Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dva zajímavé objektivy Pentax pro APS-C i full-frame

Již brzy se na trhu objeví dva nové objektivy Pentax. Jeden je wide-angle zoom určený pro APS-C, druhý pak světelná padesátka pro full-frame.

Zatím nemůžeme sloužit podrobnějšími parametry. První z jmenovaných objektivů dostal označení HD PENTAX-DA★ 11-18mm F2.8, míří na majitele APS-C zrcadlovek, tedy nabídne přepočtené ohnisko 16,5-27 mm. Otázkou je, zdali jde o vlastní produkci Pentaxu, nebo něco přeznačeného. Pentax v mnoha případech používá objektivy Tamron s deaktivovanou optickou stabilizací pod vlastní značkou. S touto světelností ale Tamron v tomto rozsahu nic nemá, v úvahu by přidala variace na bezzrcadlovkový objektiv Sony, případě trochu protažení Tokina 11-16/2.8.

Druhým objektivem je HD PENTAX-D FA★ 50mm F1.4 SDM AW, tedy standardní padesátka se standardní vysokou světelností. Zde si spekulovat netroufnu, faktem je, že sám Pentax měl v kinofilmové éře řadu padesátek, včetně modelů se světelností f/1.2. Velikost chystaného typu ale naznačuje nějaký modernější design s více čočkami. Že by třeba Sigma? :-).

Každopádně je dobře, že Pentax uvede na trh to, co na něm od vydání full-frame zrcadlovky K-1 chybí, tedy 50mm f/1.4 objektiv, který je jakýmsi „zlatým standardem“. Uvidíme však, za jakou cenu.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dva zajímavé objektivy Pentax pro APS-C i full-frame

Pátek, 27 Říjen 2017 - 14:05 | jm1 | Brzy ? Market launch: Scheduled for the spring/...

Zobrazit diskusi