Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pět set padesát necertifikovaných wattů aneb Evolve Pulse 80+ podruhé

zvenku
Evolve Pulse 80+ 500 W jsme tu měli před necelými dvěma týdny, nyní zde je výkonnější verze. Co mají oba zdroje společného a v čem se liší, na to se teď podíváme.

Kapitoly článků

2.  Rozbor součástek, kvalita provedení
3.  Měření

Vstupní filtrace

Filtrace je naprosto a zcela totožná s 500W verzí: malá deska na vidlici s jedním X a dvěma Y kondenzátory a také cívkou. Vedení odsud do samotné desky zdroje je odpojitelné se stejnými tenkými vodiči 20AWG.

Pulse_80+_filtrace

Filtrace pak pokračuje v podobě té samé čtveřice (X, Y/Y, cívka) ještě jednou na hlavní desce. Tady je i varistor a termistor, oba bez bužírky. Pouze přípomínám, X kondenzátory (mezi fází a nulovacím vodičem) a Y (mezi fází a zemí/nulovacím vodičem a zemí) slouží pro filtraci vysokofrekvenčního zvlnění ze sítě (obvykle ze zařízení, které filtraci v rámci úspor nemají, ale i z jiných zařízení, u kterých je filtrace jaksi těžko proveditelná) a zabraňuje naopak jejímu vyzařovaní do sítě tímto zdrojem. Totéž v podstatě obstarávají cívky. Současně tyto součástky (částečně) mohou pomoci k zachycení menších napěťových špiček v síti.

filtrace

Primární strana

V podstatě prvním rozdílem oproti 500W verzi je použitý usměrňovací můstek, což je tentokrát GBU806. Ten zvládne 8 A (dlouhodobě, špičkově 200 A), dále je to stejné – napětí maximálně 800 V, napěťový úbytek na něm je 1 V (čím nižší je tato hodnota, tím menší ztráty na něm). Namontován je na něm dokonce malý pasiv.

Samotný obvod PFC doznal také změny, tranzistor je nyní výkonnější: Infineon SPA16N50C3 (16 A dlouhodobě/48 A pulzně při 25 °C, 560 V, RDS(On) 0,28 Ω). Dioda zůstala neznámá PFCD86G.

vstup

Cívka PFC je stejná, kondenzátor FEC, který nabíjí, má nyní kapacitu 330 uF při 450 V, což je už trochu přijatelnější, ale stejnou kapacitu měly např. i staré, pouze 500W OEM Seasonicy, a to ještě používaly kvalitní kondenzátor. O řízení PFC i spínací tranzistorů se stará tentýž kombo čip Champion Micro CM6805GB, na primární straně spíná opět dvojici (ne)známých GPT13N50DG v zapojení two-transistor forward. Transformátor má opět jádro ERL-39, předpokládám tedy, že se zvýšila pracovní frekvence, jinak není možné přes něj protlačit tentýž, resp. dokonce vyšší výkon.

Chladiče PFC i spínací tranzistorů jsou stejné jako u 500W verze. Pro větev +5 V SB je znovu použit čip s integrovaným tranzistorem XY6112. Datový list jsem nenašel, ale podle nějakého rozsypaného čaje zvládá tato verze dlouhodobě až 15 W výstupního výkonu, tudíž předpokládám, že 2,5 A na větvi +5 V SB nebude problém. Nekvalitní kondenzátory ChengX jsou zde také.

Sekundární strana

Sekundár je stejný: dva magnetické zesilovače (magnetic amplifier/magamp), jak pro +3,3 V, tak pro +5 V. Usměrnění je totožné, pro +12 V dvakrát MOSPEC S40D60C, (40 A dlouhodobě/350 A špičkově při 60 V a 100 °C, napěťový úbytek 0,65 V při 20 A a 25 °C). Na +5 V je jeden S30D45CS (30/300 A na 45 V, úbytek 0,65 V), na +3,3 V pak dva S20C45CE paralelně (každý 20/200 A na 45 V, úbytek 0,7 V). Větve +5 V SB a -12 V mají jednocestné usměrnění diodou. Tlumivky jsou všude stejně masivní, kondenzátory opět kompletně samé ChengX LOWESR o stejné kapacitě jako u slabší verze.

shora

Chladič sekundárního křemíku je ještě masivnější, je to tlustý hliníkový blok s větším množstvím žeber na vrchní části. Termistor má pod sebou na levé straně (u vstupní vidlice), přičemž se ho nedotýká. Výrobci bylo nejspíš zatěžko to po pájení kontrolovat a alespoň na něj prcnout trochu teplovodivé pasty, takže čekám nižší otáčky ventilátoru (a nižší hluk), ale půjde z toho řádně horký vzduch a úměrně to sníží životnost…

Na +5 V SB se ten největší kondenzátor smaží opět přímo na usměrňovací diodě, takže zárukové inženýrství má pojistku, kdyby náhodu všechny ostatní kondenzátory vydržely i menší průtok vzduchu zdrojem vlivem zmíněného termistoru. O kontrolu výstupu se stará i nadále Unisonic Technologies S3515 aka Sitronix ST9S429, zvládající hlídat podpětí, přepětí a přetížení na všech kladných větvích.

Kvalita provedení

Kromě pár elektrod a konců vodičů není obužírkováno stále v podstatě nic. Deska zdroje celkově působí tímtéž levným dojmem, je ještě hůře očištěná, místy je tam tavidlo a lakování je takové podivně matné. Celá primární strana je stále podlepena nehořlavou pěnou a nadále se ve zdroji nachází prasečinka s keramickým kondenzátorem na sekundární straně.

deska

Elektrody jsou zkráceny už méně rozumně a u jednoho kondenzátoru dokonce jedna míří směrem k druhé, to by se opravdu nemělo dít… Stejně tak kvalita pájení je horší, našel jsem minimálně jednu opravu a několik špatně propájených míst. Zesílení vodivých cest je lepší, přibyl kus drátu a pájka navíc na zemi na sekundární straně. Oddělení primární a sekundární strany je dobré, nachází se zde i nějaké vrtání pod optočleny a transformátorem. Stále není osazen obvyklý Y kondenzátor mezi primární a sekundární stranou, což sice může o ždibítek vylepšit bezpečnost, ale bůhví, jaké vysokofrekenční zvlnění ze zdroje díky tomu možná leze.

Našel jsem také celkem dvě kuličky pájky na sekundární straně (na primární byly také, ale fixované pěnou, tudíž se nemohou hnout). S fixační srajdou bylo zacházeno rozumně, s izolačním lepidlem pod SMD součástkami ovšem stále ne. Celkově se kvalita už trošku víc blíží k té horší straně spektra. Snad tu vidíme to nejhorší, co z výrobce leze - ubral bych tu jeden bod.

Zdroje: 

Kapitoly článků
2.  Rozbor součástek, kvalita provedení
3.  Měření

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pět set padesát necertifikovaných wattů aneb Evolve Pulse 80+ podruhé

Úterý, 19 Březen 2013 - 22:23 | Behemot | Nějaké shrnutí jednou za čas je v plánu, zatím...
Úterý, 19 Březen 2013 - 19:16 | Noxik | Take bych byl pro.
Úterý, 19 Březen 2013 - 13:10 | ica sk | Ufff. Pekne prosiiiiiim nedala by sa niekde...

Zobrazit diskusi