Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Evropské ceny Alder Lake: Core i9-12900K bude stát €653-741

Abych rekl pravdu, moc mi to nerika, protoze zasadne nakupuju v korunach a uplne nevim, kolik je prepocet koruna - euro.
Takze jsem se chytil aspon teto vety: "Je znát, že si je Intel s pozicí Alder Lake podstatně jistější", a chapu teda, ze ceny nejsou nejnizsi.
Nicmene bych si dovolil s tou vetou polemizovat, nebot u Rakety Intel take nasadil smele ceny a hlavne vyssi ceny nez mel u Komety, alespon teda nez byla cena Komety v obchodech a vysledek neni presvedcivy, mnohdy ma stara Kometa vyssi vykon nez Raketa. Takze osobne bych u Intelu z cen mnoho o vykonu nevyvozoval. Muze to byt v ocich Intelu opravneny priplatek za novou bigLITTLE architekturu, no v nasich ocich, jestli bude zase vykon nizsi nez u soucasne generace, tak se mu asi vetsina z nas na nejake novoty vysere, sorry.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Už si druhý Čech (ten prvý je len žijúci v CZ), ktorý nevie prepočet. 1000Kč/39 €, 1€ = niečo cez 25 Kč. Už aby ste mali €.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

není to jen o prostém přepočtu co si lze spočítat na kalkulačce/z hlavy/na papíře...
Nevím jak ty ale u co jsem mluvil se Slováky tak ti jen nadávají na drahotu po přepočtu platů na eura a zároveň citelnému zvednutí cen. Ti naopak chválí že jsme si korunu nechali. Nehledě na to že i oblíbené české zboží je díky "dovozu z ciziny" podstatně dražší takže ti co mohou balí do krabic a posílají domů.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Za mna su to idioti a ziadne "citelne" zdrazovanie sa nekonalo. Zdrazovalo sa za koruny a zdrazuje sa aj za eura, prechod na to nemal vyraznejsi vplyv, alebo si myslis, ze tento rok nadavaju na spln mesiaca?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Presne, niektori blbouni proste podlahnu psychologickemu efektu, ked pri zavedeni eura bola priemerna vyplata na Slovensku 745 € (dnes 1162 €). Proste tie takmer jedno-eurove ceny za masielko a jogurtiky ci mlieko sa zdaju akosi vela. Ale ked by mal niekto vyplatu 35 tisic Sk (onych dnes priemernych 1162 €), tak 25 Sk za plnotucne mlieko by nikto neriesil.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Presne to, čo robí ten rozdiel vo vnímaní cien je "poplatok štátu za možnosť predaja tovaru" zvaný DPH
nie mena. Ono je vidieť ten pocit z nákupu v AUT proti BA, kde v AUT nakúpite cca o 5,5% viac tovaru, lebo AUR má 10% a SR 16% DPH.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

??? DPH je u nas 20% a znizena 10%, clovece kde si zobral tych 16 ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tuším taký bol vážený priemier podľa obsahu koša 20% a 10% DPH-čkových položiek

Ale áno asi som pri nákupe mal uviesť 20%, bolo by to korektnejšie

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v SR je dph 10% na cast potravin inak 20% (napr cukor je 20%) v AT je 10%

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jasne. bral som nejakú hodnotu váženého priemeru, čo bolo nekorektné..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dal som ti mínus. Píšem to, aby si to vedel. Pretože píšeš NESKUTOČNÉ BLBOSTI.
Za prvé, podľa štatistického úradu je priemerná nominálna MZDA za prvý polrok 1163 € a nie VÝPLATA ako píšeš. Pri tejto mzde ja môžem mať výplatu vyššiu a ty nižšiu (lebo ti strhávajú alimenty a splácaš hypotéku). Potom ale výplata môže byť 900 €, čo je už len 27 800 SK. Ďalší problém je, že klasické maslo (250 g) stojí bežne v priemere (nie v akcii) 1,70 € a to je 51 SK. Takže nepíš BLUDY, lebo to skresľuje výsledky.
Okrem toho si to úplne dodrbkal, lebo tá tvoja uvedená nominálna mzda je priemer za celý polrok, ale aktuálna priemerná nominálna mzda je 1202 €.
Pjetro de, keď nás už chceš o niečom informovať, tak aspoň pravdivo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenom detail: máslo v ČR je přibližně stejně drahé, takže euro za to očividně nemůže a nás koruna od "drahoty" očividně nezachránila.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Máte pomerne divnú skupinu priateľov zo Slovenska.

Na západe Slovenska nepoznám nikoho, kto by si Euro nechválil.
Ak niekto nechváli euro v SR, tak sú to pravoslávni veriaci z východného Slovenska a časť "poloPoliakov" zo severozápadu SR

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. Jako člověk, který běžně používá a funguje v obou měnách, můžu za sebe říct, že koruna je pěkný hnus. Visí na ní milion příživníků na nejrůznějších pozicích - politici, bakéři, směnárníci, spekulanti atd. Koruna má přirozenou tendenci člověka vždycky podrazit, protože ekonomika se plynule přelévá ze stavů, kdy většina nakupuje a kdy většina prodává a kurz jde logicky vždycky proti tomuto trendu - na to je 100% spolehnutí. (Fakt.) Ale máme tady tu naši suverenitu, takže je to dobré.

Kromě teoretických to má i ryze praktické důsledky - srovnejte třeba sazby hypoték v CZK a EUR, na Slovensku byly úroky hypoték hodně pod 1%. A ty procenta platí bankám reální lidé z reálných peněz (včetně mě) a dělá mi to X tisíc měsíčně, ale to nevadí, protože máme aspoň tu suverenitu.

Jediná výjimka bylo období, kdy ČNB držela pevný kurz z EUR - to bylo super. Bohužel nás to stálo zase X miliard, ale to nevadí, protože máme co? My - vážení všichni - máme suverenitu.

Pro podnikání je koruna další průšvih - hlídání kurzů, kurzové zajištění, plovoucí ceny, neustálá tendence koruny dělat průšvihy - viz první odstavec. No, aspoň ale máme suverenitu.

Kromě toho to má pro mě i psychologický rozměr - vezměme si třeba cestu do Chorvatska. Už od začátku myslet na to, že mají jinou měnu, buď si ty jejich kun(*)y sehant ještě v ČR (a hledat, kde mají jaký kurz), nebo za hranicemi najít nějakého smradlavého šmelináře a začít to měnit. Kolik vzít, aby mi ty jejich prašiviny neležely dva roky doma? Nebo teď jsem našel bankomat, že vyberu, resp. dva vedle sebe - dám kartu, vybrat 500 kun, pak mi to napíše cosi o jakých konverzích - aspoň jim EU nařídila, že tam musí mít odchylku od kurzu - prý 10% - ha ha, dám vybrat bez konverze - banka si za výběr prý účtuje poplatek XY kun (nebo konverze) - nakašlat. Zkusím vedlejší bankomat (Erste) - úplně to stejné! Co to do psí bundy je? Jak se mi ulevilo po přechodu přes hranice do Slovinska, kde mají konečně normální měnu - mám EUR kartu, účet, cash, vše absolutně bez jakýchkoli konverzí a poplatků a u sebe v kapse. A takto se cítí kdokoli, kdo k nám přijede, jsme pro ně v tomto úplná banánová republika, o těch směnárnících na halvním nádraží už chodí i články v novinách. Ale to nevadí, my totiž máme suverenitu.

Ale toto všechno je běžnému Frantovi úplně jedno. Solí hypotéku, nechá se odírat celým řetězcem šmelinářů (šak co? do Itošky jedu jednó za dva roke, to ňa nezabije dat 200 kaček za nejkó koverzu), ale hlavně že má suverenitu.

(Co je to vlastně ta suverenita?)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

> Co je to vlastně ta suverenita?

Vlastne jedine pozitivum (o kterem vim) je, ze muzete oslabit menu - pokud by se nekdy CR dostala do situace jako Recko.

Problem je samozrejme, ze tohle je teoreticky scenar ktery se asi nebude opakovat kazdych 5 let. Pokud vubec.

A dlouhodobe je problem presne to co pisete. Nejsme v 18tem stoleti, za "suverenitu" se dnes plati, a ne malo, ostatne UK tohle zjistuji uz nejakej ten patek. Z hlediska CR mi to dava jeste mensi smysl v tom, ze z 10 hlavnich obchodnich partneru CR asi 7 pouziva eura.

Jinak je treba uznat, ze euro ma svoje problemy. Ale reseni neni vyhodit euro a vratit se o sto let zpatky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

EUR má samozřejmě svoje problémy, ale pořád je to o mega lepší měna, než prašivé CZK. I přes všechny ty problémy je EUR nejlepší FIAT měna okolo.

Navíc "my" (občané) nemůžeme oslabit měnu. To rozhodnutí je na ČNB, tzn. oslabit měnu může Rusnok, nepřímo do toho může zasahovat Zeman, který volí radu ČNB. My (občané) platíme miliardy (minimálně na hypotékách) za to, aby si tady tito lidé mohli dělat s CZK co chtějí - přesně podle poměrně děsivého volebního sloganu "Tato země je naše". Nemyslím si, že to je "naše" suverenita, je to bohužel "jejich" suverenita, my to jenom platíme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Euro není lepší měna než CZK, proč by měla být?

Jako občan do toho můžeš zasahovat skrz volby, veřejný tlak a tak dále. V rámci strukur EU do toho nemůžeš zasahovat absolutně nijak jako občan ČR. V případě eura by se ohledně hypoték změnilo co k lepšímu? To by mě fakt zajímalo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak se podívej na sazby:

https://www.fio.cz/bankovni-sluzby/uvery/hypoteky

https://www.fio.sk/bankove-sluzby/uvery/hypoteky

V případě třeba hypotéky na refinancování / 2 000 000 Kč / 20 let dělá rozdíl na začátku splácení přes 2 500 Kč měsíčně (!). A to nejsou nějaké virtuální peníze, to jsou moje, tvoje, každého, kdo má hypotéku. To je jedna z nejviditelnějších "daní" za to, že máme milovanou korunu. Plus ty další problémy okolo, co jsem psal - nestabilita, neustálý pohyb kurzu proti (!) tomu, co dělá trh. (To bude z principu dělat každá "malá" měna postavená vedle "velké".)

Volby / veřejný tlak na ČNB je k ničemu, třeba ta umělá fixace kurzu EUR / CZK na 27.000 byla úplně svévolná a nikdo kromě ČNB ji nedokázal ovládat, rada ČNB nepodléhá volbám a nejde odvolat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A kdyby si dal fio.de, hypotéka by byla 2x taková? Jelikož se primárně odvíjí od dané země nikoliv od měny.

Netvrdím, že ČNB spravuje naši měnu nějak krásně, každopádně v případě dobrého správce se s tím dají dělat zázraky. Euro má také špatné správce, daleko horší než je Rada ČNB. Z eura těží akorát Německo, které drží dluhopisy.

§ 6 - (2) Guvernéra, viceguvernéry a ostatní členy jmenuje a odvolává prezident republiky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A díval ses na ty sazby v Německu, nebo jenom zkoušíš? :-) Mrkni, budeš asi překvapený, ale jsou těm Slovenským docela podobné. Proč by měly být jiné? Jako občan EU si můžeš půjčit kde chceš, to je další výhoda Eura. (Můžeš si půjčit i CZK třeba na Slovensku, jenom ti asi dají "korunovou" úrokovou sazbu.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V Irsku, Nizozemí, Itálii.. je hypotéka vyšší než u nás a mají euro.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, já jsem našel během pár sekund třeba tady toto:

https://www.statista.com/statistics/615037/mortgage-interest-rate-europe/

...kde jde pěkně vidět, jak to ty "národní" měny válcují. :-)

Ano, může se stát, že v některé zemi banky mezi sebou dostatečně nesoupeří a trh není otevřený, ale průměrná reálná sazba v EU je 1.35% (říká Google). Každopádně je na bankách, aby umožnily financovat "křížově", tedy například německá banka může (a nemusí) umět dát Irovi hypotéku na dům v Irsku.

Národní měna je tady ale zase průšvih, takto se to dělalo v Polsku, kdy si Poláci nabrali hypotéky v EUR, protože měly lepší sazby. Jenomže pak klesla hodnota zlotého a oni zjistili, že jednak platí čím dál tím vyšší splátku (ve zlotých) a druhak jim EUR hypotéky při splácení zlotým reálně furt narůstaly. Prostě další radost národní měny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Průměrná sazba v eurozóně ti je k ničemu, když budeš žít v zemi kde jsou sazby za hypotéku vyšší. Proč by mělo být v zájmu německých bank, aby Irové měli levnou hypotéku, když Němec může nějakým způsobem daleko více těžit z toho, že v Irsku je nedostupné bydlení? Takhle to je naprosto se vším. Samotná cena hypotéky také není výhra, třeba daň z nemovitosti je na západě násobně vyšší než u nás (Francie, Nizozemí atd.).

To přece není problém národní měny, spekulace s čímkoliv je hazard. Nikdy nevíš jak se bude kurz vyvíjet a jediný co s tím můžeš dělat je diverzifikace. To, že budeš mít celý majetek v eurech, jakož to státní měně, tě přece nijak neochrání před trhem, inflací, kurzem cizích měn a podobně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OK, průměrná sazba je mi k ničemu, ale ta Slovenská nebo Německá - cca třetinová oproti té naší - mě teda osobně štve hodně. Jak je možné, že naše skvělá ČNB, která je proti té evropské tak dobrá, se spokojí s takovým výsledkem?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možné to je proto, že občané globálně kašlou na to jak se v naší zemi hospodaří. Mě osobně úroky hypoték ze židle nezvedají, daleko šílenější mi přijde, že čekáš 7 let na stavební povolení, není kde stavět, protože všichni naschvál šrktí územní plány, protože stavební úřad v každým městě je regulérní mafie a mezi tím stoupne cena surovin a práce třeba o 200%. V Německu pak mají třeba jiné problémy, může být v dohledné době docela možné, že ti německý soudruh nepovolí stavbu domu nebo ti něco vyvlastní, protože to není ekologický a nebo to je moc kapitalistický. To ti pak může být úplně jedno jakou dostaneš hypotéku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně. Když nejsem schopný si vychodit a postavit dům, tak ať ho nemá nikdo, proto CZK. Jak české...

(Můžeš jít do nějakého projektu "na klíč". Moc drahé? Třeba by ti pomohla levnější hypotéka, věděl bych o jedné cestě... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ma nekdo Euro automaticky plati dluhy nejen Recka (euroval). Pokud rikate ze v CR je na korune naveseno mnoho politiku apod (tomu moc nerozumim) tak na Euru jich je o rad vic.
Pokud by CZK mela pevny kurz k Euru tak nema zadny smysl mit CZK.
CNB svymi zasahy znehodnocuje CZK, ale EU banka znehodnocuje Euro take, mozna jeste vice nez CNB.
Euro je vyhodne pro Nemecko a docasne pro Recko, ale to bude jednou plakat velmi a az k tomu dojde tak sebou veme celou EU zonu. To ze jde EU do kopru je snad kazdemu jasne a je jen otazka casu kdy se zhrouti, potom budeme radi ze mame svou korunu.
Euro nemuze prirozene reagovat na zmeny ekonomiky male zeme jako je CR. Vpodstate nereaguje prirozene na zadne zmeny protoze je to umely konstrukt.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty kráso, co je to tady za sněm SPD? Jasně, nejlepší je vytáhnout Řecko. To je tak malá země, že i kdyby si ji měl zbytek EU koupit celou, tak nás to bude stát každého tak 200 korun. (Nepočítal jsem to.) Ale to, že každý měsíc kvůli vlastní měně solí každý s hypotékou řádově tisíce navíc, to nám nevadí.

U toho devalvování - rozdíl je hlavně v tom, jestli jsme vně nebo uvnitř. Pokud jsi uvnitř, tak ti to až tak nevadí, ale pokud jsi vně, tak si s tebou ta větší ekonomika leda tak víš co. Podívej se třeba na kurzy EUR - konec prázdnin, konec dovolených, nižší tlak na nákup EUR - zlevnění o 30 haléřů. To je ta "naše" reakce? Neměla by země s vlastní měnou spíš na prázdniny "zlevnit" EUR, aby mohli občané levněji dovolenkovat? Proč je to naopak, když jsme takoví kingové?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nestačí Řecko? Dobrá, dále tu máme Itálii, Španělsko a Portugalsko - samé perspektivní ekonomiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zato s Českem to vypadá výrazně lépe. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budete se divit ale ano vypadá...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moc se mi do toho nechtělo, ale pojďme si probrat, co se zhruba stalo v Řecku a kam hrdě míříme my.

Řecko bylo řekněme neukázněné a navíc lhalo o fiskální politice. To se nakonec provalilo tak měli řekové problém - na volném trhu dokázali prodávat svoje dluhopisy, než se to začalo řešit, už jenom s úrokem astronomických 44%. Celá situace se začala jevit jako poměrně nepříjemná a začalo se to řešit na úrovni EU.

Řešením situace bylo (je), že ECB nabídla řecku odkoupení jejich dluhopisů s nějakým normálním úrokem, ale za splnění poměrně přísných podmínek co se týká fiskální politiky. Teď přichází dva úhly pohledu - buď se to dá chápat jako brutální zásah do suverenity státu, nebo taky jako poměrně pragmatický / logický krok, který nakonec ocenili EU i samotní řekové. Oni ještě chvilku spekulovali jesli na tuto nabídku přistoupit nebo ne a jak to udělat jinak a nakonec přišli na to, že jim nic jiného nezbývá a kývnuli. (Mimochodem - pomoc Řecku je dosud realizována tak, že ECB skrze ESM pouze nakupuje řecké dluhopisy s nižším než tržním úrokem. K "mazání" řeckých dluhů zatím nikdy nedošlo.)

Teď mají poměrně stabilní státní finance a státní dluh na úrovni zhruba Itálie / Portugalska, půjčují si peníze (zjednodušeno) od ECB za 0,9% a jejich situace je řekněme OK.

Teď kam míříme my. Naše země se zadlužuje rychlostí 7% HDP za rok bez vize s tím něco dělat a současná garnitura má jasnou tendenci projíst tento náš náskok, minimálně v příštím volebním období, ať už volby vyhraje kdokoli. Aktuálně si půjčujeme za 1,9% (2x dráž, než Řecko, ale to je jenom začátek), takže dohnat zadlužené země je pro ČR reálné v horizontu cca deseti let.

Co se stane potom? My bohužel nemáme euro, takže za námi žádná ECB se záchranným programem nestojí, jsme na to sami. Pokud se nic nestane, povede to k tomu, že naše měna začne postupně oslabovat - nikdo nebude chtít kupovat naše dluhopisy a "tisk peněz" bude zásadní inflační stimul - s tím ČNB neumí dlouhodobě nic dělat, umí měnu taky jenom oslabovat. A my si řekneme: "Hurá, proto máme vlastní měnu, neskončili jsme jako Řecko!"

Jo, ale co to znamená dál? Zaprvé porostou úroky, tím pádem se zejména bydlení stane nedostupným. Zadruhé dojde k odprodeji českého majetku - nemovitosti, pozemky, firmy. Všechno bude pro zahraničí "levné", proč si to nekoupit? Bude růst chudoba a nedostatek, protože naše bývalé firmy budou exportovat do zahraničí - proč prodávat zboží "chudým" čechům za koruny, když jde vyvézt do bohaté Evropy za eura? A tak dále.

Co napsat závěrem? Věřit koruně znamená věřit českým politikům, že včas utáhnou šrouby a srovnají státní dluh. Že "něco" velmi nepopoulárního udělají. Věřím tomu, že se to nakonec i stane a po vlně migračního populismu nastoupí nějaká forma finančního pragmatismu. Ještě nějakou dobu to půjde balit do hesel "suverenita", "národ", "hrdost" a podobně, ale už teď nás naše rozhodnutí stojí hodně a bude nás stát výhledově daleko víc a až se to dostane do hledáčku obyčejného člověka, bude to už opravdu špatné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné demagogické bláboly, těch 7% je dáno kovidovou situací...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, dobře, to jsem přehnal. Místo čísla uvedu spíš trend - v rychlosti růstu státního dluhu je ČR na druhém místě v EU - hned za Kyprem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jenom pokračování toho předchozího nesmyslu. Před kovidem dluh klesal, tak jakýpak "trend"...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dlouhodobě roste. Ale OK, asi má ta křivka dost tvarů, aby si tak každý tu svou demagogii našel. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A u nás se nezdražovalo (v Korunách)? To asi nechodíš na nákupy. Ceny u nás šly nahoru ještě více, než na Slovensku, kde zavedli €. Ale naši zaměstnanci si neumí porovnat (přepočítat) ceny a platy s ostatními zeměmi EU. Takže zase na chvostě. Holt největší uplakánci ze Sovětské okupační zóny označované jako V4.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ceny šly nahoru ale postupně. V momentě kdy se přechází na jinou měnu tak je bohužel normální, že toho ve větší míře využijí obchodnící k nenápadnému zvýšení cen. ono se to pak zase časem srovná, ale to neznamená že k tomu nedochází.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slováci dlouho bojovali za nezávislost a když ji teda získali, vzdali se jakékoliv suverenity své země včetně své vlastní měny. Snad to takhle špatně nedopadne i u nás.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

ba naopak ē je potreba abychom prijmuli, dela to velke problemy ve firmach, ktere prodavaji za ē ale naklady maj v korunach, nehlede na to ze si pak lehce muzes srovat plat nemce a dalai ceny to bude hned videt, tohle prepocitavani je fakt otravny a nikomu nic neda

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne, ak firma platí za suroviny a subdodávky v EUR, platy v CZK a odberatelia jej platia v EUR.
Tí nadávajú na CZK kade chodia

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavý myšlení. Když přijmeš euro, bude to dělat velké problémy naprosto všude. Přepočítávání je naprosto irelevantní záležitost.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Aj Texas chce byť samostatný ale menu chce USD.

Mena nemá nič s nezávislosťou, minimálne nie politickou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je blábol dne. Sice separatismus v Texasu stoupá, ale stále jsou to max. jednotlivá procenta, jinak právě FIAT měny jsou hlavně politickým nástrojem. Bylo by to jedno v případě zlatého, nebo jiného standardu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měna má společného s nezávislostí naprosto vše, pokud nemůžeš ovlivňovat monetární politiku, jsi jen vazal bez jakékoliv budoucnosti

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi Kefalin povedzte ako VY (osobne) ovplyvnite monetarnu politiku? Nuz nijako..... ..monetarna politika, Rada CNB ba i prezident CR ci poslanci sa na Vas zvysoka..Vy viete co. Skratka... lidi je na svete jako s*acek..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Určitě na mě serou míň než nějakej zcela anonymní jouda v bolševických strukturách EU.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nedá mi to ... Jsem přesvědčený o tom, že kdyby nám "diktoval Brusel" namísto našich skvělých politiků a jimi vybraných bankéřů, tak bychom na tom v životní úrovni byli o pěkný kus lépe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

HAIL EU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moj mily. "suverenita" ti je na holy bosy, ked nemas kam exportovat. a pamataj... ..zakaznik je pan. Tak to je. Ak Ti tak moc chyba suverenita, skus napr. Bielorusko. tam JE "suverenita" ale za cenu ktoru by si TY platit rozhodne nechcel...

edit: kratsi komentar: Pane, lžete!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

rozpravky o bielorusku,, mam tu kolegnu v robote odttial tak netrep blbosti,, maju viac ako cele slovensko , co mas na sk? nic ,, statnyy dlh stupa a uz nikdy nebudete v pluse, potraviny nula bodov, pozri si farmarsku revue tam to ukazuju, nerastne surovinyy nemate, a mohol byy som takto pistat dalej ako je sk bananova republika , podvody z platmy, sa spyytaj kolko je nastupny plat dokttorra aalebo zubara po skole,,))) ppreto je ich coraz menej,

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavé, že my máme vlastní měnu a máme kam exportovat. Vy nemáte nic, ani měnu ani suverenitu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, EU dnes o obchodu opravdu už není.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vieš nám tu všetkým vysvetliť, ako sme sa vzdali suverenity zavedením eura?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vlastní měna jeden ze základních kamenů suverenity každého státu. Jsi to ty kdo ovlivňuje kolik peněz je v oběhu, jaké jsou úrokové sazby, ručíš pouze za vlastní dluhy, určuješ hodnotu dané měny, v případě průšvihu můžeš měnu devalvovat a tak dále. Vlastní měna = svoboda.

Když máš měnu společnou, nic z toho není možné a jsi jen vazal, otrok.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jak se konkrétně projevuje, že jsi vazal a otrok? Ve které situaci je lepší mít národní měnu? Ideálně to popiš ze situace běžného občana. Jakože si třeba chci koupit jízdenku na vlak, nemovitost nebo zaplatit energie a kdybys měl nárdní měnu, tak je to tady v tomto aspektu oproti EUR lepší. (Protipříkladů, kde je prakticky lepší EUR, je plná diskuse.)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Projevuje se to tak, že nemůžeš spravovat osud své země pokud o tobě rozhodují v Moskvě, Bruselu nebo kdekoliv jinde. Ve všech situacích je lepší mít svou vlastní národní měnu pod svou správou. Plateb se to nijak netýká, finanční systémy tu všude fungují stejně, tudíž nevím v čem bys chtěl rozdíl v tom, že si kupuješ lístek.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Ve všech situacích je lepší mít svou vlastní národní měnu pod svou správou."

<= Ne, to platí v ideálním případě, tedy že by naši politici a jimi volení bankéři byli hlavy pomazané, které pracují ve prospěch obyvatel země. Co má paměť sahá, tak tady takoví nebyli, takže vsadím boty za to, že bolševici z Bruselu by to vedli lépe než ti námi volení mistři.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak se KONKRÉTNĚ projevuje to, že nemůžeš spravovat osud své země? Ve které KONKRÉTNÍ situaci se to liší? Kdy přesně nám CZK pomohla v minulosti?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Milujem týchto „národniarov”. Nezabudni, že najväčší nacionalista bol Adolf. A všetci vieme kam to dospelo. Ale že koľko ľudí ho chce následovať je až euveriteľné. V čom je nár. mena lepšia? V tom, že ju štát spravuje sám? Lenže buď nár. mena ide hore a tliekajú vývozci, alebo dole a tlieskajú dovozci. Ani jedna možnosť nie je total ideálna. Dnes už predsa nežijeme v izolácii na ostrove, kde si všetko vyrobíme a dopestujeme sami, tak je nám kurz u pr**le. Národné cítenie je Ti v obchode na 2 veci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> Slováci dlouho bojovali za nezávislost

Slovaci bojovali za svoje prava a spravedlnost, ne nezavislost. Nezavislost se akorat ukazala jako jediny zpusob jak to ziskat. Pokud by ta banda kktu znama tez jako politici v R-Uhorsku nebyli takovi kkti, a mensiny nebrali za untermenschen, tak R-U mohlo dodnes existovat, a zadne Slovensko by nebylo. Ale ne, Rakousaci a Madari museli mit svuj nacionalizmus, tak ted maji hovno.

> Snad to takhle špatně nedopadne

Spatne do dopadne se vsemi, co stavi nacionalismus nad prava a spravedlnost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Suverenita = vlastná mena? Maj gát. Ešte napíš ako sme sa vzdali suverenity prijatím ang. názvov ako eshop, tu často používané slovo densita...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Toto téma je zřejmě nad chápání některých jedinců :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nechavam len prvych 5:
chod im vysvetlovat tvoju "nezavislost". Nastvi ich a uvidime aka bude CR "nezavisla".

Vývoz z Česka do EÚ 28 (cezhraničný v tis. Kč)
Krajina Hodnota exportu v tis. Kč
Nemecko 1 422 205,312
Slovensko 331 898,895
Poľsko 265 591,703
Francúzsko 224 235,128
Spojené kráľovstvo 205 579,654

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spojené kráľovstvo není v EU. EU 28 už neexistuje :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jé hele Slovák s Éčkem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naozaj všetky F CPU budú 8+8/24?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak je jasne, ze stejne modely budou stejne drahe v nove generaci a stare zlevni. Osobne mi unika, proc by nekdo investoval do i9, kdyz rozdil mezi i7-12700K vlastne v realu zadny nebude. Ale nejvic se tesim na testy spotreby, na nejake realne testy, to se asi nedockame, to clovek musi vyzkouset sam nebo jak ovecka naletet na ty cinebenche a podobne podvodne nesmysly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

v tomto kontextu si mi - konecne bezne dostupne ;-) - 12T 65W 5600G za 6.8k prestava zdat byt drahe :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako mě 10400 za 4k5 či 11600 za 6k.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ak ma MB AM4 tak ten rozdiel nic neznamena...... ..nemusi MB, RAM,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ak ma" ... tak snad se nebavíme o tom, kdy dotyčný už z dřívějška má desku pro danou platformu. Ale třeba majitelé Ryzeni 1.gen asi těžko mají AM4 desku, která bez problémů dá všechno současné/budoucí vč 5600G. Ono se tady sluší třeba připomenout, že fanoušek Intelu může už 7 let jet na DDR4 modulech ... od dob Haswellu-E (ale ten asi upgradovat na Rocket taky nebude).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, kdy tu desku a Ryzen koupil, pokud někdy v roce 2018, může to být B450/X470.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2133 MT/s a CL22 :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

docela zajimavy narust velikosti cache
po 5ti letech intel vyda neco novyho a hned si s tim veri, moc neverim ze lidi co maj uz zen2/3 tak budou upgradovat na tohle a ty s tema starsima procesorama nemaj duvod kdyz nejsou grafiky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi co maj Zen2/3 nemají nejmenší důvod na Alder Lake upgradovat, stejně jako nebudou mít důvod upgradovat na Zen4. Samozřejmě pokud to nespojí s přechodem na vyšší počet jader.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ani já s prvním Zen 1 (65W) nemám výraznější cukání vyrazit na nákupy. :-) Ale jsem rád, že je Intel zpět, ten trh bez konkurence začínal vypadat divně.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ak dobre viem, AMD pomaly dobehlo Intel (v hrách) až kým sa výkon nevyrovnal (aj keď Intel za cenu vysokej spotreby), tak prečo to podľa Teba vyzeralo „divně”?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- Nedostupná APU AMD - vůbec
- Nedostupná APU do 3000 Kč, když nepočítám ta plesnivá dvoujádra
- Spotřeba low-endových procesorů ve stovkách W (+ čest pár výjimkám, ty Intelí uváděné haluze neberu), prakticky úplný zánik segmentu pod 65W
- Natlačení střední třídy někam k 200€

...prostě AMD se na nižší / střední třídu skoro úplně vyprdla, obsadil ji Intel a když nemusel s nikým soupeřit, celý ten segment posunul.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejspis ano

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je chyba pan jezek, mal som od amd 1700,1700x,1950, a teraz uz 3 rok 2990WX
a uz nikdy si viacjadrove cpu od amd ci intel nekupim, pretoze.. skalovanie v programoch je otrasne, 99% programov si berie jedno jadro a to zhavyy na max, sledujem to denne cez taskbar , prehliadac vie vyuzit viac jadier to je pozitivne ale chcelo by to aby bezal cely prehliadac na niecom rychlom ako ramdisk alebo ssd z 7000mb/s ++ este ktomu,, ale ostane programy ani nahodou, jedine ak konvertuje niekto do x265 videa tak to viac jadro slape,,
takze moja rada staci uplne 8 jadro ale aspon na 5500mhz,, K verzie intelu specialne alebo ako sa intel vybral cestou v alder lake ze ma roznne jadra aby sa zapinali ked programatorsky nedorobok vie vyuzit len 1-2 jadra, aj intel to uz pochopil ze proste programovat viac vlaknovo je tazke,,a to vidime v realnom zivote

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, abyste za negativistický názor na AMD nedostal příliš mnoho mínusů :-). Anyway, ono příliš mnoho jader fakt spíš škodí. Myslím, že aktuální optimum pro běžného smrtelníka je fakt těch 8 jader. A je to už mnoho let. Když přišel 5960X, měl jsem ho na test a s patřičným, bez problémů dosažitelným OC to bylo ultra-mega-dělo. Ani dnes, o 7 let později bych neměl důvod jej upgradovat. Dnes bych patrně volil něco jako 10700, resp. počkal na odpovídající Alder Lake, případně něco tomu odpovídajícího z AMD sféry. Ale 16 jader, tedy 32 vláken? Kde je sakra aplikace, která to využije, využije to často, ideálně každý den? Nikde. Neexistuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pomozem Vam.....
VMWare, kludne Workstation. kludne kazdy den.

To ze Vy ju nepouzivate (a nevyuzijete viac ako 8 jadier), neznamena ze neexistuje (a ze ju nevyuzije niekto iny) a ze nejde v pohode vyuzit 12-16 jadier (a ano, aj "doma") (dalo by sa asi aj nieco z databaz ale tam doma fakt nie som, mozno niekto iny poradi...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano jsou situace kde se ten extra multijádrový výkon využije a pro takového je to jasná volba.

Na druhou stranu kolik lidí dnes stále používá dvoujádra nebo čtyřjádra stará 10 nebo i více let. Na základní činnosti to stále lidem dostačuje, na multimedia se možná přidala nějaká levná grafika, takoví lidi až budou cítit potřebu upgradovat rozhodně nepůjdou do 16c/32t CPU, koupí si nějaké 2c/2t - 4c/8t, prostě low end a bude to pro ně výkonový skok do jiné dimenze.

A databáze? Proč by to měl mít někdo lokálně? Pokud děláte něco pracovně, tak bude mít někde na serverech. Možná nějaký amatér, ten kdo se to učí nebo ranař co musí mít za každou cenu něco lokálně. Databáze je vesměs single thread, byť nějaké hromadné akce lze rozdělit do více nezávislých procesů. Osobně mě živí práce s Oracle a když pominu nároky na Office apod. tak na samotný vývoj pod Oracle DB bych si vystačil s něčím jako 10 let starým laptopem s Sandy Bridge i5 - 2c/4t, vývojové prostředí je jen chytřejší notepad a lokálně běžící Oracle výkonu neubere a sebenáročnější dotaz poběží nad jedním vláknem CPU a to i když logika celé vaší aplikace bude napsaná uvnitř v PL/SQL a to bude využívat vámi napsané Java Classy.

Při vývoji DB jste jediný uživatel té lokální databáze a pravděpodobně děláte max. pár konkurenčních přístupů a to ještě ne konzistentně, kdežto v reálném provozu tam budou stovky nebo i tisíce konkurenčních transakcí. Ale asi na vývojové stanici nebudete provozovat třeba bankovní systém, který navíc nebude tvořený jen jednou ale klidně i desítkami různých databází

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na Vasu kopu KECOV vam este raz dav vetu na ktoru som reagoval a ktoru ste bud nepochopil, alebo ste sa na nu vybodol.

Citujem: . Ale 16 jader, tedy 32 vláken? Kde je sakra aplikace, která to využije, využije to často, ideálně každý den? Nikde. Neexistuje.

Takze ona aplikacia EXISTUJE. To som uz dokazal. (dotycny pan ödborni"totiz tento vyrok nevztiahol na seba (alebo jeho usercase) ale pouzil ho vseobecne....chyba)

Ako som pisal v databazach nie som doma..... ..ale chapem ze Vam je potrebne sa chytit niecoho aby bolo mozne napisat traktat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak u Vás , pracuji jako projektant ve stavebnictví.
takže běžně spuštěno při práci
3D výpočetní statický software
3D CAD modelovací software
Spuštěn obecný CAD jako prohlížeč - většinou podklady od ostatních profesí , vzduchařina , betonové skelety , atd
dále nějaké podklady v PDF prohlížeči
na pozadí běží pošta
puštěn youtube - tam nějaká muzika k práci a hle 16 jader 32 vláken je obsazeno jen to fikne.
Je fakt že bych mohl nechat počítat 3D zobrazení modelu grafikou ,ale jaksi je to hnusnější než počítané procesorem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A kolik takových uživatelů bude mezi těma několika miliardama co používají počítač?

Ano pro specifické profesionální využití se to hodí. Stejně tak kolik lidí dělá stejnou práci a vystačí si s horším HW.

To je jak u toho videa. Všichni řeší CPU a encoding, ale to je možná dobré pro ty co pořád musí něco převádět mezi formáty v Handbrake, pro video editora je podstatnější jak se to hýbe na timeline, což i nejsilnější CPUčka nenahradí banální HW akceleraci při přehrávání, stejně jako nenahradí akceleraci umělou inteligencí, která umí například sledovat objekty ve scéně a vyvářet masky aniž by to editor musel dělat frame by frame manuálně. Export je obvykle už třešnička na dortu a pokud se někdo produkcí videa živí na vyšším levelu než jen one man show, tak na ten encoding bude mít dedikovaný server, kde se projekt uloží a ono si to pak udělá všechny potřebné formáty které je potřeba aniž by na to ten editor musel myslet, nebo čekat. DOmácí uživatel si pak klidně počká přes noc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň si před odpovědí přečti, co napsal: "uz nikdy si viacjadrove cpu od amd ci intel nekupim"
Takže tvá poznámka "Pozor, abyste za negativistický názor na AMD nedostal příliš mnoho mínusů :-) " je poněkud mimo mísu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. u typov CPU píš presné označenie, lebo 5960X môže evokovať TR 5960X
2. koľko jadier sa dá využiť záleží na použití, nie na Tvojom názore. Kto hrá, pre toho je 8jadro asi optimum, kto chce len fakebuk, asi aj Athlon 3000G by mohol stačiť, ale kto strihá 4K videa nemá problém využiť 16c. A kto popri tom virtualizuje...
3. ako som už písal, užívateľ môže spustiť viac ako jednu aplikáciu. To si nevedel, však? Ale rád som Ťa informoval. Mať 32t, tak virtuálne stroje asi ani neukončujem a prerábal by som videa 20x rýchlejšie ako teraz a oba SW by bežali súčasne
4. on nedostal mínusy za názor na AMD, ale za neschopnosť vybrať si vhodný CPU na jeho potreby. Ak si si nevšimol, napísal „nikdy si viacjadrove cpu od amd ci intel nekupim” - spomenul aj Intel. Ty si kedysi písal články? Potěš koště.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1: stejně jako v jiném to bude evokovat i7
2: pro hráče je důležité jak je silné CPU, ne kolik má jader, doporučuji kouknout na nedávné videa HW Unboxed. 8 jader na R7 1700 bude ve hrách často horší než 4 jádra na 3300X. Kdo stříhá videa nepotřebuje jádra procesoru ale HW akceleraci přehrávaných formátů, to že udělá rychle encode je fajn, ale když to neumí na timelině ani rozumně přehrát záznam, co teprve když ho edituje?
3: ano člověk si spustí spousty aplikací ale nevyužívá všechny najednou.A i když mi na pozadí poběží několik YT a několik hudebních přehrávačů, tak to není nic co moderní HW zatíží, to jsou zlomky výkonu jednoho jádra. A já si nedokážu představit dělat videa 20x rychleji se sebelepším HW, to "přerábání" je asi jen překódování z jednoho formátu do druhého, to ale zdaleka není celá práce s videem.
4: já si také nekoupím procesor který neumím využít. To dává smysl. Už i 6 jádro v PC je jen kvůli hrám. na zbytek by stačilo klidně Pentium nebo dnes i3 a to nejen pro domácí použití ale pro práci, kdy se točím kolem vývoje korporátních systémů.. A to se ještě ta i3 bude docela flákat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nepísal som o 8 jadre ako takom, lebo to by znamenalo, že píšem o FX-8100. Mal som na mysli nové 8jadro, napr. R7 5800X. Hra nemusí využiť 16 vlákien, ale 4 jadrá toho 8jadra sú výkonnejšie ako hociaké dnesné 4jadro.
Ak dobre viem, pri strihu je dôležitý aj CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. rozumný človek si kupuje toľko jadrový CPU aký využije. Ja by som 64t nevyužil ani keby som spúšťal čo ma napadne. Aj 24t by bolo pre mňa viac ako max. Ty si si to vypočítať nevedel?
2. škálovanie je vždy problém, zvlášť u takých CPU ako je TR 2990WX. Prušak zistil, že to má niekedy nenší výkon ako TR 1950X kvôli návrhu toho 64vlákna (resp. s tým CPU má problém Windows)
3. viacjadrový CPU sa oplatí hlavne pri využívaní viacerých app paralelne - niekoľko virtualov, strihanie videa a kľudne popri tom konvert na pozadí
4. 5,5 GHz je dnes na 8c asi nereálne ak nepoužiješ priemyselný vodný chladič (alebo min. EKWB). A BTW, so zvyšovaním frekv. od istého čísla spotreba stúpa toľko, že sa to neoplatí. Nechcel by som 400W 8jadro kvôli pár % výkonu naviac oproti už tak vysokým 300W u i9-11900K (s použitím adaptive boostu)
5. ktorý SW nevyužije viac ako 1 jadro? Sem s ním. Aj hry využívajú viac, ja používam HandBrake a ten si vezme asi aj 8 jadier (t.j. 16vlákno by bolo fajn), ak virtualizuješ nič pod Win XP, tak aj to si vezme 2+ jadrá
Na budúce si premysli čo sa Ti hodí, nekupuj to najdrahšie, aby si mal potom na čo nadávať. To akoby som si kúpil tank a potom nadával na spotrebu áut. Každý rozumný si vie vypočítať čo je pre neho optimálne. Mať v PC miesto písacieho stroja TR 3990X je nezmysel rovnako ako strihač 4K videa by si nemal kúpiť Athlon 3000G. Obaja budú nadávať. Jeden na spotrebu, druhý na výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak sa ukáže, že má Daniel Laboe pravdu, tak budú mať

Daniel Laboe
Thu, September 2, 2021, 1:00 PM

As for near-term goals, AMD is expected to release its 5nm 'Zen 4' high-performance CPU in the second quarter of 2022, which will sustain this chip designer's high-performance leadership in the space. This next-generation computer processor will be up to 40% faster than the currently available 'Zen 3,'
https://finance.yahoo.com/news/bull-day-amd-amd-110011826.html

Tak asi aj budú mať

AMD se Zen 4, neskončí „pouze“ na 96 jádrech.
128 jader samo o sobě znamená zdvojnásobení výkonu na socket oproti současné generaci (64jádrový Zen 3 / Milan), ale jelikož půjde o jádra přinejmenším 22% zvýšením IPC
https://diit.cz/clanek/amd-pravdepodobne-pracuje-na-128jadrovem-256vlakn...

1,4/1,22= 1,15 teda nárast frekvencie o 15% oproti Zen3

a
4,9 GHz *1,15 =5,635 GHz boostu pre Zen4
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-9-5950x

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proberte se, důvod upgradu není nový výkonný procesor, ale to jestli ho potřebuji.

Autobusem odvezu 10x víc lidí než autem a stejně si ho nekoupím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dovod k "upgradu" moze byt aj zlyhanie stavajuceho PC a nemoznost/nerentabilnost opravy.......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale snad pouze pokud to potřebuji či využiji.

Pokud mi klekne auto, tak si přece nebudu kupovat autobus!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K PC nepotrebujete, po zdochnuti stareho si nekupite ziadne. Alebo kupite nove lebo nejake PC potrebujete (a mozete to nazvat aj NIE upgrade) ale v reale to upgrade bude, lebo si urcite nekupite to iste co zdochlo (oprava je nemozna/nerentabilna).

Alebo vasimi slovami. Zdechne auto, nejde opravit auto, potrebyju auto, koupim auto....(ak nekupite rovnake ako ste mal, bude lepsie. Mozem ho nazvat upgrade.)

Netlacte sem autobus. O nom stale meliete len Vy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kdo by něco takového dělal. Na tohle budou upgradovat lidi z Sandy Bridge, Ivy Bridge nebo Haswellu a Broadwellu, pokud už to nestačí.

Hodně lidí ale pořád na tomhle běží a stačí jim to, stejně jako stačí první Zeny. Ano není to latest and greatest, ale pro drtivou většinu uživatelů tohle poskytuje dost výkonu a nepotřebují více.

To je výhoda pokroku, ti co by dřív pro nějaký výkon museli kupovat top procesory, dnes mohou, výrazně levněji koupit low end.

Měl jsem i7-8700k, to jsem na jaře prodal i s grafikou, nahradila to i5-10400F, nabídne podobný výkon při 2/5 ceně té i7. Nač bych si kupoval 10700 nebo dokonce 10900K za stejný peníz jako byla ta stará i7, když ten výkon navíc nepotřebuju a ani nevyužiju?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak teraz si stačí vedľa seba poskladať procesory podľa ceny a máme jasnú predstavu o skutočnom výkone. intel nacenil najvýkonnejší model pod cenu 16-core ryzenu, čim dáva jasne najavo aký bude výkon. A marketingové oddelenie môže dostať padáka...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zabúdate, že samotné základné dosky skrz DDR5 budú spočiatku dozaista drahé, zrejme budú aj 2v1 riešenia DDR4 a DDR5 slotmi a s najväčšou pravdepodobnosťou mnohé budú obsahovať aj napájací štandard ATX12VO takže suma sumárum je možné, že mnohé TOP dosky budú drahé jak zver...
Inými slovami okrem dosky a procesora budete potrebovať aj nové DDR5 pamäte a nový zdroj ATX12VO tj. zrejme nemôžu dovoliť aspoň na začiatku predajov "zabiť" cenu procesorov nekonkurenčnou cenou nakoľko vzhľadom na vyššie uvedené celá platforma bude bez tak dosť drahá...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím, že platforma ako celok bude pekelne drahá, ale to neznamená, že intel bude ten, ktorý bude držať cenu na uzde, aby to niekto kupoval. Kto chce novinku s max. výkonom, tak si priplatí a nejaká stovka hore dole ho nebude trápiť. Ale aktuálne intel predáva top 8-jadro za vyššiu cenu ako 12-jadro AMD a ani výkonovo to nie je žiadna hitparáda, takže cenou novinky pod 16-jadrom AMD jasne deklaruje kam patrí.... Veď prečo by si nevypýtal mastnú sumu za najlepšie CPU na trhu? No lebo to najlepšie CPU zrejme nebude... Ale ja si rád počkám na nejaké real-world benchmarky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doska s DDR4 aj DDR5 = 2x DDR4 + 2x DDR5? Nechcel by som.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Drahé... + drahé DDR5 paměti, desky, ATX12VO zdroj, obří chladič dimenzovaný na 250W. Výkonný kvalitní zdroj, aby pokryl ty proudové špičky. Stejný přímotop jako Kometa a Raketa... A "výhody" big.LITTLE k tomu.
Nebrat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak No-X, o jakém náskoku Alder Lake tu pořád mluvíš? Výkon na jádro, na všechny jádra, ve spotřebě, v efektivitě nebo poměru cena/výkon? Se z tebe stal Intel fan když mu začalo téct do bot? ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud by takty "nižší boostu" byly základními takty, tak by to byl super mezigenerační skok (rozuměj 10+ % při stejné spotřebě).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja netuším prečo to cenia ako blázni, AMD začína postupne so zľavami na ZEN3 a ZEN3D bude mať zdravý boost výkonu niekde na úrovni 12-13%. Buď majú v Inteli nejaké výrobné problémy a aj tak nebudú schopní dostatočne zásobovať trh alebo je to jednoducho pokus udržať marže nad 52%.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo procesor laciny ale k tomu i nutnost nove zakladni desky a novych pameti, to u AMD neresim, jo tez ma v planu socket AM5 ale az od Zen 4, proto kto dnes chce vykonne multijaderne procesory zalozene na vypilene architekture Zen 3 nebo moderni APU v sekci G, nema problem, vymeni v aktualni BIOS/UEFI/EC mikrokod, vymeni procesor(ten proda o co si snizi naklady na nakup noveho) a stastne jede, ceresnicka na konec, doted nevime jaky rozdil bude mezi intelím LGA 1700 a 1800...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rozpravky o "lacnej amd platforme a doskach" ))))))
Gigabyte X570 Aorus Xtreme 850 eu
MSI MEG X570 Godlike 780 eu

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Existuje i reseni v podobe B450/550 inteligente.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No Intel na tom není o moc líp.

ASUS ROG MAXIMUS XIII EXTREME GLACIAL Z590 - 1415 EUR
AUS ROG Dominus EXTREME pro Xeon W-3175X - 1800 EUR

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to su specialne dosky z az vodnym chladenim ))) tak neporovnavaj neporovnatelne, ))
urobili vlastne nejaku poriadnu dosku pre 570 chipset ? jedine tak pre trx40 gigabyte aorus, jedina poriadna doska ,,

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A co je podle tebe jako pořádná deska?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale notak, pro Ryzen 5900x je přece nejlepší nějaká b450 deska za 2000Kč/80€

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro 5900X bych si jiz radsi priplatil za B550, ta jiz ma PCI-Express 4, tez bych hledel na VRM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASUS PRIME X570-PRO - 233 EUR (s DPH)
mam na nej 5900X a uplna pohoda....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kemo klud. neprehanaj....
staci aj:
ASUS PRIME X570-PRO - 233 EUR (s DPH)

Mas doma aj WC s 24karatoveho zlata ci len machrujes?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.