Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Existují dvě verze Comet Lake, jen jedna je pájená

Bude vyrobeno 100ks pájených, pro testery a YouTubery. Zbytek bude šedivka pro plebs :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz AMD dokaze pajet sva APU muze se Intel hrube stydet ze jebe pastu na tak drahe procesory!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Václava IV. na ty holomky! ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť to byl ožrala a děvkař, totálně neschopnej člověk...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže ideální panovník/prezident? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Voči zákazníkom je to nefér. Ale Intelu je to samozrejme jedno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel-u jde jenom o prachobycejny zisk a to co nejvyssi za uvedeny shit:

-nutne nova Z490
-zadne PCI-Express 4 generace
-single ring-bus sbernice > vysoke latence
-pasta
-spotreba

Je jeste nutno porizovat si Comet Lake? ne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Core to core latence se pohybují u toho desetijádrového křemíku mezi 6 ns (nejlepší hodnota) po 25 ns (nejhorší hodnota).
https://images.anandtech.com/doci/15785/2%20-%2010900K%20Core-to-Core.png
Pro srovnání stejným způsobem měřený 16jádrový Ryzen má 7 až 118.
https://images.anandtech.com/doci/15708/3950x.png
Osmijádrový Renoir 8 až 69.
https://images.anandtech.com/doci/15708/G14%20Bounce.png
Nejlepší hodnoty má z celého AMDčkového portfolia Ryzen 3300X, který má 7 až 33 ns.
https://images.anandtech.com/doci/15774/3300X%20Bounce.png
Tedy realita je taková, že ten nejhorší Intel má latence pořád menší, než nelepší AMD. Ale "odborný fanatik" tady prohlásí, že Intel má vysoké latence. A další "odborní fanatici" mu za to zatleskají, jaký je to borec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A presne toto musí poriešiť ZEN3. Potom budú musieť testovať s 2080Ti v 576p.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je přesně typické chování fanatika. Jednomu opravím naprosto jasnou chybu, kterou doložím seriózními odkazy a druhej začne úplně o něčem jiném, jenom proto, aby ukázal, že AMD je lepší.
Já vám to neberu, sám si pravděpodobně teď v létě postavím počítač na osmijádrovém Ryzenu. Ale to, že si myslím/věřím/vím, že je něco lepší, než něco jiného, snad neznamená, že budu lhát a navážet se do toho, co nechci i tam, kde poráží tu moji volbu. Takže klidně napíšu, že Intel má lepší mezijaderné latence, má lepší spotřebu v nečinnosti i malé zátěži, má vyšší frekvence. A klidně můžu napsat, že si koupím Ryzen proto, že mimo těchto nevýhod, má výhody, které ty nevýhody převáží, což jsou vyšší IPC, nižší cena, levnější desky nebo nižší spotřeba v zátěži.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O niečom inom? Šak som vám dal za pravdu, že má Ryzen nahovno latencie medzi CCX a unifikované jadrá v ZEN3 by to mali napraviť. Čo je na tom fanatické?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nevidím tu chybu. Architektura Skylake (respektive celá řada Core) je navržená na nízké latence. Původní koncept jsou nízké kapacity cache, které si Intel mohl dovolit díky jejich velmi nízkým latencím. Pokud potřebná data v cache dané úrovně nebyla, mohl procesor rychle sáhnout do cache nižší úrovně. Oproti tomu Architektura Zen je s ohledem na modularitu a čiplety navržená, aby byla schopná efektivně fungovat při vysokých latencích z důvodu komunikace mezi oddělenými kousky křemíku. Aby vyšší latence nedělaly problém, má nastavenou násobně vyšší kapacitu cache.

Zatímco u Zenu se ale latence mezigeneračně snižují, u Core / Skylake, které je kvůli malým cache na latence velmi citlivé, se generaci od generace zvyšují. Pro architekturu Skylake, která je na latence citlivá, je jejich zvyšování problém a je zcela korektní na to upozornit. To není žádné „chování fanatika“.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Když se podívám na desetijádrový křemík Comet Lake a čtyřjádrový křemík Kaby Lake:
https://images.anandtech.com/doci/15785/2%20-%2010900K%20Core-to-Core.png
https://images.anandtech.com/doci/15774/7700K%20Bounce_575px.png
tak tam nějak nevidím to, co tvrdíte.
Podíváme-li se na ty tabulky, vychází, že přidáním dvojice jader do té sběrnice, se zvýší ta nejvyšší latence o 0,6 ns, tedy cca o 3 %. Ale pisálek napíše do článku dvě kapitoly o tom, jaká je to katastrofa a dává si přitom bacha, aby náhodou nenapsal žádné číslo, na kterém by ho někdo mohl dostat.
Aby byla vaše zaslepenost více vidět, tak latence (max) u Intelovských křemíků, co používají tu nevýhodnou ring sběrnici o 4/6/8/10 jádrech jsou cca 21/22/23/24 ns.
AMD, co využívá ty skvělé CCD/CCX/čiplety, má u 4/6-8/12-16 jader latence 30/90/120 ns. Nevím, co vidíte vy, ale i když pominu absolutní velikost (která se samozřejmě projevuje u různých architektur různě), tak mi vychází, že přidávání jader je daleko méně efektivní u AMD, takže celé to navážení do Intelu je jen proto, že se navážet chcete a víte, že vám za to zdejší fanatici zatleskají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"přidávání jader je daleko méně efektivní u AMD" ... Nepochopil. A pořád si bude mlít svoje. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amde to proste dosralo a vykon/latence napríklad v hrach je v hovne viac ako u x rokov starého zlepenca viac jadier :) tak gratulacia noxlik

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ještě bych dodal IPC na jádlo jako starej Skylake řady 6000...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já furt nechápu, proč Intel ten 10-jádrový křemík vydával. Prachy na vývoj, nové masky, úpravy provozu, méně vyrobených 10- i 8-jádrových procesorů a přitom jediná oblast, kde je výkonnější než AMD jsou hry. A tam by i 8-jádro na stejných taktech podalo úplně stejný výkon a ještě by žralo méně. V multithread úlohách ty dvě jádra navíc stejně nic neřeší. Odemčení HT na všech procesorech je fajn, nižší ceny taky, ale to 10-jádro je zbytečnost...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa musel hlavne dať nažrat OEM a trebalo preznačiť a vydávať za "nové"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože vývoj Comet Lake začal před dvěma roky v 2018 kdy na trhu byl 8-jádrový Zen1+ a nikdo v Intelu nemohl tušit že AMD přejde na čipletovou konfiguraci a vytasí 16-jádrový Zen2 do mainstreamu.

Teď po bitvě je každej chytrej jak rádio, jako kdyby nikdo nevěděl že vyvoj CPU trvá několik let. Chtěl bych vidět kolik z vás má ten 16-jádrový Ryzen 3950X protože jestli ne, tak si v pohodě vystačíte s tím 10-jádrovým Cometem který tady tak kritizujete.

Intel je monopolní zlo, ale zase zůstaňme nohoma na zemi. Tak tragicky jako AMD v Bulldozerovém období na tom zdaleka není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem kolki, ale ja ho mam :D Sorry musel som...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Irving - Intel jiz davno neni vykonnejsi ve hrach nez AMD, totez plati pro vsechny single thread operace, AMD nejen ze Intel v tomhle dorovnalo ale dokonce predcilo, neporovnavej 56 sekund 5.3GHz intelích vuci 4.8GHz trvalych u AMD...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nemas pravdu, Intel nikdy nebyl vykonejsi ve hrach. Ale asi je to jako hazet hrach na stenu, neustale vysvetlovat, ze o vykonu ve hrach rozhoduje graficka karta a ne procesor. Intelacke grafiky jsou proste jen zobrazovadla, tudiz vykon ve hrach necekej.
Ty mluvis o vykonu v hernich benchmarcich testujicich procesor. Ano, tam Intel dlouho valel, ale ted uz se mu AMD vyrovnalo a nekdy ho i predci. Jenze benchmarky az na par jedincu typu OBR a DD stejne nikdo nehraje, nema vubec cenu se tim porad ohanet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Výkonnější ve hrách" myšleno samozřejmě benchmarky v 720p s 2080ti. Je mi jasné, že v reálu je u 99% uživatelů celkem jedno, jaký procesor mají, rozdíly jsou zcela nepostřehnutelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pockat pockat, akych trvalych 4.8GHz u AMD. Ked sa pozriem na grafy svojho CPU a testy na GN a ine weby, AMD boostuje na jednojadrove max turbo (povedzme 4.7GHz na 3950X) na par milisekund, potom si da nacas a znova na par milisekund.. Vacsinou to boostuje tak okolo 4.5 Ghz u 3950X
Jedine multijadrove turbo si drzi a neklesa tak rapidne po stanovem case ako pri Intel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevyrobí takhle více osmijádrových procesorů díky tomu, že čipy můžou mít až dvě jádra nefunkční? Samozřejmě to závisí na aktuální chybovosti výroby, ale klidně to tak být může.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> čipy můžou mít až dvě jádra nefunkční

Ano, ale tohle je zase vyvazeno tim, ze ty cipy jsou vetsi, cili je jich min na wafer.

Tresknu priklad, treba predtim meli na waferu 100ks 8C chipu a prodavali je jako 8C/6C/4C, tak ted budou mit 80ks 10C cipu ktere muzou prodavat jako 10C/8C/6C. Jestli je vysledek (= soucet prijmu za vsechny cipy i chybne) lepsi nevim, je mozne ze neni ale proste s tou konkurenci neco musi delat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je čistě marketingové CPU optimalizované na benchmarky. Pro potěchu akcionářů. Normální člověk si to nekoupí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mne dve verze Comet Lake nevadi. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, ani já si to kupovat nebudu, takže je mi to taky úplně jedno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj, presne tak, fanousci AMD by misto kritiky meli byt radi, ze si Intel i nadale podrazi nohy sam sobe. Jedine co je neuveritelne, ze to Intel dela a ani po nekolika letech kritiky se nepoucil, pritom si musi byt vedomi, jak moc AMD nastoupalo v retailu a s timhle pristupem bude stoupat i nadale.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, možná by sis mohl sundat klapky z očí a sledovat situaci širším pohledem. Ta kritika není fanouškovská, ale spotřebitelská.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cim vic se Comet Lake interne resi tim vic je to vetsi sracka, cili:

-kdyz si zakoupim desetijaderny, vosmjaderny a sestijaderny model ktery stavi z nativne 10 jaderneho zakladu ziskam sice vic GHz, snizeny kremik a pajku a tim lepsi chlazeni ale v dusledku vysokych latenci prijdu i o to male navyseni IPC, nejvic a co je do oci bijici v pripade 6 jaderneho K modelu

-naopak kdyz si zakoupim sestijaderny model vyrobeny z nativne sestijaderneho kremiku, ziskam sice nejvyssi prirustek v podobe IPC ale padnu na frekvencich protoze se jedna o stare konceptem vyhonene Coffe Lake jadro nikoli tedy snizene plus je tam najebana pasta a teploty tedy poleti nahoru jako zprasene

-do tretice nechapu vubec smysl uvedeni rady 10400, je naprosto v tride Core i5 zbytecna ale ja vim proc tomu tak je, zakaznik co si koupi tuhle tridu dostane naprosty odpad a to bud latenčne nahonene nahodne z vyroby deaktivovane desetijadro kde bude klidne 6 jader komunikovat skrz system sachovnice a nebo ty nejhorsi nativne 6 jaderne zmetky potrene ti pastenym shitem

Comet Lake je skutecne koupe jako prase, pro mne kočka v pytli do ktereho se navic pozvracím.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu je nutne nekolik dlouhych komentaru na to, na co mne stacilo 6 slov?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A pokud by chtěl člověk 8 jádro ,tak bych vzal raději “starou generaci” 9900K protože tam nebudou ty latence :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale to pak nebude mít desátou generaci, takže bude totálně out.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jenže starší revize křemíku kde nejsou je opravy děr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Comet Lake něco reálně opravil?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejake zmeny tam su, aj ked uplne nerozumiem co presne znamenaju...
https://www.anandtech.com/show/15758/intels-10th-gen-comet-lake-desktop/2

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Heh, MCU na patchování, vtipné. Asi se prostě podívám v Linuxu jak se to tváří a možná i ve woknech :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Daj vediet, tato tema sa podla mna velmi v recenziach nerozoberala. Mozno by to stalo za clanok.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano stálo, měl jsem původně v plánu u recenzí notebooků s Intel CPU testovat ve dvou nastaveních, out of the box od výrobce a poté s vypnutým HT a pečlivou aplikací všech mitigací.

Jenže můj největší nepřítel čas mi do toho zase kecá :(

Takže to zcela určitě hned tak nebude, ale mám to v plánu.

Tak málo práce a tolik času.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě přijde divný, že v tom videu chlápek "delidoval" pájený IHS (čas 3:00)
- Nemělo by se to zahřívat, aby se ta pájená hmota roztavila?
- Čekal bych, že se to bez zahřívání urve s kusem jádra.
- Taky nevím proč to ořezává, místo aby to nahřál, roztavil a setřel.
https://www.youtube.com/watch?v=2b83EJu7uqQ

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V minulosti delidované CPU zahříval, ale asi se ukázalo, že pájka není nijak pevná a jde ji bez problémů utrhnout. U delidovaného jádra by byl problém ho zahřát na potřebnou teplotu a nepoškodit tím substrát.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nuz, malo kto je vacsi expert na delid ako on, tak asi vie, co robi :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.