Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fedora 29 přináší modulární systém distribuce softwarových balíčků

Mam offtopic dotaz a na fanousky linuxu respektive distribuci jako je Fedora.

Proc lidem tolik vadi pulrocni upgrade Windows 10 a nevadi jim pulrocni upgrade Fedory a dalsich podobnych linuxovych dister? (U Windows vam prijde upgrade do cca. 2 mesicu po vydani, U Fedory musite aktualizovat nejpozdeji do 5 mesicu, celkem aktualni distro Fedory funguje 11 mesicu.)

Osobne mi to odjakziva prislo desne idiotske a jedinna vyhoda linuxu byla, ze mi to vyslovene nikdo nenutil, protoze tady pro me bylo Ubuntu LTS s nutnym upgradem nejprve po 3 letech a pak to zmenili na dokonce 5 let. To vyuzivam a na jednom PC mam Ubuntu 16.04 LTS.

Samozrejme nejsem nadseny z Windows 10, ale od tech vetsiny linuxu se to moc nelisi, dokonce podeziram Nadellu, ze se prave tam inspiroval a ze teda za soucasnou idiocii Windows vlastne muze linux, ktery idiot Nadella miluje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro upřesnění, u Ferory je každých půl roku nová verze, ale každá verze má podporu ob versi - tedy asi rok. Takže na to, abys přešel na novou verzi máš fakticky půl roku a to je už dost dlouhá doba na to, abys věděl, jaké ta verze chyby má a čeho se máš vyvarovat.
Kromě toho je třeba u OpenSuse takzvaný "Rolling release", kde jsou věci přidáváný postupně. Nicméně tento postup se považuje za více riskantní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Upgrade u linuxu mi nevadi protoze:
1 ) ugprade byva bez zavaznejsich problemu.
2 ) system se da behem upgrade temer celou dobu pouzivat.
3 ) prestoze upgrade updatuje i haldu nesystemoveho software, tak netrva vecnost jako u windows.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. Naposledy jsem zkousel Fedoru 22, upgrade rozhodne bezproblemovy nebyl, ale samozrejme je to nejaka doba, tak se to mohlo zlepsit. Snad se k tomu Windows casem take dopracuji.
1a. Jak pise Ji Si, tak u rolling release konkretne Manjaro v podstate co mesic neco prestalo fungovat. Do doby nez jsem to sam vyzkousel, jsem byl velky obdivovatel rolling release, ale skutecnost byla strasliva. Zase nemusi platit pro OpenSuse.

2. I na Windows 10 se to u jarni edice hodne zlepsilo, cela idea je pro Windows nova, takze verim, ze je to jen otazka casu.

3. To s tim uplne nesouvisi, respektive viz. bod 2, kazdou dalsi verzi je to lepsi. Nicmene duveryhodne softwarove repozitare jsou velkou vyhodou na linuxu, to je asi hlavni vec, na kterou vzpominam od doby, co jsem se vicemene vratil k Windows (na hlavnim PC). Microsoft se snazi i zde o zkopirovani stejneho, bohuzel jeho repozitar jen pro UWP aplikace je naprosto k nicemu, skoda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1. Konkretne fedoru nevim. Kdysi sem nejakou nainstaloval na testovani, jednou upgradoval... ale na systemu, kde prakticky nic nebylo se nemelo co rozbit.
Pouzivam VPS s debianem cca 10.5 roku. Velkych verzi bylo nekolik a system samotny byl vzdycky bez problemu. Jednou byl vetsi problem s nginxem, ale ten byl zpusobeny zasadni zmenou v jeho konfiguraci. Na notebooku mam mint debian edition. Postupne z LMDE1 -> 2 -> 3 a vzdycky bez problemu.
Windows 10 se stale ani nedopracovali do stavu, aby po obycejnych aktualizacich nabehli bez problemu do funkcniho stavu. Aktualne se mi to stalo minuly tyden na pracovnim kompu. Aktualizace, restart.. a uz sem se na to pres remote desktop nepripojil. Aby sem se po aktualizacich nepripojil pres ssh na linux se mi jeste nestalo.
2. Porad pri upgrade win 10 padaji do stavu, kdy po restartu provadi nejakou dobu aktualizace bez desktopu a moznosti pouzivani... Na dobu, za kterou se mi zaktualizuje komplet linux se vsim software nekolikrat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Proc lidem tolik vadi pulrocni upgrade Windows 10 a nevadi jim pulrocni upgrade Fedory a dalsich podobnych linuxovych dister?

Vadi. Resp vadila. Pouzivam uz leta Arch (hmm uz to bude za chvili 8 let..) A ano obcas se neco rozsype, nektere veci nejsou vyreseny jak bych si pral, atd. Obvykle jsou to drobnosti kterych reseni mi nezabere moc casu, a obvykle se rozsype jenom jedna vec najednou.

Navic jsem dosel k zaveru, ze drobnosti ktere me s*rou a vyzaduji "babysitting", maji i vsechny ostatni distra, vcetne slavneho Ubuntu. Jinak receno, vsechno ma sve mouchy. Takze jsem tak nejak prestal hledat "nejlepsi distro".

> soucasnou idiocii Windows vlastne muze linux,

LOL, urcite. Nadellu nekdo nutil se inspirovat linuxem ? prilozili mu k hlave pistoli ? takovouhle pitomost jsi uz davno nenapsal, Redmarxi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, ja to vidim tak, ze se mi ten koment dost povedl. A nikde nepisu, ze nekdo idiota nutil. Pisu, ze idiot tvrdil, ze miluje linux, tak z nej asi vzal vsechny divny veci a implementoval je do Windows. :-D

Jinak tvurce Archu myslim tvrdil, ze je to system pro hracicky, kterym vubec nevadi, ze kdyz neco zkape, tak si to musi sami opravit nebo proste nejak tak. Takze taky s tim problem nemam, ale za sebe jako uzivatele, kterej si s tim hrat nechce, tak jedine Ubuntu LTS. Zpravidla neco nefunguje maximalne do pul roku po vydani a pak to stabilne slape dalsich tech 5 let, co to pozivam. Mel jsem 10.04, 12.04, ted mam 16.04, dalsi urcite az 20.04. Pro moje pouziti ideal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám jednoduchou otázku: Při každém "upgrade" Ubuntu LTS děláte čistou instalaci, nebo upgrade?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Delal jsem jednou i upgrade - bez problemu, ale vetsinou delam "polocistou" instalaci.

Vysvetlim: Linux ma tu famozni vec, ze ma striktne oddelene instalacky programu a konfiguraky. Tudiz ja mam na linuxovem disku 3 separatni oddily "/", "/home" a swap. Tudiz pred instalaci formatuju jen "/" a naopak "/home" mi zustane. Ve vysledku je takovahle "cista" instalace velmi rychla, protoze temer vsechno zustane zkonfigurovano z predesle verze linuxu a udela se jen par drobnych uprav a je hotovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows používám v tomto tisíciletí (s výjimkou půl roku, kdy jsem si naivně myslel, že desítky jsou funkční a použitelný systém) prakticky jen v práci, jako spouštěč Outlooku a Office. Korporátně máme tyhle velké aktualizace omezeny a dějou se až když není zbytí, bezpečnostní patchování se děje centrálně. Takže tam mě nějaký upgradovací model Microsoftu nedře.

Nu a doma je (až opět na výjimky) mojí domácí distribucí Slackware, který nemá žádné aktualizační mechanismy ničeho - aplikace si včetně závislostí musí člověk instalovat a pokud chce aktualizovat sám a nová verze systému vychází, když má autor čas. Je to divné, ale mně to funguje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak na Linuxu ti to taky nikdo nenutí. :-) Chceš aby to zastaralo, tak to zastará. Žádný systém při upgrade nemusí dopadnout dobře, i Jablko se může na něčem hrzynout, i když tam to funguje zdaleka nejblbuvzdorněji.

Upgrady mi dopadly typicky OK a celou dobu instalace jsem mohl používat počítač, co ti budu povídat že, to je velké plus. Poslední upgrade Mintu z v18 na 19 ovšem nedopadl vůbec dobře. Jelo to, ale bylo to silně rozbité. Návrat původní verze ze zálohy včetně bootování z live flasky Mintu asi 5 minut. Tedy výhoda první, rychlost a neblokování (minimální blokování) kompu při takových operacích.
2. ctění unixových cest jako /home atp, takže čistá instalace Mintu 19 řekněme 10 minut bajvoko, po restaru už vše jede jak má, vše je tam kde jsem zvyklý, reinstalace původních aplikací z repo, nevím, 10 minut, doladění svých věciček a nastavení, to chvíli trvalo, to ano, hodinu baj voko. Když jsem kdysi věnoval energii čisté instalaci Woken, tak to byly zhruba dva dny práce, abych to měl jako před tím. A miliony restartů co jednoho fakt otráví.

Když si odmyslím všechno ostatní protivenstvo, na aktualizacích Windows mě nejvíce irituje jak to všechno nekonečně trvá, procesor minuty a minuty na všech jádra cosi chroustá (na pomalém kompu hodiny). Restartuješ a ony za 10 minut chtějí znovu. Druhé u W10 je, že si dovolují sahat na aplikace a nastavení (či dokonce uživatelské soubory v extrému).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

double

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.