Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Euclid Discoveries představuje průlomovou technologii komprese videa

Euclid Discoveries logo
Společnost Euclid Discoveries, o které asi většina z vás patrně slyší poprvé, informovala svět o schopnostech své nové kompresní technologie pro digitální video s názvem EuclidVision, která dle jejích slov přináší až 460% nárůst komprese oproti běžnému MPEG4 formátu a to prosím pěkně beze ztráty visuální kvality obrazu. Pokud vám to zní jako neuvěřitelná šílenost, pak vězte, že se bude jednat o „kodek“ pro specifické použití. Takže se podívejme, co že to vlastně v Euclid Discoveries přivedli na svět (či snad otevřeli Pandořinu skřínku?).

Společnost mimo jiné uvádí, že její technologie dosáhla kompresního poměru až 15 168:1. Ale zanechme štěbetání o číslech. Využití této technologie čekejme v budoucnu v aplikacích typu video konferencí na mobilních telefonech, online streamingu videa a „high-quality“ videa na zařízení typu PDA. Dle zástupců Euclidu by pak prý nemělo činit výrazné potíže rozběhat jejich kompresní technologii na stávajících zařízeních podporujících MPEG4.

Co se týče samotných principů EuclidVision, pak ta zakládá na nové (ale nikterak převratné, neočekávané ani principielně nevymyšlené již hluboko v minulosti) s názvem „Object-Based Compression“, zkráceně OBC. Jak již název sám napovídá, tato technologie analyzuje obraz za účelem identifikace pohybujících se částí jako samostatných objektů. Tedy například je principielně schopna poznat, že „tohle“ je hlava moderátora a pak s ní pracovat jako s objektem, nikoli pouze obrazovými daty. A to je právě klíčový faktor, díky němuž si Euclid Discoveries dovoluje tvrdit cosi o kompresním poměru 15 168:1 atd. Euclid je pak dle svých slov první společností, která tento princip dotáhla do funkční podoby a jako první jej i uvede na trh. Asi je vám však nad slunce jasné, že bližší detaily principu z úst/klávesnice zástupců společnosti nevytáhnete ani s osazenstvem, které kdysi tahalo onu přerostlou řepu. Euclid Discoveries v této věci podala již 15 patentů pod všeobjímajícím označením „Apparatus and Method for Processing Video Data“ tedy „Aparát a metodika pro zpracování video dat“.

Co se týče nasazení EuclidVision, firma se zaměřuje primárně na oblast, kterou sami označují jako „streamování komentátorů“, tedy typicky video, kde máte pevně dané pozadí (možná i při určité omezené hloubce ostrosti), přičemž v popředí typicky vidíte moderátora sedícího za stolem a pohybujícího zejména čelistmi a jemnou mimikou obličeje, občas nějaké to pootočení hlavou apod. I z toho vám jasně plyne, že na zašuměný analogový TV signál nevalné kvality patrně v Euclidu ještě nejsou připraveni, tam by si jejich analýza objektů patrně značně lámala zuby. Nicméně pro sledování zpráv apod. na mobilu (pokud pomineme „záběry z terénu“) jsou v Euclidu dle svých slov připraveni. Streamované video s komentátorem pak prý umějí natolik dobře, že 23MB video soubor (ale pozor, nespecifikovaný kodek!) umějí srazit na 1 519 bajtů (ano, čtete správně), více dále. I tato informace naznačuje scénu s moderátorem měnícím polohu jen minimálně a statické pozadí.

Pro nadcházející měsíce pak firma očekává dokončení všech prováděných testů, které úspěšně demonstrují jejich schopnost zpracovávat všechny typové video úlohy, zahrnujíce v to i dlouhometrážní filmy. EuclidVision v této souvislosti pouští do světa snad až příliš utopický odhad, že dnešní běžný 700MB MPEG4 film v délce 2 hodin dokáží vměstnat do souboru o velikosti 50 MB. Tady už bych snad začal být ale opravdu skeptický, nespecifikovali například ani použitý „kontejner“, vždyť i taková Matroška si pár MB na dvouhodinovém filmu při prokládání video a audio stopy vezme. Stejně tak nespecifikovali použitý audio kodek. Pokud bychom byli hodní a dovolili si tvrdit, že jejich srovnání 1CD DVDripu se zvukem typicky ve 128kbitové MP3 je srovnatelné s jimi použitým hypotetickým formátem s datovým tokem 16 kbitů/s (OGG, AAC, prostě cokoliv) pak i takto silně podhodnocená zvuková stopa spolkne 14 MB. Na video stopu (pokud pomineme režii použitého souborového kontejneru) nám tedy zbývá datový tok 28 kbit/s, tedy při 25 fps na každý snímek obrazu 144 bajtů. Jen dost těžko se chce věřit, že Euclidvision poskytne při takto nicotném datovém toku stejnou kvalitu zvuku (hypotetických 16 vs 128 kbit/s) a obrazu (28 vs 656 kbit/s) při stejném rozlišení videa, například 576×324. Jen tak mimochodem pro zasmání, v podání Euclidu by se vám na chystaný 50 GB dvouvrstvý zapisovatelný Blu-ray disk vešlo nějakých 1 000 (slovy tisíc) filmů :-).

Nicméně se sluší doplnit, že dle svých slov společnost provedla srovnání s MPEG4 Part 10 kodekem, známým spíše jako H.264, na simulované video konferenci s datovým tokem 9 kbit/s, což mělo představovat datový tok v typické síti mobilních telefonů. Při tomto nastavení byla prý kvalita obrazu srovnatelná (opět, Euclid neuvedl ani rozlišení obrazu, takže to berte s rezervou). Po snížení datového toku na 4 kbit/s MPEG4 kodek „zkolaboval“ do video nepoužitelné kvality, zatímco EuclidVision předvádělo stále koukatelnou kvalitu videa, uvádí Euclid Discoveries ve své zprávě.

Použité již zmiňované zdrojové video o velikosti 23 MB při 30 fps zvládla EuclidVision srazit na datový tok 3,56 kbit/s s již uvedeným kompresním poměrem 15 168:1 do celkových 1 519 bajtů. Srovnávaný H.264 kodek prý zvládl poměr 2 705:1, datový tok 19,96 kbit/s, tedy velikost výstupního videa 8 518 bajtů. Nicméně nutno podotknout, že srovnávací obrázky obou videí firma neposkytla.

A budoucnost? Euclid Discoveries samozřejmě plánují na své technologii nadále pracovat. Už teď se chlubí s tím, že je v jejich silách dosáhnout ke kompresním poměrům až 38 000:1. Věříme, že nejsme jediní, kteří říkají: „Dokud to neuvidíme na vlastní oči, stěží uvěříme.“

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Euclid Discoveries představuje průlomovou technologii komprese videa

Úterý, 6 Červen 2006 - 10:28 | Anonym | Tak jsem vcera testoval jejich prodikt...
Středa, 19 Duben 2006 - 15:11 | Anonym | Pokud si to predstavuji jako ze tam poslou...
Pondělí, 17 Duben 2006 - 18:48 | Anonym | Hehe, konečně to někdo odhalil - informační...
Sobota, 15 Duben 2006 - 02:30 | Anonym | Určitě to půjde i na celovečerní filmy. Jenom...
Pátek, 14 Duben 2006 - 13:01 | Anonym | Čau lidi, podle mých výpočtů mělo zdrojové video...
Pátek, 14 Duben 2006 - 11:10 | Anonym | Rovnake sracky pozuviva asf nie potom moze mat...
Pátek, 14 Duben 2006 - 07:33 | Mylan | Video do PDA nebo mobilu nepotřebuje 25fps a...
Pátek, 14 Duben 2006 - 00:52 | Anonym | Vidím to tak, že mobil bude obsahovat cca 4GB ROM...
Pátek, 14 Duben 2006 - 00:36 | Anonym | 1) komprimovat do 576×324 muze jen tydyt protoze...
Čtvrtek, 13 Duben 2006 - 18:23 | Anonym | Spirit: Seš naprosto mimo.

Zobrazit diskusi