Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Fedora 23 je venku

Nejnovější vydání „fidorky“ přináší, jak jinak, nejnovější verzi desktopu GNOME. Tvůrci také přecházejí na Python 3, což přináší i kompletně přeportovaný instalátor Anaconda do tohoto jazyka.

Ale nic naplat, Fedora je vnímána nejen jako zkušební prostor pro Red Hat Enterprise Linux, na kterém se ověřují nové technologie, ale také jako výkladní skříň RedHatího přínosu linuxovému a open-source světu. Tím narážím zejména právě na GNOME, „interní sobě sám operační systém“ systemd či grafický server Wayland.

GNOME je zde ve verzi 3.18, nechybí kupříkladu kancelářský balík LibreOffice 5, již zmíněný Python 3 či Mono 4. Unicode 8.0 a podpora U1F32D či relativně čerstvý kernel 4.2 (verze 4.3 vyšla ve stejné době jako Fedora 23) jen dotvářejí obraz novosti.

Z novinek tak nechybí integrace Google Drive, program Soubory (opravdu to názvosloví aplikací v GNOME nechápu) dostal vylepšení jako lokace „Jiné lokace“ v sidebaru, které se ukazují v prohlížeči souborů i dialozích Otevřít/Uložit. Poskytují přístup k některým lokacím lokálním, stejně jako síťovým. Dlouho běžící operace jako kopírování velkých dat byly visuálně vylepšeny, je zde nové vyhledávání pro Otevřít/Uložit, přibyla podpora kontextové nabídky u dotykového ovládání a další věci včetně podpory dynamické regulace podsvícení v závislosti na senzoru v zařízení.Ve 23. Fedoře také najdeme NetworkManager 1.0.6 a autodoplňováním v příkazové řádce, možností řízení zařízení skrze udev pravidla a dalšími úpravami a opravami.

GNOME 3.18 a tedy i Fedora 23, integruje Linux Vendor Firmware Service pro automatickou instalci firmwarů. Je zde nová aplikace Kalendář, nová aplikace pro fonty. GNOME 3.18 jsme se podrobněji věnovali koncem září.

S Fedorou se pojí i tzv. Spiny. Zajímavý je například Cinnamon Spin, který nabízí desktop Cinnamon 2.6 (jako na potvoru Clement Lefebre před pár hodinami vydal verzi 2.8 :-). Další zajímavou variantou je Sugar, prostředí původně vytvořené v rámci One Laptop Per Child. Fedora 23 přináší Sugar 0.106 s vylepšeným výkonem, aktualizovanými Aktivitami a novou metodou podpory přístupu k diskusním fórům či kolaborativnímu učení.

Ke stažení:

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Fedora 23 je venku

Čtvrtek, 5 Listopad 2015 - 20:29 | RedMaX | Zajimalo by me, jestli uz Fedora 23 umi zapnuty...
Čtvrtek, 5 Listopad 2015 - 19:39 | Philip Fry | Jak zbavit? Je tam integrovaná v rámci online...
Čtvrtek, 5 Listopad 2015 - 17:51 | odb | Mne nepride ta integracia GD zaujimava, skor...
Čtvrtek, 5 Listopad 2015 - 10:14 | sandis | Zaujimava je ta integracia Google Drive, rozhodne...

Zobrazit diskusi