prekvapen.Bylo by opravdu lepsi, kdyby AMD uvadelo 65/88W. Samozrejme zase me tu bude nekdo napadat, ze se zastavam Intelu. Neni to pravda, vim o tom, ze lez Intelu v TDP je monstrozni, ale nemelo by to vest k tomu, ze vymyslet si jenom trochu nevadi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V čem AMD lže? Chladič odpovídající TDP stačí na to, aby procesor dosahoval specifikovaných taktů.

„Porad je ale fakt, ze i ten 3700X zere pres 80W i s boxovanym chladicem.“

K Ryzen 7 3700X je balen chladič pro 105W TDP, takže si procesor může dovolit vyšší boost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak pisu, viditelne to oznacujou jako 65W procesor, ale zere to 80W. Takze by to meli oznacovat obema udaji, jak 65W typicky,tak tou maximalni hodnotou 88W.

https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-7-3700x

Na ty strance je pritom jenom 65W.

A neohanej se tim, ze Intel dela mnohem vetsi podfuky, to vsichni vime, rec je o tom, ze i AMD ma maslo na hlave.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma maslo na hlave skutocne od cias Zen2 a mozno uz aj Zen/Zen+. Posledne kde procek NIKDY nezral viac jak hodnota TDP boli u AMD stavebne stroje, vidme 220W monstra FX9000.

Intel s TDP woj3bava viac a dlhsie. Ak u AMD by muselo byt 105W / 142W, tak Intel by potreboval napisy jako "odporucame nastavit 95W / 251W / 56s".
Pripadne aj spomenut PL3 a PL4.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pletete si TPD s TDP a TGP nebo s TBP. U těch grafik je v tom taky bordel.

U některých karet se udává jen TDP a to jen pro samotné GPU.
U některých grafik se uvádí TGP - Total Graphics Power - zahrnuje kromě GPU většinou i VRAM, ale ne vždy.
U některých karet se uvádí TBP - Total Board Power - typicky se měří kolik Wattů je příkon.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"251W limit pro osmijádrové 65W modely". Zn: az budete reklamovat roztaveny pocitac, tak se vas zeptaji: a vy jste to jako pouzival? Jardo, koukni, dalsi co na tom neco pocital...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě se tam nic nerozteče, OEM počítač na ten limit dosáhnout ani nemusí a pokud ano, bude to na jednotky vteřin.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čeho je moc, toho je příliš. Jak jsem byl kdysi nadšený z Cool and Quiet, tak dnes bych za výrazné překračování TDP střílel. Kolik eshopů uvádí spotřebu v PL stavech? Neznám ani jeden.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Asi si beru si priklad z automobilizmu: mozes motor v aute roztocit na 6000 otacok? Dajme tomu pri 230 km/h. Mozes. Moze tak bezat nafurt a stale? Jasne ze nemoze. Analogia na cas TAU. Zere to vtedy jak prasa 20-25 litrov/100 km jako nic. Uvadza niekto spotreb pri 6000 ot a pri 230 km/h? Nikto.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Celkem trefne prirovnani, respekt!

A prave na takove moznosti chvili dostat vyssi vykon nez je trvale mozny stavi i uzivatelske vnimani platformy/auta - at uz se jedna o odpich z nehybne polohy, nebo o nutnost predjizdeni - "turbo" se proste hodi :) Tim jak je v PC veskere UI spis jednovlaknove, tak to turbo potrebujete na to, kdyz jste power user a cekate na prekresleni okynka :-)

Bohuzel to lidi nepochopili, a ocekavaj trvale turbo, ktere moc nefunguje. Meli by si poridit nejakeho xeona s 20-30 jadry, tj. na 2GHz a pak si to zkusit na svem oblibenem wokennim OS.. jak to bude svizne. No nebude.. ale neni to chyba cpu, nybrz OS a programatoru. A proto existuje ono turbo a casove omezeny boost, ktery vam umozni s PC, ktery ma zkripleny OS, pracovat o neco pohodlneji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nikto normalne nepredpoklada ze auto pojde na takych hodnotach (+ 10/20 km/h nad konstrukcnou rychlostou) furt a stale napr. 8 hodin (ani 4 hodiny) kazdy den, pretoze ten motor a vobec cele auto na to nie je skonstruovane

raz za mesiac to na 15 min posteklit na konstrukcnu rychlost s talianskym cistenim (nech sa riadne precisti motor a filtre pevnych castic) je ok, ale aby sa to tak pouzivalo furt a stale, tak to nejde - ani na 50% casu

na deklarovany vykon motora v kW netreba taku rychlost a take otacky, prave naopak, deklarovany vykon motora v kW sa dosahuje iba v istom spektre otacok (napr. od 1500 do 3500 kedy sa dosahuej aj max. krutiaci moment), signifikantne je to pri zrychlovani a smerom k cervenemu pasmu 5-6 tisic otacok vykon klesa

rychlost na hranici konstrukcnej rychlosti (ci 5-10% nad) a take otacky su uplne mimo bezneho pouzivania motora, preto to nikoho nezaujima, navyse odpor vzduchu aj potrebna energia vtedy rastu kvadraticky (po spocitani 2x kvadraticky), napr. na rozbehnutie na 50 km/h a na 200 km/h je treba 2x(200/50)^2 = 32x viac energie !!!! iba 16x by to bolo vo vakuu.

podpobne aj prevadzka intel cpu jadier vyssie nad 5,1-5,2 ghz je zverstvo nad hranicou normalnosti (preto su zakl. takty take "male" okolo 3,5-4,0 ghz ) a konstrukcie celeho sucasneho kremika, preto to na takej frekv. nemoze bezat večne, navyse narasty spotreby a tepelneho vyzarovania su tu exponencialne, nie kvadraticke
podobne energeticke optimum cpu (pomer vykon/spotreba) je dalekoooooo od +5 ghz turbo stavov (podobne ako max. vykon motora sa dosahuje v nizsich otackach nie v najvyssich)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zase jeden z nesmyslných testů :( Netestuje se kvalita, ale jen rychlost procesorů a nikdo neví jaké nesmysly procesor spočítá.

Intel nepodporuje ani základní funkci opravy chyb ECC pamětí RAM, na rozdíl od kvalitních AMD Ryzen procesorů, které funkci opravy chyb EEC podporují.

Intel se nám tak stále a znova pokouší prodat za přemrštěnou cenu jen nespolehlivé dětské hračky, namísto kvalitních procesorů, jak to dělá AMD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

U intelu Celery/Pentia/i3 maj typicky ECC, plati to i pro 9th gen.
AMD to oficialne nemaj (ale nekomu to treba funguje).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Celerony, Pentia a i3 maju ECC zapnute, lebo to Intelu nelezie tak do kapusty servervoskych CPU(CPU s vysokohorskou prirazkou) ako i5 a i7. Intel je expert na cachrovanie s ECC.

S prichodom DDR5 by sa to konecne malo/mohlo presunut na uroven RAM a odstrihnut vyrobcov CPU od vole/nevole zapnut ECC.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Znáš nějakou desku Intel SC 1200 která podporuje ECC RAM?
Já ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ECC na LGA-1200 podporuji napr. desky od Supermicro, konkretne X12SCA-F / X12SAE
Pro overeni zda ma konkretni CPU podporu ECC pak pouzij databazi Intel ARK.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o nespolehlivých procesorech Intel Core i9-11900T a Core i7-11700 bez podpory ECC a ty nabízíš desku SUPERMICRO za 9k Kč a k ní low-end procesor Intel Celeron nebo i3?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bavime se o tom, ze si muzes REALNE poridit sestavu zalozenou na Intelu i s ECC, a vhodnejsi procesor pro tuto desku bude z rady Xeon W1200, viz:
https://www.anandtech.com/show/15796/intel-announces-xeon-w-1200-series-...
Cenove to tentokrat neni o moc jinde nez ekvivalentni 10xxx procesory.

To, ze na to ty nemas, neznamena ze to ostatni vidi stejne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jiste ze ano, ale pak tvrzeni "Intel nema ECC" je falesne a zustava na urovni vykriku lamera.

Muzeme se hadat o tom, zda by ECC melo byt povinnou soucasti vseho / povinne zdarma. Protoze pokud budete trvat na prvnim, muze se stat, ze moznost si aktivovat ECC za priplatek Intel klidne zavede. A pak chci videt tedy statistiky, kolik lidi si to ECC zaplo, protoze to neni jenom o tom, ale i o vyberu pameti.

Ad pameti: kdyz potrebujete DDR4-3200 (protoze AMD) tak tam budete asi hodne tezko shanet moduly s ECC, dnesni typicke unbuffered ddr4 se motaj kolem a tesne nad 2400 MT/s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ATITom? Tys měl ale sakra dlouhou pauzu, to už je let, co jsme tě zabanovali, jestli si dobře vzpomínám.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš pravdu. AMD Ryzen prokazatelně funkci opravy chyb ECC podporuje.
https://diit.cz/clanek/ryzen-ecc

Intel v PC tuto základní bezpečnostní funkci ECC nepodporuje.
https://diit.cz/clanek/linus-torvalds-intel-zabiji-ecc

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nepodporuje. Viz oficialni specifikace procesoru ze stranek AMD, ktera funkcnost ECC zarucuje jen pro vybrane produkty (a mainstream to fakt neni).

To, ze AMD ECC funguje na kouzelne peti-kombinaci procesoru, desky, ramky, biosu a stesti, bych nepovazoval za standardni feature. Bavime se tu o analogii k osazovani 771 xeonu do 775 desek (pravda, tam bylo potreba alespon trocha tomu pomoct skrze kus izolacky). A bylo to povazovano za podporovane? Nikoliv.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dáš odkaz na tu tvoji údajnou ofiko specifikaci?

Já mám u AMD desky v biosu ECC nastavitelné ve 4 stupních: 1) Basic, 2) Good, 3) Super, 4)Max.
Mám nastavené Max, takže žádné neštěstí typu nespolehlivé dětské hračky zn. Intel.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Eh? A co jako si predstavujete pod jednotlivym nastavenim? ECC je bud aktivni (funkcni), nebo neaktivni (neni k dispozici spravna kombinace hw/fw nebo uzivatel si to pral vypnout).

Ofiko specifikace vyrobce je tahle (hledej sloupec memory controller):
ECC ano: https://www.amd.com/en/products/specifications/embedded/8191+11961
ECC ne: https://www.amd.com/en/products/specifications/processors/11776+1736+189...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji prostudovat problematiku a specifikace ECC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bys mel udelat ty a nedelat ze sebe hloupeho trola na Internetu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele mam v praci Ryzen 1700, desku co ma udajne umet ECC, mam 64GB doporucene ECC pameti a .... a nic, nefunguje. Nevim zda v pozdejsich generacich pohnuly, ale dokud nebude ta funkcnost garantovana, tak je porad o rozchazovani pokus-omyl nad hromadkou HW a po prvnim update BIOSu to muze prestat chodit ... .

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dáš odkaz na tu desku?
ECC podporují jen některé desky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-AX370-Gaming-5-rev-10
ma to ve specifikaci, a i v seznamu podporovanych pameti. Na pameti z toho seznamu se cekalo 3 mesice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ECC is only supported with AMD Ryzen™ and Athlon™ of PRO-series CPU.

https://www.amd.com/en/ryzen-pro

Dej si tam tohle:
https://www.cpu-upgrade.com/CPUs/AMD/Ryzen_7_PRO/3700_(PRO).html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, tak uz najednou nestaci "obyc" Ryzen, ale musi byt extra verze, ktera nejde bezne sehnat. To muzu udelat i u toho Intelu (Xeon, Celeron, Pentium ...)

Po 4 letech menit CPU by opravdu melo smysl ... .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže u AMD máš prostě celé portofolio pro podnikové desktopy, od loweendu po highend máš variantu PRO. U Intelu ne, tam máš ECC u lowendu, kde ovšem chybí další podnikové funkce jako V-Pro, takže se to hodí např. do routerů a stavěných NAS, ale ne pro stabilní dálkově spravované podnikové stanice. Tam se pak dávají I5 a I7 kvůli V-Pro, ale když chceš ECC, tak musíš brát již Xeony, které sdamotné nejsoui o tolik dražší, ale desky ano... Je to na palici.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jakou práci děláš, že ti tam dali k tak kvalitní desce procesor, který se tam nehodí a nevyužije všechny funkce? Nebo jsi se mohl zeptat na fórech když si nevíš rady.
Já nebo někdo jiný by ti poradil. Je to škoda.

Máš pravdu, už by se nevyplatilo to CPU měnit, když příští rok přijdou DDR5 s integrovaným ECC a novou paticí.

To bude průlomový mezník ve vývoji PC a skokové navýšení kvality a spolehlivosti mj. díky ECC a AMD určitě zase vytře Intelu zrak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A dají se na to vůbec sehnat paměti? Když hledám na eshopech tak herní paměti (3200+MHz) s ecc nenacházím. Všude samé 2400MHz modely

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se snad objevují rychlejší UDIMM ECC vlaštovky, časování jak je u ECC obvyklé nic moc a těžko posoudit jejich kompatibilitu s MB/CPU.
https://www.crucial.com/memory/server-ddr4/mta9asf2g72az-3g2b1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Az take horuce to s tou "zakladnou bezpecnostnou funkciou" nebude.
Cely konzumersky segment cele desatrocia funguje bez ECC a nepocituje kvoli tomu problemy.

V serveroch a pracovnych staniciach to ma vyznam.

Realne, sanca, ze sa vyskytne chyba v pamati je astronomicky mala. A ked sa aj vyskytne, tak je mala sanca aby sposobila viditelny problem. Objavit sa moze v oblast pamate ktora sa nevyuziva alebo v nekritickych datach (napr. obrazky) kde si clovek zmenu ani nevsimne. Realne je velmi nizka sanca, ze by si clovek takuto zmenu vobec vsimol, a este mensia sanca, ze by mohla sposobit realny problem. Pad aplikacie, hry, alebo systemu, nie je az taky problem (nahodne restarty sa obcas stavaju, je to bezne). Problem by mohol byt keby clovek pisal nejaky dokument/zmluvu a zmeni sa v nom napr. cislo uctu alebo suma. Ale nevyzera, ze by sa v realite taketo veci vobec niekedy stali.
Ked je chybny pamatovy modul alebo pamatovy radic v cpu tak si to vsimnes dost rychlo lebo problemy a pady su velmi caste.

Takze, ... ECC je plus, ale viac-menej beznym ludom nechyba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze porad plati pravidlo, ze u 128GB je ta statisticka chyba uz relevantnejsi. A to nejenom z duvodu samotne kapacity pameti (coz zvysuje pravdepodobnost linearne), ale taky z duvodu, ze ti co maj malo pameti, ji vetsinou plnou nemaj (rozumej 16GB na desktopu.. kde si win sezerou 1G a zbytek se flaka), zatimco ti, co potrebuji 128GB+ si ji porizuji z duvodu ze ji opravdu potrebuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten kto potrebuje 128GB pamate, potrebuje pracovnu stanicu a nie desktop ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak.
A kdo potřebuje, nebo mu stačí 16-64GB RAM a PC, sáhne po spolehlivé kvalitní sestavě AMD, podporující i v PC základní bezpečnostní funkce jako ECC opravy chyb RAM.

Microsoft uvádí, že 90% pádů systému způsobují chyby v RAM, které lze eliminovat pomocí ECC.

Intel z nás zase dělá hlupáky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To riziko chyby není astronomicky malé, je jenom malé (u mašiny s 32GB RAM co jede 8h denně jsou to jednotky chyb za rok). Akorát consumer mašiny jsou na tom s požadavky na spolehlivost tak, že pár dalších chyb za rok nikoho nerozhází.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celý PC segment funguje desetiletí s použitím důležité bezpečnostní funkce opravy chyb ECC.

Ale jen u kvalitního a seriozního výrobce AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že ty se tu neztratíš ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to pak jo.

ATITom
Real name:
ATITom
Historie
Účet existuje již
1 týden 1 den
Přezdívka:
ATITom

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle záznamů z historie CD-R Serveru je to 12 let, co tu ATITom řádil naposledy.

https://diit.cz/vyhledavani?r=%22ati-tom%22

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějaký atitom tu byl, když tak koukám na tvůj odkaz na historii.

"ATI-Tom | před 12 lety. Peca007: Vyhledávač Google radši nepoužívej, sbírá data o uživatelích. Zatím se neví co s nimi dělá, ale vzhledem k tomu ..."

Že by už tohle tehdy předpověděl? Podobně jako je Cambridge Analytica/Facebook?
https://www.bing.com/search?q=Cambridge+Analytica+spionage&qs=n&form=QBR...

A volný pád Intelu a vzestup AMD už tehdy taky předpověděl?
"ATI-Tom | před 12 lety. Intel končí, už ho nikdo nebude kupovat. AMD teď má už i lepší chlazení na své čipy a po uvedení 45nm Denebů už po Intelu neštěkne ani pes..."

Zřejmě chytrý hoch a vše co předpověděl se taky stalo....

Proč jste ho teda tehdy zabanovali?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není nad to se sám ... asi pochválit? Nebo co to bylo za pokus

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože's už tehdy byl „prostě kokot, no“. Netřeba to dále rozvádět. Všichni víme svý, tebe nevyjímaje, tak si není třeba hrát na slepou bábu.
Zabanování už nechám na někom, kdo to tady má ještě pod palcem, jestli se mu bude chtít. Podle mě je to otázkou času.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"a po uvedení 45nm Denebů už po Intelu neštěkne ani pes"

...a to měl být jako příklad úspěšné předpovědi?

"Vyhledávač Google radši nepoužívej, sbírá data o uživatelích."

AdSense existovalo od roku 2003, takže předpovědět sbírání dat o uživatelích o pět let později je jako předpovídat výsledky minulých voleb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.