Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Epyc Zen 2 výkonem v GeekBench výrazně překonává 4× draží Xeon platformu

Zas další krám do baráku co by si Redmarx nikdy nekoupil.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Sranda by byla na tomhle 4xXeon monstru pustit ten jejich SysMark a pak si položit otázku, proč za něj chtěl ty tisíce dolarů, když ho dle tohoto dokonalého testu dotahuje/překonává 9900K za pár stovek :D

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tady nejde o špičku výkonu v určité fazy. Xeony umí drzet špičku pi celou dobu výpočtu. Dosahují i vyššího reálného výkonu. Maji na to křemík i instrukce navíc. Pokud se i-intely dlouhodobě nechaji v zátěži, začnou trotlovat. Padá výkon, boost, zvyšuje se teplota, programy i systém začnou byt nestabilní a i RAM začne chybně natahovat data. U xeonu tohle nehrozí. Ty jsou postavené jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protesty Intelu jsou legitimní, minimálně co se serverů týká. Koreluje snad Geekbench s výkonem serverových aplikaci?
Geekbench by mohl mít smysl při výběru CPU pro HPC, ale pro servery ? Radši ne.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Chcete serverové benchmarky?

Tu sú jedny čerstvejšie ako rožky v britskom reťazci na T:

NAS Parallel Benchmarks: EPYC 7601 vs. EPYC 7742 vs. Xeon Platinum 8280
on 4 September 2019 at 07:35 AM EDT. (=13:35 nášho CEST)
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NPB-EPYC-Rome-Benchm...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

> Protesty Intelu jsou legitimní

spis pokrytecke.

> Koreluje snad Geekbench s výkonem serverových aplikaci

Koreluje snad intelacky SysMark s vykonem treba v hrach ?

> pro servery ? Radši ne

Jiste, pro server si vyberete bud na zaklade presne toho co chcete provozovat, nebo proste z ruznych duvodu musite provozovat Intel. Na realite ale ten GeekBench nic nemeni - Xeon je na tom momentalne spatne v temer vsech ohledech. Phoronix (a jiny) maji tuny testu vcetne Perf/Dollar a Perf/Watt.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Lze říct, že GeekBench 4 není nástroj, který vznikl za účelem testování serverů, na druhé straně dokáže efektivně a kontinuálně vytížit vícejádrové systémy, takže se jeho chování v základních aspektech podobá zátěži, která může na podobně koncipovaných serverech běžet." ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Marketingové (& podmazávací) oddělení Intelu:
„Jenom 4x? To dáme, ale řádově (10x) to už bysme museli hnout zadkem - kámoši z Dell, HP, Acer, Asus a americké vlády, nejsou zas tak velicí kámoši."

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Každý chvilku tahá pilku :-)
AMD konečně povstala se srákor CPU syndromu dlouhých pipeline (AMD 15k-Bulldozer podobně Intel Pentium 4), tak má našlápnuto opět šlápnout Intelu na krk!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

D.E.B.A.K.L.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jojo. Dneska jsem objednal Supermicro s EPYC 7402P. Dell se mi jen vysmál, že Epycy sice má na webu, ale jen pro formu a není schopen mi server dodat. HP bylo 2x dražší než Supermicro. Takže bylo rozhodnuto

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jj, do Dellu už také delší dobu rýpu. V době kdy jsem kupoval nějaké ty servříky (40C/80T, 1TB RAM) mi bylo řečeno, že mimo US a JP nelze EPYC dodat. Teď už jen rýpu s desktopy a noťasy (kopu za korporaci s více jak 100000 zaměstnanci), přesto mě docela slušně ignorují.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:-)

„Dell EMC: Nebudeme naši nabídku nijak významně měnit kvůli Zenu“
6. 3. 2018
https://diit.cz/clanek/dell-nebude-menit-nabidku-kvuli-ryzenu

Nezmění Dell, změní ostatní.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nechtěl bych teď pracovat na PR oddělení DELLu :) Ale možná jen pro tu prdel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

128 jader ... to bych na tom chtěl licencovat Windows Server a třeba SQLko :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie su dlhodobo (cca od cias W2k?) tieto Microsoftne veci licencovane per package (fyzicke CPU)? Co by v tomto pripade znamenalo, ze pre Xeony bude treba licenciu x4 a pre Epyc iba x2?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, SQL se licencuje per core (ta levnější verze pro běžné smrtelníky, kteří za SQL instanci nechtějí vydat miliony). Magické číslo je pak 24 core. :-)
Na CALy se to dnes už skoro nedá, protože se jako uživatel počítá prakticky jakýkoli přístup.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I tady je posun. Intel by v tom testu potřeboval v přepočtu cca 150 jader na stejný multi výkon :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To neznáte manažéry. Ti budou vydávat nižší počet jader u Intelu za výhodu, protože se ušetří na licencích :) Jaký bude skutečný výkon serveru to už je zajímat nebude.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona ta licence je leckdy násobně dražší než hardware. Právě tam, kde se platí za socket, bude AMD v pořádné výhodě. I kvůli licencování vznikly ty podivně drahé vysokotaktované čtyřjádrové Xeony bez HT před pár lety - tam, kde potřebujete výkon, a platíte za vlákna, zvolíte raději jedno vysoko taktované než dvě nízko taktované; a to klidně za cenu dvouprocesorové sestavy. Samozřejmě záleží na ceně.
Jenže softwarové firmy na to samozřejmě reagují a licencování odpovídajícím způsobem mění...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jirko, já nechci sejčkovat, ale všiml sis rozdílů ve verzích kernelů a cílení OS? Je fakt rozdíl mezi Linuxem 3.10 a Linuxem 5.0 ... tam proběhly všemožné optimalizace (ale ano, mělo by se v té situaci zohledňovat i zdali jsou aktivní ochrany proti chybám typu Spectre/Meltdown či HT/SMP obecně atd.)... tohle prostě nejsou porovnatelné výsledky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tykráso! To jsem si ani nevšiml.
Srovnávat více než 200 vláken na Linuxu z půlky roku 2013 s Linuxem z roku 2019 fakt není ani trochu fér. Ani to nikde není pořádně uvedeno. Bývaly doby, kdy srovnávat hrušky s jablky nedávalo smysl.
A tady na diit.cz nebývalo zvykem, že by to po redaktorovi člověk musel kontrolovat. Díky za komentář!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já ten komentář psal hlavně proto, že 3.10 je tak fosilní verze, že si ani z hlavy netroufnu napsat "je to LTS, má nějaký věci backportovaný". Není, už nemá tu podporu co 5.0. Nemluvě o tom, že nastavení generického *buntu jádra z 2019 a enterprisovýho jádra původem z 2013 je taky o něčem jiném.

A i kdyby, tak výkonnostní updaty jsou věc zcela jiná, třeba takový scheduler BFQ, co teď bude ve Fedoře. Takhle se na každé dílčí věci za těch 6 let nastřádaly zlomky procent, které v součtu zahýbaly s tím srovnání směrem k neférovosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, asi tam budou výkonnostní rozdíly mezi verzemi linuxu. Nicméně, rozdíl mezi nahráním výsledků je zhruba rok. A pokud někdo v roce 2019 stále prodává serverovou sestavu s novými xeony a zastaralým OS z roku 2013, tak srovnání je relevantní, protože i když ji sám výrobce kryplí, je na trhu a je to současná konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bych přistoupil na tuhle argumentaci (připomínám, že jsem psal něco o backportech změn), tak by článek měl být pojmenován "EPYC vs blbouni z Dellu", nikoli "EPYC vs Xeony". Ostatně jmenuj jediného člověka, co koupil EPYC, aby na něm provozoval desktop Ubuntu s generickým jádrem a Geekbench.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to náhodou Patrick? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'"je to LTS, má nějaký věci backportovaný". Není, už nemá tu podporu co 5.0 ' Ne, stale to ma backportovane veci, respektive melo. 3.10.0-862 je kernel z RHEL 7.5, aktualni ze sedmickove verze je 7.7. Takze je to trochu starsi verze, ale nelze to srovnavat s vanila 3.10.0, tech zmen je tam vazne kupa.

Ovsem souhlasim, ze srovnani neni uplne fer, restoze je tam spousta veci backportovanych. Nejde aztak o verzi kernelu, ale treba o pocet bezpecnostnich zaplat a take nastaveni optimalizaci kernelu. Precejnom enterprise kernel ma jine nastaveni nez desktop kernel - navic z ruznych distribuci.

Jinak k tomu proc by nekdo kupoval novy server v roce 2019 a pouzival kernel 3.10.0? To je naprosto logicke pokud pouzivate RHEL 7.x a potrebujete jen doplnit stavajici reseni o vykon, V enterprise je bezne pouzivat stabilni prostredi a snazit se o jistou homogenitu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pane Jezek, jste si jisty, ze zvedate varovne ruku na spravnem miste?

Ja treba jadra uz moc neresim, ale:
https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Hat_Enterprise_Linux

"Consequently, RHEL may use a Linux kernel with a dated version number, yet the kernel is up-to-date regarding not only security fixes, but also certain features."

Posledni Red Hell 7 (nemohl jsem odolat) update byl August 6, 2019. A specificky ten co je pouzit v testu (kernel 3.10.0-862) byl updatnut 5, April 10, 2018. V te dobe tedy aktualni a dobry :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak pisu...

DAVEJTE PROSIM POZOR, CO CTETE A O CEM SE VYJADRUJETE!!!

Ten Linux tam sice ma na zacatku 3.10 a pro nektere slabsi jedince to muze znamenat cervenou, zablokuji se, nedoctou a zacnou radit v diskuzi, ale faktem je, ze je to RHEL7 a pro nej RH updatuje kernel i kdyz major.minor verze zustava zastarala. Jadro ale zastarale neni a i ficury se backportuji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nedivil bych se, kdyby na novejsim Linuxu a po zaplatach bezpecnostnich der zmizel intelu vitr z plachet jeste vic.
Nebo neni to kvuli tomu ze naopak na novem Linuxu ten vykon je zatim horsi a teprve se na optimalizaci ceka a stara verze byla ryze ucelna z toho duvodu?
Ja teda Linuxu vubec nerozumim tak mi kdyztak dejte osvetu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

k nadpisu: 4× dražší, příteli

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Deset minusu bych ti dal, tady nejde o gramatiku, tady jde o to kopnout si do Intelu nez se zase ukaze, ze vykon podavaji jen vyberove kusy a to jen tehdy nahodou, kdyz zrovna neni domrvenej BIOS.

(ode me jedno male skromne plus)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, co tě na tom lhaní a trolování baví? Dělat ze sebe naprostého hlupáka?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nejvtipnější je, že ten překlep autor pořád ještě neopravil. Asi to nechápe :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.