Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

EdgeBSD, nový operační systém zrozený z NetBSD

Fragmentace mezi BSD systémy je asi tak 1000× menší než u linuxových distribucí, takže každý nový přírůstek je překvapením. EdgeBSD je na samotném počátku své existence.

Jak již jméno napovídá, cílem EdgeBSD je implementovat novinky do systému založeného plně na NetBSD rychleji, než to činí samotné NetBSD. Tento systém v mnoha ohledech představuje podřimujícího dinosaura, resp. „medvídka Kaolu“, které si jednou za den utrhne jednu větvičku eukalyptu a tím jeho denní dřina končí. EdgeBSD tedy vývoj popožene vpřed.

Tvůrci sami z tohoto důvodu neoznačují EdgeBSD za čistý fork NetBSD (ve smyslu oddělení se od původního projektu a vydání se vlastní cestou), ale jako za jakýsi testovací prostor. Systém přechází z CVS na Git a mělo by být pro vývojáře snadnější do něj protlačit novinky a změny, než tomu je u NetBSD, které je v tomto ohledu velmi striktní. Projekt bude sledovat upstream NetBSD, více dbát na novou funkcionalitu a vyzkoušené novinky pak chce EdgeBSD dále předávat do NetBSD pro případné zahrnutí. Prozatím enní systém k dispozici ke stažení.

Tak … držím palce!

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku EdgeBSD, nový operační systém zrozený z NetBSD

Žádné komentáře.