Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Finance x86 rivalů: Intel v suchu a v pohodě, AMD bude propouštět

Intel logo krájí AMD logo
Finanční výsledky dvou odvěkých rivalů na poli x86-kompatibilních procesorů jsou na světě. Intel může nechat v klidu nohy na stole, zatímco v AMD bude muset vzít řada lidí nedobrovolně nohy na ramena…

Výsledky Intelu za třetí kvartál roku 2012 jsou, řekněme to hodně ostře, nudné, prakticky kopírují ty z druhého kvartálu. Příjmy dosáhly $13,5 miliardy (stejně jako v Q2), čistý příjem rovné 3 miliardy (v Q2 to bylo $2,8 miliardy).

Zisk vykázaly jak PC Client Group (platformy pro desktopy a notebooky), tak i Data Center Group (servery) a lehce i Software Group (McAfee, Wind River a další), byť šlo o menší, nebo v podstatě stejná čísla jako v předchozím kvartálu. Ztrátou nadále trpí Other Intel Architecture Group (sem patří netbooky, různé embedded záležitosti, komponenty pro mobily, tablety a další) a „ostatní“ (sem spadají NAND flash čipy a obecně provozní záležitosti). Snížil se meziročně objem prodeje desktopových platforem o 6 % a průměrná cena notebooků o 8 %, těch se ale zase prodává stále více.

V AMD je to trošku divočejší. Jestliže firma byla ve druhém kvartálu lehce v plusu ($37 miliónů), nyní jde opět do červených čísel, ztráta činí $137 miliónů. Příjmy činily $1,27 miliardy, což je o 10 % méně než ve druhém čtvrtletí (to bylo $1,41 miliardy).

Klesají příjmy jak z prodeje procesorů (o 11 % oproti Q2 a 28 % meziročně), tak grafik (7 % oproti Q2, 15 % meziročně). Grafiky alespoň nějaké zisky vykazují, procesorová divize se potácí od nezájmu k nízkým cenám (AMD tvrdí, že o procesory je menší zájem, než čekali, což v kombinaci se slevami samozřejmě žádné terno neudělá, naproti tomu průměrná cena grafických čipu u AMD stoupla, a to jak oproti Q2, tak meziročně).

AMD tak v souvislosti s finančními výsledky ohlašuje restrukturalizaci, která se významně dotkne též pracovních sil. Už ve čtvrtém kvartálu hodlá takto ušetřit na operačních výdajích $20 miliónů a v příštím roce $190 miliónů. O práci má ještě do konce tohoto roku přijít zhruba 15 % zaměstnanců AMD, což bude ovšem firmu stát $80 miliónů. Do konce roku 2013 hodlá AMD změnou fungování generovat provozní příjem kolem $1,3 miliardy (nyní je to spíše v jednotkách stovek miliónů, pokud zrovna, jako v tomto kvartálu, nejde o ztrátu).

A tak, zatímco Intel do čtvrtého kvartálu počítá s drobným zvýšením příjmů o $100 miliónů dolarů (tedy o 0,7 %), AMD spíše počítá s poklesem o 9 % (±4 %).

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Finance x86 rivalů: Intel v suchu a v pohodě, AMD bude propouštět

Žádné komentáře.