Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

FlashFire urychluje netbooky s pomalými SSD

FlashFire logo
Také se vám poštěstilo, že jste dostali v Mountfieldu k nějakému nákupu „notebook zdarma“, abyste doma zjistili, že nejde o notebook, ale netbook rychlosti srovnatelné snad jen s fofrem, jakým jde vytahat smůla z koudele? Tak pokud to ještě nevíte, existuje pro takové případy program, který takovéto šneky urychluje. Procesor Intel Atom je sice často brzdou celého systému, ale v případě netbooků vybavených SSD to může být paradoxně právě SSD. V Acer Aspire One ZG5, který se nám dostal do rukou, je 16GB cosi, čemu natrhne zadek jakýkoli pevný disk, který lze dnes coby nový koupit, vlastně bychom řekli, že jde o SSD, které by snad systém Windows Vista/7 ani omylem nedoporučil coby ReadyBoost cache. Tím zmíněným programem je FlashFire a je k dispozici zatím pro 32bitové systémy Windows XP a Windows Vista/7 (x64 verze je zatím v experimentálním stádiu)…

Hyojun KimFlashFire je dílem jistého pána jménem Hyojun Kim z Georgia Institute of Technology a na programu FlashFire pracuje přibližně od roku 2008. SSD úložišti a zejména jejich častým používáním se zabývá už hezky dlouho, do roku 2008 pracoval zhruba 9 let ve společnosti Samsung Electronics na pozici Embedded System Software Engineer, takže o flash pamětech toho ví docela dost, jeho jméno je uvedeno na šesti v USA registrovaných patentech týkajících se různých záležitostí kolem flash pamětí.

Samotný program FlashFire má svou doménu flashfire.org teprve od července loňského roku. Program se instaluje jako „lower filter driver“ pro pevný disk, tedy nenahrazuje žádný ovladač řadiče nebo něco takového, v podstatě se jen „přidá“ jako další soubor k ovladačům. Tím pádem je mu jedno jaký souborový systém na SSD je, protože s SSD pracuje na nižší úrovni, právě tak nízké, aby se dalo říci, že jim v podstatě dělá jejich vlastní cache, standardně je to 32 MB, novější verze se dají konfigurovat a nastavit i více.

FlashFire je určen pro low-endové SSD, právě takové, jaké se vyskytují v netboocích z důvodu snížení výrobních nákladů a spotřeby zároveň. Takový SSD má ještě celkem ucházející přístupové doby a rychlosti čtení, ale už poněkud neakceptovatelné přístupové doby a rychlosti zápisu, kde se mu vyrovná leckterý pevný disk. A na tomto místě vstupuje do hry FlashFire coby softwarová cache pro zápis, která urychluje svižnost operačního systému způsobem, který je až překvapující a kdo to nevyzkoušel, asi tomu hned tak neuvěří.

Hromádka SSD

My jsme si pro vás připravili rovnou komentované video, kde je v první části na netbooku Acer Aspire One spuštěn na 16GB SSD systém Windows 7 bez nainstalovaného FlashFire a zkusíme jednoduchou věc: spustit systém a po naběhnutí spustit Internet Explorer. Změřili jsme, jak dlouho to trvá, než je adresní řádek použitelný (tedy obsahuje domovskou stránku about:blank, kterou lze v daný moment už přepisovat vlastním zadáním). Ve druhé části startuje netbook již s nainstalovaným FlashFire. Provedeme totéž a opět změříme čas. Časy na videu zmíněné platí od stisknutí Power tlačítka netbooku až do použitelnosti Internet Exploreru. Že není spouštění IE automatizovaný proces, ale spouštíme jej ručně, vůbec nevadí, protože až ten rozdíl času zpozorujete, sami uznáte, že automatizace procesu by měla na relativní rozdíl obou situací skutečně zanedbatelný vliv.

Protože jsme to opomněli do textu přidat, činíme tak dodatečně: čas spuštění celého netbooku až po naběhnutí a použitelnost Internet Exploreru byl bez FlashFire přes 2 minuty a půl, s FlashFire přibližně tři čtvrtě minuty. Kdo nevěří, ať si video pustí a sám si to stopne, v jednotlivých situacích není ani střih, ani žádné urychlení. 

Program FlashFire si můžete stáhnout zde pro vámi preferovanou verzi OS, pokud budete brouzdat fórem, najdete i novější experimentální verze. Má to zatím omezení, s FlashFire nefunguje korektně uspávání na disk (hibernace), stejně tak se pokud možno vyhýbejte nenadálým výpadkům napájení (u netbooků tedy hlavně stavu, kdy dojde baterie a přístroj „zdechne“), protože může dojít k poškození zejména registru či nezapsání některých souborů a to je nemilé. Vypínání systému na pomalých SSD se ani s FlashFire neurychlí, protože vše je potřeba před ukončením činnosti systému zapsat na SSD. FlashFire tedy jistá rizika používání má, ale to urychlení za ně stojí, zejména pokud máte netbook spíše jako hračku než seriózní nástroj s důležitými daty.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku FlashFire urychluje netbooky s pomalými SSD

Sobota, 5 Prosinec 2015 - 21:51 | WIFT | Reupload videa na YouTube - z důvodu omezených...
Čtvrtek, 14 Březen 2013 - 11:55 | Jiří Stropek | Dobrý den. Dostal se mi do ruky tento model od...
Úterý, 11 Leden 2011 - 22:41 | LosMajklos | Vývojáři nejsou tupí ... uvědomte si proboha lidi...
Pondělí, 19 Duben 2010 - 10:57 | Aleš Stárek | Hustýýý :-D
Pondělí, 19 Duben 2010 - 09:31 | WIFT | Tak tedy informace byla do článku doplněna (pod...
Pondělí, 19 Duben 2010 - 08:25 | JSK | Tak po přečtení diskuze jsem neodolal a pustil...
Pondělí, 19 Duben 2010 - 06:22 | Aleš Stárek | Vidaa jsou dobrá, ty nerušit, jen opravdu...
Neděle, 18 Duben 2010 - 19:45 | sumix | Hh to máš pravdu, ale jinak se mi ten komentář...
Neděle, 18 Duben 2010 - 18:55 | WIFT | Pravdou je, že do textu jsem to napsat mohl, tak...
Neděle, 18 Duben 2010 - 15:04 | Máček333 | "Sami vidíte jak SSD maká co může..."...

Zobrazit diskusi